Isis, Transitional @ Fuzz Club, 22/11/2009

27/11/2009 @ 12:25
Κυριακή 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη επί σειρά εμφάνιση των Isis σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο νέο χώρο του Fuzz. Αν κρίνω από τους μορφασμούς και τα αγωνιώδη βλέμματα που ήταν καρφωμένα πάνω στην άδεια σκηνή, πριν την έναρξη της παράστασης και πανδαισίας αν θέλετε των Isis, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως αυτή τη συναυλία το ελληνικό κοινό την περίμενε πώς και πώς.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Βρετανοί Transitional τους οποίους δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω, καθότι ήμουν επί 40 λεπτά (τόσο διήρκησε και το σετ τους) στην ευρύτερη περιοχή, αφού κανείς από τους κατοίκους δεν γνώριζε πως να με κατευθύνει προς την οδό που βρίσκεται το μαγαζί. Είναι χαρακτηριστικό, πώς κάποιοι είτε δυσανασχετούσαν, είτε γνώριζαν τι ήθελα να τους ρωτήσω, προτού τους απευθύνω την ερώτηση.Ο χώρος εκ πρώτης όψεως φαινόταν αρκετά καλός, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλος (θυμίζει Ρόδον, χωρίς τα επίπεδα) και θεωρώ πως ήταν σωστή επιλογή της Venerate να κλείσει τον συγκεκριμένο, ο οποίος ταίριαζε άψογα με την αισθητική του συγκροτήματος. Μόνη παραφωνία, ο ελλιπέστατος εξαερισμός και η αφόρητη ζέστη που επικρατούσε, όπου σε συνδυασμό με τον καπνό από τα τσιγάρα έκανε την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική.Με αυτά και με αυτά, τα ρολόγια έδειχναν 22.30, όταν οι Isis πάτησαν το πόδι τους στη σκηνή. Μου είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψω αυτό που βίωσα εγώ και άλλοι 800, περίπου, άνθρωποι σε ένα κείμενο, ωστόσο θα το επιχειρήσω. Η αρχή έγινε με το “Hall Of The Dead”, το εναρκτήριο κομμάτι από το πρόσφατο δίσκο, "Wavering Radiant" και ομολογώ πως η εισαγωγή αυτή  σε συνδυασμό με το επόμενο τραγούδι, "Stone To Wake A Serpent" με άφησαν με μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς έσβησαν όποιες ελπίδες υπήρχαν να ξεκινήσουν τουλάχιστον με κάτι από τα παλιά. Εν τούτοις όμως, είναι γεγονός πώς η απόδοση των κομματιών αυτών υπερείχε κατά πολύ από τις ηχογραφημένες εκτελέσεις που βρίσκονται στο "Wavering Radiant". H συνέχεια είχε, "Dulcinea", το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους, "In The Absence Of Truth" και σε αυτό το σημείο αρχίζει να ανεβαίνει η απόδοση της μπάντας και η διάθεση του κοινού, το οποίο είτε χτυπιόταν με πάθος, είτε έκλεινε τα μάτια και «λικνιζόταν» στους μαγευτικούς ρυθμούς που προστάζει το τραγούδι αυτό. Είναι άξιο αναφοράς το πόσο λιγομίλητοι και αφοσιωμένοι είναι στη μουσική και στα όργανα τους, όπου ο Aaron (με μακρύ μαλλί και μπόλικο μούσι) μας καλωσόρισε στο τέλος του "Dulcinea", που ήταν και το τρίτο τραγούδι της βραδιάς, αναφέροντας και τα γενέθλια του κιθαρίστα της μπάντας Michael Gallagher. Πολύχρονος, λοιπόν.

"20 Minutes/40 Years", "Ghost Key" και το συγκρότημα από την Βοστώνη πλέον έχει ως σύμμαχο και τον ήχο με αποτέλεσμα να αποδίδει με περισσότερο πάθος τα τραγούδια και όλοι μαζί, Isis και κοινό, να χτυπιούνται απόλυτα εναρμονισμένοι με τη μουσική. Επιτέλους, ακούμε κάτι και από τα παλιά με τη σκυτάλη να παίρνει το, "Backlit" από το δυσθεώρητο "Panopticon" και όλοι πλέουν σε πελάγη ευτυχίας .Το τελειωτικό χτύπημα, πριν το encore έρχεται για να μας στείλει γονυπετής στο μπαρ για να δροσιστούμε, με ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ, "Threshold Of Transformation". Δυνατοί ρυθμοί, βαριά φωνητικά, αιθέρια και μαγικά περάσματα και εναλλαγές συναισθημάτων, παραληρούν το κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς να βιώσουν κάτι πρωτόγνωρο και υπερβατικό, κάτι που μονάχα η μουσική των Isis, μπορεί να προσφέρει, η οποία αποτελεί για πολλούς το προσωπικό τους soundtrack, το οποίο τους ταξιδεύει μίλια μακριά από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας.

Encore λοιπόν, με "Carry" και "Altered Course" τα οποία αποτελούν και μια μικρή λύτρωση για όσους ήθελαν να ακούσουν κάτι από "Oceanic" και "Panopticon". Ιδίως, το  "Altered Course" αποτέλεσε σοφή επιλογή για κλείσιμο, με τον καθαρά post- rock και ταξιδιάρικο χαρακτήρα του. Ονειρική στιγμή.Όταν μας αποχαιρέτησαν και άναψαν τα φώτα, κατάλαβα πως το ταξίδι μας ύστερα από μιάμιση ώρα είχε τελειώσει. Ήταν επόμενο, πώς από τη στιγμή που περιόδευαν για την προώθηση του "Wavering Radiant", ότι στο set list θα υπερτερούσαν τα κομμάτια του εν λόγω άλμπουμ. Οπότε συγκρίσεις με τα προηγούμενα live και set list πέφτουν απλά στο κενό, γιατί κάθε παράσταση των Isis είναι κάτι διαφορετικό και κάτι μοναδικό. Σας ευχαριστούμε.

Setlist:

1.Hall Of The Dead
2.Stone To Wake A Serpent
3.Dulcinea
4.20 Minutes/40 Years
5.Ghost Key
6.Backlit
7.Threshold Of Transformation

Encore:

8.Carry
9.Altered Course

Έκτορας Ποσταντζής Σαμαράς
  • SHARE
  • TWEET