Nick Cave εναντίον BBC αναφορικά με την λογοκρισία στο "Fairytale Of New York"

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του καναλιού θα παίξει μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού τραγουδιού των Pogues

01/12/2020 @ 12:44

Ο Nick Cave επιτέθηκε εναντίον του ραδιοφωνικού σταθμού του BBC στην τελευταία εκδοχή των περίφημων Red Hand Files, του προσωπικού του blog όπου απαντά σε ερωτήσεις των οπαδών του.

Αιτία ήταν η απόφαση του BBC να παίξει μια παραλλαγή του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού των Pogues, "Fairytale Of New York" την περίοδο των εορτών στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 1.

Η εν λόγω εκδοχή, δεν θα περιέχει προσβλητικές εκφράσεις για τους ομοφυλόφιλους, οι οποίες υπήρχαν στο αρχικό κομμάτι, με την χρήση του τραγουδιού να είναι ένα θέμα που επανέρχεται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή στο προσκήνιο.

Αυτήν την χρονιά, το BBC επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει την πρωτότυπη μορφή του τραγουδιού, υπερασπιζόμενο με ανακοίνωσή του αυτήν την κίνηση:

«Έχουμε επίγνωση πως οι νέοι στο ακροατήριο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σχετικά με υποτιμητικές ορολογίες αναφορικά με το φύλο και την σεξουαλικότητα, και έπειτα από προσεκτική σκέψη, αποφασίσαμε να παίξουμε στο ραδιόφωνο την version όπου η Kristy MacColl τραγουδάει εναλλακτικούς στίχους, όπως μας την παρείχε η δισκογραφική».

Ο Cave, άσκησε κριτική στην κίνηση αυτή του BBC, απαντώντας σε σχετική ερώτηση οπαδού:

«H ιδέα πως μια λέξη ή ένας στίχος σε ένα τραγούδι μπορούν απλώς να αλλάξουν και να μην προκύψει αξιοσημείωτη ζημιά στο κομμάτι, είναι μια νοοτροπία που διαδίδεταια από όσους δεν έχουν την παραμικρή ιδέα σχετικά με την σύνθεση μουσικής.

Η αλλαγή της λέξης "fa***t" με την λέξη "haggard" καταστρέφει το τραγούδι αφού του στερεί την ουσιώδη και πιο ατίθαση στιγμή του, το κάνει να στερείται της όποιας αξίας. Μετατρέπεται σε ένα τραγούδι, δαμασμένο, ουδέτερο, συμβιβασμένο, και δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται σπουδαίο τραγούδι. Είναι ένα τραγούδι που έχει χάσει την αλήθεια του, την τιμή και την ειλικρίνειά του, ένα τραγούδι που γονάτισε και επέτρεψε στο BBC να συνεχίσει με την σκοτεινή και ενοχλητική του ασχολία.

Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω το πόσο προσβλητική μπορεί να είναι αυτή η λέξη σε ένα νεανικό ακροατήριο και αν είναι έτσι, το Radio 1 έπρεπε απλώς να απαγορεύσει το τραγούδι και να του επιτρέψει έτσι να διατηρήσει το ωμό του πνεύμα και την ακεραιότητά του.

Στο τέλος, λυπάμαι για το "Fairytale", ένα τραγούδι τόσο ένδοξα προβληματικό, όπως είναι συνήθως η σπουδαία τέχνη, το οποίο εκτελέσθηκε από μια από τις πιο ιδιαίτερες μπάντες της εποχής μας, των οποίων οι ζωντανές εμφανίσεις ήταν τόσο ιδιαίτερες που έπρεπε να τις δεις για να τις πιστέψεις.

Και όμως, ξανά και ξανά η τιμιότητα αυτού του σπουδαίου τραγουδιού αμφισβητείται».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

  • SHARE
  • TWEET