«10»: Τραγούδια προθέρμανσης για τη ζωντανή εμφάνιση των HVOB στην Αθήνα

Κορυφαία σε απήχηση τραγούδια τους λίγο πριν την επερχόμενη συναυλία τους στο Gagarin 205

28/03/2023 @ 14:42

Με αφορμή την έλευση των Αυστριακών techno-house electro-pop heroes HVOB στην Ελλάδα, το Σάββατο 8 Απριλίου, επιλέξαμε δέκα κορυφαία σε απήχηση τραγούδια τους και ξεδιπλώνουμε στις οθόνες σας ό,τι καλύτερο έχουν αυτά να σας προσφέρουν: Άκρως συναισθηματικές εκφάνσεις, μουσικές περιγραφές, μερικά ενδιαφέροντα trivia και ό,τι κατά τη γνώμη μας χρειάζεστε για να "ζεσταθείτε" πριν την επερχόμενη συναυλία τους στο Gagarin 205 της Αθήνας. Η ανάγνωση φυσικά δεν είναι αρκετή, οπότε σβήστε τα φώτα, κλείστε τα μάτια (αφού διαβάσετε) και μπείτε σε κλίμα. Έπεται ιδρώτας στο dancefloor της Λιοσίων!

Σύνταξη κειμένου: Μάριος Αποστόλου

1
 
"Am i too cold, Am i too old, Am i not good for you? Am i too quiet, Am i too tired, Am i too much for you?" Ίσως να μην υπάρχει καλύτερο τραγούδι για να σε εισάγει στο σύμπαν των HVOB, από αυτό που αποτελεί μάλλον το magnum opus του τελευταίου album τους, με τίτλο "TOO". Με πιανοκεντρική εισαγωγή, όπως συνηθίζουν στα πιο φορτισμένα συναισθηματικά τους δημιουργήματα και με την φωνή της Muller να ζωγραφίζει κάποιες από τις πιο εμπνευσμένες μελωδίες που θα συναντήσεις στο μουσικό τους σύμπαν, το "Capture Casa" μπορεί να μην σε "χορέψει" με το "καλημέρα", αλλά το pulsing beat του θα συντονίσει το σώμα σου μαζί τους, λίγο πριν αφεθείς στα γοητευτικά minimal ηχοτοπία τους.
2
 
Με το emotional part του να έχει και πάλι τα whispering φωνητικά της Muller σε πρώτο ρόλο, να χαϊδεύουν απαλά ένα chill-out soundscape και το χορευτικό του μοτίβο να ρέπει έντονα προς την techno-house, το "Azrael" είναι το opening track του "Trialog" (2015), του album που κατέδειξε ίσως για πρώτη φορά, τις πραγματικές ικανότητες του duo από την Βιέννη.
3
 
Μπορεί ο όρος electro-pop να έχει πέσει σε απαξίωση, όμως οι HVOB το κάνουν καλά και δεόντως καλλιτεχνικά. Το "Cool Melt" είναι η απόδειξη, με το πιασάρικο synth του και την έντεχνη πολυπλοκότητά του, που δεν απαγκιστρώνει τους HVOB από τη minimal φύση τους, αλλά δημιουργεί μια περιπετειώδη αίσθηση, που δεν λανθάνει στο dancefloor.
4
 
Προερχόμενο από το αριστουργηματικό "Rocco" full album και ιδανικό περισσότερο για μια μοναχική νυχτερινή βόλτα με αυτοκίνητο στη γκρίζα πόλη, παρά για χορό, το "Panama" ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην dark pop και την electronica και ουσιαστικά κάνει showcase την πιο εσωστρεφή, καλλιτεχνική πλευρά του duo. Το ότι μάλιστα αποτελεί κι ένα die-hard fan favorite, αποδεικνύει πως οι HVOB δεν αναδείχτηκαν μόνο χάρη στην poppy πλευρά τους, αλλά και στην γενικότερη καλλιτεχνική τους ιδιοσυγκρασία, εκείνη που τους οδηγεί στο να ξεδιπλώνουν στα ηχεία μας πολυποίκιλες ηχητικές και αισθητικές παλέττες ανά τα έτη.
5
 
