...And You Will Know Us By The Trail Of Dead, το Μάρτιο στη χώρα μας

23/01/2007 @ 02:34
Ένα από τα καλύτερα rock 'n' roll συγκροτήματα των τελευταίων δέκα χρόνων, live, στην Αθήνα. Οι ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead θα βρίσκονται στο Gagarin 205 Live Music Space το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαρτίου 2007. Η μπάντα από το Austin του Texas, γνωστή για τα δυναμικά μα, συνάμα, μελωδικά και –αρκετά συχνά– επικά τραγούδια της, καθώς και από τις εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις της, οι οποίες –συνήθως– καταλήγουν στην καταστροφή των μουσικών οργάνων τους, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, λίγο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου της album, "So Divided".

Έχοντας πέντε albums στο ενεργητικό τους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές (ιδίως τα “Source, Tags And Codes” του 2002 και “Worlds Apart” του 2005), οι – εν συντομία αποκαλούμενοι – Trail Of Dead έχουν δει τις μετοχές τους να ανεβαίνουν πάρα πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκτώντας όλο και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πέρασαν στο mainstream, παρά τη μεταστροφή τους (στα δύο τελευταία, κυρίως, albums) σε πιο πολύπλοκες συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό παραμένει η ικανότητά τους να γράφουν εξαιρετικές μελωδίες που, σχεδόν πάντα, οδηγούν σε εκρηκτικά ξεσπάσματα, ακροβατώντας - με μία πρωτόγνωρη ικανότητα ισορροπίας – ανάμεσα στον indie / alternative rock ήχο και το art rock των 70’s. Το ηγετικό δίδυμο των Jason Reece και Conrad Keely εναλλάσεται στα φωνητικά, τις κιθάρες και τα drums, προσφέροντας μία, ανάλογη με τη μουσική, ποικιλία στην ερμηνεία των τραγουδιών, η οποία μπορεί να είναι από ιδιαίτερα μελωδική μέχρι εξαιρετικά έντονη και επιθετική, πάντοτε όμως παθιασμένη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι συγκρίσεις με τους Sonic Youth (ιδίως της εποχής του “Daydream Nation”), οι οποίοι είναι γνωστοί για τον τρόπο που “καταστρέφουν” τις τρομερές μελωδίες που σκαρώνουν, είναι πάρα πολύ συχνές.

Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ως επιρροές τους ονόματα σαν τους Television, Mission Of Burma, Dinosaur Jr, Sonic Youth, ενώ ο Τύπος τους έχει παρομοιάσει, κατά καιρούς, με groups σαν τους At The Drive In (από τους οποίους προήλθαν οι Mars Volta), οι Superchunk και οι – εκπληκτικοί – Brian Jonestown Massacre.

Όπως προαναφέραμε, οι ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21:00 και η βραδιά θα ξεκινήσει με την εμφάνιση opening act. Εισιτήρια προπωλούνται, προς 27 ευρώ, στο Ticket Point (Ακαδημίας & Γενναδίου 3, πίσω από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τηλ 210 3840020), όπου – εκτός από εισιτήρια για όλες τις συναυλίες της Astra αλλά και άλλων promoters - διατίθενται CDs και DVDs από καλλιτέχνες και συγκροτήματα που η εταιρεία μας έχει ή θα φέρει στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Άλλα σημεία προπώλησης είναι το Vinyl Microstore (Διδότου 34), το Rock and Roll Circus (Σίνα 21) και το www.i-ticket.gr, όπου γίνονται και τηλεφωνικές κρατήσεις στα 801 11 60000 (από κινητό) και 210 6786000 (από σταθερό). Στο ταμείο η τιμή θα είναι 30 ευρώ.

Gagarin 205 Live Music Space, Λιοσίων 205, κοντά στο σταθμό Μετρό και ΗΣΑΠ της Αττικής. Τηλέφωνο 210 8547600-1

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead

Ο Conrad Keely και ο Jason Reece ήταν φίλοι από μικροί, όταν ακόμα κατοικούσαν στη Χαβάη. Μετακόμισαν στην Olympia της Washington και σχημάτισαν, ξεχωριστά, τις πρώτες τους μπάντες το 1993. Ο keely τους Benedict Gehlen και Nancyville και ο Reece τους Honeybucket και Mukilteo Fairies, σχήματα που αποδείχτηκαν εξαιρετικά βραχύβια. Έτσι, αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Austin του Texas, όπου ξεκίνησαν να παίζουν σαν ντουέτο κάτω από το όνομα You Will Know Us By The Trail Of Dead. Σύντομα, προστέθηκαν στη σύνθεση του group ο κιθαρίστας Kevin Allen και ο μπασσίστας Neil Busch. Αμέσως μετά άλλαξαν και επισήμως το όνομά τους σε …And You Will Know Us By The Trail Of Dead, αν και – τις περισσότερες φορές – αναφέρονται, σε συντομία, ως Trail Of Dead.

