Συνέντευξη με τους Sabbtail

09/03/2004 @ 07:17
Οι σουηδοί hard rockers Sabbtail μπορεί στους περισσότερους από εσάς να είναι άγνωστοι, όμως έφτασε η ώρα να τους μάθετε! Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους (επίσημα πρώτο για την Ευρώπη), με τίτλο “Night Church” και σας προτείνουμε να τους τσεκάρετε, πόσο μάλλον όταν στην σύνθεση τους υπάρχουν πλέον ονόματα όπως οι Mats Leven (ex-Yngwie Malmsteen) στα φωνητικά και Fredrik Akesson (ex-Talisman) στην κιθάρα. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον ιθύνοντα νου των Sabbtail, Jan Bingegard (πλήκτρα), ο οποίος μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τις καλές και τις άσχημες στιγμές της μπάντας του. Let the inquiry begin...

Γεια σας από την Ελλάδα και το Rocking.gr! Πως πάνε τα πράγματα για τους Sabbtail αυτόν τον καιρό, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του “Night Church”;
Γεια χαρά Ελλάδα και Rocking.gr! Αυτό τον καιρό γράφουμε την μουσική για το τελευταίο τραγούδι του επόμενου μας δίσκου. Θα τον ηχογραφήσουμε πιθανόν τον Αύγουστο και ελπίζουμε να κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο στις αρχές του 2005. Παράλληλα κάνουμε πρόβες σε παλιότερο υλικό, καθώς προετοιμαζόμαστε για την περιοδεία μας από τον Ιούλιο και μετά.

Ας ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο... Μπορείς να μας πεις πως σχηματίστηκαν οι Sabbtail;
Οι Sabbtail σχηματίστηκαν από εμένα και τον Jan Lund το 1996. Η κεντρική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα μουσικό concept βασισμένο στις σύντομες νουβέλες που έγραφα. Κατέληξε να είναι πραγματικά ευχάριστο να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο και ήμασταν πολύ χαρούμενοι να παρουσιάσουμε την ιδέα αυτή ανά τον κόσμο.

Sabbtail είναι το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα στις νουβέλες φαντασίας σου. Πως και αποφάσισες να φτιάξεις μια μπάντα, να την ονομάσεις Sabbtail και να γράφεις τραγούδια για αυτό τον χαρακτήρα;
Ουσιαστικά οι σύντομες νουβέλες δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μέρος ενός βιβλίου που διδάσκει το υπερφυσικό. Οι νουβέλες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διαφορετικές εμπειρίες και προκλήσεις του κεντρικού χαρακτήρα στον δρόμο του προς την διαφώτιση. Το υλικό που έχει ξαναγραφτεί ως στίχοι των τραγουδιών στα δύο πρώτα albums, καθώς επίσης και για το τρίτο, είναι διαφορετικές πλευρές ή επίπεδα στα ταξίδια του Sabbtail.

Μπορείς να περιγράψεις την προσωπικότητα του Sabbtail και αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτής και της προσωπικής σου άποψης σχετικά με την πραγματική ζωή;
Η προσωπικότητα του αλλάζει ελαφρώς κατά την διάρκεια της αναζήτησης του αλλά μπορούμε να τον δούμε σαν άτομο που είναι πάντα περίεργος και αναζητά συνεχώς. Το τι λένε επίσης οι στίχοι είναι σίγουρα η προσωπική μου άποψη όσο αφορά τις αιώνιες αλήθειες - αλλά σιγουρέψου ότι διαβάζεις πέρα από την επιφάνεια...Η πρώτη σας κυκλοφορία ήταν το “Otherworlds” το 2000, αλλά ήταν μάλλον μια άσχημη στιγμή για την μπάντα παρά ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο. Άκουσα ότι κυκλοφόρησε χωρίς την άδεια σας. Τι συνέβη στην πραγματικότητα;
Η κυκλοφορία ήταν το 1998 από την Pony Canyon στην Ιαπωνία. Το θέμα ήταν, ότι η σουηδική δισκογραφική μας εταιρεία επέλεξε να της πουλήσει όλα τα δικαιώματα από τις demo κασέτες για τον πρώτο δίσκο μας εν αγνοία μας. Kαταφέραμε να σταματήσουμε την ευρωπαϊκή κυκλοφορία επίσημα αλλά κάποιος πούλησε τους δίσκους όπως και να ‘χε. Μια λυπηρή ιστορία, αλλά όχι μοναδική σ’ αυτόν τον χώρο.

Μετά την κυκλοφορία του “Otherworlds”, το line up σας άλλαξε. Ποιοι ήταν οι λόγοι για αυτήν την αλλαγή;
Μετά την «καταστροφή» με το πρώτο album και όλη την φασαρία με αυτό το θέμα, επιλέξαμε να αλλάξουμε οτιδήποτε δεν μας άρεσε. Έτσι βρήκαμε νέα δισκογραφική εταιρεία και management. Η αντικατάσταση του Andreas και του Frederic ήταν περισσότερο μια από κοινού συμφωνία των δύο πλευρών.

Μετά από αυτές τις περιπέτειες όμως, οι Sabbtail φαίνεται να βρίσκουν τον δρόμο τους και με μια νέα αλλά και πιο έμπειρη σύνθεση καταφέρατε να κυκλοφορήσετε ένα εντυπωσιακό album! Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η μεταβατική περίοδος για την μπάντα;
Γενικά ήταν μια χαοτική περίοδος... στη μέση όλων αυτών των καταστάσεων, τόσο εγώ, όσο και ο Jan αποκτήσαμε παιδιά κι έτσι η κατάσταση της σχιζοφρένιας ήταν πολύ κοντά... Δοκιμάσαμε πολλούς μουσικούς και μας πήρε κάμποσο καιρό να βρούμε αυτό που ψάχναμε. Αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι με το line up του “Nightchurch”.

