Συνέντευξη Pentagram (Bobby Liebling)

«Ο Θεός και η γυναίκα μου με βοήθησαν να σώσω τη ζωή μου»

Από τον Μανώλη Γεωργακάκη, 11/01/2012 @ 11:17
Λίγη ώρα πριν υποδεχτεί τους οπαδούς του με ένα αξέχαστο «It's the first time in Italy, are you ready?» (sic), το Rocking.gr άκουσε ακόμα πιο «εκκωφαντικές» δηλώσεις από τα χείλη του Bobby Liebling, μια πόρτα πιο πέρα από το AN Club. Επιζών των απίστευτων rock μύθων, ο Bobby Liebling, σε λίγα λεπτά, θα ερχόταν αντιμέτωπος με τους εν Ελλάδι λάτρες του doom, συμπληρώνοντας μια σειρά συναυλιών πατεράδων της σκηνής, που φανατικά περίμενε το κοινό της. Ο παντοτινός μπροστάρης των Pentagram απέδειξε ότι είναι μια ασύλληπτη περίπτωση. Με δυσνόητη άρθρωση, λόγω ποτίσματος με πολύ ούζο -όπως ελπίζουμε αληθώς μάς εξήγησαν- και σε οριακή επαφή με το περιβάλλον, ψέλλιζε τις απροσδόκητες απαντήσεις του και ορκιζόταν ότι ξεπέρασε τα ναρκωτικά. Οι φήμες περί εξεζητημένης μυθομανίας δε μας εμπόδισαν να απολαύσουμε μια από τις πιο θρυλικές συνεντεύξεις και να μοιραστούμε μαζί σας όσα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει ανθρώπινο αυτί.

Γεια σου, Bobby. Καλωσόρισες στην Ελλάδα. Είναι αυτή η πρώτη φορά που μας επισκέπτεσαι;
Ναι, είναι η πρώτη φορά.

Είχες ακουστά την πόλη μας;
Ναι, ο καλύτερός μου φίλος μεγάλωσε στην Αθήνα.

Υπάρχει ένα βίντεο στο διαδίκτυο που διαφημίζει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με εσένα και ονομάζεται “Last Days Here”...
Πριν δύο μέρες, η Sundance αγόρασε τα δικαιώματα. Θα προβληθεί στους κινηματογράφους, μετά το φθινόπωρο, στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, στην Βοστόνη, στην Φιλαδέλφεια...

Γνωρίζεις αν θα έρθει στην Ευρώπη;
Ναι, θα έρθει και στην Ευρώπη και, βέβαια, θα είναι διαθέσιμο από την IFC. Το έμαθα κι εγώ προχθές. Ξέρεις; Τηλεφώνησε ο ίδιος ο Robert Redford (σ.σ.: ο διάσημος ηθοποιός είναι ιδρυτής και ένας από τους ιδιοκτήτες της Sundance) και αγόρασε τα δικαιώματα.
 
Στο εν λόγω βίντεο, υπάρχει μια αναφορά σε ένα ιδιαίτερο στοίχημα...
Αχα!

Στοιχημάτισες ότι θα έκοβες το κρακ και, αν έχανες, θα έδινες ολόκληρη τη συλλογή σου από δίσκους.
Ακριβώς.

Λοιπόν; Το κέρδισες το στοίχημα;
Το κέρδισα!

Και έσωσες και τους δίσκους σου!
Όλους! (γέλια)

Φοβήθηκες ότι θα έχανες;
Ξέρεις, όλοι έχουμε φόβους. Εγώ υπήρξα εθισμένος στα ναρκωτικά, σχεδόν όλη μου τη ζωή. Είχα «χάσει τους τρόπους μου», όπως λένε. Ο Θεός και η γυναίκα μου με βοήθησαν να σώσω τη ζωή μου. Την γνώρισα, πριν λίγα χρόνια, και μου είπε ότι με αγαπάει, αλλά ότι έπρεπε να κόψω τα ναρκωτικά. Το έκανα, χωρίς προγράμματα, χωρίς αγωγές, χωρίς θεραπείες, χωρίς φάρμακα. Τίποτα!

