Αυτό είναι το τραγούδι του φετινού καλοκαιριού!

Οι συντάκτες του Rocking.gr δηλώνουν με στόμφο στο «The Answer Machine?» - Πείτε μας το δικό σας τραγούδι του φετινού καλοκαιριού στα σχόλια

11/08/2016 @ 22:45

Λίγο πριν την κοπανήσουμε για τις παραλίες το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου και ενώ μπουκώνουμε τα ipod/mp3 players/CD-οθήκες/τα whatnot μας τέλος πάντων με πολλά καντάρια μουσικής για να υπερκαλύπτουμε τα ντάμπα-ντούμπα των μπιτσόμπαρων, τα τάκα-τούκα των ρακετόβιων και τους λοιπούς ήχους που θα μπορούσαν να αντηχούν εις διπλούν κάπου στην κεντρική Αφρική, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να σας παρουσιάσουμε το ένα, το μοναδικό φετινό κομμάτι που αξίζει τον βαρύγδουπο τίτλο: «το κομμάτι του καλοκαιριού 2016». Ή για να είμαστε και πιο in, το ένα κομμάτι που αξίζει το χάσταγκ #summer2016, λίγο πριν τα #vitaminsea και #instamood… Ξεφύγαμε έτσι; Όπως και να ‘χει, ορίστε τι επέλεξε ο καθείς εξ’ ημών –αν και, όπως θα διαπιστώσετε, ορισμένοι δεν είχαν τόσο στο μυαλό τους θάλασσες και ξεγνοιασιά, εκ του αποτελέσματος. Δεν πειράζει. Και οι μουσικές που συνοδεύουν καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι των μεγαλουπόλεων κάνουν και αυτές καλά τη δουλειά τους…

Μάνος Πατεράκης



Σπύρος Κούκας
Anderson/Stolt – Knowing

Ένα αισιόδοξο progressive αριστούργημα, βγαλμένο κατευθείαν από τη χρυσή εποποιία των ‘70s, είναι ό,τι πρέπει για την πιο ευχάριστη και χαλαρωτική εποχή του χρόνου. Η συνεργασία των δύο τιτάνων του προοδευτικού ήχου, μας παρέδωσε έναν αλαβάστρινο δίσκο φέτος, με το "Knowing" να αποτελεί μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές του στιγμές.

Listen

Μάνος Πατεράκης
Big Big Train - Wassail

Καθότι αδυνατώ να χαρακώσω τη δισκάρα των King Gizzard για να αποσπάσω κάποιο κομμάτι, η αμέσως επόμενη εναλλακτική προέρχεται από την εξαιρετική φετινή prog βρετανίλα των έμπειρων Big Big Train. Μπορεί το "Wassail" (ves heil στα αρχαία σκανδιναβικά) να είναι ο μηλίτης που έπιναν κατά τη μεσαιωνική τελετή του wassailing τον Γενάρη, ωστόσο οι folk αναφορές του θερ-ίζουν χαρακτηριστικά.

Listen

Γιώργος Ζαρκαδούλας
The Mystery Lights - Without Me

Αν διάλεγα το "Too Many Girls" από τον δίσκο, θα ψευδόμουν ασύστολα. Την ημέρα που αποχώρησα, αυτές προσγειώθηκαν, οπότε το "Without Me" είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Ο πρώτος δίσκος των The Mystery Lights δεν είναι μόνο καλοκαιρινό άκουσμα, παρόλο που κυκλοφόρησε τέλος Ιουνίου και η εν λόγω σύνθεση δεν στέκεται στην γκαραζοψυχεδελική υπόστασή της. Τραγούδι που χωράει άνετα σε ταινία του Ταραντίνο και βλέπω το πλάνο μπροστά μου.

Listen

Κέρη Καραλή
ΟΔΟΣ 55 - Ακτίνες Θανάτου

Το δεύτερο άλμπουμ των ΟΔΟΣ 55 κατέφθασε μέσα στο καλοκαίρι, υπέροχο, θορυβώδες και άκρως συνθετικό. Βρίσκω ότι οι "Ακτίνες Θανάτου", που εναλάσσονται με τις ηλιακές, θα θορυβήσουν το υποτονικά και σαδιστικά χαρούμενο θαλασσινό τοπίο, υποβάλλοντάς μας σε μια νέα θέαση των πραγμάτων.

Listen



Χρυσόστομος Μπάρμπας
Black Stone Cherry - Soul Machine

Ρυθμός; Τσεκ. Δυνατές κιθάρες; Τσεκ. Στίχοι γεμάτοι υπονοούμενα; Τσεκ. Κολλητικό ρεφρέν; Ναι, σωστά, τσεκ. Το "Soul Machine" αποτελεί τον τέλειο καλοκαιρινό συνδυασμό rock τραγουδιού: βαρύ ηχητικά, ελαφρύ θεματικά. Ενδείκνυται η ταυτόχρονη κατανάλωση μπύρας σε νησιώτικη παμπ.

Listen

Γιάννης Λυμπέρης
Wovenhand - Come Brave

Ωραίο πράγμα η τεχνολογία. Κάτω από ομπρέλα στην παραλία (μισούμε ήλιο), με ακουστικά (μισούμε ρέγκε από μπιτσόμπαρα), διαβάζω Rocking.gr και τσουπ, το νέο τραγούδι των Wovenhand. Συνέχεια του πανίσχυρου "Refractory Obdurate", το πιο άμεσο άσμα του David Eugene Edwards, φωνητικά με πήγε στα τέλη των ‘80s. Ηχητικά, αν κλείσεις τα μάτια, φαντάζεσαι να δέρνεις όσους παίζουν ρακέτες και να τους βάζεις να το ακούσουν. Μπας και εξαγνιστούν...

Listen

Κατερίνα Μυτιληναίου
Father John Misty - Real Love Baby

Με τον φετινό Ιούλιο ήρθε και η επίσημη κυκλοφορία ενός SoundCloud one-off. Αυτό το -τίγκα στο reverb- soft-rock τραγουδάκι από τον ξεχωριστό κ.Joshua Tillman φέρει όλα τα χρυσαφένια κλισέ που πρέπουν στο καλοκαίρι αλλά απεκδύεται τα υπόλοιπα (βλπ. στίχους να καταλάβεις). Το αποτέλεσμα είναι αφοπλιστικά αυθεντικό, ακόμη κι αν δεν έχουμε καταλήξει ως προς τις ειρωνικές διαθέσεις του δημιουργού του...

Listen

Ιάσονας Τσιμπλάκος
Moon Hooch - That's What They Say

Mε το δεύτερο δίσκο τους, "Red Sky", οι Moon Hooch συνεχίζουν και πουλάνε τρέλα. Δύο σαξόφωνα και ένα ντραμσετ είναι αρκετά ώστε να σε παρασύρουν στον απροσδόκητο ρυθμό τους και να εθιστείς στα θετικά vibes που μοιράζει η μπάντα. Ζεστές βραδιές, κεφάτες. Moon Hooch, κύριοι.

Listen



Ίριδα Κουκουβίνη
Woods - I See In The Dark

Ο Αύγουστος μου βγάζει πάντα αυτό το συναίσθημα, της ανάμεικτης χαλάρωσης και μελαγχολίας, καθώς βλέπω να κοντοζυγώνει ο Σεπτέμβρης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ναι, είμαι από αυτούς που λένε καλό χειμώνα). Αυτό ακριβώς το συναίσθημα βγάζουν και οι Woods με το "I See In The Dark", με τους γλυκούς ήχους, χαλαρούς ρυθμούς, που κάπου μέσα στις φωτεινές μελωδίες τους, βγάζουν και ένα αμυδρό σφίξιμο.

