Συνέντευξη: Amorphis

Από τον Άλκη Κοροβέση, 18/04/2008 @ 09:20
Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, επικοινωνήσαμε με τον κιθαρίστα και κινητήριο μοχλό των Amorphis, Esa Holopainen, και μιλήσαμε για αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Αν και στην αρχή οι απαντήσεις του ήταν λιγάκι σύντομες, σιγά σιγά η γλώσσα του λύθηκε (αλήθεια, πόσο δεμένη γλώσσα μπορεί να έχει κάποιος με μητρική γλώσσα τα φινλανδικά;). Ακολουθεί το ορεκτικό, που αν μη τι άλλο θα σας ανοίξει την όρεξη για τις επερχόμενες συναυλίες των Φινλανδών στη χώρα μας το Σάββατο και την Κυριακή.

Esa, καλησπέρα, είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Αν μπορείς συστήσου στους Έλληνες αναγνώστες.
Χαίρετε. Είμαι ο Esa Holopainen και παίζω κιθάρα στους Amorphis.

Σε τι φάση πετυχαίνουμε τώρα τους Amorphis; Είστε σε περιοδεία προώθησης του "Silent Waters" αν δεν κάνω λάθος.
Ναι έτσι είναι. Δουλεύουμε πολύ σκληρά γι' αυτό.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό δίσκο με τον παραπλανητικό τίτλο "Silent Waters". Όπως φαίνεται, προχωρήσατε αρκετά βήματα μπροστά, ακόμα και από τον προκάτοχο του το "Eclipse", το οποίο κυκλοφόρησε μόλις έναν χρόνο νωρίτερα. Με ποιόν τρόπο πιστεύεις πως έγινε αυτό;
Σ' ευχαριστώ. Είχαμε πολλές ιδέες μετά την κυκλοφορία του "Eclipse" και όταν βρήκαμε ελεύθερο χρόνο αποφασίσαμε να προβάρουμε κάποια νέα κομμάτια. Σχεδόν δεν το καταλάβαμε για πότε βρεθήκαμε στο studio να ηχογραφούμε το "Silent Waters".

Πολύ όμορφο το εξώφυλλο του "Silent Waters". Πώς προέκυψε; Ποιος το σχεδίασε;
O Travis Smith ανέλαβε το εξώφυλλο. Είναι σπουδαίος καλλιτέχνης. Του περιέγραψα πώς περίπου ήθελα να είναι, κάποιες ιδέες και τελικά όλο το booklet βγήκε ωραίο.

Ακούγοντας το νέο σας δίσκο, παρατηρεί κανείς ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες lead μελωδίες. Έτυχε αυτό ή ήταν κάτι σκόπιμο;
Σχεδόν όλα τα albums μας είναι έτσι. Απλά κάποια ήταν κάπως πιο αυστηρά ως προς τον αριθμό των μελωδιών, αλλά ο ήχος των Amorphis προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τις μελωδίες της κιθάρας και των πλήκτρων, συνδυασμένων με heavy riff.

Τα κομμάτια που περιέχονται στο δίσκο είναι αρκετά δυνατά και κατά κάποιο τρόπο πιασάρικα. Αλήθεια, παίζονται κομμάτια δικά σας στο ραδιόφωνο της Φινλανδίας;
Ναι. Έχουμε μερικά κομμάτια που παίζονται αρκετά συχνά στους εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κυρίως τα "Silent Waters" και "Her Alone".

Ποια ήταν τα πράγματα που σε επηρέασαν κατά τη δόμηση των κομματιών;
Η φύση, τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και το πάθος για κάτι σπουδαίο, το οποίο γνωρίζαμε πως ετοιμάζαμε.

Πλέον ο Tomi Joutsen θεωρείται ένα μέλος της οικογένειας των Amorphis, έτσι δεν είναι; Κάνετε παρέα μεταξύ σας ή συναντιέστε κυρίως για πρόβες, ηχογραφήσεις και γενικότερα για ό,τι έχει να κάνει με το συγκρότημα;
Φυσικά και είναι πλέον ένας από μας. Επειδή έχουμε κάθε μέρα πολλά να κάνουμε σχετικά με τους Amorphis, βλεπόμαστε σχεδόν καθημερινά. Ασφαλώς ο καθένας θέλει το δικό του χρόνο, μόνος με την οικογένεια του.

