Rockwave Festival: Robbie Williams, Κovacs, Ex-Girlfriend's Perfume, Inconsistencies @ TerraVibe Park, 20/06/15

Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε συναντήσει σε Rockwave τα τελευταία 20 χρόνια

Από τους Τόνια Πετροπούλου, Κατερίνα Μυτιληναίου, Μάνο Πατεράκη, 21/06/2015 @ 13:35
Δεν ξέρω αν μπορεί να ονομαστεί φεστιβάλ η δεύτερη ημέρα του επετειακού Rockwave Festival. Δύο ξένους καλλιτέχνες και δύο Έλληνες –και μάλιστα όχι εγνωσμένης αξίας- στον ίδιο χώρο δεν το λες και φεστιβάλ, η αλήθεια να λέγεται, φίλτατοι. Επίσης, δεν ξέρω αν μπορεί να ονομαστεί rock η δεύτερη ημέρα του Rockwave Festival. Βασικά, ξέρω. Δεν μπορεί. Εντούτοις, η πρώτη εμφάνιση του Robbie Williams στη χώρα μας ήταν, δίχως καμία αμφιβολία, από τις πλέον άψογες που έχουμε βιώσει στα 20 χρόνια του εν λόγω θεσμού. Στο τέλος της ημέρας, αυτό και μόνο αυτό είναι που έχει σημασία.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύ καλή οργάνωση, την –ποιος να τό ‘λεγε- εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού (η Μαλακάσα, μετά τις άγονες ημέρες της, δείχνει φέτος να περνάει δεύτερη νιότη) και το γενικότερο συναίσθημα ευφορίας που σκιαγραφούνταν στα χαμόγελα του κόσμου που αποχωρούσε από το Terra Vibe κατέστησαν την ημέρα άκρως επιτυχημένη. Τα καθέκαστα θα τα διαβάσετε παρακάτω, εγώ να αρκεστώ να πω, με νωπές τις μνήμες από τους Black Keys, πως: όσο δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της ποιοτικής τους αξίας στο στούντιο, άλλο τόσο δεν τίθεται θέμα σύγκρισης του τι βγάζουν προς τα έξω σε μια μεγάλη σκηνή. Από την αντίθετη μεριά, βέβαια… Μπράβο στον Robbie που κατάφερε να είναι τόσο αληθινός.

Μάνος Πατεράκης


Inconsistencies
Τον χορό των support σχημάτων άνοιξαν οι Inconsistencies (ή αλλιώς, NCNSSTNCS), μπάντα που είδαμε και στο περσινό Ejekt Festival. Καλοδεμένη και με μια οικεία αύρα που τους βοήθησε πολύ, κατάφεραν να συμπαρασύρουν τον αρκετό κόσμο που βρέθηκε από νωρίς στο TerraVibe στο λίκνισμα μιας pop rock μπαλάντας.

Inconsistencies

Με σύμμαχο τη συννεφιά και τον καθαρότατο ήχο, οι Αθηναίοι έχτισαν την ατμόσφαιρα που ήθελαν, η οποία συνοψίστηκε στην διασκευή του "Summer of 69" του Bryan Adams. Και καθώς το πρώτο τους EP "When Everything Must Go" είναι ακόμα πολύ φρέσκο, τους ευχόμαστε καλή αρχή στην μουσική τους πορεία.

Inconsistencies

Ex-Girlfriend's Perfume
Δεύτεροι στο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του –παγκόσμιας πρωτοτυπίας υποθέτω- συγκοπτόμενου φετινού φεστιβάλ Rockwave, οι νικητές του Jumping Fish Contest, Ex-Girlfriend's Perfume, μια εξαμελής μπάντα που μας παρουσίασε δικό της, πρωτότυπο υλικό.

Ex-Girlfriend's Perfume

Πολύ καλά προβαρισμένοι και με χημεία πάω στη σκηνή, οι μουσικοί της μπάντας έφτιαχναν ένα πολύ δυνατό σύνολο πάνω στη σκηνή, που όμως ενίοτε επισκίαζε η έντονη παρουσία της Μαίρης Γκούβρα. Η εξαιρετική χροιά της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όχι μόνο στα οπερατικά φωνητικά στιγμιότυπα. Κι ενώ και οι ίδιοι παραδέχονται πως η μουσική τους είναι απροσδιορίστου είδους –μέσα στις ενδιαφέρουσες συνθέσεις τους αναγνώρισα στοιχεία reggae, ska, balkan, prog, funk, όλα δεμένα σε μεστούς, groovy ρυθμούς κι ένα rock υπόστρωμα-, το ladylike/ρετρό ντύσιμο της frontwoman θεωρώ πως μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και αποπροσανατόλισε εντελώς πλέον το ήδη «ζαλισμένο» (και από την αναμονή του μεγάλου ονόματος της βραδιάς) κοινό.

