Rock 'N' Roll Children @ Κύτταρο, 10/05/14

40 τραγούδια σε 260 λεπτά συναυλίας και δεκάδες καλεσμένοι για τον Ronnie James Dio και τα παιδικά χωριά S.O.S.

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 13/05/2014 @ 20:25
Η αφιερωμένη στον Ronnie James Dio, φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία που δίνουν οι Rock 'N' Roll Children κάθε Μάιο στο Κύτταρο αποτελεί πλέον θεσμό για τον οποίο κάθε μέλος της εγχώριας hard 'n' heavy κοινότητας μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος. Η αρχή έγινε το 2011 με συμπλήρωση τότε ενός έτους από τον θάνατο του Ronnie και τη διάθεση των εσόδων στο παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο Ελπίδα, το 2012 στηρίχθηκε ο σύλλογος Φλόγα για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και πέρυσι η Κιβωτός Του Κόσμου, έργο ζωής του πατέρα Αντώνιου. Η φετινή προσπάθεια ήταν αφιερωμένη στα παιδικά χωριά S.O.S. και, όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες χρονιές, τα μέλη του συγκροτήματος, οι δεκάδες καλεσμένοι, αλλά και όλοι όσοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Εντυπωσιακή ήταν για μία ακόμη φορά η προσέλευση του κόσμου που γέμισε το Κύτταρο, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική που έχει αποκτήσει το όλο εγχείρημα.

Για πως δημιουργήθηκαν και έχουν πορευτεί μέχρι στιγμής οι Rock N Roll Children, καθώς και για την σπουδαία προσωπικότητα του Ronnie James Dio, αναφέρθηκε αναλυτικά πριν από λίγες ημέρες ο τραγουδιστής της μπάντας, Γιάννης Παπανικολάου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πέρα από την διασκέδαση, την ομορφιά και τον παλμό της βραδιάς, το να προσφέρουμε την όποια βοήθεια σε συνανθρώπους μας, είναι πιστεύω το σημαντικότερο όλων» και ότι οι Rock 'N' Roll Children είναι μία μπάντα που ενώνει, κάνει φίλους και σέβεται τους πάντες!»

Στο πνεύμα αυτών των δηλώσεων κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Γιώργου Γαλάνη -έκτου μέλος της μπάντας, προσωπικού φίλου του Ronnie James Dio και πρόεδρου του ελληνικού Dio Fan Club- με τον οποίο άνοιξε λίγο πριν τις 21:30 η βραδιά. Λίγα λεπτά μετά και υπό τους ήχους του εισαγωγικού "E5150", o Μανώλης Τσίγκος, o Νίκος Αναστασιάδης, o Γιάννης Τσιμάς και ο Γιώργος Γεωργίου πήραν τις θέσεις τους σε κιθάρα, τύμπανα, μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα, ξεκινώντας με το "The Mob Rules" των Black Sabbath και τον Γιάννη Παπανικολάου στα φωνητικά. Πρώτη πολύ δυνατή στιγμή ήταν το "Children Of The Sea" που ακολούθησε και «ανάγκασε» τον κόσμο να συμμετέχει καθολικά, καθώς και έναν τρελαμένο να σκαρφαλώσει στην δεξιά κολόνα της σκηνής!

Τον χορό των καλεσμένων άνοιξε κατόπιν ο Νικόλας Λεπτός, τραγουδιστής των Arrayan Path, των Astronomikon και από τον περασμένο Σεπτέμβριο των θρυλικών Warlord, o οποίος ήρθε από την Κύπρο ειδικά για το event. H απόδοσή του στο "Tarot Woman" των Rainbow ήταν άψογη, χωρίς όμως να φανερώσει τις τεράστιες φωνητικές του ικανότητες, κάτι που έγινε σχεδόν τρεις ώρες αργότερα στο "Stargazer"! Η πρώτη δεκάδα των κομματιών περιελάμβανε επτά ακόμη κομμάτια των Rainbow και των Dio σε εξαιρετικές εκτελέσεις, με τον sleazy Γιώργο Γιαννάκη και τον έμπειρο Γιώργο Μίχα να ξεχωρίζουν, και τον Θεσσαλονικιό Βασίλη Τοπαλίδη να δίνει μαζί με τον Bob Κατσιώνη το κάτι παραπάνω στο "Gates Of Babylon".

