Coheed And Cambria, Fighting With Wire @ Tivoli (Ουτρέχτη, Ολλανδία), 03/11/12

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 15/11/2012 @ 13:48
Σε αρκετές περιπτώσεις τα χιλιάδες μίλια ύδατος που χωρίζουν την Ευρώπη από τις Η.Π.Α. αποδεικνύονται δύσβατα για μπάντες από τις εκατέρωθεν όχθες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Muse που χρειάστηκε να γράψουν το χιτάκι τους για το "Twilight" και να περιοδεύσουν ως support των U2 στην Αμερική, ώστε να αποκτήσουν κάποια από τη φήμη που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Ένα αμερικανικό (όχι ακριβώς ανάλογο) αντίστοιχο είναι οι Coheed And Cambria. Ο neo-progressive και ταυτοχρόνως ευπρόσιτος ήχος τους, μπορεί να τους στέλνει εύκολα στο Top-10 του Billboard αλλά στην Ευρώπη η παρουσία τους είναι σαφώς πιο περιορισμένη και στα charts και σε συναυλιακό επίπεδο.

Η κυκλοφορία του έκτου τους άλμπουμ "The Afterman: Ascension" έφερε τους Coheed And Cambria σε ευρωπαϊκό έδαφος για μια σειρά συναυλιών οι οποίες είχαν και ειδικό χαρακτήρα καθώς το συγκρότημα είχε ανακοινώσει πως πέρα από το κανονικό set, θα υπάρχει και ένα ακουστικό. Το Tivoli, ο χώρος που θα φιλοξενούσε τους Coheed And Cambria στην Ουτρέχτη, απ' έξω σε τίποτα δε θύμιζε συναυλιακό χώρο αλλά τυπικό κτίριο του όμορφου κέντρου της πόλης. Αρκετά μικρός χώρος (χωρητικότητα 1.000 ατόμων περίπου), σε καμία περίπτωση δε γέμισε ασφυκτικά το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου για τους Coheed And Cambria και το support group.

Η τριάδα των Fighting With Wire που άνοιξε τη συναυλία κατάγεται από την Ιρλανδία και αντλεί επιρροές από Nirvana κυρίως, προσαρμόζοντάς τες στο στυλ των Biffy Clyro, πράγμα που φάνηκε και στην εμφάνισή τους. Τα κομμάτια τους, δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας αλλά είναι αρκετά δυναμικά, πολύ περισσότερο για live. Οι Fighting With Wire έδειχναν να διασκεδάζουν ιδιαιτέρως πάνω στην σκηνή με τον frontman τους να χτυπιέται συνεχώς, ενώ έφτασε και στο σημείο να μας πασάρει την κιθάρα του κατά τη διάρκεια ενός θορυβώδους... solo. Θετικό το πρόσημο για τους Fighting With Wire στο τέλος της ημέρας.

Fighting With Wire

Setlist: A Call To Arms / Didn't Wanna Come Back Home / Waiting On A Way To Believe Colonel Blood / I Won't Let You Down / My Armoury / Make A Fist / I Am Ursus

Η βραδιά για τους Coheed And Cambria ξεκίνησε ακουστικά, όπως είχε προαναγγελθεί, με τον Sanchez να εμφανίζεται μόνος στην σκηνή και να παραδίδει μια πανέμορφη εκτέλεση και ερμηνεία του "Pearl Of The Stars". H υπόλοιπη μπάντα βγήκε στην σκηνή στο αμέσως επόμενο κομμάτι, σε μια «γυμνή» εκδοχή του "A Favor House Atlantic" που έκανε την εμφάνισή του και στο κανονικό set. Συνέχεια με το "Mother Superior" και τελείωμα με το "Wake Up" του ακουστικού set που σίγουρα ήταν μια ιδιαιτέρως καλοδεχούμενη προσθήκη στην όλη βραδιά αλλά το κυρίως «μενού» θα ήταν αυτό που θα έκλεβε την παράσταση.

Coheed And Cambria

Οι ενισχυτές άναψαν, τα βύσματα μπήκαν στη θέση τους και μισή ώρα μετά το ακουστικό set, η μπάντα επέστρεψε στην σκηνή για πιο ζόρικες καταστάσεις. Η riffάρα του "No World For Tomorrow" έδωσε το έναυσμα για κοπάνημα και sing along. "Gravemakers And Gunslingers" στα καπάκια, "Key Entity Extraction II: Holly Wood The Cracked", "Ten Speed (Of God's Blood And Burial)" και ήδη η μπάντα με την απόδοσή της μας έχει διώξει τις όποιες αμφιβολίες είχαμε περί αυτού πριν τη συναυλία, λόγω των συνεχών ανακατατάξεων στο line-up τα τελευταία χρόνια.

Coheed And Cambria

Ο Josh Eppard έδειχνε τρισευτυχισμένος που βρισκόταν και πάλι πίσω από τα ντραμς των Coheed And Cambria ύστερα από έξι χρόνια ενώ ο νέος μπασίστας Zach Cooper αν και ήταν εμφανώς «ψαρωμένος» και πιο στατικός σε σχέση με τους άλλους, αυτό που έπρεπε να κάνει, το έκανε και με το παραπάνω. Αναμφισβήτητος leader ο Claudio Sanchez, «κένταγε» μαζί με τον έτερο κιθαρίστα Travis Stever, ενώ χρόνο με το χρόνο η φωνητική του ερμηνεία του φαίνεται να ωριμάζει προς το καλύτερο. Έχει περάσει πολλά η προαναφερθείσα δυάδα σε καλλιτεχνικό επίπεδο, και κυρίως χωρίς να φταίει, αλλά οι αναποδιές απ' ότι φαίνεται δύσκολα πλέον θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδιά τους.

Coheed And Cambria

Είναι αξιοθαύμαστη η ποικιλία ήχων που μπορεί να βρει κανείς στη δισκογραφία των Coheed And Cambria και αυτή εκφράζεται, όσο το δυνατόν, και στη live παρουσία τους. Τα "The Afterman", "Blood Red Summer" και "The Suffering" έχουν σαφώς πιο mainstream χαρακτήρα από τα κομμάτια που άνοιξαν το set όμως όπως και στα άλμπουμ έτσι και στη ροή της συναυλίας κολλάνε αρμονικά. Και μιας και μιλήσαμε περί ποικιλίας και αρμονίας πόσες μπάντες μπορούν με περισσή ευκολία να μεταπηδήσουν από το ανάλαφρο 70s rock υφάκι του "Goodnight, Fair Lady" σε μια φοβερή εκτέλεση του "In Keeping Secrets Of Silent Earth: 3" που ήταν και από τις κορυφαίες στιγμές της συναυλίας.

Coheed And Cambria

Διάλειμμα για encore και η μπάντα επιστρέφει με το "Key Entity Extraction I: Domino The Destitute", το ίσως καλύτερο κομμάτι από το τελευταίο άλμπουμ. Το "A Favor House Atlantic" επιστρέφει στο setlist για την κανονική του εκδοχή και έρχεται η στιγμή που ο Sanchez πιάνει στα χέρια του το διπλό «ταυρί»... "Welcome Home" με τον frontman των Coheed And Cambria να έχει ρίξει τη μαλλούρα μπροστά, να μας προσφέρει εκστασιασμένος ένα από τα καλύτερα riffs της προηγούμενης δεκαετίας και ο κόσμος να ακολουθεί τραγουδιστά τη μελωδία. Ο ιδανικότερος επίλογος για τη συγκεκριμένη συναυλία που όσο και να ψάξω, το μόνο αρνητικό που θα βρω είναι η συνολική διάρκεια καθώς, μαζί με το ακουστικό set, μόλις που ξεπέρασε τα 100 λεπτά και για μια μπάντα όπως οι Coheed And Cambria, 100 λεπτά τα θεωρώ λίγα.

Coheed And Cambria

Υποτιμημένο group στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, οι Coheed And Cambria είναι κατά τη γνώμη μου μέσα στα κορυφαία ονόματα του τώρα στον rock ήχο. Ποιοτική και ποικιλόμορφη δισκογραφία, ένα τεράστιο και μεγαλεπήβολο concept πίσω από αυτήν, εκρηκτικά live και ένα γενικό μουσικό υπόβαθρο που μπορεί κι αγγίζει μεγάλο φάσμα ακροατών και της metal αλλά και της alternative rock μουσικής.

Setlist:

Coheed And CambriaAcoustic set:
Pearl Of The Stars
A Favor House Atlantic
Mother Superior
Wake Up

Main set:
No World For Tomorrow
Gravemakers And Gunslingers
Everything Evil
Key Entity Extraction II: Holly Wood The Cracked
Ten Speed (Of God's Blood And Burial)
The Afterman
The Suffering
Blood Red Summer
Goodnight, Fair Lady
In Keeping Secrets Of Silent Earth: 3
---------------
Key Entity Extraction I: Domino The Destitute
A Favor House Atlantic
Welcome Home

Κείμενο / φωτογραφίες: Γιάννης Κοτζιάς

  • SHARE
  • TWEET