Ex-Girlfriend's Perfume

Το αποτέλεσμα: Ο κόσμος αντέδρασε χαλαρά σε μια ομολογουμένως πολύ καλή εμφάνιση. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρει να αναδειχθεί η πολυσυλλεκτικότητα των μελών της μπάντας κάτω από μια σαφέστερη (και ίσως πιο rock;) εικόνα, με λιγότερη έμφαση στο στιλιστικό μέρος, μιας και σε τόσο καλούς μουσικούς κάτι τέτοιο είναι σχεδόν άχρηστο.

Κατερίνα Μυτιληναίου
 
Kovacs
Σειρά είχε η Kovacs, ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στις ραδιοφωνικές πλύσεις εγκεφάλου, η οποία έχοντας μόνο ένα άλμπουμ, μια προβιά και μία ατίθαση χαρακτηριστική χροιά στις αποσκευές της, επισκέφθηκε την χώρα μας για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Οι υποψίες που μου είχαν δημιουργηθεί στην προηγούμενή της συναυλία, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν. Η 25χρονη Kovacs δυσκολεύεται να υποστηρίξει το δισκογραφικό υλικό της ζωντανά, με αποτέλεσμα να τραγουδάει όλα τα κομμάτια σε ελαφρώς πιο αργό ρυθμό.

Kovacs

 Σαν να μην έφτανε αυτό, η φωνή της έβγαινε βραχνιασμένη, κουρασμένη και μετά δυσκολίας. Σε στιγμές, κατάφερνες να εντοπίσεις την πηγαία και δυναμική χροιά της, κάπου ανάμεσα στις επιτυχίες της και στις διασκευές των μεγάλων κυριών που λατρεύει, και παρασυρόσουν για λίγο στις καλοφτιαγμένες μελωδίες τους. Με τίποτα, όμως, δεν ένιωθες να υπηρετεί τον σκοπό του support σχήματος -πόσο μάλλον για έναν Robbie Williams. Αντιθέτως, έβλεπες μια πάλη ανάμεσα στην Kovacs και την μεγάλη σκηνή, προκειμένου να αποτρέψει το να καταπιεί την ίδια, την flat εμφάνισή της και το βιολί που δεν ακουγόταν.

Kovacs

Whiskey & Fun / 50 Shades Of Black / Night Of The Nights  / Diamonds Are Forever (διασκευή Shirley Bassey) / I've Seen That Face Before (Libertango) / Hold On /  Sunday Dress / Fool Like You / He Talks That Shit / When The Lady's Hurt / Diggin' / Shirley (The Sound Of The Underground) / 7 Day Fool (διασκευή Etta James)  / Wolf In Cheap Clothes / My Love / The Devil You Know /  Song For Joel

Robbie Williams
Στις δέκα και μισή, Άγγλος στο ραντεβού του, ο Robbie Williams μαζί με την ενδεκαμελή μπάντα του γέμισαν την μεγάλη σκηνή του Terra Vibe και ανέλαβαν να μας διασκεδάσουν. Η φαντασμαγορική a la Carmina Burana είσοδος του εναρκτήριου  “Let Me Entertain You” κατέστησε ξεκάθαρο το ότι είχαμε να κάνουμε με έναν αληθινό performer διεθνούς κλάσης, απ’ αυτούς που σπάνια έχουμε την τύχη να υποδεχόμαστε στα μέρη μας.

Robbie Williams

Παρόλο που αυτό έγινε ξεκάθαρο απ' την αρχή της βραδιάς, δεν θα σας κρύψω ότι τα ψήγματα της καχυποψίας μου σε συνδυασμό με τη δόση ρεαλισμού μου, τύπου «παραείναι καλό για να 'ναι αληθινό», δεν σταμάτησαν να ψάχνουν για ψεγάδια. Μάταια, όμως, καθώς πέραν της μέτριας διασκευής του "Royals", το show που παρακολουθήσαμε ήταν εξωπραγματικά αψεγάδιαστο.

Robbie Williams

Επί δύο ώρες, ο Robbie ξεδίπλωνε το υπέρμετρο ταλέντο του με κάθε πιθανό τρόπο, εντυπωσιάζοντάς μας συνεχώς. Ο ήχος του ήταν κρυστάλλινος και αρκετά δυνατός ώστε να ακούει μέχρι και η τελευταία παρέα που καθόταν στο βάθος, βλέποντας απ' τις γιγαντοοθόνες. Χειριζόταν με περίσσεια άνεση και σκέρτσο τις κάμερες, τη στιγμή που η έξυπνη αίσθηση του χιούμορ του και οι επικοινωνιακές ικανότητές του ανέβαζαν τη διάθεση όλων κατακόρυφα. 