Συνεχίζοντας στην δεύτερη, πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν ο Geo Sinner των Blackrazor στο "Lady Evil" (όπου ο Τσίγκος ξεσάλωσε στο solo) και o Γιάννης Μανόπουλος, γιος παλιού μέλους των ιστορικών Vice Human στο πανέμορφα εκτελεσμένο "Temple Of The King". Iδανική αποδείχθηκε επίσης η επιλογή για το "I Speed At Night" του Δημήτρη Καρτάλογλου των Sacral Rage. Οι παλιοσειρές εδώ ήταν ο Παναγώτης Σακέλλιου των Blind Justice και ο συγκινητικός Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (των επίσης ιστορικών Crush του "Kingdom Of The Kings") με τα χαρακτηριστικά του φωνητικά, ενώ τo πρώτο δίωρο έκλεισε με την εντυπωσιακή Εβίτα Μητσοπούλου σε ντουέτο με τον Γιάννη και την αγγελική πραγματικά φωνή της Angel Wolf-Black που ερμήνευσε ιδανικά το "Rainbow Eyes".

H τρίτη δεκάδα περιελάμβανε τον δυναμίτη "Neon Knights" με τον εξαιρετικό Γιώργο Θωμαΐδη των Wisdom, τον Βασίλη Τοπαλίδη σε δεύτερη εμφάνιση για το "I Could Have Been A Dreamer", τον Φώτη Bernando (Septicflesh, Chaostar, Six For Nine) σε ρόλο τραγουδιστή για το "Holy Diver" και τα εξαιρετικά εκτελεσμένα "Man On The Silver Mountain" και "Kill The King". Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στο "All The Fools Sailed Away", κομμάτι αφιερωμένο στην πέντε μηνών κόρη του Γιάννη Τσιμά και της Ελίζας Τσιλαλή που τραγουδήθηκε σε ντουέτο με την Εύα Φουρλάνου. Με δέκα κομμάτια να απομένουν και την κούραση να μην φαίνεται ικανή να καταβάλει τα τέσσερα βασικά μέλη της μπάντας, μπήκαμε στην τελική ευθεία με τον καλύτερο τρόπο καθώς...

...οι Νικολάδες θα έδιναν ρέστα στο "Stargazer". Πρώτα ο Αναστασιάδης με την άψογα εκτελεσμένη εισαγωγή του που δεν ακούμε ούτε στα επίσημα live των Rainbow με τον Cozy Powell και κατόπιν ο Λεπτός που ειδικά στο τέλος προσέφερε αβίαστα μια ανεπανάληπτη ερμηνεία. Πραγματικά απίστευτο φωνητικό ταλέντο και απίθανος τραγουδιστής. Ακολούθησαν τρία κομμάτια από τον πάντοτε ψυχωμένο ερμηνευτικά Γιάννη Παπανικολάου, το "The Sign Of The Southern Cross", το "Falling Off The Edge Of The World", όπου στην εισαγωγή σκέφτηκα ποιος άλλος έχει γράψει τέτοια riff για να πει αμέσως από μικροφώνου ο Γιάννης, λες και με άκουσε, «τι riff είναι αυτό!» και το "We Rock" σε ταιριαστό ντουέτο με τον Σάκη Darkface και black 'n' roll εκδοχή.

Πραγματική έκπληξη αποτέλεσε λίγο πριν από το πολυαναμενόμενο φινάλε ο φαινομενικά όχι και τόσο ταιριαστός Αλέξης των Potergeist στο "Die Young", καθώς έβγαλε πάρα πολύ ψυχή στην ερμηνεία του, κερδίζοντας κατά την άποψή μου τον τίτλο του frontman της βραδιάς, σε ένα ακόμη κομμάτι που τραγουδήθηκε αρκετά και από τον κόσμο. Ακολούθησε ο Φώτης Bernando, στα τύμπανα αυτή τη φορά, συνοδευόμενος από την αγαπημένη του Πηνελόπη Αναστασοπούλου που απέδωσε ικανοποιητικότατα το "Don't Talk To Strangers" και η ευρύτερα γνωστή το τελευταίο διάστημα από τη συμμετοχή της στο "The Voice" Τζωρτζίνα Καραχάλιου που κέρδισε αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις με την εντυπωσιακή ερμηνεία της στο "Long Live Rock 'N' Roll".

Τελευταία κομμάτι πριν από το αναμενόμενο φινάλε με το "Heaven And Hell" και το "Stars" ήταν το "Rainbow In The Dark" που έφερε στη σκηνή δύο από τους πιο καταξιωμένους στο εξωτερικό Έλληνες μουσικούς, το Bob Κατσιώνη και τον Σάκη Τόλη. Και αν η παρουσία του πρώτου στα πλήκτρα ήταν απόλυτα ταιριαστή λόγω του ύφους του κομματιού, η εμφάνιση του δεύτερου πίσω από τα τύμπανα ήταν σίγουρα έκπληξη, μιας και δεν είναι drummer. Τα κατάφερε όμως αρκετά καλά, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα τραγούδι που δεν άρεσε στον Dio συνδυασμένο με μια εικόνα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

Για το "Heaven And Hell" δεν υπάρχουν λόγια, μιας και κάθε φορά που αποδίδεται ζωντανά απλά βιώνεται και δεν περιγράφεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για το "Stars" που έφερε στη σκηνή όλους τους καλεσμένους της βραδιάς για το καλύτερο φινάλε που θα μπορούσε να δοθεί. Όσο όμως δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφούν αυτά τα κομμάτια, άλλο τόσο δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η αυταπάρνηση των τεσσάρων βασικών μελών της μπάντας, και ειδικότερα του Μανώλη Τσίγκου και του Νίκου Αναστασιάση που ήταν πιο ενθουσιώδεις στις αντιδράσεις τους, χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω την προσφορά του Γιάννη Τσιμά και του Γιώργου Γεωργίου.

Αλλά να είσαι κιθαρίστας και drummer, να παίζεις άψογα όλα αυτά τα κομμάτια επί τέσσερις ώρες και 20 λεπτά διάολε και να είσαι τον ίδιος πορωμένος απο την αρχή μέχρι το τέλος είναι κάτι το οποίο αμφιβάλλω αν συναντάται σε άλλη περίπτωση. Προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι του χρόνου για να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο και θα είμαστε φυσικά και πάλι εκεί, όχι μόνο για να περάσουμε μια υπέροχη βραδιά, αλλά πολύ περισσότερο  για να τιμήσουμε τον Ronnie, τους άξιους συνεχιστές του και κυριότερα για να προσφέρουμε από το υστέρημά μας στα παιδιά που θα το έχουν ανάγκη. Να είμαστε όλοι καλά και θα ξανασυναντηθούμε του χρόνου!

E5150 / The Mob Rules
Children Of The Sea
Tarot Woman - Nicholas Leptos (Warlord, Arrayan Path)
The Last In Line - Sanna Salou (Dimlight)
Dream Evil - Giwrgos Michas (The Ultimate Sin, Fire Vanadium)
Push - Giwrgos Giannakis (Wild Machine,666 Packs)
Self Portrait - Antonis Vlachos (3Fold Pain, The Volition Project)
Caught In The Middle - Domenik Papaemmanouil (Wastefall)
Gates Of Babylon - Bob Katsionis (Firewind, Outloud, Solo), Vassilios Topaildes (Crosswind, Silent Commitment, Great Gig, Horizon's End)
Night People - Lazy Costas Gavakos (Cemetery Dance)
Straight Through The Heart
Lady Evil - Geo Sinner (Blackrazor)
Egypt (The Chains Are On) - Panagiotis Sakelliou (Blind Justice, Crystal Clear)
Temple Of The King - Giannis Manopoulos (Thelemite, Crimson Fire)
I Speed At Night - Dimitris Kartaloglou (Sacral Rage)
Born On The Sun - Theodoros Martinis (Lightfold)
One Night In The City - Panagiotis Konstantinidis (Crush)
A Light In The Black
Lady Of The Lake - Evita Mitsopoulou (OK), Yiannis Papanikolaou
Rainbow Eyes - Angel Wolf-Black (Seduce The Heaven)
I - Dionisis Christodoulatos (Sorrowful Angels,Chaostar)
Neon Knights - Giwrgos Thomaidis (Wisdom)
I Could Have Been A Dreamer - Vassilios Topaildes (Crosswind, Silent Commitment, Great Gig, Horizon's End)
All The Fools Sailed Away - Eliza Tsilali (Rosies In Flames), Eva Fourlanou (Mistful)
Lonely Is the World - Nikos Mihalas (Telos Epoxis, ex-Spitfire)
Holy Diver - Fotis Benardo (Septicflesh, Chaostar, Six For Nine)
Sacred Heart
Rock 'N' Roll Children - Christina Papaioannou - (ex-Unsin)
Man On The Silver Mountain - Kiriakos Makrinos (Weevil), Angelo Vafeiadis (Warlord, 9mm)
Kill The King - Giannis Mpritsas (Crimson Fire)
Stargazer - Nicholas Leptos (Warlord, Arrayan Path)
The Sign Of The Southern Cross
Falling Off The Edge Of The World
We Rock - Sakis Darkface (W.E.B.), Yiannis Papanikolaou
Die Young - Alex S Wamp (Potergeist)
Don't Talk To Strangers - Fotis Benardo (Septicflesh, Chaostar, Six For Nine), Penelope Anastasopoulou (Solo Artist)
Long Live Rock 'N' Roll - Giorgina Karahaliou (Solo Artist)
Rainbow In The Dark - Sakis Tolis (Rotting Christ), Bob Katsionis (Firewind, Outloud, Solo)
Heaven And Hell
Stars
  • SHARE
  • TWEET