Bruce Springsteen & The E-Street Band @ Estadi Olimpic, Barcelona, Spain, 17/05/12

Από τον Ξενοφώντα Καράμπαλη, 11/07/2012 @ 14:35
Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Το «αφεντικό» στη Βαρκελώνη έπαιξε τρεις ώρες και ένα τέταρτο. Δεν σταμάταγε ανάμεσα στα τραγούδια και απλά πέταγε τις κιθάρες στον roadie του ώστε να μη χάνει χρόνο. Είκοσι εννέα τραγούδια φίλες και φίλοι.

Θα περίμενε κανείς να χαλαρώσει μετά από τόσα χρόνια. Κι όμως! O Springsteen ζει επίσημα τη δεύτερη του νεότητα. Η μπάντα έχει αλλάξει μετά το θάνατο του Clarence, αφού ο «βράχος» της E-Street Band είναι αναντικατάστατος. Ο ανιψιός του «big man» προσπαθεί να καλύψει το κενό αλλά τα λόγια του Bruce αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα: «Ο Clarence θα φύγει όταν φύγουμε και εμείς».

Γιατί είναι σαν να είναι ακόμα εκεί. Ορισμένα τραγούδια μάλιστα είναι συναισθηματικά φορτισμένα και μεταμορφωμένα λόγω του «big man». Η μπάντα έχει συμπληρωθεί με horn section, ενώ μικρά ξεσπάσματα αυτοσχεδιασμών θυμίζουν την περιοδεία με την sessions band το 2006. Αν σκεφτείτε ότι ο τελευταίος δίσκος -"Wrecking Ball"- έχει αρκετά folk κομμάτια, έχετε μπροστά σας το πάζλ ολοκληρωμένο.

Bruce Springsteen & The E-Street Band

Στο Wrecking Ball Tour συνηθίζει να κλείνει την κάθε βραδιά με το "Tenth Avenue Freeze-Out". Φόρος τιμής στις αναμνήσεις της μπάντας, στον Clarence Clemons και μία μικρή γιορτή για το μέλλον. Ένας rock 'n' roll εξορκισμός, στον οποίο ειδικεύεται το «αφεντικό». Με την εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών δεν γίνεται να μην τον εμπιστευτείς. Από το ξεκίνημα του στα clubs του Ashbury Park έφτασε στο επιστέγασμα της επιτυχίας του στα 80s και από κει στη σταθερή επιστροφή της E-Street Band τα τελευταία χρόνια. Ήταν πάντα τολμηρός υπερασπιστής της μούσας του.

Bruce Springsteen & The E-Street Band

Το ιδιαίτερο σύστημα με τα αριθμάκια, που για χρόνια τώρα έχουν υιοθετήσει οι οπαδοί του Bruce, τηρείται ακόμα. Για να μπεις στο pit πρέπει να πας νωρίς, να σου γράψουν το νούμερο στο χέρι και να δίνεις το παρόν στα roll calls που γίνονται ανά τρεις ώρες. Υπάρχουν και φαινόμενα τρελαμένων που στήνονται απ' έξω δυο-τρεις μέρες πριν. Ακούγεται λίγο άρρωστο, αλλά ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι αναπόφευκτο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το κοινό ήταν φανατισμένο. Δεν παρακολουθούσε τη συναυλία - συμμετείχε, ήταν μέρος του show. Έτσι το «αφεντικό»  για το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας ήταν ανάμεσά μας. Έπινε (ή πιο σωστά λουζόταν με) τις μπύρες του κόσμου, ανέβαζε παιδάκια στη σκηνή, έβρεχε τις πρώτες σειρές με σφουγγάρια και έδινε το μικρόφωνο στους φανατικούς. Εννοείται πως έσταζε ιδρώτα από το δεύτερο τραγούδι.

Bruce Springsteen & The E-Street Band

Το πανηγύρι ξεκίνησε με το "Badlands", συνοδευόμενο από τους απαραίτητους γηπεδικούς αλαλαγμούς. Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός φωνηέντων μπορεί να συνοδεύσει κάθε τραγούδι του Springsteen, όταν χρησιμοποιηθεί στα σωστά σημεία. Οι Ισπανοί λοιπόν και τα λόγια να ξεχνούσαν, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συνοδεύσουν τη μπάντα τραγουδώντας τη μελωδία.

Η E-Street Band έπαιξε πολλά τρανταχτά hits, από το "Born To Run" μέχρι το "We Take Care Of Our Own". Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το παράκανε με τα κομμάτια από τον καινούριο δίσκο. Όμως τώρα πια δεν θα το θυμόνται πολλοί αυτό καθώς τράταρε το κοινό με το "Prove It All night", συσκευασμένο με δώρο την instrumental εισαγωγή. Τις εκπλήξεις έρχεται να συμπληρώσει το "Born In The Usa", που τα τελευταία χρόνια δεν το έβαζε στα setlists και το "You Can Look (But You Better Not Touch)", μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο "No Surrender", όπου φανατικοί του ομώνυμου Ελληνικού fan club σήκωσαν τις σημαίες.

Bruce Springsteen & The E-Street Band

Όταν συμμετέχεις σε μία ζωντανή εμφάνιση του Springsteen παρατηρείς ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Ο άνθρωπος αυτός τρέφεται από τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν κάθεται σε χλωρό κλαρί. Αρνείται να σηκωθεί και να φύγει από το στάδιο μόλις το ρολόι χτυπήσει δίωρο και δε θα αποχωρίσει παρά μόνον αφότου βραχνίασει.

Setlist:

Bruce Springsteen & The E-Street BandBadlands
We Take Care Of Our Own
Wrecking Ball
No Surrender
Death To My Hometown
My City Of Ruins
Out In The Street
Talk To Me
Jack Of All Trades
Youngstown
Murder Incorporated
Johnny 99
You Can Look (But You Better Not Touch)
She's The One
Shackled And Drawn
Waitin' On A Sunny Day
The Promised Land
The River
Prove It All Night
Hungry Heart
The Rising
We Are Alive
Thunder Road
Rocky Ground
Born In The U.S.A.
Born To Run
Bobby Jean
Dancing In The Dark
Tenth Avenue Freeze-Out

Φωτογραφίες: Ξενοφών Καράμπαλης

  • SHARE
  • TWEET