Ο Joe Bonamassa ζωντανά το Δεκέμβρη στο Κύτταρο

29/10/2009 @ 13:26
Έχοντας ήδη καθιερωθεί στο εξωτερικό ως ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Τζο Μποναμάσα θεωρείται πλέον εκτός από χαρισματικός αστέρας της ροκ /μπλουζ σκηνής και εξαιρετικός στιχουργός και ερμηνευτής, που καθηλώνει το κοινό.



Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 21.30 ο Joe Bonamassa ζωντανά στο Κύτταρο

Η ιστορία του έχει ήδη αποκτήσει διαστάσεις θρύλου, ενώ η κυκλοφορία το 2009 του τελευταίου άλμπουμ του με τίτλο The Ballad Of John Henry αποτελεί το επιστέγασμα της εικοσαετούς καριέρας του ως επαγγελματία μουσικού, εξαιρετικό επίτευγμα για έναν καλλιτέχνη που είναι μόλις 32 ετών!

Παιδί θαύμα, από την ηλικία των επτά ετών ο Μποναμάσα εκτελούσε άψογα τα σόλο του Stevie Ray Vaughan, ενώ στην ηλικία των δέκα η φήμη του είχε ήδη φτάσει μέχρι τ’ αυτιά του B. B. King. Ακούγοντάς τον να παίζει, ο B. B. King δήλωσε: «Το παιδί αυτό έχει απίστευτες δυνατότητες. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Είναι μοναδικός». Στην ηλικία των δώδεκα ο Μποναμάσα άνοιγε τις συναυλίες αυτού του θρύλου της μπλουζ (κάτι που έκανε και πρόσφατα στην παγκόσμια τουρνέ του B. B. King για τα ογδοηκοστά του γενέθλια) και στη συνέχεια βγήκε σε περιοδεία με διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Buddy Guy, ο Foreigner, ο Robert Cray, ο Stephen Stills, ο Joe Cocker και ο Gregg Allman.

Η δισκογραφική καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τους Bloodlines, μια δυναμική ροκ/μπλουζ μπάντα, στην οποία συμμετείχαν ο γιος του Robby Krieger, ο Waylon, και ο γιος του Miles Davis, ο Erin. Το 2000 ακολούθησε το σόλο δισκογραφικό ντεμπούτο του, με τίτλο A New Day Yesterday, σε παραγωγή του θρυλικού Tom Dowd. Σύμφωνα με το allmusic.com η εκτέλεση του ομότιτλου κομματιού (μια παλαιότερη επιτυχία των Jethro Tull) «σε άφηνε άφωνο».

Το αμερικανικό περιοδικό Guitar Player τον αποκάλεσε πρόσφατα «καλύτερο κιθαρίστα της μπλουζ» (για το 2007 & 2008), ενώ το ηλεκτρονικό περιοδικό Blues Wax τον τίμησε για τρεις συνεχόμενες φορές –πράγμα μοναδικό στα χρονικά– με το βραβείο «καλλιτέχνης της χρονιάς».

Ο Μποναμάσα φημίζεται επίσης για τις τολμηρές διασκευές του, που περιλαμβάνουν το «Tea For One» των Led Zeppelin, στον δίσκο του You & Me (2006), και το «Ball Peen Hammer» του Chris Whitley, στον δίσκο του Sloe Gin (2007). Στο The Ballad Of John Henry (2009), το ένατο σόλο άλμπουμ του και τέταρτη συνεργασία με τον Kevin Shirley, παραγωγό των Led Zeppelin και των Black Crowes, μπορεί κανείς να απολαύσει εξαιρετικές κιθαριστικές επανεκτελέσεις εκλεκτών κομματιών όπως το «As The Crow Flies» του Tony Joe White, το «Jockey Full Of Bourbon» του Tom Waits, το «Funkier Than A Mosquito’s Tweeter» της Ailene Bullock (γνωστό από τον Ike και την Tina) και το «Stop!» της Sam Brown και των Greg Sutton και Bruce Brody.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το διπλό CD με τίτλο «Live From Nowhere In Particular», που περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε ζωντανές εκτελέσεις από την περιοδεία του στη Βόρεια Αμερική το 2007. Σύμφωνα με το περιοδικό Guitar Player στο άλμπουμ αυτό «ο Τζο παίζει με νεύρο, ένταση και άγριους ρυθμούς». Το CD περιλαμβάνει εκτελέσεις που φαίνεται πως θα αφήσουν ιστορία, ενώ εκθειάστηκαν από την πρώτη στιγμή από κοινό, κριτικούς και μπλόγκερς. Συγκεκριμένα, ένας κριτικός έγραψε στο www.hamptons.com: «Σε χίλια χρόνια από τώρα, όταν οι αρχαιολόγοι ξεθάψουν σε κάποια ανασκαφή τους την κιθάρα του Τζο Μποναμάσα, αυτή θα βγάζει ακόμη καπνούς… Μπορεί να κρατάει την κιθάρα του σαν καραμπίνα, όμως από μέσα της βγαίνουν χρώματα, ποίηση και ιστορίες με νότες».

Ο Μποναμάσα γυρίζει τον κόσμο, δίνοντας κατά μέσο όρο 200 συναυλίες τον χρόνο. Το 2009 έκανε το συναυλιακό ντεμπούτο του στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο, όπου αποθεώθηκε από το κοινό του. Ο Sam Leach, ένας από τους πρώτους προμότερ των Beatles στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι ένιωσε τον ίδιο ενθουσιασμό όταν τον πρωτοείδε επί σκηνής όπως τότε με τα σκαθάρια, και δήλωσε πως «Ο Τζο είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης της μπλουζ /ροκ σκηνής στον πλανήτη».

Στο πλαίσιο της χειμερινής τουρνέ του στην Ευρώπη, ο Μποναμάσα θα κάνει μια στάση στην Αθήνα.

Κύτταρο (ηπείρου 48 και Αχαρνών ), τηλ. 210-8224134

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 21.30

Προπώληση εισιτηρίων: Public (πλατεία Συντάγματος), Κύτταρο

Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ προπώληση, 30 ευρώ στη συναυλία

Πληροφορίες: MENTA ART EVENTS, www.menta3.com, τηλ. 210 8824750





Κύτταρο (ηπείρου 48 και Αχαρνών ), τηλ. 210-8224134

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 21.30

Προπώληση εισιτηρίων: Δισκοπωλείο Μετρόπολις

Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ προπώληση, 30 ευρώ στη συναυλία

Πληροφορίες: MENTA ART EVENTS, www.menta3.com, τηλ. 210 8824750
  • SHARE
  • TWEET