«Έφυγε» ο Λήτης της ελληνικής rock σκηνής

Ο Νικόλαος Σάννος άφησε έντονο στίγμα στην δισκογραφία και τα συναυλιακά δρώμενα της χώρας

14/11/2022 @ 19:23

Έφυγε από την ζωή ο Νικόλαος Σάννος, γνωστός στο ευρύ κοινό υπό το όνομα Λήτης

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το λυπηρό γεγονός.

Ήταν περισσότερο γνωστός για την συμμετοχή του στα σχήματα Λήτης & Ιζόλδη, Λήτης + Τρυκ και Λήτης + Σκιάχτρα.

Για δεκαετίες άφησε έντονο στίγμα στα μουσικά δρώμενα την ελληνικής ανεξάρτητης rock σκηνής, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και στον τομέα των ζωντανών εμφανίσεων.

Ακολουθεί εκτενές βιογραφικό που είχε δημοσιευτεί το 2018, ενόψει της συναυλίας 40 χρόνια Λήτης στο AN Club.

Την πρώτη του κιθάρα ο Λήτης την αγόρασε κάπου στα 1966 από το Μοναστηράκι, όταν επηρεασμένος από τα συγκροτήματα της εποχής θέλησε να φτιάξει το δικό του group. Δύο χρόνια αργότερα το όνειρο πραγματοποιείται και οι The Cannibals εκεί στο Χαλάνδρι ήταν πλέον γεγονός. Τα πρώτα δικά του κομμάτια τα γράφει στις αρχές του '70 όταν επηρεασμένος από τους Σαββόπουλο, Γκαϊφύλια αποφασίζει να ακολουθήσει τον δρόμο της μπαλάντας. Το 1972 εμφανίζεται στην "Μαϊμού" και στην "5η Εποχή" στην Πλάκα καθώς και στην "Vavel" στον Πειραιά. Συνεχίζει μόνος του μέχρι το 1975 όπου και δημιουργεί το ντουέτο Λήτης & Ιζόλδη. Παρουσιάζουν τις Μεσαιωνικές Μπαλάντες, μια δουλειά που μέσα από τους στίχους μιλούσε μεταφορικά για τον Πνευματικό Μεσαιωνισμό της εποχής.

Πολλές εμφανίσεις και μεγάλες συναυλίες στο Σπόρτιγκ, στο Κύτταρο και σε αμέτρητους κινηματογράφους σε όλη την Αθήνα τους κάνουν γνωστούς στο κοινό. Έτσι το 1981 κάνουν την πρώτη τους περιοδεία στην Πελοπόννησο μαζί με τους Schmetterling και τους Sharp-Ties στην Τρίπολη, το Αίγιο και την Κόρινθο. Ηχογραφούν για λογαριασμό της Happening Records το πρώτο τους single με δυο κομμάτια, τον "Δράκο Υου Πάρκου" και την "Βροχή". Την αμέσως επόμενη χρονιά ηχογραφούν άλλα δυο κομμάτια, την "Αράχνη" και την "Γαλάζια μηχανή", συμμετέχοντας στην συλλογή "Happening 82", μαζί με άλλα γνωστά συγκροτήματα (Aeolos, Vavoura Band, Magic De Spell, Heaven And Hell, Tonal Orchestra).

Είναι η στιγμή που ο Λήτης, μόνος του πλέον και αφού έκλεισε τον κύκλο της συνεργασίας του με την Ιζόλδη, δημιουργεί τους Τρυκ και επανέρχεται στον ηλεκτρικό ήχο, εμφανώς επηρεασμένος από το new wave που έχει κάνει την εμφάνιση του δυναμικά. Δυναμικές και οι live εμφανίσεις των Λήτης + Τρυκ, που οργώνουν την Ελλάδα με μοναδικές και αξέχαστες συναυλίες για όσους τις παρακολουθούν. Στα δισκάδικα φιγουράρει και το πρώτο τους LP με τίτλο "Ποδάνα" από την νέα τους εταιρεία Ε.Μ.Ι.. Τους Τρυκ αποτελούσαν οι Λήτης (φωνή - κιθάρα), Αντώνης Τσέτσος (κιθάρα), Δημήτρης Κροκίδης (κιθάρα) και Παναγιώτης Ζυγούρης (μπάσο). Ο καυστικός στίχος του Λήτη σε συνδυασμό με την εκκεντρική σκηνική του παρουσία δημιουργεί μεγάλη ένταση και αντίδραση από τις συντηρητικές αρχές της Άρτας, σε δημόσια συναυλία του το 1987, με αφορμή στίχους των τραγουδιών του που έθιγαν κοινωνικές καταστάσεις της εποχής.

Την επόμενη χρονιά ο Λήτης βρίσκεται πάλι στο στούντιο για την ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου του. Το "Χαρακίρι" κυκλοφορεί το 1988 από την Saccaris Records και εμφανίζεται σαν προσωπικό του άλμπουμ. Παίρνει μέρος στην σειρά συναυλιών «Ήχοι του Χειμώνα» καθώς και στην τηλεοπτική παρουσίαση τους από την ΕΡΤ2. Δημιουργεί μαζί με τους Νίκο Γκίνη από τους Σύνδρομο και Θεόδωρο Τρύφωνα από τους Αγάπανθος την ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α. (Μουσική – Συνεργατική – Κίνηση – Αθηνών), η οποία ήταν μη κερδοσκοπική επιχείρηση και είχε σκοπό  την προώθηση καλλιτεχνικών τάσεων από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης, με βάση βέβαια την μουσική. Το club Ροντέο στην πλατεία Βικτωρίας γίνεται το στέκι για την διοργάνωση συναυλιών ελληνικών συγκροτημάτων από την ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α..

Ο Λήτης συγχρόνως οργανώνει την νέα του μπάντα, το Συνεργείο, την οποία διατηρεί για οκτώ περίπου χρόνια με τελευταία τους εμφάνιση την αποχαιρετιστήρια συναυλία για τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο Ρόδον, στις 7/12/1995. Τα επόμενα δέκα χρόνια ο Λήτης πραγματοποίησε δεκάδες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα μόνος του και με την νέα μπάντα του τα Σκιάχτρα. Το 2005 κυκλοφόρησε από την Atlantis Records το καινούριο CD του Λήτη "Νυχτώνει". Περιέχει νέα τραγούδια αλλά και πολλές από τις παλαιότερες επιτυχίες του, που ηχογραφούνται ξανά με νέες αποκαλυπτικές ενορχηστρώσεις και διασκευές. Το CD συμπληρώνεται, τέλος, με bonus σπάνια videos από παλιές αλλά και νεότερες εμφανίσεις!

  • SHARE
  • TWEET