Συνέντευξη με τον Johan Edlund των Tiamat

02/02/2004 @ 11:50
Οι Tiamat είναι, χωρίς αμφιβολία, μία από τις μεγαλύτερες gothic metal μπάντες της εποχής μας και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όχι λίγα συγκροτήματα. Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία της τελευταίας τους δουλειάς, "Pray", καταφέραμε να αποσπάσουμε λίγες πληροφορίες για τα σχέδια του group από εδώ και στο εξής αλλά και για την ηχητική στροφή που παρατηρείται στα δύο τελευταία τους albums. Ο Johan Edlund, ψυχή της μπάντας, μας μιλάει :...

Πάνε 8 μήνες από τότε που μιλήσαμε τελευταία φορά. Ήταν μετά τη συναυλία σας στη Θεσσαλονίκη. Έχεις καθόλου αναμνήσεις από αυτό το live;

Πραγματικά πιστεύω ότι ήταν μία από τις καλύτερες μας συναυλίες! Όλοι μας στο group θυμόμαστε αυτό το live ως ένα από τα καλύτερα που έχουμε δώσει. Το live της Αθήνας ήταν εξίσου καλό, αλλά στη Θεσσαλονίκη όλα πήγαν πολύ καλά, παρόλο που δεν είχαμε lightshow και αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικό εξοπλισμό, όλα όμως τελικά πήγαν καλά. Την προηγούμενη μέρα είχαμε διασκεδάσει πολύ και είχαμε μια μεγάλη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, οπότε δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες, στο τέλος όμως ενθουσιαστήκαμε!

Πως βρήκατε το ελληνικό κοινό;

Πολύ, πολύ καλό! Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ξέρεις, στις συναυλίες εξαρτιόμαστε κυρίως από το κοινό και επηρεαζόμαστε πολύ από τη διάθεση του. Στο κοινό σας, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, αξίζει credit!

Πρόσφατα άκουσα το νέο σας album “Prey” και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Νομίζεις ότι θα αρέσει στον κόσμο;

Ελπίζω… τι να σου πω. Εμείς βάζουμε τα δυνατά μας και κάνουμε όσο καλύτερα αυτό που μπορούμε. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο που άρεσε στον κόσμο.

Είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα ή περιμένατε κάτι το διαφορετικό;

Κοίταξε, είμαι μπλεγμένος σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του album οπότε πιστεύω ότι σε μένα ακούγεται διαφορετικά, απ’ ότι σε κάποιον άλλον που ακούει το album. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, αλλά πιστεύω παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε στο μέλλον.Μπορείς να μας δώσεις λίγες πληροφορίες για τον τίτλο του album; Από πού προέρχεται;

Με ενδιαφέρουν πολύ τα βασικά θέματα της ζωής, και κυρίως η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, η αναζήτηση ενός είδους πίστης, τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου, να κυνηγάει ή να κυνηγιέται. Τον περασμένο χρόνο ήμουν σε safari στην Κένυα και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το πώς τα άγρια ζώα ζούνε εκεί. Ξυπνάνε κάθε μέρα ξέροντας ότι υπάρχουν 2 μόνο επιλογές. Ή να πιάσουνε ένα θήραμα, ή να γίνουν αυτά θήραμα σε κάποιο άλλο ζώο. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας.

Πως πιστεύεις ότι θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το νέο σας δίσκο; Είναι κάτι το διαφορετικό για κάποιον που έχει ακούσει κάτι από τις πρώτες σας δουλειές.

Όπως είπα, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, γράφοντας κομμάτια μέσω των οποίων θέλουμε να δείξουμε και να προβάλουμε αυτά που νιώθουμε και θέλουμε να εκφράσουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε το πώς αυτά θα γίνουν αντιληπτά από τον ακροατή.

Τι έγινε και σας έκανε να αλλάξετε κάπως το μουσικό σας ύφος; Στις πρώτες σας δουλειές ο ήχος ήταν περισσότερο βουβός και βαρύς ενώ τώρα έχει περισσότερα ατμοσφαιρικά στοιχεία και ακούγεται πιο ήρεμος.

Για άλλη μια φορά, δεν είναι αυτός ο τρόπος που σκεφτόμαστε, δε μας απασχολούνε τέτοια θέματα. Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση του προσωπικού μου παρελθόντος, δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον και δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Πολλά groups επιχείρησαν να αλλάξουν μουσική κατεύθυνση, για παράδειγμα οι Anathema. Πιστεύεις ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να προσελκύσουν νέους οπαδούς ή απλώς θέλουν να πειραματιστούν πάνω σε ένα νέο ήχο;

Όλοι οι μουσικοί που γνωρίζω (συμπεριλαμβάνονται και οι Anathema) κάνουνε μουσική επειδή τους αρέσει αυτό! Πρόκειται για παρανόηση όταν κυριαρχεί η άποψη ότι το κάνουμε για να προσελκύσουμε νέους αγοραστές. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Βλέπω τη μουσική σαν ένα είδος τέχνης και η ελευθερία της τέχνης βρίσκεται πάνω απ’ όλα τα πράγματα στη ζωή μου!