Ας μιλήσουμε για το καινούριο άλμπουμ τώρα. Όσον αφορά τους στίχους έχουν να κάνουν πάλι με τις περιπέτειες του Sabbtail;
Όλα τα τραγούδια των Sabbtail έχουν να κάνουν με τον ήρωα μας... υπάρχουν αρκετές νουβέλες, ώστε να γραφτούν χιλιάδες τραγούδια και αυτό είναι κυρίως που θέλουμε να κάνουμε. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των στίχων του “Otherworlds” και του “Night Church” είναι ότι στο πρώτο φαίνονται μέσα από μια αθώα ματιά ενώ στο δεύτερο από μια λιγότερο προσχηματική άποψη.

Είστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση που έχει στο κοινό μέχρι στιγμής;
Νομίζω πως η αντίδραση μέχρι στιγμής από το κοινό είναι υπέροχη. Υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για το βαθύτερο μήνυμα του όλου concept και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε σχετικά με το “Night Church” αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω;
Για μας το “Night Church” είναι ένα ντοκουμέντο του παρελθόντος. Καθώς είμαστε στην τελική φάση της δημιουργίας του υλικού για τον επόμενο δίσκο, δεν νομίζω καν ότι θυμάμαι πως να παίζω τα παλιά μας τραγούδια ;-)

Πρόκειται να συνεχίσετε να γράφετε δίσκους αποκλειστικά για τον χαρακτήρα του Sabbtail;
Ναι.

Πιστεύεις ότι οι ιστορίες φαντασίας είναι ένα ελκυστικό θέμα για τους οπαδούς του κλασσικού ροκ στις μέρες μας; Πέρα από τις πρώιμες μέρες όπου τα συγκροτήματα όπως οι Black Sabbath, οι Rainbow, οι Blue Oyster Cult και άλλοι, είχαν παραφυσικά η φανταστικά θέματα, βλέπουμε ότι τώρα έχουν στραφεί σε πιο σοβαρά θέματα όπως η πολιτική. Για παράδειγμα το “Bananas” των Deep Purple και το “Tribe” των Queensryche.
Λοιπόν, η πολιτική εμφανίζεται με διάφορα σχήματα και ρούχα. Θέλω να τονίσω ότι οι νουβέλες του Sabbtail δεν είναι εξ ολοκλήρου φανταστικές στα μάτια μου... υπάρχουν περισσότερα να δεις σαν ασκήσεις στους τρόπους που αντιλαμβάνεσαι διαφορετικές προοπτικές της πραγματικότητας. Καθώς οι στίχοι είναι ένας συντομότερος τρόπος για να πεις κάτι, ίσως είναι δυσκολότερο για κάποιον να αναλύσει την «συμπιεσμένη» τους μορφή.

Κάποιος που θα ακούσει τους δίσκους σας, εύκολα καταλαβαίνει ότι οι βασικές σας επιρροές είναι κλασσικές ροκ μπάντες όπως οι Deep Purple και οι Rainbow. Έτσι δεν είναι;
Ναι, είναι φανερές οι επιρροές παλιών hard rock συγκροτημάτων στην μουσική μας. Αυτό είναι το στυλ που μας αρέσει και αυτό που νιώθουμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλά. Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι μεγαλύτερη επιρροή για μας από τους Deep Purple και Rainbow αποτελούν οι Manfrend Mann’s Earth Band και ειδικά δίσκοι όπως οι “Solar Fire” και “Watch”.

Έχετε κάποια σχέδια για συναυλίες;
Ναι, είμαστε στην φάση της οργάνωσης και συγκρότησης μιας ζωντανής εμφάνισης. Δεν έχουμε ακόμα ορίσει κάποιες ημερομηνίες, αλλά αργότερα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε.

Έψαξα πολύ στο διαδίκτυο για την ιστοσελίδα σας, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Να υποθέσω ότι δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία; Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με τους οπαδούς σας με αυτό τον τρόπο, αλλά και για να παρέχετε πληροφορίες σε άτομα που θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα για σας.
Δεν έχουμε ιστοσελίδα. Ούτε σκεφτήκαμε ποτέ να έχουμε. Αλλά καθώς έχουμε πραγματικά σχολιαστεί πολύ από ένα πλήθος ανθρώπων, αποφασίσαμε να αλλάξουμε γνώμη και να φτιάξουμε μια κατά την άνοιξη. Η βασική ιδέα πίσω από τους Sabbtail δεν ήταν ποτέ να είμαστε σε επαφή με τον κόσμο περισσότερο από το να γράφουμε μουσική, αλλά φαίνεται ότι πολλά άτομα ενδιαφέρονται για μας και θα πρέπει φυσικά να τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τους Sabbtail!

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε, αντί επίλογου;
To μήνυμα για τους αναγνώστες σας είναι: Μην σταματάτε ποτέ να είστε μέλη του ροκ κινήματος - είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση στον πλανήτη!

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Σας εύχομαι ότι καλύτερο!

Συνέντευξη: Μανόλης Βεληβασάκης

  • SHARE
  • TWEET