Monster Magnet live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 30-31/01/15

Αποκλείεται να μην περάσεις καλά όταν βλέπεις αυτό το συγκρότημα, ακόμα κι αν είναι εμφανές ότι θα μπορούσαν και καλύτερα

Από τους Βασίλη Σκιαδά, Γιάννη Βόλκα, 02/02/2015 @ 11:55
Monster Magnet, Solarmonkeys, Half Gramme Of Soma @ Gazi Music Hall, Αθήνα, 30/01/15

Οι Αμερικανοί Monster Magnet είναι μια true rock συμμορία που πρέπει οπωσδήποτε να δεις ζωντανά έστω μια φορά στη ζωή σου. Διαθέτουν ποικίλο ρεπερτόριο, διαχρονικά άψογους παίχτες (και έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή rock 'n' roll frontmen, σε attitude και ουσία, να τους οδηγεί) και φυσικά είναι πάντα κεφάτοι και μεγαλοπρεπείς επί σκηνής. Την προηγούμενη Παρασκευή, μας επισκέφθηκαν για πολλοστή φορά σε έναν, όχι και τόσο γνώριμο για το κοινό τους χώρο, το Gazi Music Hall, το οποίο είναι ευρύχωρο, έχει μεγάλη σκηνή και παράλληλα προσφέρει καλή ορατότητα σε όλο το κοινό, παρέχει καθαρό αλλά όχι πολύ δυνατό και μπάσο ήχο (φαντάζομαι πως όταν «τιγκάρει» από κόσμο, θα είναι καλύτερα) και κρύες μπύρες.

Πιστεύω όμως ότι το συγκεκριμένο setlist που επέλεξαν οι Magnet φέτος, θα ήταν πιο ευχάριστο σε έναν μικρότερο χώρο (τα 1400 - 1500 άτομα που υπολογίζω ότι μαζεύτηκαν, χαλαρά, για να τους απολαύσουν, δεν γέμισαν πάντως τον χώρο). Οι άρχοντες ήταν πολύ ορεξάτοι (και) αυτή τη φορά, αλλά πιο ψυχεδελικοί και «διαστημικοί» από ποτέ. Πιστεύουν στο πρόσφατο άλμπουμ τους ("Last Patrol", 2013) και το υποστήριξαν με πέντε τραγούδια, ενώ από το παρελθόν δεν έπαιξαν safe, προτιμώντας πιο χαοτικές και ψυχεδελικές επιλογές.

Το δύσκολο έργο να ανοίξουν τη βραδιά είχαν δύο ελληνικά συγκροτήματα, που στάθηκαν αξιοπρεπώς (αν και με τον ήχο πολύ χαμηλά, σε σημείο να παίζουν οι μπάντες και παράλληλα να ακούς ένα βουητό, από τις συζητήσεις του κοινού, λες και ήσουν σε ΚΨΜ). Οι Half Gramme Of Soma ανέβηκαν λίγο μετά τις 21:00 στην σκηνή και για περίπου μισή ώρα μας παρουσίασαν τα κομμάτια τους, με διστακτική σκηνική παρουσία στην αρχή, αλλά σιγά - σιγά λύθηκαν και το απόλαυσαν κι αυτοί, όπως τους άξιζε.

Half Gramme Of Soma

Προφανώς προσκυνούν τους Νightstalker και το σύνολο  του desert / stoner rock (Kyuss, Monster Magnet κλπ.), έχουν δυνατά και riff-άτα τραγούδια και έπαιξαν μια χαρά μπροστά σε αρκετό κόσμο. Εξαιρετικός lead κιθαρίστας επίσης.

Τους ακολούθησαν σχεδόν αμέσως, οι Solarmonkeys, οι οποίοι επίσης για περίπου 30 λεπτά, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ζεστάνουν το κοινό, παίζοντας ένα αλανιάρικο alternative hard rock με πολλές διαφορετικές επιρροές («άκουσα» Faith No More, Melvins, αρκετό groove, πολύ rock 'n' roll, λίγο nu metal) και διαθέτουν χαρισματικό frontman, ο οποίος πετάει και καμιά true metal τσιρίδα αμά λάχει.

Solarmonkeys

Έπαιξαν και μια διασκευή στο "Jumpin' Jack Flash" των Rolling Stones, προσαρμοσμένη στο προσωπικό τους ύφος και μας άφησαν λίγο αργότερα, νομίζω άπαντες ευχαριστημένους.

Οι Monster Magnet ανεβαίνουν στην σκηνή γύρω στις 22:50, με έναν αρκετά αδυνατισμένο Dave Wyndorf, με τον ήχο αρκετά πιο δυνατά και καθαρά από ό,τι στα support groups, αλλά όχι εκκωφαντικά (όπως θέλω σε ΑΥΤΗ τη μπάντα) και με μια τετράδα τραγουδιών από τα παλιά: "The Right Stuff" (διασκευή σε Hawkwind, περιέχεται στο "Monolithic Βaby!" του 2004), "Dopes To Infinity", "Look To Your Orb For The Warning" και "Twin Earth"...