Μα είναι δυνατό να ξεφύγει έτσι απλά ένας άνθρωπος από τα ναρκωτικά;
Όπως βλέπεις, κάθομαι ολοζώντανος απέναντί σου. Έτσι; Πιστεύω στην θεϊκή παρέμβαση και, τώρα πια, ακολουθώ μόνο αυτό. (Πιάνει και δείχνει έναν από τους πέντε-έξι σταυρούς, που κρέμονται από τον λαιμό του)

Το συγκρότημά σου ονομάζεται Pentagram (=πεντάλφα) και μου μιλάς για θεϊκή παρέμβαση, δείχνοντάς μου ένα σταυρό;
Μα η «πεντάλφα» είναι απλά μια λέξη... Εξ άλλου, η πεντάλφα ήταν αρχικά ένα Χριστιανικό σύμβολο για την καλοτυχία. Οι στίχοι των Pentagram παρερμηνεύτηκαν αμέτρητες φορές, εδώ και 35 χρόνια. Οι στίχοι αυτοί είναι προειδοποιήσεις, είναι προσκλήσεις για επαγρύπνηση. Δεν συνηγορούν οτιδήποτε σατανικό. Απλώς σου αποκαλύπτουν ότι πρέπει να επιλέξεις. Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, το φως ή το σκοτάδι. Εγώ προσπαθώ να αποκαλύψω στον κόσμο αυτό το γεγονός και έπειτα ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Πιστεύεις ότι, μέσα από μια τόσο πεσιμιστική μουσική όπως το doom και άλλα συγγενή είδη του metal, μπορεί ο ακροατής να αποκομίσει κάτι το θετικό;
Ναι, το πιστεύω. Εκατοντάδες οπαδοί άκουσαν Pentagram, όντας στα όρια της αυτοκτονίας ή του φόνου, και αυτό έσωσε τη ζωή τους. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά η πίστη μου στον Θεό μού επιτρέπει να καταλάβω ότι δεν «ερευνάς», απλά «πιστεύεις». Όταν πιστεύεις, όπως λέει και η παροιμία, «καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν».

Άκουσα το καινούριο άλμπουμ των Pentagram, το “Last Rites”, και θα έλεγα πως είναι εντυπωσιακός ο ήχος του. Με το που πατάει κανείς το play, ακούει τον καταπληκτικό ήχο της κιθάρας του “Treat Me Right”...
Σε ευχαριστώ για αυτό που λες.

...Σκεφτόμουν ότι η τεχνολογία σού επιτρέπει σήμερα να φτιάξεις έναν πραγματικά φοβερό ήχο, πράγμα που λείπει από τον πρώτο σας δίσκο, φερ’ ειπείν. 
Ναι, ο ήχος τότε ήταν εντελώς ωμός. Νομίζω πως ο καινούργιος δίσκος ηχεί σαν «expensive-gram»! (γέλια) Η τεχνολογία και ο επαγγελματικός ήχος δίνουν μια άλλη διάσταση, αλλά ο δίσκος παραμένει 100% στο πνεύμα των Pentagram.

Ομολογώ πως δε θα μας ενοχλούσε καθόλου να ακούσουμε κι άλλο!
(γέλια) Ε, λοιπόν, όσο συνεχίζετε να ακούτε, τόσο θα συνεχίζουμε να παίζουμε.

Όπως βλέπεις, ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στις συναυλίες σας.
Κι όμως, εγώ προτιμώ το στούντιο, παρά τις συναυλίες. Η συναυλία είναι μια φευγαλέα στιγμή, ενώ το στούντιο δίνει κάτι που μένει ανεξίτηλο.

