O Dee Snider για τη λογοκρισία και τον συντηρητισμό τη δεκαετία του ‘80

Συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ιστορική ακροαματική διαδικασία ενώπιον της PMRC

20/08/2020 @ 12:01

Ήταν το 1985, όταν οι Dee Snider (Twisted Sister), Frank Zappa και John Denver βρέθηκαν ενώπιον του Κογκρέσου των Η.Π.Α. με σκοπό να καταθέσουν σε υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης του κιθαριστικού ήχου.

Τότε, η Tipper Gore, επικεφαλής της PMRC (Parental Music Resource Center) είχε επιχειρήσει να εισάγει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης μουσικών κυκλοφοριών ανάλογα το θεματικό τους περιεχόμενο, κάτι που εν τέλει οδήγησε στο περίφημο "Parental Advisory" αυτοκόλλητο που απαντάται στα εξώφυλλα πολλών δίσκων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Dee Snider θυμήθηκε την ακροαματική διαδικασία και το γενικότερο κλίμα της εποχής.

Έτσι, στην επέτειο των 35 χρόνων από την ιστορική, για το heavy metal, ομιλία του, που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, ο Snider δήλωσε:

«Αναφέρονταν στην δεκαετία του ’80, ως δεκαετία της παρακμής. Οπότε, για κάθε δράση, θα υπήρχε αντίδραση. Υπήρχε το hair metal, αλλά αν δείτε την μουσική της εποχής, ήταν οργισμένη, συναισθηματική, αντικατόπτριζε πλήρως το κλίμα. Ήταν η εποχή του Reagan, μια πολύ συντηρητική εποχή. Οι νέοι αντιδρούσαν στον συντηρητισμό, με τα πάρτυ, την διασκέδαση, με κάθε ευκαιρία.

Οι γονείς, με αρκετές συζύγους γερουσιαστών, έχοντας για ηγέτιδα την σύζυγο του Al Gore, άρχισαν να ψάχνουν στίχους συγκροτημάτων, θέλοντας υποτίθεται να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Είναι όμως αρκετά περίπλοκο, μιας και είναι συνταγματικά προστατευμένη η ελευθερία έκφρασης μέσω της πρώτης τροπολογίας. Μιλάμε για τέχνη, ποιος θα κρίνει περί τίνος πρόκεινται οι στίχοι;

Αυτό που τους σόκαρε περισσότερο, ήταν το γεγονός πως ήμουν πατέρας και σύζυγος και εγώ, ένας από τους rockers που φοβούνταν. Τους εξήγησα πως ο προβληματισμός μου είχε να κάνει με την απόπειρα αποκλεισμού κόσμου από την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη, κάτι που εν τέλει συνέβη.

Το περίφημο αυτό αυτοκόλλητο, εν τέλει διαχώρισε και περιθωριοποίησε κυκλοφορίες. Δισκάδικα δεν φέρνανε δίσκους εξαιτίας αυτού του αυτοκολλήτου.

Αυτό δεν προστάτευσε κανένα παιδί, οδήγησε στην απομόνωση μερίδας καλλιτεχνικών έργων από το κοινό, πράγμα αδιανόητο. Δεν μπορούν συγκεκριμένες ομάδες να αποφασίζουν τι θα ακούει ο κόσμος».

Υπενθυμίζουμε πως ο Snider κυκλοφόρησε στις 31 Ιουλίου το "For The Love Of Metal Live!", ενώ οι Twisted Sister διαλύθηκαν το 2016 έπειτα από την εορταστική περιοδεία για τα 40 χρόνια της μπάντας.

  • SHARE
  • TWEET