Listen

Αντώνης Μαρίνης
Dan Auerbach, Action Bronson & Mark Ronson - Standing In The Rain

Καλοκαίρι χωρίς blockbuster δε γίνεται. Κι αν οι κριτικές θάβουν το Suicide Squad, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ολοκληρωμένο soundtrack της ταινίας είναι τρομερά cool. Κάπου ανάμεσα στον Skrillex και τους Sabbath βρίσκεται αυτή η συνεργασία. Θυμίζοντας αρκετά Blakroc, η διασκευή στο "The Rain" του Oran "Juice" Jones από το μακρινό 1986, ακούγεται τρομερά φρέσκια κι ό,τι πρέπει για παραλία.

Listen

Κώστας Πολύζος
Alter Bridge - Show Me A Leader

Καμία σχέση με καλοκαίρια και παραλίες, αλλά όταν με την πρώτη ακρόαση οι μελωδίες, το ρεφρέν, τα σόλο και γενικά τα πάντα όλα σου κολλάνε στο κεφάλι ξέρεις πως εκεί που σκάβεις βρήκες φλέβα χρυσού. Με στίχους που φαντάζουν πιο επίκαιροι από ποτέ για τον δύσμοιρο τούτο τόπο, η πλέον αναμενόμενη κυκλοφορία της χρονιάς απέκτησε εν μέρει υπόσταση με το "Show Me A Leader" και ο πήχης πλέον έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Όχι πως ήταν χαμηλά πριν αλλά λέμε τώρα. Στο repeat μέχρι να πέσει ο server του YouTube.

Listen

Αντώνης Κονδύλης
In The Woods – Cult Of Shinning Stars

Πέρα από τις παραλίες, τις καλοκαιρινές αγάπες και τους έρωτες, η επιστροφή των In The Woods, μετά από περίπου 15 χρόνια απουσίας, είναι από μόνη της σημαντική. Ατμοσφαιρικό και ταξιδιάρικο από την μία, μελαγχολικό από την άλλη, το συγκεκριμένο κομμάτι (μεταξύ μας και ολόκληρος ο δίσκος) ακούγεται ευχάριστα μάλλον κάθε εποχή του χρόνου.

Listen



Βάσω Καραντζάβελου
Whitney - No Matter Where We Go

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο για σάπισμα στις παραλίες. Οι Whitney το ξέρουν και έφτιαξαν το απόλυτο summer song για εμάς τα γκρινιάρικα πνεύματα αντιλογίας. Ρετρό και ηλιόλουστο, σε γεμίζει groovy vibes από το εναρκτήριο κιόλας riff. Άσε τις ψάθες και τα λάδια, γέμισε το τεπόζιτο, πάρε την παρέα ή το πρόσωπο κι έφυγες για οδικό ταξίδι.

Listen

Μανώλης Κληρονόμος
Laniakea - Zone in Parallel Rose

Οι Daniel O'Sullivan (Ulver, Guapo) και Massimo Pupillo (Zu) συνεργάζονται και γράφουν έναν συναισθηματικό, πανέμορφο, ατμοσφαιρικό και εικονοπλαστικό φόρο τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα συνεργάτη των Coil, Ian Johnstone. Ό,τι πρέπει για αποφόρτιση με τα ambient περάσματα να δένουν εξαίσια με τα ζεστά φωνητικά δημιουργώντας στιγμές μοναδικής χαλάρωσης.

Listen

Nίκος Καταπίδης
Periphery - Catch Fire

Με το πρώτο κιόλας άκουσμα ήξερα πως αυτό το κομμάτι θα έπαιζε άπειρες φορές μέσα στο καλοκαίρι. Michael Jackson meets progressive metal, με ένα κολλητικό ρεφραίν και γεμάτο πανέμορφες μελωδίες, groovy μέχρι αηδίας και με στίχους σαν το "Bodies burning like the sunrise" ….πώς να μην είναι το απρόσμενο χιτάκι του καλοκαιριού;

Listen

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Black Peaks - Glass Built Castles

