Ο καφές την επομένη μιας συναυλίας μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή

Ερευνητές πανεπιστημίου σχετίζουν τα ντεσιμπέλ με την καφεΐνη

06/07/2016 @ 13:29

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το να πίνει κανείς καφεΐνη την επομένη μιας συναυλίας μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή.

Η έρευνα από τα εργαστήρια του ωτορινολαρυγγολογικού τμήματος του πανεπιστημίου McGill εκθέτει τρεις ομάδες θηλυκών χοιριδίων σε δόσεις καφεΐνης, σε 110 ντεσιμπέλ καθαρού ήχου ή και στα δυο μαζί.

Όπως η μελέτη απεφάνθει, η ομάδα των χοιριδίων που εκτέθηκε στην καφεΐνη και στον ήχο παράλληλα, ανέκτησε πλήρως την ακοή της αρκετό χρονικό διάστημα αργότερα σε σχέση με τις άλλες δυο ομάδες.

Την όγδοη μέρα μιας έρευνας 15 ημερών, η ομάδα των χοιριδίων που εκτέθηκε μόνο σε ήχο ανέκτησε σχεδόν πλήρως την ακοή της, εκτός αυτών που υποβλήθηκαν σε συχνότητες εύρους 20kHZ.

Η ομάδα της καφεΐνης και του ήχου παρουσίασε πρόβλημα ανάκτησης της ακοής την όγδοη μέρα, με τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν στις συχνότητες των 16 και 25kHz, να παρουσιάζουν υποτροπή της ακοής τους μετά την δέκατη πέμπτη μέρα.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως ήχος μιας συναυλίας κυμαίνεται ανάμεσα στα 100 και 120 ντεσιμπέλ, με τη μελέτη να χρησιμοποιεί τη μέση αυτού του εύρους.

  • SHARE
  • TWEET