:Nodfyr:

Eigenheid

Ván (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 01/03/2021
Στα χρόνια του Μεσαίωνα, της παράδοσης και του παγανισμού
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το νέο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Ολλανδών :Nodfyr:, έγινε πλέον πραγματικότητα, και κυκλοφορεί από τη Ván Records η οποία συχνά-πυκνά μας εκπλήσσει. Το "Eigenheid" είναι ένα ενδοσκοπικό ταξίδι στην αναζήτηση και σε αυτό που καθορίζει την μπάντα. Κάθε κομμάτι στοχεύει στα βασικά εκείνα στοιχεία που διαμορφώνουν τους συντελεστές και τους κάνουν αυτό που είναι. Με τους Joris και Niels να έχουν βάλει το πρώτο λιθαράκι πίσω στο 2011, σήμερα, και με ενδιαφέροντες καλεσμένους στο άλμπουμ, δίνουν στην κυκλοφορία ένα δημιούργημα επτά κομματιών που αν μη τι άλλο κεντρίζουν το ενδιαφέρον και χαροποιούν τους μουσικόφιλους της παραδοσιακής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν πέσει με τα μούτρα στο γράψιμο folk μουσικής με όλα εκείνα τα παρακλάδια από rock, death, black, extreme και πόσα άλλα. Όμως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι οπαδοί (άλλων metal ειδών) που χαιρετίζουν χαιρέκακα άλλη μια folk κυκλοφορία χωρίς καν να μπουν στον κόπο να ψάξουν περί τίνος πρόκειται. Κακά τα ψέματα όταν υπάρχει κορεσμός κυκλοφοριών και βροχή από συγκεκριμένα είδη, τότε οφείλει ο καθένας να διαχωρίσει την «την ήρα από το σιτάρι». Εδώ λοιπόν έρχονται οι :Nodfyr: μια ένα μεστό έργο να ξεχωρίσουν τόσο ηχητικά όσο και θεματολογικά.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Wichard, η περιοχή Gelderland (από όπου έρχονται οι :Nodfyr:), πήρε το όνομα της από τους Lords of Pont που μάχησαν και σκότωσαν τον δράκο "Gelre" το 878 AD. Ιστορικά πάλι, η περιοχή χρονολογείται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πήρε το όνομα της από την κοντινή γερμανική πόλη Geldern. Ό,τι και να ισχύει, η ιστορία μας πάει πολύ πίσω και το μουσικό ταξίδι στο χρόνο γίνεται συναρπαστικό. Με κομμάτια που αναφέρονται με σεβασμό και αγάπη στους ανθρώπους που έκαναν ένα παρελθόν άξιο οι ακόλουθοι τους να τιμήσουν και να πορευτούν. Μια ωδή στην περιοχή Gelre, για την ιστορία της και τη φύση της. Η μοίρα, το πεπρωμένο και μια αδύνατη αγάπη, θέματα επίσης των κομματιών. Οι πρόγονοι, το ταξίδι μέσα στη ζωή και ο θάνατος, κλείνουν το “Eigenheid”.

Όλα αυτά βγαίνουν μέσα από ένα δίσκο που συνδυάζει folklore στοιχεία, μυθολογία, black και doom περάσματα δεν λείπουν φυσικά αφού υπάρχει και κάτι παγανιστικό που αιωρείται στον αέρα τους. Συμφωνικό, επικό και βαρύ το αποτέλεσμα. Στα πολύ όμορφα στοιχεία, η βαρύτονη φωνή του Joris που δίνει βάρος και ατμόσφαιρα στο όλο σύνολο. Δύσκολα αλλά εύηχα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρώτο δείγμα ήδη κυκλοφορεί. Το "Mijn Oude Volk" (My Ancient People) είναι εκπληκτικό. Επίσης οι φιλοξενούμενοι στο έργο δίνουν ακόμα περισσότερη ηχητική ομορφιά. Οι Folkcorn, μια folk μπάντα που ειδικεύεται στη μουσική των Lowlands από το 1400-1900. Η Tineke Roseboom σοπράνο, που γεφυρώνει περίτεχνα κλασσική και metal μουσική και οι De Ridders van Gelre, παράγοντες που στηρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Gelderland. Και τα επτά κομμάτια δίνουν κάτι ξεχωριστό, δεν φλυαρούν και με έξυπνες διακυμάνσεις κι εναλλαγές γλιτώνουν από τον γραφικό χαρακτηρισμό folk. Σίγουρα αξίζει το ενδιαφέρον των φίλων του είδους (και όχι μόνο) αλλά ακόμα περισσότερο τις ακροάσεις αυτών που θα τους εμπιστευτούν.

Bandcamp
Facebook

  • SHARE
  • TWEET