Από το ντεμπούτο κιόλας, ήταν πολύ ξεκάθαρο πως οι HVOB θα γίνονταν ένα από τα ονόματα που θα συζητιούνταν στην ηλεκτρονική σκηνή στα έτη που θα έρχονταν. Ψυχρό μέχρι το μεδούλι, ευχάριστα μελωδικό, με μία σχεδόν indie-like αρμονία, mildly χορευτικό, το "Dogs" είναι το πιο πολυακουσμένο τραγούδι, μέσα από την παρθενική δισκογραφική δουλειά των Αυστριακών και για τον υπογράφοντα, ένα από τα καλύτερα!
6
 
Σε ένα κινηματογραφικό escalation, το μακροσκελές "2:16", προοδεύει από ένα ατμοσφαιρικό ambience σε ένα περιπετειώδες mid-tempo distorted beat που ανυπομονούμε να ακούσουμε στο Gagarin 205 με την προσθήκη live drummer. Στρυφνό και δύστροπο, οδηγεί τον ακροατή σε ένα πανέμορφο φινάλε, όπου και εκτονώνεται σε έναν triphop-like ειρμό που φέρνει στο νου κάτι από Βόρεια Ευρώπη. Εντός δισκογραφικής ακρόασης, είναι ο προπομπός του εμπορικότατου "Eyes Alive", γεγονός που αναδεικνύει και την φοβερή ικανότητα των HVΟΒ στο conceptual art και στα εν γένει ολοκληρωμένα έργα.
7
 
Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Εκτός από το τραγούδι με το οποίο ανοίγουν τις συναυλίες για την προώθηση του νέου album "TOO" -κάτι που λέει πολλά από μόνο του- το "Eyes Alive" χτίζεται δεξιοτεχνικά, εν μέσω μιας καλώς εννοούμενης πολυπλοκότητας, που λίγο πριν εκτονωθεί εμφατικά στο crescento του επιβλητικού χορευτικού φινάλε, "καταρρέει" σε ένα κλασικό "χαλασμένο" lo-fi HVOB part, με την φωνή της Muller να παραδίδει μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες της καριέρας τους. Στόφα μεγάλης μπάντας!
8
 
"You look into, look into my body, my eyes". Ενδοσκοπικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό, αυτό το house-banger [sic] είναι ικανό να σε παρασύρει σε έναν ψυχεδελικό χορό. Piano-oriented, με ένα επίμονο pulsing beat που θα σε σηκώσει από την καρέκλα, το "Window" δεν είναι αδίκως ένα από τα αγαπημένα κομμάτια του κοινού τους.
9
 
Το maxi-single "Lion" κυκλοφόρησε το 2014, λίγο μετά το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο των HVOB και ενώ δεν εντάχθηκε ποτέ σε μία πλήρη δισκογραφική κυκλοφορία, σπανίως λείπει από τις setlists των συναυλιών τους. Η ιδιαίτερη techno house χροιά του με όλα τα βασικά συστατικά του duo παρόντα και εδώ, συνθέτουν μία από τις καλύτερες δουλειές τους σε επίπεδο τραγουδοποιείας.
10
 
Δεν θα μπορούσε από αυτή τη λίστα να λείψει ένα τουλάχιστον τραγούδι από την συνεργασία του duo με τον Winston Marshall των folk rockers Mumford & Sons, στο αριστοτεχνικό "Silk" album του 2017. Εδώ -όπως και σε όλο τον δίσκο- οι HVOB αναδεικνύουν μια ακόμη πιο λυρική, ακόμη πιο καλλιτεχνική και ελαφρώς «ροκ» πλευρά τους, ενώ τα ντουέτα του Marshall με τη Muller είναι πραγματικά ονειρικά. Μπορεί η συγκεκριμένη κυκλοφορία να μην είναι στο τοπ των προτιμήσεων των οπαδών του σχήματος, είναι όμως hands down ό,τι πιο ιδιαίτερο έχουν κάνει στην μέχρι τώρα πορεία τους και γι’ αυτό μόνο αξίζει μια θέση, όχι μόνο στο παρόν αφιέρωμα, αλλά και στις συναυλιακές setlists τους. Και την έχει!

Οι HVOB εμφανίζονται ζωντανά, το Σάββατο 8 Απριλίου στο Gagarin 205 της Αθήνας, μαζί με τους Lip Forensics σε ένα full band formation, με την παρουσία live τυμπάνων και όλου του stage show της περιοδείας του "TOO".

RSVP
Εισιτήρια

Hvob Athens Live

  • SHARE
  • TWEET