Kamelot

Live From The 013

Napalm (2020)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 07/08/2020
​Το άστρο του Tommy Karevik μοιάζει ικανό να πάει τους Kamelot στο επόμενο επίπεδο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τρέφω μεγάλη εκτίμηση στους Kamelot συνολικά, τόσο για την ποιότητα κάποιων δουλειών τους, όσο και για τη συνέπεια που επιδεικνύουν. Τους παρακολουθώ από τα τέλη των ‘90s όταν πρωτοέπεσε στα χέρια μου το "Dominion", τους απήλαυσα όταν έπιασαν κορυφή με την τριάδα "Karma", "Epica" και "The Black Halo" και τώρα τους βλέπω οκτώ χρόνια μετά τον σκόπελο της αποχώρησης του σπουδαίου Roy Khan να μοιάζουν μεγαλύτεροι εμπορικά από ποτέ. Αυτή η άνοδος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο νέο DVD, υπό τον τίτλο "I Am The Empire – Live From The 013".

Γυρισμένο τον Σεπτέμβριο του 2018 στο - φιλόξενο για rock/metal συναυλίες - Τίλμπουργκ της Ολλανδίας και συγκεκριμένα στο 013, το DVD απαθανατίζει τους Αμερικανούς (περίπου) σε μια sold out βραδιά που για τα δεδομένα τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως και υπέρ-παραγωγή. Μεγάλη σκηνή, pyros, εντυπωσιακά φώτα και καλεσμένες τραγουδίστριες που ανεβοκατεβαίνουν σε κάθε σχεδόν τραγούδι για να συνοδεύσουν τον Tommy Karevik συνθέτουν ένα σκηνικό που μπορεί να θυμίζει λίγο περισσότερο στημένο σόου, αλλά στο τέλος κερδίζει τις εντυπώσεις ξεκάθαρα.

Σαφέστατα, το ότι όλα είναι σχεδιασμένα και εκτελεσμένα άψογα είναι σημαντικότατο, αλλά κατ’ εμέ η ειδοποιός διαφορά έχει όνομα και επώνυμο: Tommy Karevik. Ναι, οι Kamelot έχουν τα τραγούδια πρωτίστως, αλλά είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του σόου η εμφάνιση, η απόδοση, η θετική ενέργεια και η όλη παρουσία του Σουηδού τραγουδιστή που μαγνητίζει τα βλέμματα και τα αυτιά είναι που καθιστούν την ακρόαση της μουσικής ή/και τη θέαση του DVD απολαυστικά.

Επίσης, το γεγονός ότι η εμφάνισή των Kamelot ρέει τόσο καλά και μοιάζει να είναι γεμάτη χιτάκια, παρόλο που επιστρατεύουν μονάχα πέντε συνθέσεις της εποχής του Roy Khan είναι μια νίκη τόσο του συγκροτήματος όσο και του ίδιου του Karevik. Βρήκα απολαυστικό πόσο ωραία δένουν τραγούδια όπως το "Rule The World" με το "Insomnia" ή το "The Great Pandemonium" με το "My Confession". Με κοινή συνισταμένη τις υπέροχες ερμηνείες του Karevik που έχει κάνει δικά του τα τραγούδια του Khan, με έκανε να πάω πίσω και να ακούσω ξανά άλμπουμ όπως το "Silverthorn" και το "Haven" συνειδητοποιώντας πως στέκονται καλύτερα από ότι περίμενα στο πέρασμα του χρόνου.

Όσον αφορά στις καλεσμένες κυρίες, την τιμητική έχει πρωτίστως η Alissa White Gluz των Arch Enemy που συνοδεύει τον Karevik στα "March Of Mephisto", "Sacrimony" και "Liar Liar", ενώ εμφανίζονται επίσης η Elize Ryd των Amaranthe και η Charlotte Wessels των Delain. Στο (εξαιρετικά πιασάρικο) "My Confession" τα βιολιά των Eklipse δίνουν εξτρά πόντους, ενώ η παιδική χορωδία στο "Burns To Embrace" (με το γιο του Thomas Youngblood να είναι μέλος της) προσθέτει μια ακόμα όμορφη στιγμή. Γενικότερα, είναι αρκετά τα εξτραδάκια που συνεισφέρουν στη θετική εικόνα που αφήνει στο τέλος αυτή η κυκλοφορία.

Το ότι οι Kamelot συνεχίζουν μετά από 25 χρόνια δισκογραφίας απτόητοι θα πρέπει να πιστωθεί στον Thomas Youngblood αδιαμφισβήτητα, καθώς είναι ο ιδρυτής, ο βασικός συνθέτης, ο ιθύνων νους και ο κινητήριος μοχλός όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά, αν τελικά η μπάντα του καταφέρει να περάσει στο επόμενο εμπορικό επίπεδο θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον νεαρό Σουηδό που μπήκε στις τάξεις τους το 2012 και έχει όλο το πακέτο (εικόνα, ταλέντο, εργατικότητα) που τον έχουν ξεχωρίσει ως έναν από τους καλύτερους τραγουδιστές της metal μουσικής. Σε αυτό το DVD το άστρο του Karevik μοιάζει ικανό να παρασύρει τους Kamelot ένα επίπεδο παραπάνω. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως η μπάντα ανταποκρίνεται, δείχνοντας έτοιμη να κατακτήσει μεγαλύτερες σκηνές και κοινά.

  • SHARE
  • TWEET