Kreator, Morbid Angel, Nile, Fueled By Fire @ Fuzz Club, 16/11/12

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 19/11/2012 @ 14:40
Στην Ελλάδα της κρίσης είναι δεδομένο ότι η συναυλιακή δραστηριότητα έχει υποτονίσει και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τη δυνατότητα να δούμε μεγάλα και λιγότερο μεγάλα ονόματα αυτή τη στιγμή το σκηνικό μοιάζει μάλλον θολό. Παρόλα αυτά ένα πολύ δυνατό πακέτο συγκροτημάτων που περιοδεύει ανά την Ευρώπη, μας έκανε τη χάρη να περάσει και από τα μέρη μας. Οι Kreator, Morbid Angel, Nile και οι Fueled By Fire αποτέλεσαν έναν πολύ καλό λόγο για παλιότερους και νεότερους οπαδούς να συρρεύσουν στο Fuzz την Παρασκευή το βράδυ και να το γεμίσουν μετά από πολύ καιρό.

Ένα από τα ευχάριστα με αυτές τις συναυλίες ιστορικών συγκροτημάτων είναι ότι έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις φίλους από τα παλιά με τους οποίους έχεις να βρεθείς αρκετά χρόνια.

Η βραδιά ξεκίνησε με προβλήματα. Λόγω ενός δυστυχήματος στο δρόμο καθυστέρησε να φτάσει η νταλίκα με τον εξοπλισμό και κατά συνέπεια η έναρξη της συναυλίας καθυστέρησε σημαντικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ανακοινώθηκε ότι οι Fueled By Fire θα έπαιζαν μετά τους Kreator. Ενώ κάποιοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν όλοι οι υπόλοιποι αδημονούσαν να εισέλθουν.

Nile

Αφού τελικά τα καταφέραμε, ακριβώς στις 21:00 και ενώ ο κόσμος συνέχιζε να μπαίνει στο club, ξεκίνησαν το set τους οι Nile. Το πρώτο που έκανε εντύπωση ήταν ο πολύ καλός και ογκώδης ήχος. Οι Nile εμφανίστηκαν δεμένοι και απέδωσαν τα κομμάτια τους άψογα. Παρά το γεγονός ότι λόγο χρόνου είχαν περιορισμό στις επιλογές τους, επέλεξαν να μας παρουσιάσουν και παλαιότερο υλικό τους. Το κοινό παρά την ταλαιπωρία που είχε υποστεί συμμετείχε και όσο πύκνωνε τόσο περισσότερο ανταποκρινόταν στο κάλεσμα της μπάντας.

Nile

Εκπληκτικό το rhythm section και ιδιαίτερα το drumming, ενώ τα συμπαγή, σαρωτικά και τεχνικά riff δεν άφηναν αμφιβολία ότι έχουμε μπροστά μας το σημαντικότερο σύγχρονο death metal συγκρότημα. Κάποια προηχογραφημένα σημεία είχαν και αυτά το ρόλο τους καθώς συνέβαλλαν, σε συνδυασμό με τις ανατολίτικες κλίμακες, στο να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα γεμάτη μυστήριο. Κορυφαία στιγμή, μαγεία πραγματική το "Sarcophagous". Η εμφάνισή τους έκλεισε μεγαλοπρεπώς με το "Black Seeds Of Vengeance".

Setlist (με επιφύλαξη): Sacrifice Unto Sebek / Defiling The Gates of Ishtar / Kafir! / Hittite Dung Incantation / Enduring The Eternal Molestation Of Flame / Sarcophagus / The Inevitable Degradation Of Flesh / Supreme Humanism Of Megalomania / Black Seeds Of Vengeance

Η παρουσία ίσως της πιο εμβληματικής μπάντας στην ιστορία του death metal, σίγουρα αποτελεί γεγονός για τους οπαδούς του χώρου. Η διαφορά είναι ότι αυτή η επίσκεψη έρχεται σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία ενός μάλλον αμφιλεγόμενου άλμπουμ το οποίο απορρίφθηκε από την πλειονότητα κοινού και κριτικών.

Που σημαίνει ότι αυτό που θα μας παρουσίαζαν είχε ιδιαίτερη σημασία για όλους όσους τους έχουμε σε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα απλό συγκρότημα.

Morbid Angel

Μετά από ένα σύντομο soundcheck στις 22:15 εμφανίστηκαν στην σκηνή του Fuzz οι μεγάλοι Morbid Angel. Αρχίζουν το set με τα "Immortal Rites", "Fall From Grace" και "Rapture". Ο ήχος ήταν μετριότατος και αρκετά θορυβώδης, αλλά όταν ακούς ζωντανά κάποια από τα σημαντικότερα death metal κομμάτια όλων των εποχών αυτές είναι λεπτομέρειες. Οι Morbid Angel συνέχισαν ακάθεκτοι και ήταν πραγματικά σαρωτικοί. Ακόμα και κομμάτια από το τελευταίο τους άλμπουμ ακούγονταν καλύτερα και αποκτούσαν μια άλλη διάσταση. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα έδιναν μεγαλύτερη βάση σε παλιότερο υλικό τους, αυτά δηλαδή που αγαπάμε.

Morbid Angel

Ενώ στην πορεία ο ήχος βελτιώθηκε, ο Vincent είχε αναλάβει την επικοινωνία με το κοινό προσπαθώντας να ξεσηκώσει όσους δεν αντιδρούσαν. Ο Azagthoth όπως πάντα αφοσιωμένος στην κιθάρα του και απόμακρος, ξεδίπλωνε το ταλέντο του σε κάθε κομμάτι. Δίπλα του στάθηκε επάξια ο Destructor, ενώ στα drums ο Tim Yeung ανταποκρίθηκε με αξιοπρέπεια, χωρίς όμως να μπορεί να φτάσει το ασύλληπτο και αδιανόητο παίξιμο του Sandoval. Το setlist ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, ξεθάβοντας κομμάτια όπως το "Dawn Of The Angry" αλλά και πολλά άλλα.

Morbid Angel

Δεν μπορεί να μην σε συνταράξει το αρρωστημένο riff του "Maze Of Torment" ή ο εφιάλτης του "Where The Slime Lives". Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και ακολούθησε την μπάντα στο κάλεσμα της. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μας πήραν το κεφάλι. Πραγματοποίησαν μια επιβλητική και μεγαλειώδη εμφάνιση ικανή να συνεπάρει ακόμα και αυτούς που δεν νιώθουν.

Στο τέλος χειροκρότησα και υποκλίθηκα στους Morbid Angel  έστω και νοερά, όχι από σεβασμό, αλλά από ντροπή γιατί είχα αρχίσει να ξεχνάω πόσο μεγάλο συγκρότημα είναι. Τώρα πια περιμένουμε από αυτούς την επόμενη δισκογραφική τους κίνηση, ελπίζοντας σε κάποια επάνοδο.

Morbid AngelSetlist:

Immortal Rites
Fall From Grace
Rapture
Pain Divine
Maze Of Torment
Existo Vulgoré
Nevermore
Lord Of All Fevers And Plague
Chapel Of Ghouls
Dawn Of The Angry
Where The Slime Live
Bil Ur-Sag
God Of Emptiness
World Of Shit (The Promised Land)

Μετά το χάος που επικράτησε με τους Morbid Angel, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυκτα ήρθε και η σειρά των Kreator, οι οποίοι μας επισκέπτονται για μια ακόμα φορά. Ήταν σαφές ότι η πλειοψηφία των παραβρισκόμενων είχε έρθει για τους Γερμανούς. Αφού στήθηκε το ντεκόρ και βολεύτηκε και το σεντόνι μπροστά από τη σκηνή, έγινε μια σύντομη προβολή ενός βίντεο με φωτογραφίες από την πορεία της μπάντας από ξεκίνημα της μέχρι και σήμερα. Οι πρώτοι ήχοι του "Phantom Antichrist" δίνουν το έναυσμα για τον όλεθρο που ακολούθησε την επόμενη μιάμιση ώρα. Μπορεί οι Kreator να έχουν προσθέσει στον ήχο τους μελωδίες, μπορεί η ακατάσχετη βία και η επιθετικότητα του μακρινού παρελθόντος να έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο «σκεπτόμενα» και τεχνικά θέματα, ωστόσο δεν παύουν να παίζουν thrash metal. Αγνό, ατόφιο.

Kreator

Η συνέχεια ήταν το ίδιο εντυπωσιακή με παλιά και νέα κομμάτια. Το συγκρότημα κατάφερε να ωθήσει το κοινό σε ασταμάτητο headbanging σε mosh pits και αυτό με τη διάθεση στα ύψη απολάμβανε αυτό που προσέφεραν οι Γερμανοί, παρά την κούραση όλης της βραδιάς. Ο Mille δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το ελληνικό κοινό και να τονίσει ότι κάθε φορά που έρχεται αισθάνεται σαν στο σπίτι του.

Kreator

Μεγάλη στιγμή το "Enemy Of God", το "Phobia", στο οποίο όλοι με μια φωνή το τραγουδούσαν, το "Civilization Collapse", το "People Of The Lie" και πολλά άλλα. Προς το τέλος της εμφάνισής τους το βάρος έπεσε σε πιο κλασικά κομμάτια. Έτσι ακολούθησε η εισαγωγή του "Coma Of Souls", το "Endless Pain", το "Pleasure To Kill", το "Violent Revolution". Το "Betrayer" ο Mille το αφιέρωσε στου πολιτικούς όλου του κόσμου, ενώ στο "Flag Of Hate" και στο "Tormentor" είχε τυλιχτεί με μια ελληνική σημαία. Κάπου εκεί η θυελλώδη εμφάνισή τους έλαβε τέλος. Είναι περιττό να πω ότι ήταν ισοπεδωτικοί, αψεγάδιαστοι και διάφορα άλλα κλισέ που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν νομίζω να υπήρξε κάποιος που να μην του άρεσε αυτό που παρακολούθησε.

KreatorSetlist:

Mars Mantra
Phantom Antichrist
From Flood Into Fire
Enemy Of God
Phobia
Hordes Of Chaos  
Civilization Collapse
Voices Of The Dead
Extreme Aggression
People Of The Lie
Death To The World
Coma Of Souls / Endless Pain
Pleasure To Kill
Violent Revolution
United In Hate
Betrayer
Flag Of Hate
Tormentor

Μετά τους Kreator η πλειοψηφία των αποκαμωμένων metalheads, μεταξύ αυτών και εγώ, αποφάσισε να αποχωρήσει. Οι Fueled By Fire εμφανίστηκαν μετά, αλλά δυστυχώς η παρουσία τους στην Αθήνα θα αποτελεί ανάμνηση για μια μικρή μερίδα οπαδών.

Φεύγοντας από το Fuzz σκεφτόμουν ότι αυτό που παρακολουθήσαμε είχε αρκετά old school στοιχεία και βρίσκεται σε μια αντιδιαστολή με τα δρώμενα στο σκληρό ήχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη αν κάτι σου προσφέρει ευχαρίστηση δεν έχει σημασία η εποχή από την οποία προέρχεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρακολουθήσαμε μια μεγάλη συναυλία και όσοι βρέθηκαν στις 16/11/2012 στο Fuzz θα μπορούν να μνημονεύουν αυτό το συναυλιακό γεγονός για ΠΑΝΤΑ.

Αντώνης Κονδύλης

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET