Συνέντευξη Troubled Horse

«Μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις ποιός απλά ακολουθεί τη μόδα και ποιός παίζει γιατί το γουστάρει»

Από τον Κώστα Πολύζο, 18/12/2012 @ 13:39
Οι Troubled Horse αποτέλεσαν για μένα τη μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς. Ο δίσκος τους ο οποίος κυκλοφόρησε δέκα χρόνια μετά από την ίδρυση του συγκροτήματος κόλλησε στο repeat για εβδομάδες και με έκανε να αναρωτηθώ (για ακόμα μια φορά) τη στο καλό πίνουνε στη Σουηδία και βγάζουν τέτοιες μπαντάρες. Ο τραγουδιστής και ψυχή του συγκροτήματος, Martin Heppich, αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του για να μας απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την Vintage σκηνή, τις μόδες στη μουσική αλλά και για τις περίεργες ενδυματολογικές του επιλογές στα live τους. Διαβάστε παρακάτω τα όσα μας είπε και προς Θεού ...μην αγνοήσετε το καταπληκτικό "Step Inside".

Γεια σου Martin, ξεκινώντας θα ήθελα να μου δώσεις μια σύντομη ιστορία της μπάντας.
Λοιπόν, εγώ ο Ola (Henriksson) και ο Jens (Henriksson) μεγαλώσαμε μαζί παίζοντας σε μια μπάντα που λεγόταν Great Mammoth από το 1995 έως το 2001. Παίζαμε την ίδια μουσική που παίζουμε και σήμερα απλά με διαφορετικό εξοπλισμό. Διαλυθήκαμε το 2001 με τα μέλη του συγκροτήματος να βρίσκουν καινούριες δουλειές και να ξεκινάνε καινούριες καριέρες. Τότε το 2003 ξεκίνησα τους Troubled Horse. Ήθελα τόσο πολύ να ξαναπαίξω μουσική και έτσι πήρα τηλέφωνο τον Ola.

Πες μου όμως, γιατί σας πήρε τόσο πολύ; Πάνε σχεδόν δέκα χρόνια από τότε.
Κυλιόμουν στο βούρκο και δεν ήμουνα καθόλου καλά (σ.σ.: ουσίες και οινοπνεύματα ...που λέει και το τραγούδι) και ο Ola και ο John (Hoyles) παίζανε στους Witchcraft. Είχαμε και κάποιες αναποδιές αλλά τελικά το 2007 κυκλοφορήσαμε ένα 7" και μπορέσαμε να ξανανάψουμε τη σπίθα.

Troubled HorseΚαταφέρατε να δημιουργήσετε έναν φανταστικό δίσκο. Πολλά από τα τραγούδια είχαν γραφτεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Πώς δουλέψατε με τα παλιά και τα νέα τραγούδια και πόσο εύκολο ήταν να φτιάξετε το δίσκο και να τον ηχογραφήσετε τελικά;
Σε ευχαριστώ φίλε! Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα να δουλέψουμε με το παλιό υλικό. Εξακολουθώ να αγαπώ αυτά τα τραγούδια και σημαίνουν πολλά για μένα σε προσωπικό επίπεδο. Να σου πω την αλήθεια δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να ηχογραφήσουμε στο studio. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που ακούς.

Ο παραγωγός έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ή ξέρατε ακριβώς πως έπρεπε να ακούγεται ο δίσκος;
Όχι. Ξέραμε ακριβώς πως θέλαμε να εξελιχτούν τα τραγούδια και ο Anders που μας ηχογράφησε ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει.

Πώς θα περιέγραφες τον ήχο του "Step Inside"; Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιες από τις επιρροές σας;
Θέλαμε να υπάρχει το συναίσθημα παλιών δίσκων αλλά από την άλλη να ακούγεται και φρέσκο (χα χα). Έχουμε πολλές επιρροές από την 60s και 70s garage rock και hard rock σκηνή και θέλαμε να συνδυάσουμε το παλιό με το καινούριο.