Δεν είναι κομμάτι για παραλία, όχι ότι απαγορεύεται. Είναι όμως αυτό που μπορεί να σε συντροφεύει στα ταξίδια σου, στο πλοίο, στο αεροπλάνο, στο αυτοκίνητο. Όχι δεν είναι ήσυχο, ειδυλλιακό και ταξιδιάρικο. Έχει ένταση και ουρλιαχτά. Είναι δυνατό, ορεξάτο, προοδευτικό και εξαιρετικά ανεβαστικό. Είναι κομμάτι που το ακούς 20 σερί φορές και δεν σε ενοχλεί! Βγάζει μόνο του όλο το καλοκαίρι.

Listen



Χρήστος Καραδημήτρης
Fates Warning - The Light And Shade Of Things

Μπορεί το καλοκαίρι να ενδείκνυται για πιασάρικα χιτάκια που συνθέτουν ωραίες playlist στο αμάξι, αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι μουσικές που βρίσκουν το δρόμο τους συνήθως προς το τέλος της ημέρας ή στην αρχή της νύχτας με σκοπό την αποσυμφόρηση ή/και την περισυλλογή. Οι Fates Warning είναι μετρ σε αυτού του είδους τις μουσικές και το 10λεπτο αυτό έπος από το εξαιρετικό νέο άλμπουμ τους αποτελεί ιδανική συντροφιά. Ως και ανεκτίμητη θα την έλεγα...

Listen

Γαβριήλ Φιλιππόπουλος
Oathbreaker - Needles In Your Skin

Δεν ξέρω τι ζόρια τραβάνε εκεί στο Βέλγιο. Σίγουρα πάντως είναι πολλά και αυτό βγαίνει στον κόσμο. Περιμένουμε να βγει ο καινούριος δίσκος Oathbreaker, "Rheia", σαν να πρόκειται για την μεγαλύτερη metal μπάντα στον κόσμο. Ποια είναι αυτή η "Rheia" επιτέλους; Και ποιοι άνθρωποι δίνουν ως πρώτο δείγμα δουλειάς το "Needles In Your Skin"; Ένα αντι-καλοκαιρινό black metal, τρομακτικό έπος;

Listen

Κώστας Σακκαλής
The Liminanas – Kostas

Serge Gainsbourg με λίγο από "Shaft" και μπουζούκι. Και το λένε και "Κώστα". Τι δεν καταλαβαίνεις;

Listen

Τόνια Πετροπούλου
Michael Kiwanuka - Black Man In A White World

Η μουσική επικαιρότητα του φετινού καλοκαιριού κατέχει ένα απ'τα ισχυρότερα όπλα που είχε ποτέ. Ο αρχέγονος ρυθμός του απόλυτου afro-voodoo-song απ' τον προστατευόμενο της Adele, είναι ικανός να δημιουργήσει κυκλικό χορό μεθυσμένων -και μη- προς πνεύματα του αείμνηστου λικνίσματος με συντροφιά παλαμακίων σε οποιοδήποτε beach-όbar-ο κι αν βρίσκεσαι, τη στιγμή που οι «λουπάτοι» στίχοι του θα εισχωρήσουν στο υποσυνείδητο ακόμα και του παρατηρητή με υποχρεωτική συνεχή αναπαραγωγή σε μουρμουρητό. Μην αγνοήσεις την περιγραφή του rocking, την επερχόμενη κριτική του και την υποψηφιότητα για Mercury Prize, όλα φωνάζουν: ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ!

Listen

Γιάννης Βόλκας
Planet Of Zeus - Indian Red

Το πιο "desert" κομμάτι του δίσκου (ή της δισκογραφίας τους;). Ερημικές παραλίες, μπύρες και ατέλειωτες ανούσιες συζητήσεις για το αν τελικά το "Loyal To The Pack" είναι το καλύτερο ή χειρότερο album των Planet. Choose your side... Απ’ ό,τι φαίνεται, το εκάνα ήδη.

Listen
 

  • SHARE
  • TWEET