Overlorde

Return Of The Snow Giant

Sonic Age (2005)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 15/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Overlorde ξεκίνησαν ενεργά την παρουσία τους στο metal χώρο γύρω στο 1985. Με σύνθεση τους John "Kong" Bunucci στο μπάσο και τη φωνή, Dave Wrenn στη drums και τα δεύτερα φωνητικά και τον Mark "M.E" Edwards στη κιθάρα και τα δεύτερα φωνητικά έκαναν τη πρώτη live εμφάνιση τους, αφήνοντας σίγουρα τις καλύτερες των εντυπώσεων. Επηρεασμένοι μουσικά από τη μαγεία των Rush και των Black Sabbath από τα '70s και από τους Judas Priest και Iron Maiden στις αρχές των '80s, το group συγκεντρώθηκε στις metal καταβολές που υπήρχαν μέσα σε κάθε μέλος και ξεκίνησε να παίζει τη μουσική που το αντιπροσώπευε, με κύριο εκφραστή τον John "Kong" Bunucci που κατείχε τα ηνία του μπάσου και του κεντρικού μικροφώνου.

Το 1986 ο τραγουδιστής Pat O' Donnell μπήκε στη μπάντα, αντικαθιστώντας τον "Kong". Οι Overlorde ηχογράφησαν ένα mini LP 3 κομματιών σε βινύλιο το 1987 με τίτλο το ίδιο τους το όνομα από τη δική τους εταιρία, Strike Zone Records. Το EP δανείστηκε το concept των Queen από το album τους Queen II, είχε τη μαύρη και την άσπρη πλευρά: 3 studio κομμάτια είχε η μαύρη πλευρά, τα: "Snow Chant", "The Masque Of The Red Death" (βασισμένο στη γνωστή ιστορία του Edgar Allan Poe) και το ομώνυμο "Overlorde". Η άσπρη πλευρά είχε 2 live κομμάτια, τα "Longest Day" και "Time Machine". Το group "χώρισε" τους δρόμους του το 1988 με τον τραγουδιστή Pat O' Donnell και ο Rod Tyler Loiza πήρε τη θέση του. Ένα demo ξεκίνησε να γράφεται αλλά δεν τελείωσε ποτέ και έτσι το group διαλύθηκε στα τέλη του 1988, αρχές 1989. Τα 3 αρχικά μέλη έμειναν σε επαφή, συμμετέχοντας σε ποικίλα μουσικά σχήματα αλλά χωρίς καμία επιτυχία στην υπογραφή συμβολαίου σε κάποιο από αυτά.

Στα τέλη των 90's οι Overlorde είδαν την αναγέννηση του US power metal στην Ευρώπη. Ειδικά στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπου το EP βινύλιο τους εμφανίστηκε σε πολλών συλλεκτών τη "want list", υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για τη μπάντα. Έτσι και λόγω του γεγονότος ότι το ενδιαφέρον των οπαδών έφτανε σε πολύ υψηλά επίπεδα ζήτησης, η μπάντα μετά από 12 χρόνια σιγής ακόνισε και πάλι τα σπαθιά της, έχοντας στις τάξεις της τον Bobby "Leather Lungs" Lucas, τη φωνή που χαρακτήριζε τα 2 πρώτα album των Seven Witches. Όλοι ίσως θα θυμούνται τις εκπληκτικές φωνητικές δυνατότητες του στα "Second War In Heaven" και "City Of Lost Souls" καθώς και στο tribute album της Nuclear Blast στους Accept όπου ερμήνευσε με περίσσια ικανότητα το "Monsterman". Έτσι με καινούρια σύνθεση και διάθεση, οι Overlorde ηχογράφησαν ένα demo 4 κομματιών με γενικό τίτλο "Overlorde 2000". Το EP περιείχε τα τραγούδια "Blackness", "Hell Hath No Fury", "Orge Wizard" και "Metallic Madness". Επίσημη κυκλοφορία του ορίστηκε ο Δεκέμβριος του 2000. Έτσι σηματοδοτήθηκε η επιστροφή του group από το New Jersey της Αμερικής όπου το 1987 είχε αφήσει το στίγμα του χαρίζοντας στους οπαδούς ένα από τα καλύτερα μουσικά διαμάντια του US power metal.

Το demo παιζόταν πολύ συχνά στα ραδιόφωνα του Βελγίου, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Αμερικής, της Κολομβίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας. Επιπρόσθετα το ελληνικό Metal Invader, το αγγλικό Terrorizer και τα γερμανικά Metal Heart, Snakepit και Heavy Oder Was; έδωσαν διθυραμβικές κριτικές για τη δουλειά των Overlorde. Κοινός παρανομαστής όλων των κριτικών ήταν το μουσικό ταλέντο, το άριστο γράψιμο κομματιών αλλά και το γενικότερο "ωμό" και τραχύ heavy power στυλ που είχαν υιοθετήσει οι Overlorde. Η δουλειά τους ήταν μια ανάσα δροσιάς στη metal σκηνή. Οι Overlorde επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στη συλλογή του Metal Crusade 2 (ένα διαφημιστικό cd πουσυμπεριλαμβανόταν στο τεύχος Ιουλίου / Αυγούστου 2001 του περιοδικού Heavy Oder Was;) καθώς και στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2002 του περιοδικού Rock Hard το οποίο είχε δώρο cd με τις δέκα καλύτερες μπάντες της εποχής οι οποίες δεν είχαν συμβόλαιο. Έπειτα ηχογράφησαν μια διασκευή στο υπέρ classic "Queen Of The Reich" των Queensryche για το δεύτερο tribute cd στο συγκρότημα. Δυστυχώς το cd δεν εμφανίστηκε μέχρι στιγμής στα δισκοπωλεία λόγω έλλειψης διανομής. Έως τώρα έχουν κάνει ήδη πολύ καλές live εμφανίσεις στα φεστιβάλ Powermad V (2001) και Classic Metal Fest II (2002). Τα τραγούδια τους παίζονται πολύ συχνά από το Snakenet.com, τον μεγαλύτερο internet ραδιοφωνικό σταθμό. Κάπως έτσι το group αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και έψαξε μια καινούργια εταιρία να "στεγάσει" τις ιδέες τους.

Τον Απρίλιο του 2004 η δικιά μας εταιρία Sonic Age Records και οι Overlorde "έδωσαν τα χέρια" και έτσι επιτέλους βρήκαν τον "παράδεισο" τους. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η πρώτη τους δουλειά "Return Of The Snow Giant". To group είναι φρέσκο όσο ποτέ. Με το αυθεντικό rhythm section και ίσως μια από τις καλύτερες φωνές του παγκόσμιου metal πίσω από το μικρόφωνο έχουν φτιάξει ένα album παρά πολύ καλό. Από την πρώτη νότα ο ακροατής ακούει αληθινό Αμερικάνικο power metal λες και ο χρόνος έχει σταματήσει στη δεκαετία του 1980-1990. Στο δίσκο εκτός από τα "Snow Giant" και "Overlorde" από το πρώτο EP και όλο το "Overlorde 2000" EP, βεβαίως όλα επαναεκτελεσμένα, υπάρχουν ακόμα 6 συνθέσεις αγνού US power οι οποίες σίγουρα θα ευχαριστήσουν στο έπακρο τους οπαδούς του είδους.

Η παραγωγή του album παρόλο που το group δεν είναι πολύ γνωστό είναι παρά πολύ καλή. Οι συνθέσεις των καινούργιων κομματιών αλλά και το στυλ παιξίματος είναι εφάμιλλα των παλαιοτέρων και δένουν απόλυτα με όλο τον υπόλοιπο δίσκο. Οι Overlorde είναι ένα group που έχει σίγουρα παρελθόν, παρόν και λαμπρό μέλλον. Όλοι οι φίλοι του εν λόγω ύφους πρέπει να ψάξουν όλο το υλικό της μπάντας γιατί πραγματικά αξίζει, μια και το group έχει μεγάλη υπομονή και επιμονή.

Η επιστροφή ενός θρύλου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη...

  • SHARE
  • TWEET