Animals As Leaders

Parrhesia

Sumerian Records (2022)
Από τον Νίκο Καταπίδη, 23/03/2022
Τολμηρά βήματα προς το ανεξερεύνητο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Φτάνουμε αισίως στην πέμπτη δισκογραφική δουλειά της μπάντας που πίσω στο 2009 τάραξε τα νερά του σύγχρονου prog ήχου. Από τότε οι Animals As Leaders εδραιώθηκαν σαν μια αυτόφωτη ύπαρξη πειραματισμού, αψηφώντας όρια και κανόνες και κάνοντας τολμηρά βήματα προς το ανεξερεύνητο.

Έχοντας πλέον εκτός της στουντιακής και εκτεταμένη συναυλιακή εμπειρία (είχαμε και την τύχη να τους απολαύσουμε στη χώρα μας το 2019), το δέσιμο της μπάντας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Έχοντας περάσει μάλιστα και έξι χρόνια από το "The Madness Of Many" είχα μεγάλη περιέργεια για την επόμενη περιπέτεια αυτής της μαγικής τριάδας εξωγήινων.

Το καλωσόρισμα του "Conflict Cartography" ακούγεται οικείο αλλά και φρέσκο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι δυναμικές στις κιθάρες, που άλλοτε αλληλοσυμπληρώνονται στα riffs και άλλες φορές η μια στρώνει ένα ατμοσφαιρικό χαλί γεμάτο με delay και reverb για να έρθει η άλλη να κεντήσει από πάνω με επιδεξιότητα. Το "Monomyth" φέρνει μια σκοτεινότερη διάθεση, αποτελώντας μια από τις πιο metal στιγμές του άλμπουμ.

Στο "Red Miso" τα πράγματα αρχίζουν να αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον, με τα ηλεκτρονικά ηχοχρώματα να τοποθετούνται περίτεχνα πάνω στις πολυρυθμικές ενορχηστρώσεις. Δε γίνεται να μη σχολιάσω το παιδί θαύμα πίσω από τα τύμπανα, τον Matt Graska και την εκπληκτική του απόδοση. Κομμάτι για σεμινάριο και σίγουρα μια από τις πιο δυνατές στιγμές του δίσκου. Το "Gestaltzerfall" που ακολουθεί, φέρνει μνήμες από το ντεμπούτο της μπάντας, με τον πιο ανοικτό, σχεδόν αισιόδοξο ήχο, ενώ μετά το ευχάριστο ατμοσφαιρικό διάλειμμα του ambient "Asahi" συναντούμε το "The Problem Of Other Minds" (που έχει και εκπληκτικό βίντεο).

Κλείσιμο με τρία αλλεπάλληλα διαμαντάκια, το "Thoughts And Prayers" που ξεκινά απαλά και μοιάζει σαν συμπυκνωμένο 25λεπτο κομμάτι σε σχεδόν έξι λεπτά, το "Micro Aggressions" έχει μερικά από τα πλέον μανιασμένα riffs, ενώ το απειλητικό, ανατολίτικο "Gordian Naught" θαρρώ πως συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στα καλύτερά τους κομμάτια.

Φαίνεται πως τα έξι χρόνια από το δύστροπο "The Madness Of Many" ήταν καθοριστικά για τους Animals As Leaders. Με το νέο τους πόνημα, επιβεβαιώνουν όχι μόνο το γεγονός πως παίζουν στο δικό τους γήπεδο, αλλά συνεχίζουν να επεκτείνουν τα όρια του είδους αλλά και της ανθρώπινης φύσης.

  • SHARE
  • TWEET