ΑΕΠΙ: Δεν θα πληρωθούν πνευματικά δικαιώματα συνθέτες και στιχουργοί!

Το σωματείο δημιουργών «ΑΣΜΑ 450+» κάνει λόγο για συγκάλυψη των υπευθύνων ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου

04/07/2017 @ 10:42

Η προσωρινή Επίτροπος της ΑΕΠΙ, Μαρία Βλάχου, έκανε χθες γνωστό μέσω ανακοίνωσης πως δεν υπάρχουν χρήματα για τη διανομή του Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στο www.e-tetradio.gr: «Τζάμπα τα μεγάλα λόγια που έλεγαν από το υπουργείο Πολιτισμού πως όχι μόνο θα πληρωθούν κανονικά οι Δημιουργοί τα δικαιώματά τους, αλλά τα ποσά θα είναι και μεγαλύτερα, θα φτάνουν εκείνα του Ιουνίου του 2014 (τα πνευματικά δικαιώματα πληρώνονται ανά εξάμηνο). Πομφόλυγες. Σύμφωνα με την Επίτροπο, "η τρέχουσα οικονομική θέση της ΑΕΠΙ δεν επαρκεί για να καλύψει τη διανομή του Ιουνίου 2017. Τα εισπραχθέντα προς διανομή ποσά από 1/7/2016 έως και 30/4/2017 (σ.σ. χρήματα 10 μηνών) δεν ευρέθησαν όπως θα έπρεπε ως υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας εκτός από ένα μέρος αυτών". Κάποιος τα πήρε!

Η Επίτροπος λέει πως δεν φέρει ευθύνη η ίδια αλλά η διοίκηση της ΑΕΠΙ, οι Ξανθόπουλοι δηλαδή, λες και το θέμα είναι ποιος φταίει τώρα και ποιος όχι. Σημειώνει δε, η επίτροπος, πως ζήτησε από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ να καλύψει τα ποσά που λείπουν. Μέχρι τότε οι Δημιουργοί θα περιμένουν τα χρήματά τους δηλαδή; Και αν δεν τα καλύψει ποτέ η ΑΕΠΙ; Μην ξεχνάτε πως πολλοί συνθέτες και στιχουργοί ζουν από αυτά, τα λιγοστά έστω, χρήματα. Ζούμε πρωτοφανή πράγματα...»

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που έστειλε η Επίτροπος Μαρία Βλάχου στο σωματείο «ΑΣΜΑ 450+»

Συναισθανόμενοι την ανησυχία σας, καθώς παρήλθε άπρακτη η 30ή Ιουνίου 2017, προβλεπόμενη συμβατικά ημερομηνία προς διανομή των δικαιωμάτων του Β' εξαμήνου 2016, τα οποία η ΑΕΠΙ Α.Ε. έχει εισπράξει για λογαριασμό σας, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας από τους αρμόδιους για τη διανομή υπαλλήλους της εταιρείας, χωρίς όμως αυτά να έχουν επικυρωθεί επίσημα από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ Α.Ε., ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο - μέλος της ΑΕΠΙ Α.Ε. (ΔΙΑΝΟΜΗ). Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διανομής δεν ήταν αυτονόητη διότι ξεκίνησε καθυστερημένα και καθημερινά ανέκυπταν προβλήματα και εμπόδια που οφείλονταν αποκλειστικά σε πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης της ΑΕΠΙ Α.Ε.
2. Από τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη μας η τρέχουσα οικονομική θέση της ΑΕΠΙ Α.Ε. δεν επαρκεί για να καλύψει τη διανομή του Ιουνίου 2017. Τα εισπραχθέντα προς διανομή ποσά από 1-7-2016 έως 30-4-2017, αφαιρούμενης της νόμιμης προμήθειάς της, δεν ευρέθησαν όπως θα έπρεπε ως υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, εκτός από ένα μέρος αυτών. Ως εκ τούτου δεν επαρκούν για την εκταμίευση του συνόλου της διανομής.
3. Οι εισπράξεις των πνευματικών δικαιωμάτων που έπρεπε να διανεμηθούν στους δικαιούχους - μέλη της ΑΕΠΙ Α.Ε. τον Ιούνιο 2017 αφορούν χρόνο προγενέστερο του διορισμού της προσωρινής επιτρόπου στην εταιρεία και η μη επάρκεια των διαθέσιμων καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη τη διοίκησή της.
4. Κατόπιν των ανωτέρω έχουμε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, και προς τη Διοίκηση της ΑΕΠΙ Α.Ε. καλώντας την να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους - μέλη της και να καλύψει με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο το υφιστάμενο οικονομικό έλλειμα, διότι με τη δική της εν γένει οικονομική διαχείριση οδήγησε στο αποτέλεσμα να μη δύναται να αποδώσει στο σύνολό τους τα εισπραχθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους - μέλη της.
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ Α.Ε.
ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

Παράλληλα, το σωματείο δημιουργών «ΑΣΜΑ 450+», μέσω δημόσιας επιστολής του επιτίθεται προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, τόνισε ότι η  «επέλεξε όχι το μέρος των συναδέλφων της καλλιτεχνών, αλλά αυτό των διεφθαρμένων εισπρακτόρων τους», σχετικά με την υπόθεση ΑΕΠΙ.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρει: «Κα ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ, ΤΕΛΟΣ. Μας είναι πλέον ξεκάθαρο πως στην περίφημη υπόθεση ΑΕΠΙ πήρατε την απόφαση -εσείς και οι σύμβουλοί σας- να αγνοήσετε παντελώς την αγωνία και τα ερωτήματα των δημιουργών και να δώσετε χρόνο και δυνατότητες στην διοίκηση της οικογένειας Ξανθοπούλου να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη, οδηγώντας μας κυριολεκτικά στην καταστροφή.

Κυρία Κονιόρδου, θέλουμε να γνωρίζει όλος ο κόσμος πως είστε υπεύθυνη για τη συγκάλυψη των υπευθύνων ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου, που αφορά όλη την κοινωνία, διότι αφορά χρήματα που έχουν εισπραχθεί από επιχειρηματίες για λογαριασμό δημιουργών. Με τον τρόπο που χειριστήκατε την υπόθεση, όχι μόνο απαξιώσατε για πολλά χρόνια την είσπραξη του πνευματικού δικαιώματος, όχι μόνο δίνετε κάθε δικαίωμα στους Ξανθόπουλους να κατηγορούν την επίτροπο, τους χρήστες ή τους δημιουργούς για την εξαθλίωση που ήρθε, αλλά- το χειρότερο- κάνατε τα πάντα ώστε να μην τους αποδοθούν ποτέ οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Λυπούμαστε πάρα πολύ που επιλέξατε όχι το μέρος των συναδέλφων σας καλλιτεχνών, αλλά αυτό των διεφθαρμένων εισπρακτόρων τους. Και παρότι η αδιαφορία σας είναι πια αποδεδειγμένη, εμείς οφείλουμε να σας το πούμε -τη στιγμή ακριβώς της καταστροφής μας.

Oι Έλληνες δημιουργοί (συνθέτες-στιχουργοί και κληρονόμοι του ΑΣΜΑ 450+)».

  • SHARE
  • TWEET