The Liminanas: Το γαλλικό ντουέτο επιστρέφει στην Ελλάδα

Νeo-psychedelic ήχοι, συνδυασμένοι με τη γαλλική pop των '60s

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 09/04/2019 @ 15:11

Οι αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό επιστρέφουν και πάλι έχοντας στην πορεία τους μία πλούσια δισκογραφία αλλά και το τελευταίο τους άλμπουμ, εκείνο του 2018, το "Shadow People".

Ο Lionel και η Marie Liminana, είναι ένα εκτός από μουσικό ζευγάρι, σύντροφοι και στην ζωή, από το Cabestany, μία μικρή πόλη της Γαλλίας. Ο Lionel καταπιάστηκε με διάφορα μουσικά όργανα όπως κιθάρα, μπάσο, keyboards, ενώ η Marie αντίστοιχα με τα drums. Μετά πολλά χρόνια, ξεχωριστής βέβαια, μουσικής δραστηριότητας, το 2009 αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και κάπως έτσι δημιουργούνται οι Limiñanas.

Οι ίδιοι, λάτρεις της garage της σκήνης, του ήχου της δεκαετίας του '60 αλλά και του κινηματογράφου, δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο ακουστικό απότελεσμα από αυτό που έχουν οι Limiñanas. Με phych-rock ήχους βγαλμένους από το παρελθόν συνδυασμένους με την γαλλική por, παραγωγές που μυρίζουν '60s, φωνητικά και από τους δύο που εναλλάσσονται μεταξύ αγγλικών και γαλλικών, άλλοτε τραγουδώντας, άλλοτε απαγγέλοντας, δηλώνουν μεγάλοι φανς της new wave σκηνής και φυσικά των Serge Gainsbourg, Suicide, Nick Cave και Warren Ellis.

Το 2010 κυκλοφορούν και το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορούν τα singles "I'm Dead / Migas" και "Je Ne Suis Pas Trés Drogué / Berceuse Pour Clive", ηχογραφημένα και τα τρία, καθώς και αρκετές από τις επόμενες δουλειές τους στο γκαράζ του σπιτιού τους, σχεδόν με μηδενικό μπάτζετ.

Οι garage και ψυχεδελικοί ήχοι συνδυασμένοι με την ατμόσφαιρα κάποιου film noir, με επιρροές ταυτόχρονα από την folk και blues σκηνή αλλά και το πανκ των '60s, τους ακολουθούν σταθερά από την αρχή σε όλη την μέχρι τώρα πορεία τους, με το "Fun House" των The Stooges να αποτελεί έναν από τους πιο αγαπήμενους δίσκους τους όλων των εποχών.

Την 1η Μαρτίου του 2011 έρχεται η σειρά του single "AF3458 / Betty And Johnny" και αμέσως μετά του "(I've Got) Trouble In Mind / Je M' En Vais".

Δύο EPs στο ενδιάμεσο και το δεύτερο άλμπουμ "Crystal Anis" είναι γεγονός. Το "Crystal Anis" λαμβάνει από τις θετικότερες κριτικές και εκτός από το ότι κάνει σαφή την έκταση του ήχου και την τάση προς την πλευρά της ψυχεδέλειας των Velvet Underground, δείχνει ότι αυτό ζευγάρι ήρθε για να μείνει.

To 2013 κυκλοφορεί το single "La Mélancolie / Votre Côté Yéyé M' Emmerde", καθώς και το τρίτο άλμπουμ τους "Costa Blanca", με το κομμάτι "My Black Sabbath" να ξεχωρίζει. Χαρακτηριστικό του, ο ήχος από μπουζούκι, το οποίο ενώ υπήρξε επηρροή από τους Grinderman και όχι από κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη, οι ίδιοι δηλώνουν καλοί γνώστες των Aphrodite's Child.

Ένας χρόνος απουσίας από κυκλοφορίες, για να επιστρέψουν με το single "Time Will Tell", αλλά και το άλμπουμ "Traité De Guitarres Triolectiques (A L' Usage Des Portugaises Ensablées)".

Οι συμμετοχές σε festival και live αυξάνονται, με δυναμικές εμφανίσεις που δεν ακολουθούν τους κανόνες της πιστής αντιγραφής των δίσκων και με πολλές guest εμφανίσεις που δένουν την συνολική σκηνική παρουσία τους.

Το 2014, είναι η χρονιά που αποφασίζουν να «προσφέρουν» στο κοινό τους έναν δίσκο με ακυκλοφόρητα κομμάτια και σπάνιες ηχογραφήσεις τους. Κάπως έτσι κυκλοφορεί το "I've Got Trouble In Mind - 7" And Rare Stuff 2009-2014 (Compilation)", περιλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά "I'm Dead" και "I Know There's An Answer" των The Beach Boys.

To 2015, o Γάλλος μουσικός Pascal Comelade συμβάλλει στο τέταρτο πλέον άλμπουμ των Liminanas, το "Traité De Guitares Triolectiques" και κάπως έτσι η ψυχεδέλεια δένει με το ορχηστρικό κομμάτι. 

To επίσης ηχογραφημένο στον γνώριμο χώρο του σπιτιού τους, "Malamore", έναν χρόνο αργότερα αποδεικνύει την συνεχή εξέλιξη του ήχου τους, κρατώντας ταυτόχρονα σταθερά την μουσική βάση τους. Στο κομμάτι “Garden Of Love” θα πετύχεις και την γνώριμη μπασογραμμή του Peter Hook, των Joy Division και New Order. Μετά τη συνεργασία με τον Hook, και κάπου ανάμεσα σε αρκετές επιτυχημένες live εμφανίσεις, ακολούθησε αυτή με τον Anton Newcombe, των Brian Jonestown Massacre λίγο, στο cover του "Two Sisters" των Kinks, το οποίο πήρε τη θέση του στο "I've Got Trouble In Mind Vol.2 - 7" And Rare Stuff 2015/2018” άλμπουμ, την συνέχεια δηλαδή του Vol.1 του 2014.

Η συνεργασία με τον Anton Newcombe συνεχίζει τον Ιανουάριο του 2018, όχι μόνο ηχογραφόντας το άλμπουμ τους "Shadow People", στο home-studio του στο Βερολίνο, αλλά και συμμετέχοντας σε όλη τη διάρκεια του δίσκου με μία μεγάλη ποικιλία οργάνων. Ένα άλμπουμ που έδεσαν η ηθοποιός Emmanuelle Seigner, ο Peter Hook και ο επίσης Γάλλος Bertrand Belin, με το εξαιρετικό "Istanbul Is Sleepy" ερμηνευμένο από τον Anton Newcombe.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στην Ελλάδα πολύ σύντομα (11 Απριλίου) στο Temple Athens.

  • SHARE
  • TWEET