«10+1»: Led Clones - Οι άξιοι απόγονοι και οι καπηλευτές της κληρονομιάς των Zeppelin

Οι Greta Van Fleet και δέκα ακόμη παραδείγματα της επιρροής των Led Zeppelin στη rock μουσική σκηνή

Από τον Σπύρο Κούκα, 13/11/2018 @ 13:48

"You've stolen from the houses of the holy
You've rolled into the kingdom of the sain
I heard you on the radio
I saw those crummy videos
I don't think I can take no more"

Αντί εισαγωγής, οι παραπάνω στίχοι του "Led Clones" από το "After The War" άλμπουμ του Gary Moore φαντάζουν ιδανικοί για την περίσταση, περιγράφοντας μια κατάσταση που, με την εμφάνιση και τον παροξυσμό σχετικά με το ποιόν των Greta Van Fleet, μοιάζει ξανά επίκαιρη όσο ποτέ. Φυσικά, είναι αναμενόμενο η επιρροή των Led Zeppelin να είναι τεράστια για μια πληθώρα συγκροτημάτων που τους ακολούθησαν χρονικά, μα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις καλλιτεχνών που το παράκαναν, φτάνοντας στα όρια της καπήλευσης και της tribute band υπόστασης.

Βέβαια, στο παρόν άρθρο δεν θα εξετάσουμε μονάχα αυτές τις κραυγαλέες περιπτώσεις όπου η Led Zeppelin επιρροή υπερίσχυσε του προσωπικού τρόπου έκφρασης, αλλά και σε εκείνες που, ενώ είναι προφανής η ύπαρξη των Βρετανών ως κυρίαρχη πηγή έμπνευσης, κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους τα Zeppelin στοιχεία, δίχως να εκτεθούν.

1
The Answer
The Answer
Οι Ιρλανδοί υπήρξαν από τις πιο τίμιες μπάντες που προώθησε το hard rock revival κύμα εντός των ‘00s, με το προ δωδεκαετίας ντεμπούτο τους να είναι ένα αξιολογότατο δείγμα κιθαριστικού, βρετανικού hard rock, αρκούντως παλιακό αλλά συγχρόνως με ήχο που σεβόταν τις ανάγκες της εποχής που κυκλοφορούσε. Η συνέχεια τους μπορεί να υπήρξε σαφώς χαμηλότερου επιπέδου από εκείνο που οι προσδοκίες μας τους είχαν κατατάξει, μα τουλάχιστον το φιλτράρισμα των επιρροών τους συνέβαινε με σωστό τρόπο, φανερώνοντας τες δίχως να τις αφήνει να καθορίσουν το υλικό καθεαυτό. Ωστόσο, οι υψηλές συχνότητες των φωνητικών δυνατοτήτων του Cormac Neeson και οι δομές αρκετών συνθέσεων τους φανερώνουν μια ξεκάθαρη αγάπη στα Led Zeppelin πεπραγμένα, όχι ικανή να τους εκθέσει αλλά χρήσιμη στο να τους εντάξει σε ένα άρθρο σαν και το παρόν.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
2
The Black Crowes
The Black Crowes
Οι Αμερικάνοι rockers υπήρξαν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες που προσπάθησαν να αναβιώσουν τον κλασσικό rock ήχο μέσα στη δεκαετιά του '90, έχοντας τις ικανότητες, το attitude και την προώθηση ώστε να προκαλέσουν εντύπωση στα χρόνια που δραστηριοποιούνταν. Με τον Chris Robinson να αποτελεί μια αρχετυπική φιγούρα rock frontman και τον ίδιο τον Jimmy Page να συνοδεύει την μπάντα σε αρκετές εμφανίσεις της, την περίοδο 1999-2000, οι Led Zeppelin συνειρμοί μοιάζουν έντονοι, αν και μουσικά το σχήμα έμοιαζε να ισαπέχει από τις βρετανικές rock λογικές και το southern rock ήχο της πατρίδας του.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
3
Billy Squier
Billy Squier
Με τη διάλυση των Led Zeppelin ακόμη νωπή, ο Αμερικάνος μουσικός θα κυκλοφορούσε το 1981 το “Don’t Say No”, το δεύτερο και πιο σημαντικό στούντιο άλμπουμ του. Ένας δίσκος που θα τον έβρισκε να παρουσιάζει μερικές από τις πιο μεγάλες του επιτυχίες, όπως το "The Stroke" ή το "My Kinda Lover", αλλά και το "Lonely Is The Night", το τραγούδι που τον χαρακτήρισε εν μια νυκτί ως Zeppelin ακόλουθο. Η συνέχεια του, βέβαια, απείχε παρασάγγας από το ύφος και την προσέγγιση των Βρετανών θρύλων, αλλά το "Lonely Is The Night" μπορεί εύκολα να μπερδέψει και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την πατρότητα του.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
4
Diamond Head
Diamond Head
Θεωρούμενοι στην εποχή της ακμής τους ως η κορυφαία NWOBHM μπάντα, οι Βρετανοί heavy metal θρύλοι ουδέποτε έκρυψαν πως είχαν επηρεαστεί από τους Μεγάλους Παλαιούς του σκληρού ήχου. Κι αν οι συγκρίσεις δεν είναι προφανείς λόγω του heavy metal χαρακτήρα και του riff-based συνθετικού οίστρου και παίξιμου του Brian Tatler, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις ερμηνείες του σπουδαίου Sean Harris, που αποπνέουν την αύρα του Robert Plant σε κάθε του εκφορά ή σαγηνευτικό φωνητικό παιχνίδισμα. Κι αν ακόμη δεν πειστήκατε για τη σημαντικότητα των Led Zeppelin στη διαμόρφωση του Diamond Head ήχου, ακούστε τον απόλυτο φόρο τιμής στο μεσαίο τμήμα του "Sucking My Love"... ή ρωτήστε τους Metallica.