Monster Magnet

Όλα είναι εντάξει. Η φωνή του Dave είναι ακόμα τεράστια (από όσο μπορούμε να καταλάβουμε), ο Phil Caivano είναι σκυλί δίπλα του, ο Ed Mundell θα μας λείπει πάντοτε, αλλά ο αντικαταστάτης του, Garrett Sweeny, είναι απολύτως μέσα στη φάση. Στη συνέχεια, τη μερίδα του λέοντος θα έχει το πρόσφατο και πετυχημένο τελικά άλμπουμ "Last Patrol", με μια σφήνα από έπος "Spine Of God", το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο παρουσιάζεται στην ολότητά του.

Monster Magnet

Κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους της συναυλίας, το κοινό θαρρώ πως είχε αρχίσει κάπως να αδιαφορεί, βλέποντας να περνάει η ώρα και να μην ακούγονται οι hard rock δυναμίτες της μεσαίας εποχής του συγκροτήματος. Η μπάντα όμως παίζει άψογα, δείχνοντας ότι δεν θέλει να καταντήσει «cabaret», παίζοντας ένα εύκολο, best of, setlist. Ακόμα και στο encore, το πρώτο κομμάτι ανήκει στο "Last Patrol" ("Three Kingfishers"), ενώ το finale άναψε -επιτέλους- τα αίματα: "Tractor", με την παραδοσιακή a cappella εισαγωγή και "Space Lord", το οποίο τελείωσαν με τη riffάρα των Πατέρων του Σύμπαντος από το Birmingham, "N.I.B.", αφήνοντάς μας κάπως αμήχανους και διψασμένους για λίγο ακόμα... Δεν μας έκαναν όμως το χατήρι.

Monster Magnet

Συνολικά, θα κατέτασσα αυτό το σόου των Monster Magnet αρκετά ψηλότερα από την τελευταία, προ τριετίας περίπου, εμφάνισή τους στο Rockwave Festival (αιωνία του η μνήμη), παρά τη «χαλαρότητα» και υποτονικότητα που το χαρακτήρισε, για τα δικά τους, πάντα, δεδομένα. Φυσικά, ακόμα και μια μέτρια εμφάνιση από τους Monster Magnet (επ' ουδενί δεν ήταν τέτοια η συγκεκριμένη), είναι όνειρο απατηλό για τους περισσότερους, όπως ακριβώς η ζωή μας όλη είναι ένα απόγευμα του Wyndorf στο σπίτι του, με τσαγάκι και βουτήματα. Το χαρακτηριστικό που έχει αυτή η μπάντα, να σου εμφυσά αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και ανεβασμένο ηθικό είναι μοναδικό, ιδιαίτερο και σπάνιο πια. Γι' αυτόν τον λόγο και μόνο, μην τους (ξανα)χάσετε. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Βασίλης Σκιαδάς
SETLIST

The Right Stuff
Dopes To Infinity
Look To Your Orb For The Warning
Twin Earth
I Live Behind The Clouds
Last Patrol
The Duke Of Supernature
Spine Of God
End Of Time
Stay Tuned

Encore:
Three Kingfishers
Tractor
Space Lord



Monster Magnet, SixForNine @ Fix Factory Of Sound, Θεσσαλονίκη, 31/01/15

Δυόμιση δεκαετίες μετρούν πλέον οι Monster Magnet. Μερικά βήματα πριν χαρακτηριστούν «γερόλυκοι». Για ορισμένους ίσως να έχουν φτάσει ήδη στο σημείο αυτό. Η χρονική στιγμή που φέρνεις την μουσική στα μέτρα σου, ανάλογα με την ηλικία, την ψυχολογική κατάσταση ή τον τρόπο ζωής σου. Οι Magnet το γνωρίζουν καλά αφού έχουν περάσει από πολλά στάδια αλλάζοντας παράλληλα και το μουσικό ύφος του συγκροτήματος χωρίς όμως να πραγματοποιούν τεράστιες αποκλίσεις. Από την μπαρουτιασμένη ψυχεδέλεια των πρώτων δίσκων έφτασαν ένα σκαλί πριν την κατάκτηση του κόσμου στα τέλη της δεκαετίας του '90. Από το σημείο αυτό σχεδόν ποτέ δεν απογοήτευσαν τους οπαδούς τους αλλά επίσης ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα περασμένα μεγαλεία. Αυτό φυσικά δεν μειώνει τους, πέντε ουσιαστικά, studio δίσκους της post-"Powetrip" εποχής.

Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που παρακολούθησα τους Monster Magnet σε κλειστό χώρο ενώ η εμφάνισή τους στο Rockwave δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο σύγκρισης. Το "Last Patrol" αν και διαφορετικό άφηνε πολλές υποσχέσεις με τις τόσες αξιόλογες συνθέσεις του. Η φήμη μιας ψυχεδελικής μυσταγωγίας που θα αντικαθιστούσε το  heavy / hard rock show μπορεί να φαινόταν άσχημη στους πιο «metal» οπαδούς του συγκροτήματος αλλά όχι σε έναν λάτρη τόσο της ψυχεδέλειας των '60s / '70s όσο και της αντίστοιχης σκηνής του σήμερα.

