Talking to the Septic Daemons!

08/04/2003 @ 17:10
Οι Septic Flesh, κατά πολλούς το μεγαλύτερο group της Ελλάδας, μας έκανε την τιμή να έρθει στην πόλη μας για μία μοναδική συναυλία (δυστυχώς πολλοί δεν την τίμησαν όμως...) και το Rocking.gr, μη χάνοντας την ευκαιρία αρπάζει στην κυριολεξία τον κιθαρίστα της μπάντας Χρήστο Αντωνίου για μία χαλαρή συζήτηση. Απλά απολαυστικός, χαμηλών τόνων και αρκετά ομιλητικός, δείτε τι μας είπε: ...


Καταρχήν, καλώς ήρθατε στη Κομοτηνή, πρώτη φορά φαντάζομαι. Προλάβατε να κάνετε καμιά βόλτα, πως σας φάνηκε η πόλη.

Καλώς σας βρήκαμε! Ναι πρώτη φορά στην πόλη σας, δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάμε πουθενά. Ξέρεις ήρθαμε το πρωί, φάγαμε κάπου το μεσημεράκι και κατευθείαν εδώ. Από ότι είδαμε όμως, ότι προλάβαμε δηλαδή, ωραία η πόλη σας, καλό και το club και πολύ καλή η φιλοξενία σας

Πώς βλέπεις την όλη διοργάνωση μέχρι τώρα;

Η όλη διοργάνωση είναι τρομερά καλή. Είμαστε τρομερά ευχαριστημένοι όλοι, είναι στα επίπεδα της Ευρώπης. Μετά τα festival της Αθήνας που λέμε, η Κομοτηνή είναι αμέσως μετά.

Πώς βλέπεις το όλο κλίμα για αύριο; Από κομμάτια τι θα ακούσουμε περίπου;

Δεν ξέρω παιδιά, μακάρι να πάνε όλα καλά και να έχουμε κόσμο. Από κομμάτια, θα παίξουμε αρκετό υλικό από το "Sumerian Daemons", μιας και είμαστε με σκοπό εδώ να το προωθήσουμε. Θα παίξουμε αρκετά και από "Revolution DNA" καθώς και από όλους τους δίσκους, εκτός από τον πρώτο μας, το "Mystic Places Of Dawn".

Πιστεύεις ότι θα ταιριάξουν οι μελωδικές και ήρεμες, για τα δεδομένα των Septic Flesh, στιγμές του "Revolution DNA" με τα γρήγορα blastbeats και τις ακραίες μελωδίες του "Sumerian Daemons";

Κοίτα, βασικά πάντα η μουσική των Septic Flesh είχε κάποια μουσικά ηχοστρώματα, είχε κάποια κλασσικά στοιχεία, κάποια μελωδικά. Τα blastbeat. Αυτή είναι η ταυτότητα μας. Ελπίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να συνδυάσουμε το πιο μελωδικό υλικό με το πιο άγρια ύφος μας.

Από σκηνική παρουσία ετοιμάζετε κάτι νέο, κάτι διαφορετικό;

Ναι έχουμε αλλάξει. Έχετε δει πιστεύω τις φωτογραφίες από το δισκάκι. Έχουμε ετοιμάσει νέα ειδικά κοστούμια, ειδικά βαψίματα. Γενικά θα δεις κάτι αρκετά ακραίο.

Θα μας πεις κάποια στοιχεία για τη νέα σας κυκλοφορία;

Θα σου πω κάποια τετριμμένα πράγματα, αλλά όντως το πιστεύω αυτό που θα σου πω. Σίγουρα είναι η καλύτερή μας δουλειά. Επειδή είναι και η πρώτη φορά που έχουμε συμβάλει όλοι το ίδιο στη δημιουργία του. Στην προηγούμενη δουλειά εγώ έλειπα, ο αδελφός μου είχε κάποια προβλήματα, η περισσότερη δουλειά είχε πέσει στον Σωτήρη. Στο νέο δίσκο όμως, τόσο εγώ όσο και ο Σωτήρης και ο Σπύρος δουλέψαμε το ίδιο. Εκτός αυτού, έχουμε τη Natali πίσω στα φωνητικά.

Θα δούμε τη Natali αύριο μαζί σας στη σκηνή;

Δυστυχώς, έχει κάποιες δουλειές και δεν μπόρεσε. Ήταν πολύ κοντά στο να έρθει αλλά τελικά δεν μπόρεσε.

Από πωλήσεις πως πάμε μέχρι τώρα;

Μέχρι τώρα αρκετά καλά. Σίγουρα ο πιο επιτυχημένος μας εμπορικά δίσκος. Πολύ καλά πάει και στην Ευρώπη επίσης.

Ο δίσκος είναι concept; Ποια η θεματολογία αυτή τη φορά;

Βασικά ο Σωτήρης θα σε βοηθούσε σε αυτό. Μπορώ να σου πω κάποια πράγματα, αν θες λίγο όμως. Μιας και αυτός ασχολείται περισσότερο με τα στιχουργικά.

Φυσικά αν μπορείς, σε ακούμε.

Ξέρεις, αυτό που θέλουμε να δείξουμε μέσα από τους στοίχους μας είναι ότι ψαχνόμαστε πολύ σαν άτομα. Ασχολούμαστε με τον πολιτισμό των Σουμέριων, καθώς είμαστε ενάντια σε αυτό το θρησκευτικό δόγμα που σε τυφλώνει και σου τα δίνει όλα και πρέπει να τα πιστέψεις. Ψαχνόμαστε γενικά. Έχουμε κομμάτια σαν το "Faust" που μέσα από το κομμάτι αυτό περνάμε το μήνυμα ότι όλα έχουν και κάποιο κόστος, ή κομμάτια όπως το "Sumerian Daemons" το οποίο ασχολείται με την αρχέγονη γνώση. Daemons, η λέξη που κατάντησε να διαβάζεται σαν "δαίμονας". Έχασε δηλαδή την αρχαία της σημασία, η οποία είναι η δίψα για γνώση. Η λέξη που μέσω των θρησκευτικών αλλοιώσεων κατάντησε να σημαίνει κάτι κακό.

Πολύ ωραία όλα αυτά. Από δω και πέρα τι έχει; Ακολουθεί κάποια περιοδεία;

Μέχρι τώρα έχουμε δώσει τέσσερα live και αυτό είναι το πέμπτο. Έχουμε κανονίσει άλλα έντεκα live. Ξέρεις επειδή άργησε να βγει λίγο ο δίσκος, θα «κόψουμε» την Ελληνική περιοδεία στη μέση, γιατί στα μέσα Απριλίου θα φύγουμε Ευρώπη, Αγγλία, Γαλλία Γερμανία και Ολλανδία. Θα είμαστε σε ένα πακέτο της Hammerheart, όπου για headliners θα είναι οι Ancient Rites. Είναι βασικά η περιοδεία των Ancient Rites, όπου εμείς μπήκαμε σφήνα. Έπειτα σταματάμε από την Ευρώπη και συνεχίζουμε την Ελληνική περιοδεία, όπου παίζουμε Καλαμάτα, Βόλο, Αθήνα πάλι, Θεσσαλονίκη και αλλού. Έπειτα τον Νοέμβριο φεύγουμε Ευρώπη πάλι, ως headliners αυτή τη φορά.

Τα προηγούμενα live πως ήταν; Από άποψη κόσμου πως πήγατε;

Πολύ καλά πολύ καλά μέχρι τώρα. Φυσικά έτυχε να παίξουμε κάτω από απίστευτες συνθήκες, όπως στο Αγρίνιο όπου παίξαμε σε εξωτερικό χώρο με 4 C. Ξέρεις απίστευτη φάση. Άλλοι πάθαιναν κράμπες, άλλοι έπαιζαν με παλτά. Αλλά είχε και κάτι σκληροπυρηνικούς, που απορώ δηλαδή πώς ήρθαν. Κόπηκαν περίπου εκατόν είκοσι εισιτήρια, κατόρθωμα δηλαδή. Ξέρεις τι είναι να πας να δεις live με βροχή και πολύ κρύο. Μιλάμε για ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κρύο. Κατά τα άλλα, ήταν τρομερό live ο κόσμος ήταν τρομερός.