em>The Led Zeppelin Factor: YouTube
5
Greta Van Fleet
Greta Van Fleet
Αναίσχυντοι αντιγραφείς ή βαμμένοι οπαδοί με μουσική παιδεία; Hipsters με ημερομηνία λήξης ή τίμιοι νοσταλγοί των «χρυσών» χρόνων της rock μουσικής; Κεκαλυμμένα covers με διαφορετική στιχουργική ή συνθέσεις με ξεκάθαρη Led Zeppelin πνοή; Με όποια πλευρά κι αν ταχθείς ακούγοντας τους νεαρούς Αμερικάνους rockers, η αλήθεια είναι πως η επιρροή των Led Zeppelin, στυλιστικά μα κυρίως μουσικά, μπορεί να παραλληλιστεί με τον έρωτα ή τον βήχα˙ κοινώς, δεν κρύβεται με τίποτα. Το ντεμπούτο τους κατάφερε να είναι από τις πλέον πολυσυζητημένες φετινές κυκλοφορίες, προκαλώντας μίση και πάθη αλλά και αποκτώντας σε χρόνο-ρεκόρ σημαντικό πυρήνα υπερμάχων και μένει να διαπιστώσουμε αν το μέλλον τους δικαιολογήσει το όποιο - υπεβολικό - τωρινό τους hype.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
6
Kingdom Come
Kingdom Come
Η ουσιαστική πηγή έμπνευσης για τον "Led Clones" τίτλο και το ομότιτλο τραγούδι του Gary Moore (με τη συμμετοχή του Ozzy Osbourne), η γερμανική μπάντα υπήρξε κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωση η μουσική μετενσάρκωση των Led Zeppelin, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ύφος και το ηχόχρωμα της μουσικής της και την ομοιότητα της με εκείνη των κορυφαίων Zeppelin έργων. Με το ντεμπούτο άλμπουμ τους να φαντάζει σαν κάποιον χαμένο στο χωροχρόνο δίσκο των Βρετανών που κυκλοφόρησε υπό διαφορετική ονομασία στα τέλη των '80s και τους ίδιους να καταφέρνουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα υπηρετώντας το μελωδικό rock ήχο πιστά, η περίπτωση των Kingdom Come στην πραγματικότητα δεν διαφέρει και τόσο με εκείνη των σύγχρονων Greta Van Fleet, αν και το σύνολο του Lenny Wolf έχει υπέρ του την αντοχή στο χρόνο και τη συγγραφή αρκετών όμορφων τραγουδιών μέσα σε αυτόν.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
7
Rival Sons
Rival Sons
Ίσως το σημαντικότερο όνομα του σύγχρονου classic rock στερεώματος, οι Rival Sons στέκονται στην αντίπερα όχθη από τους Greta Van Fleet αυτή τη στιγμή, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει θέληση, μεράκι και ανάγκη για προσωπική έκφραση, ακόμη και οι προφανείς επιρροές σου μπορούν να αποδοθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην θεωρηθούν κοινές αντιγραφές ή συμπαθείς φόροι τιμής. Ναι, οι Καλιφορνέζοι έχουν εντρυφήσει στα έργα και τις ημέρες των Led Zeppelin και κανείς δεν το αρνείται, αλλά αυτή τους η πτυχή εμφανίζεται κομψά στα δημιουργήματα τους, όχι σαν κάποια βεβιασμένη και αναγκαστική θύμηση σε παλαιότερα μεγαλεία άλλων, αλλά σαν μια ουσιώδης πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση των απόλυτα δικών τους στιγμών για τις οποίες θα μνημονεύονται.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
8
The Tea Party
The Tea Party
"I think Jimmy Page himself would say there's no closer band to Led Zeppelin than The Tea Party", δήλωνε σχεδόν με καμάρι ο Jeff Martin, frontman των The Tea Party, σε κάποια παρελθοντική του συνέντευξη, όχι πολλά χρόνια πριν. Και ποιοι είμαστε εμείς για να το αμφισβητήσουμε, όταν στην ποιοτικότατη δισκογραφία της μπάντας βρίσκουμε διάσπαρτες στιγμές που η Zeppelin επιρροή έχει μετουσιωθεί σε συνθέσεις με ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και τα ανατολίτικα στοιχεία (που και οι ίδιοι οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν κατά κόρον με θαυμαστά αποτελέσματα) χρησιμοποιούνται με φινέτσα στη μουσική των Καναδών rockers, οι οποίοι μας χρωστούν μια καλή δουλειά μετά το reunion τους.