Τι γίνεται με τους παλιούς σας fan; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να νιώσουν «προδομένοι»;

Έχω απαντήσει σε αυτό σε 3 ή 4 ερωτήσεις. Εσύ νιώθεις προδομένος; Πιστεύεις ότι προδώσαμε κανέναν στις συναυλίες που δώσαμε στην Ελλάδα πέρσι;

Το “Prey” ακούγεται σαν ένα ολοκληρωμένο κομμάτι. Είναι ένα concept album;

Είναι λίγο concept, αλλά δε θα το χαρακτήριζα έτσι. Μερικά κομμάτια είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους, παρόλα αυτά υποθέτω ότι όλοι μας οι δίσκοι χαρακτηρίζονται ή ως συλλογές από κομμάτια ή ως πραγματικά concept album.

Θεωρείς ότι μετά από τόσα χρόνια έχετε δημιουργήσει το δικό σας μουσικό στυλ;

Δε μπορείς να είσαι τίποτα παραπάνω, από έναν κρίκο στην αλυσίδα. Έχουμε επιρροές από άλλες μπάντες, οι οποίες είχαν επηρεαστεί από άλλες παλαιότερες μπάντες και πάει λέγοντας. Ίσως ακουγόμασταν διαφορετικά εάν η RCA δεν είχε υπογράψει με τον Elvis…

Αυτή την περίοδο είστε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα gothic metal groups. Πως θα χαρακτήριζες τον ήχο σας;

Αυτό το αφήνω σε εσένα να αποφασίσεις! Εμείς απλώς παίζουμε τη μουσική, εσύ βάζεις τη ταμπέλα.

Όταν μιλήσαμε μαζί σας μας είχατε πει ότι σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε ένα DVD με live υλικό. Τι γίνεται με αυτό;

Καλή ερώτηση… Υποθέτω ότι πρόκειται να το κυκλοφορήσουμε στο άμεσο μέλλον. Δεν έχουμε όμως κλείσει κάποιες συναυλίες προς το παρόν και θέλουμε να μαγνητοσκοπήσουμε ένα νέο live. Οπότε η απάντηση είναι… δεν ξέρω. Αλλά ελπίζω το συντομότερο δυνατόν.Είναι δύσκολο για εσάς να συνδυάσετε τον παλιό, heavy ήχο με τα νέα σας στοιχεία στις συναυλίες;

Οι Tiamat βασίζονταν πάντοτε στο contrast. Στον ήχο, στα φώτα, στην εμφάνιση. Οπότε δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τη μπάντα. Άκουσε, αρχικά, το “The Astral Sleep”, το δεύτερο μας album, που βγήκε το 1991. Έχει κομμάτια όπως τα “Lady Temptress” και “Sumerian Cry” αλλά και κομμάτια όπως τα “Dead Boys’ Choir” και “The Southernmost Voyage”. Σκέψου το, εάν το “Southernmost Voyage” βρισκόταν στο “Prey” θα ήταν το πιο ώριμο, το πιο ατμοσφαιρικό κομμάτι του δίσκου.

Ποια είναι τα σχέδια σας τώρα; Περιοδεία, DVD, live cd, νέος δίσκος;

Προς το παρόν δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι. Περιμένουμε την περίοδο των festival.

Σκοπεύετε να περάσετε ξανά από τα μέρη μας;

Το ελπίζω πραγματικά! Εκτός του ότι περιμένουμε με ανυπομονησία να παίξουμε μπροστά στο ελληνικό κοινό ξανά, αγαπάμε πολύ τη χώρα σας και θέλουμε να κάνουμε διακοπές εκεί. Έχω έρθει στην Ελλάδα τόσες φορές που νιώθω πολύ οικεία εκεί.

Ποια είναι η άποψη σου για το nu-metal; Το θεωρείς εμπορικό είδος μουσικής των ημερών μας;

Δε μου αρέσει η γενίκευση. Έχω ακούσει κομμάτια που δε μου άρεσαν και κομμάτια που μου άρεσαν πολύ… Δε με ενδιαφέρουν πολύ οι πινακίδες. Δεν είμαι χωμένος στη μουσική για να βρω μια ταυτότητα, είμαι ένας απλός fan της μουσικής και δε νοιάζομαι για το ποιος τη γράφει.

Η άποψη σου για το downloading μουσικής;

Να σου πω την αλήθεια, θα ήμουν πιο ευτυχής εάν ο κόσμος αγόραζε τα album γιατί το γεγονός αυτό ίσως μας βοηθούσε να παίξουμε στην χώρα τους. Αλλά γενικώς είμαι ευχαριστημένος όταν ο κόσμος ακούει τη μουσική μας, από όπου και αν την έχουν προμηθευτεί. Συγνώμη για την πολιτική μου απάντηση, αλλά πραγματικά είμαι δύο απόψεων πάνω στο θέμα.

Κάτι τελευταίο που θα ήθελες να προσθέσεις;

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ελπίζω να σας δω σύντομα στη Θεσσαλονίκη!

Εμείς ευχαριστούμε.

Ερωτήσεις: Ηλίας Κουρούδης

  • SHARE
  • TWEET