Thievery Corporation, Imam Baildi, Boogie Belgique, Penny & The Swingin' Cats @ Πλατεία Νερού, 17/06/14

«We all need the healing effects of good music»

Από τους Τόνια Πετροπούλου, Γιάννη Λυμπέρη, 19/06/2014 @ 11:47
Η Πλατεία Νερού υπόσχεται μεγάλα συναυλιακά ονόματα συνοδευόμενα από καλό ήχο και πανέμορφη θέα. Σπάνια αποτυχαίνει.

Το live ξεκίνησε δυναμικά λίγο πριν τις 20:00 με τους Penny & The Swingin' Cats. Η μπάντα παρουσιάστηκε εκκεντρικά ντυμένη και έτοιμη να μας μεταδώσει την ευχάριστη διάθεση της μέσω της swing μουσικής.



Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε μέρος απ' τον πρώτο προσωπικό τους δίσκο, "Retro", και διασκεύασε την επιτυχία των αδερφών Καλουτά και του Πολυμέρη από τα τέλη του '50.

Ακολούθησε ο Boogie Belgique, ο ανερχόμενος και ιδιαίτερα δημοφιλής παραγωγός του abstract hip hop και του electroswing. Αν και κατά την προσέλευσή τους, κλάπηκε ο εξοπλισμός τους, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να στήσουν ένα πολύ καλό dj set με εξαιρετική live τρομπέτα.



Προσέθεσαν μια διαφορετική νότα στη συναυλία, με beat που διαπερνούσε το κορμί σου αλλά και τζαζ στοιχεία. Παρουσία αντίστοιχη ξένων φεστιβάλ και ίσως αρκετά καινοτόμα για την αποδεχτεί το ελληνικό κοινό. (Τ.Π.)

Το μουσικό χαρμάνι των Imam Baildi ταίριαξε με τη βραδιά αλλά το καλό για αυτούς -όπως και κάθε καλλιτέχνη- ήταν η εξαιρετική διάθεση που είχε ο κόσμος. Για αυτό ίσως δεν χρειαζόταν να προσπαθούν τόσο πολύ επικοινωνιακά, η μουσική φτάνει.



Παρά το γεγονός ότι ο ήχος τους δεν έχει τίποτα προσωπικό ή κάποιο στοιχείο έκπληξης (τουλάχιστον στα αυτιά μου), τον υπηρετούν όπως εκείνοι θέλουν και προσφέρουν διασκέδαση. (Γ.Λ.)

Το κοινό ήταν μουδιασμένο και στάσιμο, μέχρι τη στιγμή που βγήκαν οι Thievery Corporation και γέμισαν με ενέργεια την σκηνή. Έγινε ξεκάθαρο ότι ο κόσμος είχε έρθει αποκλειστικά γι' αυτούς.



Μετά από δύο δεκαετίες δεξιοτεχνικής δημιουργίας ηλεκτρονικής μουσικής και μαθημένοι πλέον από τους φανατικούς οπαδούς τους, οι Thievery μας χειρίζονταν σαν μαριονέτες τους: όποτε το επιθυμούσαν μας ανέβαζαν και άλλοτε μας έριχναν.



Αναλυτικότερα, ξέφρενοι χοροί, ύφος Jamaican Dub Reggae (ό,τι μυρίζει να γυρίζει), psychedelic εφέ και λίγη μυρωδιά καλοκαιριού απ' το νέο τους άλμπουμ, "Saudade". Στο slow κομμάτι "Depth Of My Soul" η αισθησιακή φωνή της Shana Halligan κατάφερε να κάνει όλα τα ζευγαράκια να χορεύουν βαλς και τους singles να μεταφερθούν σε κάποια ανάμνησή τους. Ενώ, απ' το "Amerimacka" και μετά, το live μετατράπηκε σ' ένα τεράστιο πάρτι όπου όλων τα χέρια ήταν σηκωμένα και παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος.



Το βοηθητικό σχήμα, το οποίο αποτελείται από τους Rob Myers, Loulou Ghelichkhani, Frank 'Booty Lock' Mitchell, Jeff Franca and Ashish Vyas ήταν εξαιρετικά οργανωμένο και σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή για τις παρεμβάσεις του Rob Garza. Αισθητή έκανε την παρουσία του ο Ashish Vyas στο μπάσο και το απερίγραπτο δίδυμο των Archie 'Zeebo' Steele και Arthur 'Rootz' Steele με τα ασορτί καπέλα τους.



Δεν σταμάτησαν να ευχαριστούν και να υπενθυμίζουν την αγάπη που έχουν για την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας όλους τους Έλληνες ότι θα νικήσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης. «We all need the healing effects of good music».



Εκεί που κούρασε, ήταν στο παιχνιδάκι που έφευγαν απ’ την σκηνή και το κοινό ζητωκραύγαζε να ξαναβγούν. Αυτό έγινε τρεις φορές με αποτέλεσμα το τελευταίο encore να το ακούσουν οι μισοί καθώς οι υπόλοιποι ήταν ήδη στα αυτοκίνητά τους.

Η συναυλία έκλεισε με όλο το σχήμα χαμένο σε σύννεφο καπνού, πολύχρωμο από τα φώτα, αφήνοντας πίσω του λίγη κουλτούρα. (Τ.Π.)



Y.Γ.: Τόσο κόσμο δεν νομίζω να έχουν ξαναδεί οι Thievery, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η πλατεία Νερού πρέπει να είχε 6.000 ανθρώπους. Και είναι τέτοια η εξαιρετική δομή της και η τοποθέτηση της σκηνής, που δύο μεγάλες οθόνες στο πλάι της, θα ήταν ιδανικές για τους απομακρυσμένους...

Υ.Γ.2: Άγνωστο παραμένει αν οι διοργανωτές περίμεναν ή όχι τόσο κόσμο, αλλά δεν δικαιολογούνται οι ουρές και το στριμωξίδι στην είσοδο όπως και οι ακόμα μεγαλύτερες ουρές και παρεξηγήσεις (όσοι πήγαν ξέρουν) σε μπύρες και ποτά. (Γ.Λ.)
SETLIST

Illumination
Take My Soul
Overstand
Culture Of Fear
Radio Retaliation
Liberation Front
Firelight
Lebanese Blonde
La Femme Parallel
Claridad
Amerimacka
Holographic Universe
Vampires
The Heart Is A Lonely Hunter
Unified Tribes

Encore1:
Depth Of My Soul
The Richest Man In Babylon
Warning Shots

Encore 2:
Sweet Tides
Exilio

Encore 3:
The Richest Man In Babylon

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Χάρης Σφακιανάκης / www.hsfakianakis.com
  • SHARE
  • TWEET