The Led Zeppelin Factor: YouTube
9
Whitesnake
Whitesnake
Αν και η καριέρα και οι παραστάσεις του David Coverdale και των εκλεκτών συνοδοιπόρων του μέχρι τότε δεν χωρούσε αμφισβήτησης, με τον Βρετανό τραγουδιστή να έχει συνδέσει το όνομα του με τους Deep Purple στα mid '70s και να ξεκινά μια εξίσου σπουδαία πορεία με τους Whitesnake αμέσως μετά, η προσπάθεια του να κατακτήσει εμπορικά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον οδήγησε σε περίεργα μονοπάτια. Κι αν το "Slide It In" έδινε μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσε, ήταν το "1987" που θα παρουσίαζε έναν Coverdale αλλαγμένο και προσαρμοσμένο στις «ανάγκες» τις αμερικανικής αγοράς, να επηρεάζεται υπέρ του δέοντος από την περσόνα και τις ερμηνείες του Robert Plant. Σε σχετικές συνεντέυξεις του, δε, ανά τα χρόνια, όταν η κουβέντα έφτανε στο "Still Of The Night" και τις σχετικές παραφιλολογίες με αυτό, οι αντιδράσεις του σπουδαίου frontman περισσότερο έριχναν λάδι στη φωτιά, παρά άφηναν τη μπόρα να περάσει. Αν, δε, αναφερθούμε στο Coverdale/Page project...

The Led Zeppelin Factor: YouTube
10
Wolfmother
Wolfmother
Οι Αυστραλοί αποτελούν ξεκάθαρα μια μπάντα-πυροτέχνημα, καθώς βρέθηκαν πολύ γρήγορα από την αποθέωση και το κορυφαίο ομότιτλο ντεμπούτο τους, στην απαξίωση και τις πολύ μέτριες κυκλοφορίες. Με το hype τους, πίσω στο 2005, να φαντάζει αντίστοιχο με εκείνο των Greta Van Fleet τώρα, αλλά με τη σημαντική διαφορά των σχεδόν αποθεωτικών κριτικών από την πλειονότητα των μέσων της εποχής, οι Wolfmother φάνταζαν οι νέοι «σωτήρες» της rock με το potential που τους αποδιδόταν και προσέγγιζε τα ιερά τέρατα των ‘70s. Όσο για τις Led Zeppelin ομοιότητες, μια ακρόαση στο “White Unicorn” ή το πολυτραγουδισμένο “Woman” αρκεί, αν από μόνη της η φωνή του Andrew Stockdale δεν αρκεί για του λόγου το αληθές.

The Led Zeppelin Factor: YouTube

10+1: Zebra

Zebra

Έχοντας ξεκινήσει ως cover band σε τραγούδια των Led Zeppelin, αλλά και έτερων σπουδαίων σχημάτων της εποχής όπως οι Yes και οι Pink Floyd, η αφοσίωση των Zebra στην κληρονομιά και το όραμα των Led Zeppelin δεν θα έφθινε ούτε όταν θα αποφάσιζαν να συνθέσουν τη δική τους μουσική. Το ομότιτλο ντεμπούτο τους αποτελεί ένα δίσκο που διέπεται από το πνεύμα των Βρετανών, προσαρμοσμένο, βέβαια, στις εμπορικές απαιτήσεις του αμερικανικού κοινού και η συνολική τους πορεία κρίνεται επαρκής, με την αγάπη του mainman τους, Randy Jackson, στους Led Zeppelin να διαφαίνεται και στις προσωπικές του δουλειές που ακολούθησαν της διάλυσης της μπάντας.

The Led Zeppelin Factor: YouTube

  • SHARE
  • TWEET