Υπάρχουν μήπως σχέδια για κυκλοφορία ενός live cd ή ακόμα καλύτερα κάποιου DVD;

Ναι, θα υπάρξει ένα DVD που θα μαγνητοσκοπηθεί στις 18 Οκτωβρίου σε live στην Αθήνα.

Υπάρχει κάποιο standar playlist το οποίο έχετε;

Κοίτα βασικά παίζει ρόλο σε πια χώρα παίζεις. Είναι ανάλογα με τις πωλήσεις. Κάνεις ένα set list για τη Γαλλία, ένα για την Ελλάδα, ένα για Ολλανδία. Στην Ελλάδα π.χ ο κόσμος είναι σε πιο "Revolution DNA" φάση. Αύριο π.χ το set θα βασιστεί κυρίως στο "Sumerian Daemons" και το "Revolution DNA".

Χρήστο, τον τελευταίο καιρό τι ακούς;

Βασικά, τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω ούτε να κάτσω. Τρέχω με τους Flesh, τρέχω και με τους Chaostar. Δεν προλαβαίνω να βάλω ένα cd και να το ακούσω ήρεμα. Μέχρι τον Δεκέμβριο, μας βλέπω στην τσίτα.

Για πάμε στους Chaostar, έχουμε τίποτα εξελίξεις με το project;

Ναι, αυτή τη στιγμή ηχογραφώ το τρίτο cd των Chaostar και τελευταίο για την Holy. Έπειτα θα ψάξω για νέα εταιρία. Ξέρεις θα έχει πιο περίεργες ενορχηστρώσεις. Έχω βάλει όργανα όπως λύρα, και θα δώσω ένα πιο πρωτότυπο, πιο ethnic χρώμα στο ύφος των Chaostar. Φυσικά μαζί μας θα είναι η Natali. Εκτός αυτού θα υπάρχουν πολλοί guest μουσικοί. Θα είναι στο ύφος αυτό το μαύρο το soundtrack-ικό.

Ανταπόκριση υπήρχε ετσι;

Ναι πήγε πολύ καλά, και σε χώρες όπως η Γαλλία πήγε τρομερά καλά, από άποψη πωλήσεων πάντα. Για να συνεχίζουμε κιόλας σημαίνει ότι πάμε καλά.

Το συμβόλαιο των Septic Flesh με τη Hammerheart πως έκατσε;

Βασικά ήμασταν φίλοι με τα παιδιά, οπότε υπογράψαμε για 1 + 1 δισκάκια. Μέχρι τώρα πάντως όλα βαίνουν καλώς.

Θα μου πεις με δυο λόγια κάτι για τις μπάντες που θα παίξουν σήμερα και αύριο στο "Hellenic Daemons Festival";

Λοιπόν, Out Of The Lair άκουσα στο τριήμερο μέσα, πολύ καλοί. Horizon's End δεν έχω ακούσει ποτέ, αλλά έχω ακούσει φοβερά λόγια. Ένα από τα καλύτερα progressive σχήματα που έχουμε. Horrified για μένα είναι από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες, επιπέδου εξωτερικού και έτσι, καθώς και το τελευταίο τους album είναι απίστευτο. Όσο για τους Negative Creeps, αρκετά καλοί, ειδικά στα live είναι πολύ ενεργητικοί.

Νέα δουλειά πότε θα αρχίσετε να συνθέτετε; Υπάρχει περίπτωση να σας ξαναδούμε στο ύφος του "DNA Revolution";

Νέα δουλειά θα αρχίσουμε μετά τα Χριστούγεννα. Όσο για το ύφος, δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Από εδώ και πέρα θα δημιουργούμε με βάση το "Sumerian Daemons", και ίσως πιο ακραίο.

Πιο ακραίο; Καλά που θα το πάτε;

(Γέλια). Ξέρεις η μουσική που ακούμε αντανακλάτε και στα κομμάτια μας. Είχαμε ακραία ακούσματα στην εποχή του "Sumerian Daemons" και συνεχίζουμε να έχουμε. Πάντα είχαμε ακραία ακούσματα, όχι για εμπορικούς λόγους, απλά μας άρεσε, και πάντα θα προσπαθούμε να συνδυάσουμε τη μελωδία με τα ακούσματα αυτά.

