«Έφυγε» ο Ray Manzarek των θρυλικών Doors

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο μεγάλος μουσικός

21/05/2013 @ 10:15
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα των Doors στο facebook, έπειτα από μια μαχροχρόνια μάχη με τον καρκίνο (χολαγγειοκαρκίνωμα), o Ray Manzarek, κιμπορντίστας και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Doors, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 74 χρόνων, στην κλινική RoMed στο Rosenheim της Γερμανίας.

Τη στιγμή του θανάτου του (στις 22:31 ώρα Ελλάδος) μαζί του βρίσκονταν η σύζυγός του, Dorothy Manzarek, και οι αδελφοί του, Rick και James Manczarek.

Ο Manzarek θα μείνει για πάντα στην ιστορία χάρις στη δουλειά του με τους Doors, οι οποίοι σχηματίστηκαν το 1965, όταν ο εκλιπών πρωτοσυναντήθηκε τυχαία με τον ποιητή Jim Morrison. Οι Doors εξελίχθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα των 60s και στην ιστορία του rock γενικότερα, πουλώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ τους απονεμήθηκαν και πέντε πολυπλατινένιοι δίσκοι μόνο στις Η.Π.Α..

Τα "L.A.Woman", "Break On Through (To The Other Side)", "The End", "Hello, I Love You" και "Light My Fire" είναι ελάχιστα μόνο από τα ιστορικά κομμάτια που άφησε πίσω της η μπάντα. Μετά το θάνατο του Morrison το 1971, o Manzarek ακολούθησε πετυχημένη solo καριέρα (με υποψηφιότητα για Grammy), ενώ δραστηριοποιήθηκε και ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2002 ξανάσμιξε με τον κιθαρίστα των Doors Robby Krieger, με τον οποίο περιόδευσαν.

«Λυπήθηκα βαθύτατα όταν έμαθα για το θάνατο του φίλου και συνοδοιπόρου μου Ray Manzarek σήμερα», δήλωσε ο Krieger μόλις πληροφορήθηκε τη δυσάρεστη είδηση. «Είμαι, όμως, χαρούμενος που μπόρεσα να παίξω ξανά τα τραγούδια των Doors ζωντανά μαζί του κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Ray ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο της ζωής μου και θα τον έχω στη καρδιά μου για όσο ζω.»

O John Densmore, drummer των Doors δήλωσε: «Δεν υπήρχε καταλληλότερος κιμπορντίστας στον πλανήτη για να υποστηρίξει τα λόγια του Jim Morrison. Ray, ένιωθα μουσικά εντελώς συγχρονισμένος μαζί σου. Ήταν σαν να είχαμε το ίδιο μυαλό, συγκρατώντας τα θεμέλια πάνω στα οποία έπλεαν ο Robby και ο Jim. Θα μου λείψεις μουσικέ μου αδελφέ.»

Ο Manzarek άφησε πίσω τη σύζυγό του Dorothy, τους αδελφούς του Rick και James Manczarek, τον γιο του Pablo, καθώς επίσης και την σύζυγο και τα παιδιά του Pablo. Οι διαδικασίες της νεκρώσιμης ακολουθίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά η οικογένεια του εκλιπόντος ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, παρακαλώντας, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στο όνομα του Ray Manzarek στον οργανισμό www.standup2cancer.org.
VIDEO
  • SHARE
  • TWEET