Είναι το hip-hop πιο σημαντικό από τους Beatles;

Επιστημονική έρευνα λέει «Εννοείται!»

07/05/2015 @ 15:14
Μπορεί οι Beatles να έχουν χαρακτηριστεί "bigger than Jesus" αλλά το hip-hop μάλλον είναι σημαντικότερο από τους Beatles. Ή τουλάχιστον αυτό διατείνεται μια νέα επιστημονική μελέτη, που ισχυρίζεται πως η εμφάνιση του hip-hop ήταν πιο επαναστατική για την pop μουσική απ’ότι τα Σκαθάρια ή ακόμα και οι Rolling Stones!

Η Associated Press γράφει ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Imperial College απέκτησαν πρόσβαση σε 17.000 κλιπ των 30 δευτερολέπτων τραγουδιών που βρέθηκαν στα charts του Billboard από το 1960 μέχρι το 2010. Κάνοντας χρήση data-mining λογισμικού, ανέλυσαν στοιχεία όπως συγχορδίες και μουσικά όργανα με τη βοήθεια του Last.fm.

Μετά από την κατασκευή διαγραμμάτων για τις τάσεις που επικράτησαν σε σχέση με τη χρονολογία, βρήκαν πως υπήρξαν τρεις επαναστάσεις στη μουσική τα τελευταία 50 χρόνια: το rock’n’roll στη δεκαετία του '60, το new wave στα 80s και το hip-hop στα 90s. Το hip-hop χαρακτηρίστηκε ως «το ένα πιο σημαντικό γεγονός που διαμόρφωσε την δομή της μουσικής στα Αμερικανικά chart κατά την χρονική περίοδο που εξετάσαμε», έγραψαν οι επιστήμονες στο Royal Society Open Science Journal.

Κι αυτό, επειδή στοιχεία όπως η αρμονία έλειψαν εντελώς από τη μουσική για πρώτη φορά.

Η μελέτη ανοίγει μια τρύπα στην ιδέα ότι οι Βρετανικές μπάντες όπως οι Beatles και οι Stones ξεκίνησαν στην πραγματικότητα την τάση προς το rock στα 60s. «Παρόλο που οι Βρετανοί μπορεί να συνέβαλαν σε αυτή την μουσική επανάσταση, δεν θα μπορούσαν να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για κάτι τέτοιο», μας λένε οι ερευνητές. Αντίθετα, «ήταν μπροστά στο σημείο καμπής», διαβάζοντας σωστά μια τάση που είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της στα chart των ΗΠΑ χωρίς τη βοήθειά τους.

Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι, παρά τα όσα σκέφτεστε ακούγοντας ραδιόφωνο, η pop μουσική δεν ποικίλει λιγότερο τελευταία. Στην πραγματικότητα, η μουσική προσέφερε λιγότερη ποικιλία την δεκαετία του ’80, όταν το εμφανίστηκε το drum machine στο new wave και την dance και κυριαρχούσε το hard rock και το metal.

«Θεωρώ πως το hip-hop έσωσε τα chart», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Matthias Mauch.

Κάτι ξέρει λοιπόν ο Sir Paul McCartney που συνεργάζεται με τον Kanye... Εσείς, τί λέτε;
  • SHARE
  • TWEET