Συνέντευξη με τους Ville Laihiala και Sami Lopakka των Sentenced

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 28/04/2005 @ 16:56
Συναντήσαμε τους Sentenced σε ξενοδοχείο του Π. Φαλήρου στις 17 Απριλίου και μιλήσαμε μαζί τους για το καινούριο αλλά δυστυχώς τελευταίο τους album, τους λόγους της διάλυσης τους αλλά και τις αναμνήσεις τους από το περσινό κάζο του Athens Open Air Festival μεταξύ άλλων. Μάθετε επίσης γιατί δεν πρόκειται να επανενωθούν στο μέλλον, για το βιβλίο πάνω στο οποίο δουλεύει ο Sami Lopakka και για το DVD τους που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Καλημέρα Ville και Sami. Χαίρομαι που σας γνωρίζω. Λέγομαι Αντώνης Μουστάκας και εκπροσωπώ το webzine Rocking.gr. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα.
Ville: Σε ευχαριστούμε πολύ.


Θα ξεκινήσω με κάποιες ερωτήσεις για τη νέα σας δουλειά. Σίγουρα σαν τελευταίο album θα έχετε φροντίσει να είναι κάτι το πολύ δυνατό που θα μείνει στον κόσμο. Είναι το "The Funeral Album" η δουλειά για την οποία θα θέλατε να σας θυμούνται οι οπαδοί σας;
Ville: Σίγουρα είναι μια δουλειά που δείχνει στον κόσμο τους Sentenced το 2005! Σε όλη μας την καριέρα κάναμε πολλά album και δε θέλουμε να τα ξεχωρίζουμε.
Sami: Είναι απλά το album με το οποίο διαλέξαμε να κάνουμε την έξοδo μας, φυσικά είναι ξεχωριστό αφού και οι λόγοι που μας έκαναν να πάρουμε την απόφαση να σταματήσουμε είναι σημαντικοί. Πιστεύω πάντως ότι αν σε 5 χρόνια κοιτάξουμε πίσω μας θα δούμε όλη μας την καριέρα και όχι μεμονωμένα μία ή δύο δουλειές.

Πολλοί από τους τίτλους των τραγουδιών όπως τα "End Of The Road", "Consider Us Dead" και "Lower The Flags" μοιάζουν να μιλούν για την αποχώρηση σας από τα μουσικά δρώμενα. Επειδή δεν έχουν πέσει στα χέρια μου ακόμα οι στίχοι θα ήθελα να μου πείτε αν είναι σωστή αυτή η παρατήρηση μου και γενικά να μου μιλήσετε για το που κινείται στιχουργικά αυτή η δουλειά.
Ville: Δεν υπάρχει κεντρική ιδέα, θα έλεγα ότι υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών θεμάτων σε αυτό το album.
Sami: Αν και το βασικό θέμα είναι για εμάς που κατά κάποιο τρόπο αποχαιρετούμε τον κόσμο, υπάρχουν και πολλά άλλα συναισθήματα και ατμόσφαιρες μέσα στο album. Βέβαια τα μισά τουλάχιστον τραγούδια γράφτηκαν αφού είχαμε αποφασίσει να διαλυθούμε, ειδικά το "End Of The Road" μιλάει ακριβώς για τη διαδικασία και τα συναισθήματα γύρω από την απόφαση αυτή. Όλα τα αντικρουόμενα συναισθήματα.

Είναι αν καταλαβαίνω σωστά και το πιο σημαντικό τραγούδι, αυτό που δίνει όλη την εικόνα;
Sami: Ναι και ταυτόχρονα είναι σημαντικό γιατί είναι το τελευταίο χρονικά τραγούδι της μπάντας αλλά και γιατί είναι και αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Περιέχει και την λύπη για την απόφαση αυτή αλλά και μια μικρή ελπίδα.


Μπορείτε να μου πείτε ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη μουσική και τους στίχους του νέου album και από ποια πράγματα εμπνευστήκατε; Όλες οι ιδέες είναι καινούριες ή έχετε συμπεριλάβει και πράγματα που είχαν μείνει έξω από άλλες δουλειές;
Sami: Κατά βάση πρόκειται για καινούριες ιδέες. Η περισσότερη μουσική γράφτηκε από τον lead κιθαρίστα μας τον Miika (Tenkula). Εμείς οι 2 επίσης γράψαμε μουσική, 2 τραγούδια έγραψε ο Ville και 1 εγώ. Τέλος οι δύο μας φτιάξαμε και τους στίχους.

Με ποιο τρόπο δουλεύει το συγκρότημα όσον αφορά το κομμάτι της συγγραφής των στίχων και της σύνθεσης των τραγουδιών;
Ville: Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το συγκρότημα δεν έχει αλλάξει με τα χρόνια, τουλάχιστον τα εννέα τελευταία που είμαι μέλος του. Συνήθως όταν γράφω μουσική για ένα τραγούδι γράφω και τους στίχους. Δεν υπήρξε ποτέ η ανάγκη να παρεμβληθώ στη διαδικασία που έχουν αναπτύξει ο Sami και ο Miika για την σύνθεση των δικών τους τραγουδιών. Πάντως στο τέλος και οι 5 μας διαμορφώνουμε "ζωντανά" τα τραγούδια στο studio.
Sami: Ποτέ μια ιδέα του ενός δε μένει αδούλευτη από τους υπόλοιπους και πάντα κάτι αλλάζει όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί και δουλεύουμε πάνω σε νέα κομμάτια. Όλοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτό.

Όταν δουλεύετε ο καθένας πάνω σε ένα κομμάτι, γράφετε όλα τα όργανα για αυτό;
Ville: Ναι, τουλάχιστον τις βασικές γραμμές. Αλλά πάντα αφήνουμε και τους υπόλοιπους να συμπληρώσουν κάποια σημεία με τις ιδέες τους, ο καθένας στο όργανo του. Έτσι όλοι συμβάλλουν στο να βγει ο χαρακτηριστικός ήχος των Sentenced τελικά.

Δε βάζετε την ταμπλατούρα δηλαδή μπροστά από τον Vesa (Ranta - drums) και του λέτε: "Παίξε!".
Sami: (γέλια) Όχι σε καμία περίπτωση!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την επικείμενη κυκλοφορία του DVD "Buried Alive". Εκτός από τα videoclip του συγκροτήματος τι ακριβώς θα περιέχει από ζωντανό υλικό; Θα είναι μια επιλογή από διάφορες εμφανίσεις σας ή θα ηχογραφηθεί μια συγκεκριμένη συναυλία για αυτό το σκοπό;
Ville: Θα ηχογραφήσουμε το τελευταίο show που θα δώσουμε το Σεπτέμβρη στην γενέτειρα μας στην Φιλανδία. Θα είναι πάνω από 2 ώρες και με αυτό την κυκλοφορία του DVD θα δώσουμε την ευκαιρία στους οπαδούς να κρατήσουν για πάντα τις στιγμές αυτές. Εκτός όμως από τα videoclip και τη συναυλία αυτή θα υπάρχουν και πολλά πράγματα που έχουμε τραβήξει εμείς οι ίδιοι με τις κάμερες μας από συναυλίες, ταξίδια κτλ.

Όσον αφορά τώρα τη διάλυση των Sentenced, διάβασα στο site σας ότι οι λόγοι είναι πολλοί αλλά χωρίς να αναφέρετε λεπτομέρειες. Νοιώθετε άνετα να μιλήσουμε λίγο για αυτούς ακριβώς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
Ville: Δεν έχουμε πρόβλημα να μιλήσουμε γι' αυτό απλά δεν μπορούμε να σου δώσουμε απλά 2 ή 3 συγκεκριμένους λόγους, είναι λίγο πιο σύνθετο. Το συγκρότημα album με το album έγινε ολοένα και μεγαλύτερο και ταυτόχρονα το ίδιο συνέβη και με τις θυσίες που έπρεπε να γίνουν, πράγματα όχι σχετικά με τη μουσική αλλά με τα πράγματα που την περιβάλλουν. Η προσωπική ζωή του καθενός μας όπως ήταν φυσικό εξελίχθηκε με τα χρόνια (γάμοι, παιδιά κτλ) και οι θυσίες όλο και μεγάλωναν.
Sami: Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε τους Sentenced κάτι που θα αφιερωνόμασταν 100% ή καθόλου και αυτό το τελευταίο album δίνει την ευκαιρία να κρατήσουμε αυτή την υπόσχεση προς τους εαυτούς μας. Δε θέλαμε να κάνουμε καθόλου συμβιβασμούς και να συνεχίσουμε ενώ δε θα ήμασταν αφοσιωμένοι στο συγκρότημα στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν.


Απ' ότι καταλαβαίνω δεν έπαιξαν ρόλο προσωπικές ή άλλου είδους διαφωνίες μεταξύ σας όπως συμβαίνει στα περισσότερα συγκροτήματα.
Sami: Ναι και συνήθως τα συγκροτήματα δεν έχουν τα κότσια να πάρουν μια τέτοια απόφαση όπως εμείς και να την τηρήσουν. Έτσι καταλήγουν στο να φθείρονται με τον καιρό και να φτάνουν πολύ χαμηλά. Εμείς νοιώθουμε φίλοι και ότι αφήνουμε κάτι πίσω μας για το οποίο νοιώθουμε περήφανοι.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Πρόκειται να συνεχίσετε με κάτι μέσα στη μουσική βιομηχανία (π.χ. παραγωγή μουσικής) ή κάτι άλλο; Είναι κάτι που το έχετε σχεδιάσει ήδη;
Ville: Εγώ έχω και την άλλη μου μπάντα, τους Poisonblack, και ήδη έχουμε ηχογραφήσει το δεύτερo μας album πριν 8 μήνες περίπου. Βέβαια αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι αυτό θα κρατήσει το πολύ μέχρι το 2006 και ότι μάλλον δε θα βγει ποτέ κάποιο τρίτο album. Αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ είναι πλέον η παραγωγή και ήδη έχω κάνει την παραγωγή στα 2 πρώτα άλμπουμ των Poisonblack οπότε μαθαίνω σιγά-σιγά!

Εσύ Sami;
Sami: Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, αυτή τη στιγμή με απασχολεί η ταφή (!) των Sentenced και μετά από αυτό θα ολοκληρώσω ένα βιβλίο που ετοιμάζω τον τελευταίο καιρό.

Πρόκειται για την αυτοβιογραφία σου ή κάποιο είδος λογοτεχνήματος;
Sami: Κάτι ανάμεσα. Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία για μια ευρωπαϊκή περιοδεία ενός συγκροτήματος. Έχει κάποια πραγματικά στοιχεία από τις εμπειρίες μου και πρόκειται για μια ιδέα που δουλεύω χρόνια αλλά ποτέ δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ.

Πολύ ενδιαφέρον μου φαίνεται. Πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Φινλανδία ή και στην Ευρώπη;
Sami: Δεν έχω φτάσει σε κάποια τέτοιου είδους συμφωνία, είμαι σε αρχικό στάδιο ακόμα.

Τώρα θα κάνω την "κακή" ερώτηση. Ας πούμε ότι σε 5 χρόνια από τώρα βρίσκεστε ξανά σε κάποιο studio, υπάρχει το κατάλληλο υλικό και οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την "επιστροφή" σας. Υπάρχει περίπτωση ενός reunion;
Ville: Όχι. Κάτι τέτοιο δε θα γίνει. Αν ξαναβρεθούμε κάποιοι από εμάς μαζί θα είναι σίγουρα κάτω από άλλη ταμπέλα, κάτω από άλλο όνομα.
Sami: Αυτή τη στιγμή βάζουμε στον τάφο τους Sentenced και από όσο ξέρω κανείς δεν γυρνάει από τον τάφο του ζωντανός, έτσι δεν είναι;

Ναι μόνο ως ζόμπι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο (γέλια)! Όσον αφορά τώρα την τελευταία περιοδεία των Sentenced, βλέπω ότι έχουν ανακοινωθεί μόνο 8 εμφανίσεις σας. Οι περισσότερες είναι στην Βόρεια Ευρώπη, Φινλανδία, Γερμανία κτλ. Θα υπάρξουν κι άλλες και μήπως υπάρχει κάποια πρόταση από Έλληνα promoter;
Ville: Δεν το γνωρίζουμε αυτό γιατί ασχολείται το management με αυτή τη δουλειά.
Sami: Σίγουρα πάντως θα προστεθούν κάποιες συναυλίες ακόμα.


Κυρίως σας ρωτώ για το ελληνικό κοινό σας.
Ville: Θα θέλαμε πολύ και ελπίζουμε να κάνουμε ένα αποχαιρετιστήριο show για το ελληνικό κοινό, που είναι αν όχι το καλύτερο, σίγουρα από τα καλύτερα του κόσμου. Είχαμε και πολλά συγκινητικά μηνύματα ανθρώπων από την Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας μας, που μας ζητούσαν να μη διαλυθούμε αλλά και να έρθουμε για συναυλία στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε σε αυτή τη περιοδεία όσον αφορά το set list; Θα είναι μια best of επιλογή ή κυρίως θα ακουστεί το "The Funeral Album";
Sami: Δεν το έχουμε ετοιμάσει ακόμα αλλά δε θα είναι σίγουρα μόνο επικεντρωμένο στο τελευταίο album. Αφού γυρίσουμε στην Φινλανδία θα αρχίσουμε να κάνουμε πρόβες και θα βρούμε ακριβώς τι θα παιχτεί. Πάντως δε θα είναι μόνο για την "κηδεία" (funeral) αλλά θα έχει και στοιχεία από το παρελθόν!
Ville: Σαν αποχαιρετιστήρια shows θα θέλαμε να είναι ότι το καλύτερο και το set list να περιέχει ότι θα θέλαμε και εμείς οι ίδιοι να ακούσουμε σαν αντιπροσωπευτικό της καριέρας μας. Δεν υπάρχει δηλαδή "πρέπει να παίξουμε αυτό και εκείνο το κομμάτι" αλλά "θέλουμε να παίξουμε...".

Πως διαλέγετε το τι θα παίξετε συνήθως; Προτιμάτε πάντα τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια σας ή πιο πολύ αυτά που ακούγονται ωραιότερα ζωντανά;
Ville: Προφανώς πρώτα από όλα σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υπάρχουν και γρήγορα κομμάτια αλλά και μερικά πιο αργά και μελωδικά.
Sami: Είναι κάτι που βγαίνει φυσικά. Καμιά φορά τα αγαπημένα τραγούδια των οπαδών ακούγονται χάλια στις πρόβες αλλά σίγουρα το τραγούδι τελικά δείχνει τη δυναμική του πάντα ζωντανά.

Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας αλλάζετε τα τραγούδια που παίζετε ή έχετε σταθερό set list; Λαμβάνετε υπόψιν σας και τις αντιδράσεις του κόσμου σε κάποια κομμάτια;
Sami: Πάντα το αλλάζουμε λίγο στην πορεία αλλά αυτό που κυρίως μπορεί να κρίνει αν θα μείνει ένα κομμάτι στο πρόγραμμα μας είναι το πόσο καλά το αποδίδουμε στην σκηνή. Οι οπαδοί μας αντιδρούν με ενθουσιασμό σε όλα μας τα τραγούδια νομίζω!

Αλήθεια, πως έχετε σκεφτεί την ημέρα που θα αποχαιρετήσετε τον κόσμο για τελευταία φορά και θα ακουμπήσετε κάτω την κιθάρα και το μικρόφωνο;
Sami: Θα νοιώσω σίγουρα πολύ περίεργα και η συναισθηματική φόρτιση θα είναι μεγάλη. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να το σκεφτώ και αποφεύγω να δημιουργώ μεγάλες προσδοκίες για την τελευταία μας εμφάνιση.
Ville: Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε από κάθε εμφάνιση όσα περισσότερα συναισθήματα γίνεται και είναι δύσκολο να μαντέψω πως θα είναι ακριβώς στο τέλος.

Πάντως δεν είναι ειρωνεία το ότι όταν ξεκινάς την καριέρα σου ως μουσικός έχεις τρακ και ντρέπεσαι αρχικά να εμφανιστείς μπροστά σε κόσμο ενώ όταν την εγκαταλείπεις πρέπει να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι δεν θα ξαναπαίξεις μπροστά σε κάποιο κοινό, κάτι που σου έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής;
Ville: Θα είναι σίγουρα περίεργο μετά από τόσα χρόνια να σταματήσουμε τα πάντα.
Sami: Από τη μια θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό στη ζωή μας αλλά από την άλλη πρόκειται για μια γιορτή και μια μεγάλη έξοδο που ετοιμάσαμε και... δεν ξέρω μπορεί απλά να κατεβούμε από την σκηνή και να αυτοκτονήσουμε!


Ελπίζω πως όχι! Πριν κλείσουμε θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μου τις εμπειρίες σας από το περσινό Athens Open Air Festival.
Sami: Από πού να αρχίσω. Η κακή μέρα φαίνεται από το πρωί. Κατεβήκαμε στο αεροδρόμιο και δεν υπήρχε κανείς να μας ενημερώσει για τίποτα. Περιμέναμε εκεί ώρες με τα πράγματα στα χέρια!
Ville: Και στην συναυλία δεν τηρήθηκε τίποτα όσον αφορά το πρόγραμμα. Ενώ ακυρώθηκε μια μπάντα που έπαιζε πριν από εμάς, καθυστερήσαμε να παίξουμε κιόλας! Δεν θα σχολιάσω καθόλου τις εγκαταστάσεις.

Χώρος για τα συγκροτήματα υπήρχε;
Sami: Ναι, υπήρχε μια χημική τουαλέτα!

Σας εύχομαι να μην έχετε ξανά τέτοια εμπειρία παιδιά. Ευχαριστώ για όλα και ελπίζω να μην είναι η τελευταία φορά που συναντιόμαστε.
Sami: Εμείς ευχαριστούμε.
Ville: Ελπίζω να σας επισκεφτούμε σύντομα ξανά για κάποια συναυλία.

Αντώνης Μουστάκας

  • SHARE
  • TWEET