Troubled HorseΘα πρέπει να θεωρούμε τους Troubled Horse κανονική μπάντα; Ρωτάω καθώς από όσο γνωρίζω ο John και ο Jens είναι στους Spiders και o Ola είναι φυσικά μέλος των Witchcraft.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου. Οι Troubled Horse είναι μια full time μπάντα και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε να δουλέψει.

Πώς και δεν συμπεριλάβατε το "Weep Not Child" των Mammoth στο δίσκο;
Δεν ταίριαζε με το στυλ του δίσκου, αλλά ίσως το επανηχογραφήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Υπάρχουν σχέδια για κάποια περιοδεία;
Βασικά αυτή τη περίοδο κλείνουμε εμφανίσεις για την άνοιξη του επόμενου έτους.

Οk, πες μου τώρα την ιστορία πίσω από το φόρεμα που φοράς στα live.
Περιοδεύαμε με τους Horisont πίσω στο 2010 και συνήθιζα να μεθάω λιγάκι κάποιες φορές και αποφάσισα έτσι κάποια στιγμή να βγω φορώντας το φόρεμα. Η σκέψη πίσω από αυτή την κίνηση, φαντάζομαι, ήταν να μπορείς να είσαι η πιο δυνατή μπάντα στα live με φοβερή απόδοση και όλα αυτά να τα κάνεις φορώντας ένα φόρεμα. Δεν έχει σημασία πως μοιάζεις ή τι φοράς, παίζουμε καλύτερα live από το 99% των συγκροτημάτων που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Troubled HorseΠοιά είναι η άποψή σου για την vintage σκηνή, η οποία κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να έχει γίνει μόδα, με μπάντες του ιδιώματος όπως οι Witchcraft και οι Graveyard να υπογράφουν σε μεγάλες πολυεθνικές όπως η Nuclear Blast;
Το πρόβλημα με τις μόδες είναι πως όλες οι πραγματικά καλές μπάντες υπήρχαν στη σκηνή εδώ και πολύ καιρό και αγαπάνε πραγματικά αυτή τη μουσική, μπορεί να χαρακτηριστούν από τους κριτικούς πως απλά ακολουθούν τη μόδα. Αυτό με αηδιάζει! Γάμα όλους αυτούς που ακολουθούν μόδες! Αν κατέχεις όντως αυτό το είδος μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα ποιος απλά ακολουθεί τη μόδα και ποιος το παίζει γιατί το γουστάρει. Πάντως είναι καλό που η σκηνή παίρνει την προσοχή που της αξίζει.

Τι πιστεύεις πως είναι αυτό που κάνει ειδικά τη σουηδική σκηνή τόσο καλή στον χώρο; Γιατί πρέπει να παραδεχτώ πως μας έχετε δώσει πολλές καλές μπάντες, της δική σας συμπεριλαμβανομένης.
Σε ευχαριστώ! Πραγματικά μου αρέσει πολύ η σουηδική rock σκηνή. Πιστεύω πως είναι η καλύτερη παγκοσμίως αυτή τη στιγμή με μπάντες όπως οι Horisont, Dead Man, Graveyard και Witchcraft, αλλά και με πιο μεγάλα ονόματα όπως είναι οι The Hives.

Troubled HorseOk, το απόλυτο δίλημμα τώρα: Graveyard ή Witchcraft;
Αγαπάω και τις δύο μπάντες. Δεν υπάρχει ανάγκη να διαλέξω ανάμεσά τους, καθώς και οι δύο έχουν το δικό τους groovy style τσακίζοντας τις περισσότερες μπάντες της εποχής.

Ακούς καθόλου καινούργια μουσική ή είσαι σκληροπυρηνικός οπαδός των «παλιών»;
Όντως ακούω κυρίως παλιά μουσική, αλλά θα πρέπει να είσαι ηλίθιος αν δεν ακούς από τις καινούργιες και πολύ καλές μπάντες. Μου αρέσει πάρα πολύ μια αμερικάνικη μπάντα που λέγεται Big Business.

Martin, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και ελπίζω να σας δούμε live πάρα πολύ σύντομα.
Εγώ σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Εύχομαι τα καλύτερα στον κόσμο στην Ελλάδα.
  • SHARE
  • TWEET