Judiciary

Flesh + Blood

Closed Casket Activities (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 10/07/2023
Υψηλού επιπέδου crossover hardcore/thrash τυφώνας από το Τέξας για κάθε γούστο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με το ντεμπούτο τους "Surface Noise" πίσω στο 2019, οι Τεξανοί Judiciary έκαναν αίσθηση μονομιάς. Το crossover thrash/hardcore της μπάντας τιμάει στο έπακρο κάθε γράμμα αυτής της ταμπέλας, και μονομιάς απέδειξαν πως πρόκεινται για ένα σχήμα που επιθυμούσε να αφήσει το στίγμα του στη σκηνή και το ιδίωμα. Με μέλη από Gatecreeper και από τις στάχτες των Terror Chamber, οι Judiciary, με τις κοινωνικές ευαισθησίες και τα εξουθενωτικά live, πήραν το χρόνο τους, και με το δεύτερο άλμπουμ τους φρόντισαν να ανέβουν επίπεδο.

Το "Flesh + Blood" αποτελεί με χαρακτηριστική άνεση βελτίωση πάνω στα θεμέλια του προκατόχου του. Από την παραγωγή και τη συνολική αισθητική, μέχρι την προσοχή στο τελευταίο riff, όλα εδώ ηχούν μεγαλύτερα, και βελτιωμένα. Παράλληλα, οι Judiciary, φαίνονται να κινούνται προς μια πιο αυστηρά θεωρημένη κατεύθυνση, αφού δεν αρκούνται απλώς στην παράθεση πειστικών riffs και breakdowns. Οι συνθέσεις του "Flesh + Blood" αντλούν εντυπωσιακά από την δραματουργία των μεγάλων του thrash metal, όπου κάθε γέφυρα, solo και riff έχει νόημα και συνεισφέρει στην απογείωση της σύνθεσης. Απλά άκου το "Obsidian" ή το "Cobalt".

Παράλληλα, τα φωνητικά, που αντλούν από την hardcore παράδοση ισόποσα με τα παθιασμένα ουρλιαχτά των Sepultura, δίνουν έναν πιο απειλητικό τόνο στις συνθέσεις. Για την ακρίβεια, μεγάλο μέρος της μαγείας του "Flesh + Blood" είναι το πώς ο frontman Jake Collinson παραδίδει ερμηνείες ζωής ("Eschatos Hemera") και μετατρέπει ξεσπάσματα και breakdowns σε μεγαλεπίβολα σημεία με τις εκφορές του. Συνθέσεις όπως το "Paradigm Piercer" φαντάζουν από τα κορυφαία metal τραγούδια της χρονιάς, οριακά μια σύνθεση που μπάντες επιπέδου Power Trip θα ήθελαν να έχουν στο δυναμικό τους.

Όπως και στην περίπτωση των «ομοϊδεατών» Drain, έτσι και οι Judiciary δεν ασχολούνται απλά με τα ρυθμικά μέρη και την αισθητική ικανοποίηση των κιθαριστικών τους μερών. Εδώ υπάρχουν σημεία βγαλμένα από τις χρυσές σελίδες του thrash metal όπως στο "Engulfed", εκρηκτικά, στοχευμένα, mid-tempo με άποψη και όχι αυτοσκοπό, και έτσι τα 32 λεπτά του δίσκου ηχούν πέραν του δέοντος πλούσια. Το γεγονός δε, πως μετά το πέρας των ακροάσεων, υπάρχει μια αίσθηση πως κρύβονται επιπλέον επίπεδα προς εξερεύνηση, πως τα τραγούδια δεν έχουν αποκαλύψει όλα όσα επιθυμούν, συνάδει ιδανικά με την δίψα και την πείνα των Judiciary να πάρουν ζωές με τη μουσική τους.

Το "Flesh + Blood" είναι ένα ποιοτικό άλμπουμ που αποδεικνύει εκ νέου πως το crossover σήμερα διανύει μια εξαιρετική περίοδο. Η κοινωνική απεύθυνση του δίσκου με τρόπο έξυπνο, η διάθεση να στηρίξει έμπρακτα τις μουσικές του αξίες και κυρίως η ικανότητα της μπάντας να μετουσιώσει τις ιδέες της σε ολοκληρωμένα τραγούδια, το καθιστούν από τα πιο σημαντικά και ποιοτικά άλμπουμ της χρονιάς. Ενώ το "Stare Into The Sun" παρέχει απλόχερα απαισιοδοξία, νιώθω την ανάγκη να σε πείσω πως οφείλεις να ασχοληθείς με τους Judiciary, ακόμη και εάν αυτά τα ιδιώματα απευθύνονται στον εφηβικό σου εαυτό.

Η ενέργεια και το πείσμα της μπάντας, πιστοποιούν ένα εντυπωσιακό ποιοτικό άλμα. Το "Flesh + Blood" αποδεικνύει πως υπάρχει ζωή και λόγος ύπαρξης στο σήμερα για αυτό τον ήχο, αφού ανάμεσα στις σειρήνες της διαφοροποίησης και του πειραματισμού, της απόδρασης από την φυλακή της ρουτίνας, μερικές μουσικές πασχίζουν να επιμένουν στην ισοπέδωση τειχών για να μπει φως. Και τάσσονται υπέρ αυτού με σάρκα και αίμα έτοιμα να θυσιαστούν. Ακόμη και αν η αίσθηση πως οι Judiciary δεν έχουν μεγαλουργήσει ακόμα πλανάται απειλητικά στον αέρα, το "Flesh + Blood" παραμένει ένα αυτόφωτο, εξαιρετικό άλμπουμ. Δικαίως.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET