Metal Union Festival IV (Portrait, Black Soul Horde, Demolition Train) @ Dewar's Club (Αγρίνιο), 28/02/15

Η μέρα που το Αγρίνιο έγινε ο πιο καυτός heavy metal προορισμός της Ελλάδας

Από τον Κώστα Πολύζο, 03/03/2015 @ 12:18
Οι παραδόσεις υπάρχουν για να τηρούνται, λέει ο θυμόσοφος λαός. Έτσι η μέρα που το δεύτερο συγκρότημα από το εξωτερικό θα επισκεπτόταν την πόλη του Αγρινίου προσκεκλημένο από την τοπική λέσχη Metal Union είχε φτάσει. Την σκυτάλη από τους Σουηδούς Enforcer θα έπαιρναν οι συμπατριώτες τους Portrait για μια αποκλειστική όμως αυτή τη φορά για την χώρα μας εμφάνιση.

Crowd

Ο χώρος γέμισε καθώς το «παρών» έδωσε κόσμος από διάφορες πόλεις, όπως Πάτρα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη με τους περισσότερους πάντως να ταξιδεύουν από την Αθήνα με μισθωμένο τουριστικό λεωφορείο παρέα με τις μπάντες. Τα μπυράκια ήταν φτηνά και τσαφωμένα (a.k.a. σε ιδανική θερμοκρασία πόσης), το κέφι περίσσευε και όλα έδειχναν πως θα γινόμασταν μάρτυρες μιας όμορφης μεταλλικής βραδιάς.

Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Demolition Train τους οποίους βοήθησε στην κιθάρα ο Νίκος Παπακώστας (Convixion, Strikelight), και οι οποίοι μου έκαναν πάρα πολύ καλή εντύπωση. Αυτό που παίζουν δεν μπορεί να θεωρηθεί ρηξικέλευθο και οι επιρροές τους είναι προφανείς.

Demolition Train

Πείτε αυτό που παίζουν θορυβώδες rock 'n' roll, πείτε το «οι Motorhead συναντούν το "Kill 'Em All"», πείτε όπως θέλετε, αλλά αυτό που μετράει είναι πως έβγαλα πολύ ενέργεια και νεύρο και γενικότερα η μουσική τους είναι φτιαγμένη για να παίζεται live και ο κόσμος να γουστάρει. Πολύ προβαρισμένη και δεμένη μπάντα, απέδωσε έξοχα όλο το υλικό από την πρώτη τους δουλειά και εκεί προς το τέλος με την συμμετοχή και του Δημήτρη Καρτάλογλου των Sacral Rage σε διασκευή του "Take This Torch" των Razor είχαμε την κορύφωση της εμφάνισής τους από θέμα συμμετοχής του κόσμου καθώς επικράτησε ένας πανζουρλισμός.

Demolition Train

Νομίζω πως αξίζει κάποιος να τσεκάρει το πρόσφατο ντεμπούτο τους, "Unleash The Hordes", και να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους.

Setlist: Wrecking Crew / Unleash The Hordes / Chase Your Blues Away / Metal Mayhem / Kill Your Boss / Hell On Earth / Demolition Train / Headcrush / Exploder / All Hell Is Breaking Loose / Outbreak Of Evil (διασκευή Sodom) / Take This Torch (διασκευή Razor).

Χωρίς καθυστέρηση την θέση τους στην σκηνή πήραν οι Black Soul Horde και μετά από έναν σύντομο sound check ξεκίνησαν υπό τους ήχους του "Let The Valkyrs Ride".

Black Soul Horde

Θεωρώ πως σε επίπεδο εμφάνισης φάνηκαν να τα πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά το υλικό τους προσωπικά δεν με ενθουσίασε. Έχουν καλές ιδέες, αλλά νομίζω πως δεν έχουν βρει ακόμη τον χαρακτήρα τους σαν μπάντα. Αυτή είναι βέβαια η δική μου γνώμη γιατί κατά τα άλλα, αρκετοί έδειξαν να ικανοποιούνται από αυτό που άκουσαν.

Black Soul Horde

Κατά τη διάρκεια του set ο Δημήτρης Κότσης φάνηκε να έχει έναν αρκετά ηγετικό ρόλο, οι κιθαρίστες έδειξαν να έχουν καλή τεχνική κατάρτιση και τα πέντε τραγούδια του "Tales Of The Ancient One" -συν δύο από το επερχόμενο split με τους Dexter Ward- αποδόθηκαν όπως έπρεπε.

Setlist: Let The Valkyrs Ride / Demonon Tagmata / Fire Up The Night / Hour Of The Dragon / Horns Of War / Israfel / Reborn In Fire And Blood.

Αλλαγή φρουράς με κιθάρες να πηγαίνουν και να έρχονται και το "Wanna Be Free" των Accept βρίσκει τους Σουηδούς Portrait πάνω στην σκηνή με τις πλάτες γυρισμένες για μια θεατρική είσοδο με το "Beast Of Fire" (όσο το επέτρεπε το πολύ μικρό stage και ο δυνατός φωτισμός). Ο ήχος είναι πολύ καλός και η πρώτη παρατήρηση μου είναι πως ο τραγουδιστής στο live δεν ακούγεται και τόσο σαν τον Βασιλιά (ένας είναι ο Βασιλιάς). Η μπάντα βγάζει μια «κακία» προς τα έξω με μπροστάρη τον Pet Lengstedt και τον τεράστιο ασημένιο ανάποδο σταυρό που φιγουράρει πρώτη μούρη πάνω στο στήθος του.

Portrait

Τα τραγούδια αποδίδονται όπως πρέπει, οι Lindell και Olofsson κερνάνε riff με την σέσουλα και ο κόσμος δεν αργεί να πάρει μπροστά. Πάθος και ένταση επικρατούν στα "In Time" (τραγουδάρα) και "Ageless Rites" με το πρώτο crowd surfing να λαμβάνει χώρα. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ευχάριστες στιγμές και κάποιοι θα περιφερθούν σας τον επιτάφιο πάνω στα χέρια του κοινού.

Portrait

Η βραδιά θα κλείσει ιδανικά με τα "Our Roads Must Never Cross", "Darkness Forever" και "Beware The Demons", ενώ κακός χαμός θα επικρατήσει στο "Ghost Gate" που φύλαξαν για το encore. Αν και μικρής διάρκειας το setlist τους, δεν νομίζω κανένας να έμεινε παραπονεμένος. Θεωρώ τους Portrait μια μπάντα που ανήκει στην κατηγορία «love it or hate it», αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που γέμισε το club εκείνο το Σάββατο τους γούσταρε και αυτό φάνηκε από τις εκδηλώσεις του.

Portrait

Αυτό το live έφερε στο μυαλό μου άλλες εποχές και νοστάλγησα λίγο τα νιάτα μου και όταν στις αρχές των '00s βλέπαμε τους Manilla Road στον ίδιο χώρο. Δεν συγκρίνω τις δυο μπάντες (και πώς να το κάνει κανείς άλλωστε;), αλλά οι συνθήκες ήταν παρόμοιες. Ο χώρος ήταν γεμάτος, υπήρχαν οι παλιοί φίλοι και γενικότερα η όλη οικογενειακή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με έκανε να συνειδητοποιήσω πως τελικά αυτού του είδους οι διοργανώσεις είναι απαραίτητες, όχι απλά για να ακούσουμε την μουσική που αγαπάμε αλλά για να έρθουμε και κοντά με κάποιους συνανθρώπους μας, να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε καινούριους φίλους, ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος. Το ραντεβού λοιπόν ανανεώνεται για την επόμενη εκδήλωση της λέσχης.

Υ.Γ.: Δόξα και τιμή στον ταπεινό γίγαντα των Magister Templi που ήρθε για το live και που περιφερόταν με μια μπύρα μονίμως στο χέρι.
SETLIST

Beast Of Fire
We Were Not Alone
Consecration
In Time
Ageless Rites
Welcome To My Funeral
Our Roads Must Never Cross
Darkness Forever
Beware The Demons

Encore:
Ghost Gate

Φωτογραφίες: Φάντυ Τζάμπερ
  • SHARE
  • TWEET