Ντοκιμαντέρ: Ο Bruce Dickinson στη μεγαλύτερη πολιορκία πρωτεύουσας της μοντέρνας ιστορίας

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει την πρεμιέρα του αυτόν τον Αύγουστο

14/08/2016 @ 10:14

Το "Scream For Me Sarajevo", το ντοκιμαντέρ που περιγράφει την ιστορία γύρω από μία συναυλία του Bruce Dickinson στο Sarajevo το 1994, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φετινό Sarajevo Film Festival, το οποίο λαμβάνει χώρα μεταξύ 12 και 20 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Βοσνίας.

Πάνω από 200 ταινίες προβάλλονται στο φεστιβάλ, το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε σαν «πράξη αντίστασης» κατά την πολιορκία του Sarajevo.

Η πολιορκία του Sarajevo ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία πρωτεύουσας της μοντέρνας ιστορίας. Αφότου πολιορκήθηκε από της γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, έπειτα πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις του βοσνιο-σέρβικου στρατού από τις 5 Απριλίου 1992 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 1996 (1,425 ημέρες). Κράτησε, δηλαδή, τρεις φορές περισσότερο από τη μάχη του Stalingrad και πάνω από ένα χρόνο περισσότερο από την πολιορκία του Leningrad.

Το "Scream For Me Sarajevo" γράφτηκε από τον Jasenko Pasic και σκηνοθετήθηκε από τον Tarik Hodzic. Την παραγωγή ανέλαβε η Prime Time Productions.

Ο Pasic δήλωσε: «Μου ήρθε η ιδέα όταν διάβαζα ένα βράδυ την ιστορία του Chris Dale σχετικά με τη συναυλία του Bruce Dickinson που έλαβε χώρα το 1994 στο Sarajevo. Έπειτα, ξεκίνησε μια έρευνα για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο BKC εκείνη τη νύχτα και η ιστορία είχε σαν αποτέλεσμα αυτό το φιλμ. Οι Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodzic και Adnan Cuhara είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ μαζί μου. Θα δείτε όλη τη βαναυσότητα και τον τρόμο της πολιορκίας του Sarajevo καθώς και ότι οι άνθρωποι ζούσαν κανονικά τις ζωές τους μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το "Scream For Me Sarajevo" είναι μια ταινία για τη ζωή.»

  • SHARE
  • TWEET