Amigo The Devil

Yours Until The War Is Over

Liars Club / Regime Music Group (2024)
Από την Ειρήνη Τάτση, 26/03/2024
Η αιώνια μουντάδα ενός σκοτεινού μυαλού
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η παραδοσιακή ιστορία της Αμερικάνικης μουσικής κρατά μύθους και θρύλους για κάποιους μουσικούς που σε σταυροδρόμια μια σημαδιακή ημερομηνία, συνήθως με πανσέληνο, αντάλλαξαν την ψυχή τους με τη μουσική τους ικανότητα. Φίλος και διάολος ταυτόχρονα, ο Amigo The Devil είναι ένας καλλιτέχνης που μπλέκει όλες του τις μουσικές επιρροές μια μία φαινομενική, χαρακτηριστική απλότητα. Είναι ωστόσο πιθανό να αντάλλαξε τη δική του ψυχή με την σατανική ιδιότητα να γράφει στίχους από ιστορίες που ζωντανεύουν, κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Γέννημα θρέμμα Αμερικάνος αλλά με ρίζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία από τους γονείς του, η λαογραφία κάθε γονεϊκής του πλευράς τον έχει προικίσει με σοκαριστικές παραστάσεις, που εμπλουτίζονται με την αγνή του ειλικρίνεια στο να ζει και να περιγράφει τη ζωή του παρείσακτου.

Αν και μέχρι τώρα οι μουσικές του ιστορίες στις προηγούμενες κυκλοφορίες αποτελούσαν αφηγήσεις ιστοριών αλλωνών, συνήθως κατά συρροή δολοφόνων υπαρκτών ή όχι, για πρώτη φορά ο Amigo The Devil συνθέτει τη δική του υπαρξιακά αγχώδη ιστορία και χωρίς καμία σύγκριση δημιουργεί την καλύτερη του κυκλοφορία ως σήμερα. Το "Yours Until The War Is Over" είναι ένας ψυχοπλακωτικά πανέμορφος δίσκος, με τον Amigo The Devil στο ρόλο του βάρδου που έχει συμφιλιωθεί με τις καταχρήσεις κι έχει βγει νικητής. Η μεγάλη του αγάπη για την ακραία metal μουσική όσο και για την παραδοσιακή Americana φέρει ως αποτέλεσμα μια ζοφερή, dark Americana που πρέπει να ακούγεται στα χειρότερα καταγώγια συνοδεία του ουίσκι κακής ποιότητας βγαλμένο από τον πάτο του βαρελιού του θείου.

Από πονεμένους τοξικούς έρωτες, ιστορίες συναντήσεων ναυαγών και κανίβαλων σε ερωτικά μέρη, σε πιο αργά, ελπιδοφόρα κομμάτια, ο Amigo The Devil βουτά βαθιά στην ψυχή και τα όνειρά του για να γράψει στίχους μεθυστικούς. Ξεκινώντας από τα ξεσηκωτικά "It's All Gone" και "Cannibal Within" καταλαβαίνει κανείς εύκολα τη δύναμη τόσο της φωνής του Amigo όσο και του banjo στην λαϊκή εξιστόρηση, ενώ σε κάθε δίστιχο, το κεφάλι γυρνάει και σκέφτεται τι άκουσε μόλις, μέχρι το κάθε κομμάτι να εξελιχθεί σε ένα αφηγηματικό ποίημα. Σε πιο παραδοσιακούς American folk ρυθμούς, τα "I'm Going To Heaven", "Once Upon In Time In Texaco Pt. 1" και "One Day At A Time" πραγματεύονται παράλληλα την εκάστοτε μη νηφάλεια κατάσταση και την παράξενη συνδιαλλαγή αυτής με τα θεία και την πίστη, μέχρι και τη βλασφημία του να φτάσεις στο σημείο να νιώσεις ο ίδιος θεός.

Υπάρχει όμως και αυτή η γλυκιά, συναισθηματική πλευρά του δίσκου που πλησιάζει στη μπαλάντα, τη δολοφονική μπαλάντα του Nick Cave, ενός έρωτα λίγο μεγαλύτερου από τη ζωή, μιας σχέσης συνεξάρτησης δύο ανθρώπων, μιας συνειδητοποίησης ότι ποτέ δεν θα είμαστε τέλειοι ειδικά ως σύντροφοι και πως πάντα θα εξελισσόμαστε με μια μη ανοδική γραμμικά πορεία. Στιγμές όπως τα "The Mechanic", "Barrel And Staghorn", "Agnes", "One Day At A Time" αλλά και του εξαιρετικού "Virtue And Vitriol", φανερώνουν ανθρώπους βαθιά πληγωτές και πληγωμένους, σε μια αμφίδρομη κατάσταση πάλης με τον καταθλιπτικό υπαρξιακό ρεαλισμό και ελπίδας μέσω της αγάπης.

Αν και αθεράπευτα σκοτεινό, το "Yours Until The War Is Over" είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας από τους πιο ζεστούς, γεμάτους καρδιά δίσκους που έχω ακούσει φέτος και τόση εξυπνάδα και σπιρτάδα σε κάθε του λέξη, που η ειρωνεία μέσα στο σκοτάδι του το κάνει να μοιάζει μαύρη κωμωδία. Άλλοτε τραγικός ήρωας και άλλοτε αστείος παλιάτσος, ο Amigo The Devil αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της σύγχρονης folk μουσικής στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και αν αγαπάτε μία ή και περισσότερες καλές ιστορίες, αυτός ο δίσκος θα σας κερδίσει χωρίς πολλή προσπάθεια.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET