Τα Βραβεία Grammy μετονομάζουν την κατηγορία "World Music" εξαιτίας «συνδέσεων του τίτλου με την αποικιοκρατία»

Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε έπειτα από συζητήσεις με γλωσσολόγους, εθνομουσικολόγους και μουσικούς από όλο τον κόσμο

03/11/2020 @ 12:09

Όπως μετέδωσε το Billboard, τα Βραβεία Grammy αποφάσισαν την μετονομασία της κατηγορίας "World Music".

Η κατηγορία πλέον θα ονομάζεται "Global Music" μια απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα την απομάκρυνση του θεσμού από τις όποιες συνδέσεις με την αποικιοκρατία.

Συγκεκριμένα, η Ακαδημία, έπειτα από συζητήσεις με γλωσσολόγους, εθνομουσικολόγους αλλά και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εποχή είναι κατάλληλη για μια ανανέωση προς έναν πιο επίκαιρο, σχετικό, μοντέρνο και περιεκτικό (σ.σ. "inclusive") ως προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, όρο:

«Καθώς συνεχίζουμε να επιχειρούμε να αγκαλιάσουμε έναν πιο παγκόσμιο τρόπο σκέψης, εκσυγχρονίζουμε την γλώσσα μας ώστε να αντανακλά μια πιο ταιριαστή κατηγοριοποίηση η οποία επιδιώκει να ενσωματώσει και να υπερθεματίσει την παρούσα σκοπιά της μουσικής σε όλο τον πλανήτη.

Η αλλαγή συμβολίζει μια απομάκρυνση από τις όποιες διασυνδέσεις με την αποικιοκρατία, το folk και το "μη-Αμερικάνικο" που συνόψιζε ο προηγούμενος όρος, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις και την πολιτισμική εξέλιξη ανάμεσα στις διαπολιτισμικές κοινότητες τις οποίες εκπροσωπεί».

Η απόφαση, έπεται μιας παρόμοιας πίσω στον Ιούνιο, όταν και τα Βραβεία απέρριψαν τον όρο "Urban" από τους τίτλους των κατηγοριών τους. Πλέον, το καλύτερο "Urban Album", θα είναι γνωστό ως "Best Progressive R&B Album".

To Billboard επισημαίνει πως η συγκεκριμένη αλλαγή, κινείται στο ίδιο μοτίβο με αυτή των Oscars, όπου το καλύτερο ξενόγλωσσο φίλμ μετονομάστηκε σε «καλύτερη διεθνή ταινία».

Η νικήτρια του φετινού Βραβείου "World Music", που εμφανίζεται και στην φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ήταν η Angélique Kidjo, για τον δίσκο της "Celia" που κυκλοφόρησε το 2019.

Δείτε επίσης:

Βραβεία Grammy 2020: Οι νικητές…

  • SHARE
  • TWEET