Τώρα ή ποτέ: H Ευρώπη δε «σηκώνει» πλέον τους Metallica και τους Red Hot Chili Peppers

14/12/2011 @ 11:44
Σύμφωνα με τη Guardian, για να κατανοήσει κανείς πλήρως τη βαρύτητα της κρίσης της Eυρωζώνης, πρέπει να κοιτάξει όχι μόνο στα διεθνή πιστωτικά συστήματα και τα χρηματιστήρια των αγορών, αλλά και σε αποφάσεις που παίρνονται μακριά από τα διεθνή επίκεντρα και τα εμπορικά χρηματιστήρια.

Μια τέτοια απόφαση είναι αυτή που πήραν οι διοικητές της Q Prime, Peter Mensch και Cliff Burnstein. Η εταιρία αυτή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των δικαιωμάτων αρκετών συγκροτημάτων και συγκεκριμένα η απόφαση αυτή αφορά στους Metallica και τους Red Hot Chili Peppers. Το δίδυμο αυτό, λοιπόν, αποφάσισε ότι η πιθανότητα να βυθιστεί η Ευρώπη στο χάος είναι αρκετή για να τους αλλάξει τα σχέδια.

Ο Cliff Burnstein, μέσω του Wall Street Journal, ανακοίνωσε ότι τα δύο συγκροτήματα θα επισκεφτούν την Ευρώπη τον επόμενο χρόνο και όχι το 2013, ώστε να μη χάσουν πολλά λεφτά αν η οικονομική κατάσταση χειροτερέψει. Η άποψη του είναι αρκετά απλή: «Μέσα στα επόμενα χρόνια το δολάριο θα γίνει δυνατότερο και το ευρώ πιο ανίσχυρο, και αυτό ακριβώς είναι το θέμα μας. Θέλω να το εκμεταλλευτώ αυτό με το να γίνουν περισσότερες εμφανίσεις τώρα, γιατί θα είναι πιο κερδοφόρες για εμάς». O Burnstein τονίζει επίσης ότι το να εμφανίζονται συγκροτήματα σε χώρες με ισχυρό νόμισμα και αχόρταγο κοινό σημαίνει ότι το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο για όλους.

Με άλλα λόγια, το ιδανικό δρομολόγιο μιας περιοδείας δεν περιλαμβάνει θρυλικούς σταθμούς όπως το Concertgebouw του Amsterdam ή τη Forest National Arena των Βρυξελλών, αλλά το Sydney, το Sao Paulo και την Jakarta.

Η κίνηση αυτή της Q Prime έχει διττή σημασία. Πρώτον, υποβόσκει μια ρηχή μουσική κουλτούρα. Το 2007, όταν η αξία του δολαρίου έπεφτε σε σχέση με το ευρώ, ο rapper Jay-Z στο video clip του για το τραγούδι "Blue Magic" κρατούσε χαρτονομίσματα του ευρώ στο χέρι. Επίσης, οι Wu-Tang Clan έβαλαν σε ευρώ την αξία των online δίσκων τους. Δεύτερον, όσο αφορά τους Ευρωπαίους που φοβούνται τα χειρότερα αλλά παρηγορούνται για παράδειγμα από το "I'm With You" των Red Hot Chili Peppers, οι προβλέψεις είναι απλές: αν ζει κάποιος σε έρημες από rock μουσική χώρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής οργής.

Ακόμα και για τη Μεγάλη Βρετανία, μια εκτενής απουσία του αμερικανικού rock θα είχε σοβαρές συνέπειες. Ιδιαίτερα σε περιόδους που γίνονται πολλά φεστιβάλ, Aμερικανοί μουσικοί τείνουν να οργανώνουν τις ευρωπαϊκές και βρετανικές εμφανίσεις τους σε μια τεράστια περιοδεία και μετά γυρνούν πίσω με αρκετά χρήματα. Αν τα μεγάλα αυτά σχήματα μείνουν μακριά, η σιωπή κυρίως στο metal και hard-rock κομμάτι της αγοράς θα είναι εκκωφαντική.

Οπότε, θα αναρωτηθεί κανείς, και τώρα τι κάνουμε; Την τελευταία φορά που η Μ. Βρετανία ήταν σε βαθιά οικονομική κρίση εμφανίστηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «new wave of British heavy metal» ή αλλιώς NWOBHM, του οποίου η «αντιαισθητική και ανούσια» μουσική ήταν απόλυτα ταιριαστή για το ευρύ κοινό εκείνη την περίοδο και απέσπασε την προσοχή των νεαρών, τότε, Metallica. Τριάντα χρόνια μετά, αν αυτό το συγκρότημα, όπως και άλλα παρόμοιου βεληνεκούς, αρχίσουν να οργώνουν τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, ίσως δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην «ντόπια» rock μουσική.
  • SHARE
  • TWEET