Ο Joutsen είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους λίγους τραγουδιστές που έχουν επηρεάσει θετικά την αλλαγή στο στυλ μιας μπάντας, προσθέτοντας αρκετά νέα στοιχεία με τη φωνή του. Τα φωνητικά του Pasi ήταν διαφορετικά και πάντα θα τα λατρεύουμε, ωστόσο ο Tomi μπορεί να ανοίξει νέες περιοχές για τους Amorphis, δε νομίζεις;
Ασφαλώς. Όταν ήρθε ο Tomi, άλλαξε όλο το πνεύμα και το ηθικό μας. Μπορείς να πεις ότι επανάφερε τη μαγεία στη μπάντα, μια μαγεία που πίστευα πώς είχαμε χάσει πριν χρόνια. Οι διαφορές μεταξύ του Joutsen και του Pasi είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα, με κάθε σεβασμό στον Pasi.

Πώς είναι πλέον τα πράγματα μαζί του; Θυμάμαι τον Tomi να λέει πως έπαιζαν μαζί με τον Koivusaari σε μια μπάντα. Γιατί έφυγε τελικά, μιας και μόλις αποχώρησε επιστρέψατε σε πιο επιθετικό μονοπάτια; Το ρωτάω αυτό γιατί είχα ακούσει πώς ο Pasi ήθελε κάτι πιο heavy από το "Far From The Sun".
Ο Pasi είχε χάσει το κίνητρο του και αφού μιλήσαμε, αποφασίσαμε πως θα ήταν καλό να έφευγε. Είχε πλέον περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στην προσωπική του δουλειά.

Πόσο επιδραστική είναι η παράδοση και η μυθολογία της Φινλανδίας για τους Amorphis; Γενικότερα, ποιες είναι οι επιρροές σας; Το progressive rock της δεκαετίας του '70 παίζει κάποιο ρόλο στον ήχο σας;
Και τα δύο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική των Amorphis. Εδώ πάνω ζούμε μέσα στη φύση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα το σκοτάδι επηρεάζει πολύ την πνευματική μας κατάσταση και την έμπνευση. Στη δεκαετία του '70 γράφτηκε η καλύτερη μουσική! Φυσικά και αποτελεί επιρροή αυτή η μουσική για μας.Δεύτερος δίσκος στη νέα πορεία σας με τη Nuclear Blast. Είστε ευχαριστημένοι με το πώς πάνε τα πράγματα;
Πάρα πολύ. Έχουμε ξαναδουλέψει μαζί στο παρελθόν και έχουν κυκλοφορήσει όλους μας τους δίσκους, εκτός από το "Far From The Sun". Ήταν η μόνη επιλογή που είχαμε, αφού ξέραμε τους ανθρώπους της καλά και αυτοί ήξεραν να δουλεύουν μαζί μας.

Υπήρξε καμία πίεση από την εταιρία να αλλάξετε το στυλ σας σε κάτι που θα τραβούσε περισσότερο κοινό;
Όχι, δε συνέβη κάτι τέτοιο. Εμείς έχουμε την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία να δημιουργήσουμε αυτό που ΕΜΕΙΣ θέλουμε.

Είναι αποδεκτό όταν οι πωλήσεις ενός συγκροτήματος είναι χαμηλές, να πει κάποιος: «Δε με πειράζει να κατεβάζουν τη μουσική μου από το internet. Είναι ένας τρόπος να γίνει πιο γνωστή η μπάντα σε περισσότερο κόσμο». Ποια η άποψη σου επί του θέματος των mp3, των bootleg, βρισκόμενος σε ένα συγκρότημα που κάνει ένα σεβαστό αριθμό πωλήσεων παγκοσμίως;
Η άποψη μου είναι ότι είναι παράνομο να κατεβάζει κανείς μουσική, προγράμματα, ταινίες χωρίς δικαιώματα και δε μπορώ να πω κάτι άλλο πέρα από αυτό. Μπορώ να το δεχτώ μόνο στις περιοχές που ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει το cd. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι σα να κλέβεις τον καλλιτέχνη και να μη σέβεσαι την προσπάθεια και τη δημιουργικότητα του.

Είναι αλήθεια πως οι Nightwish είναι η πιο δημοφιλής φινλανδική μπάντα εντός και εκτός συνόρων; Πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ σας; Σου αρέσει το είδος τους; Πώς βρήκες τον τελευταίο τους δίσκο;
Εξαιρετική μπάντα. Με κάθε βεβαιότητα, είναι το πιο δημοφιλές συγκρότημα της Φινλανδίας. Μου αρέσει πολύ ο τελευταίος τους δίσκος και να σου πω την αλήθεια, προτιμώ την Annette από την Tarja.

Αφήνω το κλείσιμο της συνέντευξης σε σένα, αν θες να πεις κάτι στο ελληνικό κοινό σας. Χάρηκα πολύ για τη συνέντευξη και ανυπομονώ να σας δω σύντομα στην Αθήνα.
Σας ευχαριστούμε όλους. Θα τα πούμε πολύ σύντομα και θα προσπαθήσουνε να δώσουμε ένα αξέχαστο show. Το ελληνικό κοινό έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

  • SHARE
  • TWEET