Τον Ιανουάριο του 1998, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους, ομώνυμο, album για να ακολουθήσει το “Madonna”, τον Οκτώβριο του 1999, το οποίο γνώρισε σχετική επιτυχία (με κομμάτια σαν το “Mark David Chapman”) και τράβηξε το ενδιαφέρον μεγαλύτερων εταιρειών.

Το αποτέλεσμα ήταν η υπογραφή συμβολαίου με την Interscope Records και η κυκλοφορία του EP “Relative Ways”, αρχικά, και του τρίτου – και, μάλλον, καλύτερου – album της μπάντας, “Source, Tags And Codes”, τον Φεβρουάριο του 2002. Οι κριτικές για αυτή τους τη δουλειά ήταν διθυραμβικές (βρέθηκε στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα της συγκεκριμένης χρονιάς), ενώ τραγούδια σαν το προαναφερθέν single “Relative Ways”, το “Baudelaire”, το “Monsoon”, το “Another Morning Stoner” και το, κορυφαίο,

“How Near How Far” άρχισαν να ακούγονται πολύ και στο ραδιόφωνο, ακόμα και στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία στους Trail Of Dead να προσεγγίσουν ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό.

Το EP που ακολούθησε, με τον τίτλο “The Secret Of Elena’s Tomb”, περιείχε πέντε εξαιρετικά κομμάτια, τα οποία έδωσαν μια πρώτη ιδέα για την διάθεση του group να πειραματιστεί, δοκιμάζοντας καινούργια στοιχεία στον ήχο του. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του EP, ο Neil Busch αποχώρησε από τη μπάντα για να αντικατασταθεί από τον Danny Wood. Την ίδια περίοδο προστίθεται στο σχήμα και ο δεύτερος drummer / percussionist, Doni Schroader.

Στο μεταξύ, οι περιοδείες είναι συνεχείς και η φήμη τους ως ένα από τα εκρηκτικότερα live acts όλο και διογκώνεται. Σε αυτό συνηγορεί η συνήθειά τους να καταστρέφουν τα όργανά τους στο τέλος των εμφανίσεών τους και η, εν γένει, “αναρχική” σκηνική τους παρουσία. Ο Τύπος, εξαιτίας των.... επεισοδιακών φινάλε των shows τους, συχνά μνημονεύει τους - αναλόγων “συνηθειών” – Who, προσπαθώντας να περιγράψει τα όσα λαμβάνουν χώρα στα απίστευτα live τους. Άλλωστε, είναι σχετικά γνωστή η ιστορία με τον τραυματισμό του Conrad Keely σε μια συναυλία τους, όταν ένα μυτερό κομμάτι ξύλο, προερχόμενο από το σπασμένο μπράτσο της διαλυμένης κιθάρας του, διαπέρασε την παλάμη του, κάνοντάς να δηλώσει πως “….αισθάνθηκα για λίγο σαν τον Ιησού Χριστό!”

Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε το, ιδιαίτερα φιλόδοξο, “Worlds Apart”. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του συγκροτήματος, σε συνδυασμό με την – σχεδόν καθολική – αποδοχή των κριτικών, φόρτωσε με υπερβολικές προσδοκίες τη συγκεκριμένη δουλειά για την οποία, τελικά, οι απόψεις διίστανται. Το single – προπομπός “The Rest Will Follow” δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όμως το επικό επτάλεπτο “Will You Smile Again?”, το “To Russia My Homeland” και το καταπληκτικό single / δυναμίτης “Caterwaul” είναι κομμάτια που δεν γράφονται εύκολα από πολλές σύγχρονες μπάντες.

Στο ίδιο, περίπου, κλίμα κινείται και το πιο πρόσφατο album τους, “So Divided”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς. Οι εντυπώσεις ήταν και πάλι ανάμεικτες, αλλά αυτό που δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση είναι πως οι Trail Of Dead είναι εκπληκτικοί στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Αυτό ήταν από την αρχή - και παραμένει - το βασικό τους πλεονέκτημα, πέρα από την ιδιαίτερη ικανότητά τους να ισορροπούν ανάμεσα στις punk καταβολές τους, τον indie / alternative ήχο και τις, αρκετά προφανείς, επιρροές από το art rock των 70’s.

Ο ήχος των Trail Of Dead μπορεί να κινείται – πολλές φορές, μάλιστα, μέσα στο ίδιο τραγούδι - από το σκληρό, έντονα επιθετικό, παθιασμένο rock’n’roll μέχρι το δραματικό, συχνά θεατρικό και λυρικό στοιχείο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χάρισμα που, μαζί με την έκδηλη – πλέον – αυτοπεποίθησή τους και την φρενήρη ενεργητικότητά τους επί σκηνής, τους έχει δώσει μία ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη σκηνή. Το γιατί θα το διαπιστώσουμε από κοντά το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαρτίου, στο Gagarin 205….

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET