Orquesta Buena Vista Social Club (feat. Omara Portuondo), Grupo Inle @ Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do), 01/12/12

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 06/12/2012 @ 13:35
Δεν είχε περάσει πολύς χρόνος από την πρόσφατη εμφάνιση (2011) του συγκροτήματος στην χώρα μας. Στο μυαλό μου τους είχα συνυφασμένους κυρίως με καλοκαιρινές εμφανίσεις και ήμουν περίεργος να δω πώς θα λειτουργούσαν σε κλειστό χώρο. Το Κλειστό Φαλήρου / Tae Kwon Do νομίζω ότι αποδείχτηκε ιδανικός χώρος για τη συναυλία, καθώς όταν έφτασα είδα ότι στις εξέδρες είχαν καθίσει αναπαυτικά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν έρθει να απολαύσουν το group, ενώ κάτω στην αρένα υπήρχαν αρκετοί οπαδοί που πριν αρχίσει η συναυλία είχαν αρχίσει να χορεύουν.

Grupo Inle

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 οι Grupo Inle ανέλαβαν να ζεστάνουν το κοινό, ένα σχήμα που βασίζει τον ήχο του στη χρήση των τυμπάνων «Μπατά». Με την Odalis Palma στα φωνητικά και χορευτικά από την Santeria για περίπου μίση ώρα που είχαν στην διάθεση τους μας ταξίδεψαν σε αφρο-κουβανέζικες μουσικής  με τον κόσμο να ανταποκρίνεται θετικά στην μουσική τους.

Orquesta Buena Vista Social Club

Η ώρα είχε πάει 22:10 για να κάνουν την εμφάνισή τους οι κουστουμαρισμένοι κύριοι καθώς και η τραγουδίστρια που συνοδεύει το συγκρότημα. Μετά τις πρώτες συστάσεις για τους διάφορους μουσικούς άρχισαν τα τραγούδια τους και το κέφι μεταφέρθηκε και στην αρένα με τον κόσμο να χορεύει στους ρυθμούς των τραγουδιών. Όλοι περνάγαμε καλά, αλλά και όλοι περιμέναμε την εμφάνιση της Omara Portuondo στα φωνητικά που η καριέρα που απλώνεται σε διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα (πρώτη δισκογραφική εμφάνιση το 1959) και αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο για την κουβανέζικη μουσική και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της χώρας της σε όλο τον κόσμο.

Orquesta Buena Vista Social Club

Έπρεπε να περάσει μία ώρα για να δούμε την Omara στην σκηνή και παρόλο τα ογδόντα δύο χρόνια της κρατιέται, όσο καλύτερα μπορεί, με το μπρίο της και η φωνή της για την ηλικία της να είναι σε καλή κατάσταση. Φυσικά δεν είχε κανείς απαίτηση για πολλά πράγματα από την Omara για να αποχωρήσει μετά από ένα τέταρτο και να κάνει ξανά την εμφάνιση τους προς το τέλος της συναυλίας. Η συναυλία είχε τα γνωστότερα κομμάτια τους όπως τα "El Carretero", "Chan Chan", "Candela", "Dos Gardenias", "El Cuarto De Tula", είχε solo από μέλη του συγκροτήματος με τον Barbarito Torres να θυμίζει rock κιθαρίστα παίζοντας το λαούτο πίσω από την πλάτη του, είχε τον χορό της Omara με τον σύζυγό της και γενικά είχε ότι περίμενες από το συγκρότημα. Έχοντας συμπληρώσει δύο ώρες συναυλίας, μας αποχαιρέτησαν με την Salsa Sinners Dance Company να αναλαμβάνει να κλείσει τη βραδιά με τους χορούς με ένα party γεμάτο ρυθμό, κέφι και ενέργεια.

Orquesta Buena Vista Social Club

Οι Orquesta Buena Vista Social Club έχουν ξανά έρθει και σίγουρα στο μέλλον θα τους δούμε ξανά. Ήταν η πρώτη φορά που τους έβλεπα και αυτό που κατάλαβα ότι οι Orquesta Buena Vista Social Club είναι κάτι παραπάνω από αυτό που λέμε συγκρότημα και είναι ένα brand name που όσα μέλη και να αλλάξουν αυτοί θα παραμείνουν στην σκηνή. 13 μουσικοί επί σκηνής με τον μέσο όρο να φτάνει τα 65+ ξέρεις ότι την επομένη φορά που θα έρθουν κάποιοι θα λείπουν και όμως και πάλι θα είσαι εκεί για να τους δεις. Και γιατί θα τους δεις; Ανεξάρτητα εάν είσαι οπαδός αυτής της μουσικής είναι σίγουρο ότι για δύο ώρες θα περάσεις καλά, θα ξεχάσεις τα όποια θέματα που έχεις και θα ταξιδέψεις σε ένα μέρος που παρόλο την φτώχεια του και τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι εκεί ξέρουν να διασκεδάζουν.

Κείμενο / φωτογραφίες: Παναγιώτης Λουκάς
  • SHARE
  • TWEET