Motanka

Motanka

Napalm (2019)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 01/07/2019
Υποψήφιοι για ντεμπούτο της χρονιάς και για καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο τραγουδιστή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μοιάζει λίγο με κλασικό χολιγουντιανό σενάριο: οι πανάγνωστοι Motanka από το Lutsk της Ουκρανίας βρίσκονται στην σκηνή του Wacken Open Air 2018 για τον διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων Metal Battle. Εντυπωσιάζουν με το tribal folk metal τους και παίρνουν την δεύτερη θέση. Τους τσιμπάει η μεγάλη Napalm records κι ακριβώς ένα χρόνο μετά ιδού και το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Αρχή σαν παραμύθι.

Θεωρώ την αφύσικη ταχύτητα αυτής της εξέλιξης δικαιολογημένη από την πρώτη επαφή, αρχικά επειδή οι Motanka ικανοποιούν εξορισμού της αναπτυσσόμενη δίψα του heavy κοινού για «εξωτικά» οπτικοακουστικά θεάματα που στρέφονται σε κάποια νέα για τα αυτιά μας μουσική παράδοση/κληρονομιά. Στην εποχή της πληροφορίας, τα μάτια μας βαρέθηκαν το οικείο και ορμάνε με λύσσα στο απρόσμενο; Πιθανόν και λογικό. Η πρώτη ακρόαση έδειξε γρήγορα ότι ξέρουν να γράφουν και καλά τραγούδια, αναμενόμενο λοιπόν να αρχίσει και ο ντόρος.

Μοιράζουν τον ήχο τους ανάμεσα σε εκτεταμένα, ατμοσφαιρικά μέρη στα οποία κυριαρχεί το μαγικό ηχόχρωμα του dulcimer και σε μοντέρνους hard rock ρυθμούς - riffολογία που ξεκινά από το nu rock/metal, επισκέπτεται συχνά τους Tool και φτάνει μέχρι τους νεό-Metallica. Υπάρχει λοιπόν μια, ας την πούμε folk, πλευρά και μια γκρουβάτη rock/metal υψηλής ενεργητικότητας. Μια πρώτη διαπίστωση στην ροή του άλμπουμ είναι ότι έχουν μοιράσει τις δυο πλευρές τους εντελώς ισόποσα. Αυτή η ισορροπία δεν νιώθω πως λειτουργεί καλά αφού πολλά σημεία που θα έπρεπε να ακούγονται εντελώς μαγικά γίνονται αναμενόμενα καθώς το άλμπουμ κυλάει. Ίσως εδώ δεν βοηθάνε και τα αρκετά, 14 στο σύνολο, tracks του άλμπουμ.

Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι ότι οι «παραδοσιακές» αναζητήσεις των Motanka δεν σκάβουν βαθιά στο παρελθόν, ούτε αποτελούν folk σπουδή. Το κουαρτέτο αντίθετα προσεγγίζει το όλο θέμα με ελαφρώς ethnic νοοτροπία, λαχταρώντας να αναπαράγει το εξωτερικό συναίσθημα της αρχαίας, τοπικής τους κληρονομιάς. Ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να καταλήξουν τελικά μια «τουριστική» φολκλόρ μπάντα, καταφέρνουν όμως τελικά να τον υπερκεράσουν θριαμβευτικά εξαιτίας των θεαματικών τους μελωδιών και -κυρίως-  επειδή τραγουδιστής είναι ο Victor Verba.

Ο κύριος αυτός αξίζει δική του παράγραφο και αποτελεί χωρίς πολλά πολλά τον καλύτερο νέο τραγουδιστή που έχω ακούσει εδώ και καιρό. Ανατριχιαστική χροιά και συγκλονιστικές ερμηνείες που δεν νοιάζονται πολύ να ακουστούν άρτιες αλλά ρίχνονται με φόρα στο να εκλύσουν πάθος. Πρόκειται για μια πρακτική που στην δική μου ταπεινή συνείδηση ξεχωρίζει τους σπουδαίους από τους καλούς, αυτούς που αναζητούν την πραγματική έκφραση από εκείνους που αντιμετωπίζουν την τέχνη τους σαν πραμάτεια σε παζάρι. Η παραγωγή του άλμπουμ δυστυχώς είναι τραχιά και όχι καλά μελετημένη με αποτέλεσμα το πετράδι που ονομάζεται Victor Verba να μην λάμπει σε όλη του τη δύναμη. Με έναν δυνατό παραγωγό, δεν θα φωτίσει απλώς. Θα τυφλώσει.

Οι Motanka αποτελούν συνολικά ένα γκρουπ με τρομακτικές αλλά κι ελαφρώς ακατέργαστες δυνατότητες. Σηκώνουν καλύτερο ήχο, σοφότερο υφολογικό ζύγισμα, καθαρότερη συνθετική εστίαση και ολοκληρωτική επένδυση στον τραγουδιστή τους. Και να 'μαστε εδώ να εξαντλούμε την αυστηρότητα μας, ζητώντας πολλά άραγε; Μην παρασύρεσαι όμως, η αυστηρότητα είναι φαινομενική. Άκου μικρά έπη όπως το "Fire Burns", το "Khreshchennya" ή το "Horizons" και θα πειστείς κι εσύ ότι το ύψος των απαιτήσεων ορίζεται από την δύναμη των προσδοκιών. Πρέπει να απαιτήσουμε από τους Motanka να γίνουν μεγάλοι. Και πρέπει να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Πρέπει να ποντάρουμε ότι θα γίνουν «η φωτιά που καίει τις υποσχέσεις».

Motanka ονομάζεται η παραδοσιακή κούκλα του εξωφύλλου που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί όταν ήθελαν να επικοινωνήσουν με τους προγόνους τους, αποτελώντας μια υπερφυσική γέφυρα ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν. Η τοτεμική αποτίμηση του δίσκου ίσως αποτελεί μια διαφορετική γέφυρα προς ένα συναρπαστικό μουσικό μέλλον. Άκουσε το χωρίς αυταπάτες και συνάντησε μια από τις πιο απρόσμενες εκπλήξεις της χρονιάς.

  • SHARE
  • TWEET