Ποια πιστεύεις ότι ήταν η καλύτερη στιγμή των Septic Flesh;

Μμμμ, πιστεύω ότι ήταν η πρώτη περιοδεία που κάναμε στη Γαλλία. Όλα τα shows είχαν τρομερή επιτυχία. Κάθε βράδυ τα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Επίσης οι εταιρίες ήταν-είναι ένα καλό κομμάτι της ιστορίας μας. Τόσο η Holy όσο και η Hammerheart τώρα έκαναν και κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είχαμε και άσχημες στιγμές όμως. Κάναμε και λάθος κινήσεις Πράγματα τα οποία μπορούσαν να αποφευχθούν. Δεν κάναμε πολλά live πχ. Τώρα αρχίσαμε να κάνουμε live. Το 1998 ουσιαστικά κάναμε κάποια live. Ξέρεις, εγώ έπρεπε να σπουδάσω, ο Σπύρος είχε τη σχολή του. Γιατί κάποτε θα τελειώσουν οι Septic Flesh, μετά τι κάνεις; Πρέπει να κοιτάξουμε και το μέλλον. Και όλοι στους Septic Flesh έχουμε πάρει το δρόμο μας. Ξέρουμε τι θα κάνουμε μετά. Επίσης μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε σταθερή σύνθεση. Πιστεύω όμως ότι η νέα αυτή σύνθεση, με νέο drummer και νέα οργανίστα θα είναι και η οριστική. Η καλύτερη που είχαμε μέχρι τώρα, καθώς εκτός από πολύ καλοί παίχτες είναι και πολύ καλά παιδιά. Ο Σωτήρης ακόμα υπάρχει στη μπάντα, απλά επειδή έχει παντρευτεί δεν μπορεί να μας ακολουθήσει στα live. Συνεχίζει ακόμα να γράφει υλικό.

Πάντως υπάρχει μέλλον για τους Septic Flesh ακόμα, σωστά;

Ναι, ναι, αρκετό ακόμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε πιο "πεινασμένοι" από ποτέ.

Το όνομα Septic Flesh, από πού το βγάλατε, υπάρχει κάποια ιστορία γύρω από αυτό;

Βασικά ήταν ιδέα ενός οπαδού μας. Ήταν φίλος, και μας λέει «βγάλτε τη μπάντα Septic Flesh», και μας άρεσε και το κρατήσαμε. Το ψιλομετανιώσαμε το 1999 με το "DNA Revolution", το σκεφτόμασταν να το αλλάξουμε σε Chaostar, αλλά τελικά μας βγήκε το project. Ξέρεις πριν το αλλάξουμε αρχίσαμε να το διαδίδουμε κυρίως στη Γαλλία, αλλά όλοι είπαν ότι θα ήταν μεγάλη βλακεία να αλλάζαμε όνομα, οπότε το αφήσαμε. Τώρα μας αρέσει πλέον. Ακούγεται ωραία, αν και σαν έννοια είναι λίγο χαζή, αλλά μας αρέσει.

Για να σε γυρίσω σε κάτι που είπες πριν. Είπες λοιπόν ότι μουσική σας, αντικατοπτρίζει τα ακούσματα που είχατε εκείνη την περίοδο. Στην περίοδο της ηχογράφησης του "Revolution DNA" πια ήταν τα ακούσματα σας και σας βγήκε τόσο ήρεμο και προοδευτικό σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας;

Τότε ήμασταν σε μία φάση ala Anathema, Paradise Lost. Πιο προοδευτικά και ατμοσφαιρικά πράγματα. Περάσαμε και αυτή τη φάση. Βασικά το DNA περιέχει τις κλασσικές μελωδίες των Septic Flesh, αλλά απουσιάζει το ακραίο στοιχείο. Είχε τρομερά εφέ από το Σωτήρη, και πολύ δυνατό concept. Γενικά ψαχνόμαστε και με τους στίχους.

Ok λοιπόν. Χρήστο σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, σας εύχομαι το καλύτερο για αύριο, να ξέρετε περιμένουμε πολλά.

(Γέλια) Για να δούμε λοιπόν! Εγώ σας ευχαριστώ, τα λέμε παιδιά.
  • SHARE
  • TWEET