Robbie Williams

Οι μουσικοί που τον πλαισίωναν ήταν, ανεξαιρέτως, προσεκτικά επιλεγμένοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν, με δεξιοτεχνία, την ατμόσφαιρα σ' εκείνη που απαιτούσε το εκάστοτε κομμάτι. Από τα blues σόλο των κιθάρων, στις καλειδοσκοπικές πινελιές των πνευστών και από εκεί στα βαριά, αλάνθαστα και γεμάτα χαρακτήρα ντραμς. Τέλος, οι soulful χροιές των backing singers και το χαρακτηριστικό στίγμα του Guy Chambers στη θέση των πλήκτρων ενδυνάμωναν, με μαεστρία, τις μελωδίες.

Robbie Williams

Το setlist περιείχε όλες τις επιτυχίες του, ακόμα και αυτή που δεν γνώριζε ο ίδιος, μέχρι πενήντα λεπτά πριν το live, ότι έχει κάνει θραύση στην χώρα μας. Το "Me And My Monkey", λοιπόν, τραγουδήθηκε ελαφρώς παραλλαγμένο, με τη μαϊμού σε νέες περιπέτειες, να γνωρίζει τους One Direction και με δείγμα beatboxing. Με την αρωγή των μουσικών του, δημιούργησε ένα κουαρτέτο που τραγούδησε το πρώτο τραγούδι που έμαθε να παίζει απ' τον πατέρα του, "Ignition", λίγο πριν ανεβάσει τον ίδιο στην σκηνή, για ένα ντουέτο στο "Better Man".

Robbie Williams

Αφού τέσταρε τις γνώσεις του κοινού πάνω στη δισκογραφία του, αναφώνησε προς την μπάντα "Jesus! Why the fuck we' ve never been here before? These motherfuckers know everything" και έσπευσε να παίξει ένα κομμάτι για την Ελλάδα στην κιθάρα του. Στη συνέχεια, σήκωσε μια κοπέλα απ' το κοινό, την πήγε στο κρεβάτι, υπό τη συνοδεία του "Candy", και τελείωσαν με salsa. Το πρόγραμμα έκλεισε με μια οπερατική εισαγωγή του "Feel" και ένα εντυπωσιακό φινάλε του "Millennium".

Robbie Williams

Το κλειδί του υπερθεάματος αποτέλεσαν οι διασκευές και τα επιτυχημένα mash-ups τους.  Από το "I Still Haven't Found What I'm Looking For" στο "We Will Rock You" και "I Love Rock 'n' Roll" και από εκεί σε "99 Problems" και "Whole Lotta Love". Αυτό, όμως, που όχι μόνο ξεχώρισε, αλλά κατάφερε να εδραιώσει στα μάτια μας τον Williams ως έναν υπερταλαντούχο showman, να μας κάνει να ευχαριστούμε το Rockwave, την Cosmote και όποιον άλλον βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συναυλία και να διηγούμαστε για χρόνια αυτό που ζήσαμε, ήταν το "Bohemian Rhapsody".

Robbie Williams

Ο τύπος τραγούδησε άρτια Queen και δεν έκανε το κόκαλα του Freddie να τρίζουν, όπως έχουν κάνει τόσοι άλλοι. Η αποθέωση και το χειροκρότημα που επήλθε θεωρούνται αυτονόητα. Το a capella "I Did It My Way" τελείωμα του "Angels" σήμανε την λήξη ενός σόου που είχε χρόνια να δει η χώρα μας και θα το θυμάται για πολλά περισσότερα.

Robbie Williams

Ο Robbie, μετανιωμένος που του πήρε 20 χρόνια να μας επισκεφτεί, υποσχέθηκε να επιστρέψει σε 18 μήνες. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μπορέσει να στιγματίσει και αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν χθες. Να βιώσουν αυτά που βιώσαμε. Να τους ακολουθεί και εκείνους το τραυματικό σοκ και ο σνομπισμός του «ποιος καλλιτέχνης, άραγε, θα καταφέρει να φτάσει τον πήχη που σήκωσε ο Robbie τώρα;»

Tόνια Πετροπούλου
SETLIST
Let Me Entertain You
Rock Dj
Monsoon
Come Undone / I Still Haven't Found What I'm Looking For
Me And My Monkey
The Road to Mandalay
Minnie the Moocher
Swing Supreme
Ignition  Better Man
We Will Rock You / I Love Rock 'n' Roll
No Regrets
Candy
Feel
Royals
Millennium / 99 Problems
Whole Lotta Love / Kids

Encore:
Bohemian Rhapsody
She's the One
Angels / My Way


Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET