«10»: Τα αγαπημένα ελληνόγλωσσα άλμπουμ των Τεφλόν

Οι μυστηριώδεις Έλληνες post-rockers ξεχωρίζουν τους δέκα (περίπου) αγαπημένους ελληνόφωνους δίσκους τους

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 20/09/2018 @ 11:59

Λίγο πριν την εμφάνιση τους στο νέο «πείραμα» του Gagarin με τίτλο "Μονοκόκαλο #1", τα μέλη των Τεφλόν διαλέγουν τους ελληνικούς δίσκους που τους επηρέασαν, τόσο διαχρονικά ορόσημα όσο και πιο ιδιαίτερες και πρόσφατες κυκλοφορίες. Ή, με δικά τους λόγια: «Τελικά διαλέξαμε 10 (περίπου) δίσκους που ήδη, πριν το συζητήσουμε μεταξύ μας, άρεσαν σε όλους μας. Σε κάποιες περιπτώσεις πριν καν γνωριστούμε. Κάποιους τους περιμέναμε να κυκλοφορήσουν, άλλους τους ανακαλύψαμε τυχαία, άλλοι γράφτηκαν από φίλους και σε άλλους έχουμε συμμετάσχει σαν μουσικοί.»

Τεφλόν

1
Τρύπες
"Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι / Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων"
Τρύπες - Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι, Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων
Γιατί είναι ωραία στον παράδεισο.
2
Διάφανα Κρίνα
"Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά"
Διάφανα Κρίνα - Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά
Είναι από τα βινύλια που δανειζόμασταν από όποιον το είχε, προσπαθώντας να τα «οικειοποιηθούμε» πριν επανεκδοθεί. Δύο από τους πέντε το είχαμε πριν γνωριστούμε. Τώρα, το έχουμε τέσσερις στους πέντε και προσπαθούμε να πείσουμε τον πέμπτο να το πάρει (δεν πάει καλά αυτό).
3
Γύρω - Γύρω
"Θυμάμαι Τα Πάντα"
Γύρω - Γύρω - Θυμάμαι Τα Πάντα
Κυκλοφόρησε το -μακρινό πλέον- 2002. Μερικούς μήνες αργότερα, στο Πάρκο Τρίτση, τα πρώτα μέλη των τεφλόν συναντήθηκαν τυχαία στο κοινό της συναυλίας τους και αποφάσισαν, ενθουσιασμένοι από αυτό που άκουσαν, να φτιάξουν μερικά τραγούδια.
4
Στέρεο Νόβα
"Τέλσον"
Στέρεο Νόβα - Τέλσον
Έχουμε σκεφτεί μέχρι και να διασκευάσουμε τραγούδι τους. Δεν το κάναμε. Επιπλέον, το όνομά μας προέκυψε, ανάμεσα σε άλλα, κι από παιχνίδι με τον τίτλο του "Τέλσον" και του «αστραλόν».
5
Λένα Πλάτωνος
"Σαμποτάζ"
Λένα Πλάτωνος - Σαμποτάζ
Μας ξάφνιασε, μας άγγιξε, μας σύστησε την Σαββίνα Γιαννάτου και μας οδήγησε στον επόμενο δίσκο της Πλάτωνος ("Καρυωτάκης - 13 Τραγούδια").
6
Νίκος Χαλβατζής
"Άλφα Ζεύγος"
Νίκος Χαλβατζής - Άλφα Ζεύγος
Γιατί έγραψε μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια που έχουμε ακούσει και τα παράτησε όλα για να γίνει αγρότης στην Κοζάνη. Ευτυχώς, παράλληλα με τη λεβάντα και τις λοιπές καλλιέργειες, κυκλοφόρησε και το "Άλφα Ζεύγος". Περιμένουμε με ανυπομονησία τον επόμενο δίσκο του.
7
Λάμδα
"Η Επόμενη Μέρα"
Λάμδα - Η Επόμενη Μέρα
Mια μέρα, ο Αζαρίας μας έστειλε ένα Soundcloud link. Την επόμενη μέρα στείλαμε ένα μήνυμα μέσω της παραπάνω πλατφόρμας. Την επόμενη εβδομάδα συναντηθήκαμε με τους Λάμδα. Τον επόμενο χρόνο έβγαλαν έναν δίσκο. Από την πρώτη ακρόαση, τότε στο Soundcloud, μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα. Κι ο Αζαρίας έχει, πλέον, αναλάβει τον σχεδιασμό και τον χειρισμό του φωτισμού στις συναυλίες μας.
8
Μανώλης Αγγελάκης - Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα
Πρώτα μας άρεσε η μουσική του. Ύστερα οι παραγωγές του και η ηχοληπτική του μαεστρία. Μετά γράψαμε έναν δίσκο μαζί κι άρχισε να μας αρέσει και το μεράκι του στις γεύσεις, αλλά και το μουστάκι του. Τώρα είναι το έκτο μέλος των τεφλόν και θα παραμείνει, ακόμα και τιμής ένεκεν.
9
Χειμερινοί Κολυμβητές
"Άπαντα"
Χειμερινοί Κολυμβητές - Άπαντα
Οι τέσσερις συμφωνούν ότι είναι η σπουδαιότερη ελληνική μπάντα και προσπαθούν να πείσουν και τον πέμπτο(αυτό πάει καλύτερα).  Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τις συνειρμικές εξιστορήσεις ιστοριών για τραγούδια και ζωές μιας ταυτόχρονα, σημερινής και μακρινής εποχής. Και γιατί μπορούν σε δυο στίχους και ενάμισι λεπτό τραγούδι να αναλύσουν τη φιλοσοφία της κοινωνίας με μια καθημερινή ιστορία.
10
Διονύσης Σαββόπουλος
"Βρώμικο Ψωμί / Φορτηγό"
Διονύσης Σαββόπουλος - Βρώμικο Ψωμί, Φορτηγό
Παραλίγο να μείνει απ’ έξω. Αλλά:
«Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα
φέρνουνε μηνύματα για μιαν αγάπη που `χα
και στις φλέβες μου βαθιά μαύρη θάλασσα σαν αίμα
λέει λόγια πικραμένα»

Οι Tεφλόν θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Μονοκόκαλο στο Gagarin 205 στις 5 Οκτωβρίου 2018, μαζί με τους Sigmataf, Αγόρια στον Ήλιο και Αστρογόνο.

  • SHARE
  • TWEET