Οι SixForNine με frontman των πρώην drummer των Septic Flesh Fotis Benardo και πρώην μέλη των Need, Delivers και Bloodstained άνοιξαν δυναμικά την βραδιά. Μοντέρνος ήχος, βαρύς αλλά και αρκετά μελωδικός. Το ομώνυμο άλμπουμ τους ήδη κυκλοφορεί ενώ το συγκρότημα φαίνεται με το μουσικό ύφος του να διεκδικεί υποστηρικτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αξιόλογο συγκρότημα με αξιοπρεπής και επαγγελματική εμφάνιση.

Είχε φτάσει η στιγμή για τους Monster Magnet να λύσουν όλες τις απορίες. Έναρξη με το "The Right Stuff", μια σύνθεση του Robert Calvert των Hawkwind και δύο απανωτά κομμάτια από το κορυφαίο "Dopes To Infinity". Συνέχεια με το "Twin Earth" από το "Superjudge" και όλα μοιάζουν ιδανικά για τους λάτρεις του παρελθόντος του συγκροτήματος. Αν και το setlist για ορισμένους ήταν ήδη γνωστό, όλα έδειχναν ότι η παρέα του Wyndorf θα κέρδιζε εύκολα το κοινό.

Monster Magnet

Η εικοσάλεπτη τριάδα από το "Last Patrol" όμως έριξε απότομα την διάθεση μεγάλης μερίδας του κοινού. Αν και οι συνθέσεις ακούγονται αξιόλογες στον δίσκο, ζωντανά δεν θεωρώ ότι αποδίδουν εξίσου. Ο Wyndorf αν και καταβάλει αξιόλογες προσπάθειες δεν καταφέρνει να πείσει με την σκηνική παρουσία των τελευταίων ετών και έτσι όταν όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω του όπως συνέβη στο δεκάλεπτο ομώνυμο "Last Patrol" το συγκρότημα μοιάζει...«λίγο». Φυσικά δεν θα αντάλλαζα την ψυχή του συμπαθέστατου frontman με μια πιο εντυπωσιακή σκηνική παρουσία αλλά τίποτα δεν θυμίζει τον ψυχάκια αλητάμπουρα του παρελθόντος.

Monster Magnet

Κατανοώ επίσης την ανάγκη του εκάστοτε συγκροτήματος να παρουσιάσει το νέο του υλικό όπως όμως κατανοώ και τον κόσμο που έχει συγκεκριμένες ελπίδες (διότι απαιτήσεις δεν δικαιούται να έχει) όσον αφορά το setlist μιας συναυλίας. Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι με διαφορετική επιλογή κομματιών τα παράπονα θα ήταν πολύ λιγότερο ενώ ακόμα και αυτοί που τελικά έφυγαν ευχαριστημένοι από τον χώρο του Fix θα προτιμούσαν μερικές παλιότερες συνθέσεις παραπάνω. Χάθηκε και το "Spine Of God" ανάμεσα στα πέντε κομμάτια του "Last Patrol" τα οποία έμοιαζαν πλέον να πνίγουν την υπόλοιπη δισκογραφία του συγκροτήματος.

Monster Magnet

Η πολύ καλή διασκευή στο "Three Kingfishers" του Donovan θα ήταν προτιμότερο να μην ανοίξει το encore αφού η ατμόσφαιρά του ταίριαζε πολύ περισσότερο στην κανονική διάρκεια της βραδιάς. Με αυτό τον τρόπο φτάσαμε στο "Tractor" και το "Space Lord" όπου μεγάλη μερίδα του κοινού αποφάσισε να ξεσηκωθεί. Δυστυχώς, προσωπικά, η διάθεση μου είχε χαθεί ανεπιστρεπτί, οι σκέψεις και τα παράπονα υπερίσχυσαν αφήνοντας την αίσθηση του ανεκπλήρωτου.

Monster Magnet

Δεν γνωρίζω αν τελικά η πλειοψηφία του κοινού συμφωνεί με τα γραφόμενά μου και πραγματικά εύχομαι να αποτελώ εξαίρεση ανάμεσα σε ικανοποιημένους παρευρισκόμενους. Τελικά γέρασαν οι Monster Magnet ή εμείς;

Γιάννης Βόλκας
SETLIST

The Right Stuff
Dopes To Infinity
Look To Your Orb For The Warning
Twin Earth
I Live Behind The Clouds
Last Patrol
The Duke (Of Supernature)
Spine Of God
End Of Time
Stay Tuned

Encore:
Three Kingfishers
Tractor
Space Lord

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Giannis Negris / www.i-jukebox.gr
  • SHARE
  • TWEET