Diesel

Refuelled

Ikaros (2019)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 07/04/2020
Συνάντηση κορυφής με περιεχόμενο αξίας που επανέρχεται στο φως
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ομολογώ πως μέχρι πριν λίγο καιρό δεν γνώριζα καν την περίπτωση των Diesel, παρότι πάντοτε βρισκόταν στα άμεσα ενδιαφέροντά μου η ευρύτερη εγχώρια rock σκηνή, όπως φαντάζομαι και αρκετός κόσμος που δεν παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τα εν Αθήναις μουσικά δρώμενα κατά τη δεκαετία του '90.

Από ιστορικής καταρχάς άποψης η εν λόγω περίπτωση έχει τεράστια σημασία, καθώς στο σχήμα συνυπήρξαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες rock μουσικούς όλων των εποχών, ο Λουκάς Σιδεράς και ο Γιάννης Δρόλαπας.

Ο Λουκάς Σιδεράς υπήρξε ο ντράμερ των Aphrodite's Child σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους (ενδεικτικά παραθέτουμε τη ρετροσπεκτίβα του Κώστα Σακκαλή στο magnum opus τους "666"), και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, κυκλοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους και έναν με το trio Ypsilon. Ειδικά το "One Day" του 1972 είναι ένας πάρα πολύ ωραίος και δυστυχώς δυσεύρετος δίσκος.

O Γιάννης Δρόλαπας αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρικούς κιθαρίστες που έβγαλε η χώρα μας, και είναι ευρέως γνωστός για τη συμμετοχή του στις Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση και στους Vavoura Band.

Οι δύο τους σχημάτισαν τους Diesel το 1986, με τη Sigma Fay στα φωνητικά (κατά κόσμον Ευτυχία Αθανίτη) και διαφορετικούς μπασίστες, με τελευταίο και μακροβιότερο τον Παναγιώτη Χαραμή, ενώ είχαν προηγηθεί κατά σειρά Δημήτρης Δασκαλοθανάσης, Johnny Vavouras και Τζίμης Διακουμάκος.

Με τον Διακουμάκο στο μπάσο, ηχογράφησαν τον Δεκέμβριο του 1991 και κυκλοφόρησαν την επόμενη χρονιά μέσω της MBI ένα EP πέντε κομματιών με τίτλο το ονομά τους. Το τελευταίο διάστημα, το συγκρότημα ανέσυρε από τα αρχεία του πέντε ακόμη μέχρι πρότινος ακυκλοφόρητα κομμάτια (στα τέσσερα παίζει μπάσο ο Χαραμής και στο ένα ο Δασκαλοθανάσης), επεξεργασμένα με τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου.

Τα δέκα αυτά κομμάτια περιλαμβάνονται λοιπόν στη βινυλιακή έκδοση τριακοσίων αντιτύπων που επιμελήθηκε η Ikaros Records, σε ένα συνολικά ιδιαίτερα ελκυστικό, από κάθε άποψη, πακέτο. Τόσο η ποιότητα όλων ανεξαιρέτως των συνθέσεων (εννέα πρωτότυπων που υπογράφουν οι Αθανίτη, Δρόλαπας, Σιδεράς και Διακουμάκος συν τη διασκευή στο "Stormy Monday" του T. Bone Walker), όσο και η πολύ καλή παραγωγή τηρουμένων των αναλογιών, αναδεικνύουν στο έπακρο τις αρετές των συντελεστών.

Με ξεκάθαρη classic έως hard rock διάθεση, επιμέρους αναφορές σε rhythm 'n' blues, funk και soul, στιβαρή ρυθμική βάση, την ασύγκριτη φωνάρα της Sigma Fay και τον Δρόλαπα να ξεσαλώνει στις κιθάρες, το "Refuelled" αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι πως πριν από τρεις πλέον δεκαετίες υπήρξε μια ομάδα που έπαιξε πολύ καλή μπάλα.

Από τα κομμάτια του EP, το "Not Tonight" με δυναμική hit βρίσκεται ένα μόλις σκαλοπάτι πάνω από τα "Get Up" και "Rocking Parade", με κοινό παρανομαστή τον αξιμνημόνευτο χαρακτήρα, ενώ η ξερή blues απόδοση του "Stormy Monday" βγάζει γούστα, όπως και το "I Found Out" που ακολουθεί σε ανεβασμένο ρυθμό.

Στα επιπλέον κομμάτια, το "Rock Machine" φέρνει ιδανικά το classic rock της χρυσής εποχής στο προσκήνιο, στο "I Was Born" επικρατεί ένας πιο σύγχρονος, νότιος άνεμος, το "Lonely" αποτελεί μία ακόμη υπέροχη μπαλάντα εγχώριας κοπής, το "Dancing In The Night" αποδεικνύεται στην εξέλιξή του μία ακόμη περίπτωση ξεσαλώματος, και τέλος, το "Lost And Found" κάνει την πιο βαθιά βουτιά στο παρελθόν και χαρακτηρίζεται θετικά από ένα εξαιρετικό ρεφρέν στην κορύφωσή του.

Είτε επικρατήσει στο ζύγι η ιστορική διάσταση του όλου εγχειρήματος, είτε η καθαρά μουσική, οι Diesel και το "Refuelled" αποτελούν μια περίπτωση που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, και αναμφισβήτητα, ένα κομμάτι με ξεχωριστή σημασία στο παζλ του σκληρού ήχου στη χώρα μας.

  • SHARE
  • TWEET