Στις συναυλίες, όμως, έρχεσαι σε επαφή με τους θαυμαστές σου, μοιράζεσαι άμεσα μαζί τους τη μουσική σου, είναι κάτι που σε απελευθερώνει. Έχω άδικο;
Όχι. Σε απελευθερώνει, από διάφορες απόψεις, αλλά θεωρώ ότι το στούντιο προσφέρει μια άλλη αμεσότητα, χωρίς ατέλειες. Μου αρέσουν και τα δύο, τέλος πάντων.

Θα σου αναφέρω τρία συγκροτήματα, τα οποία θεωρώ πως έχουν μια συγγένεια με τους Pentagram, και θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για αυτά και αν έχεις κάποια προσωπική σχέση με τα μέλη τους. Ας αρχίσουμε με τους Black Sabbath.
Οι Black Sabbath είναι σίγουρα ένα συγκρότημα που μας επηρέασε. Ίσως περισσότερο τον Victor (σ.σ.: Victor Griffin), παρά εμένα. Δημιούργησαν κάτι και συνέχισαν να το κάνουν όσο μπορούσαν. Πέθανε ο Dio, αλλιώς θα συνέχιζαν για πάντα.

Τους έχεις συναντήσει;
Ναι, τους έχω συναντήσει.

Δεν υπάρχει κάποια ιστορία σχετικά με αυτό;
(Κοφτά) Όχι, δεν υπάρχει καμία ιστορία.

Ας πάμε στους Blue Cheer.
Α! Οι Blue Cheer είναι η πιο αγαπημένη μου μπάντα από όλες! Με άγγιξε έντονα και με πλήγωσε ο θάνατος του Dickie Peterson. Πριν από μερικά χρόνια, οι Blue Cheer ήρθαν από την Γερμανία μόνο και μόνο για να ηχογραφήσουν στο ίδιο στούντιο που ηχογραφούσαμε το άλμπουμ "Sub-basement" (2001) και ο Paul Whaley έμενε στο σπίτι μου τα σαββατοκύριακα. Για εμένα, αυτό ήταν σαν να είχα ένα εικόνισμα στο σπίτι μου. Γύριζαν τον κόσμο, συνεχίζοντας να παίζουν ωραία πράγματα με κάποια blues δυναμική, εδώ και εκεί. Είναι καλοί άνθρωποι, είναι φανταστικοί!

Είδα μια από τις τελευταίες τους συναυλίες, εδώ στην Ελλάδα, και ήταν πραγματικά εξαιρετικοί!
Ναι! Ήταν όμορφο να τους βλέπεις να ορθοποδούν ξανά, μετά από τόσα χρόνια δεινών, μιζέριας, εξάρτησης από τα ναρκωτικά και ανέχειας. Συνέχισαν όμως να προσπαθούν να προχωρήσουν, γιατί είναι από αυτούς που επιβιώνουν. Είναι στρατιώτες! Από αυτό αντλώ ελπίδα και σκέφτομαι πως και εγώ είμαι έτσι.

Η τρίτη μπάντα που είχα στο μυαλό μου είναι οι Stooges και ο Iggy Pop.
Ο Iggy Pop είναι ένας πολύ αγαπημένος φίλος μου. Συνάντησα τον Iggy όταν ήμουν δεκατεσσάρων ετών, καθαρίζοντας το φιστικοβούτυρο από πάνω του, σε κάποιο μπάνιο.

Πώς προέκυψε αυτό; (γέλια)
Είχε προηγηθεί φιστικοβουτυροπόλεμος! Το αγαπημένο μου άλμπουμ όλων των εποχών είναι το "Raw Power".

Που είναι πραγματικά «ωμή δύναμη»!
Ναι, ναι! Είναι καταπληκτικό! Ο Iggy είναι ένα πρόσωπο πολύ σημαντικό για εμένα, εδώ και πολλά χρόνια. Ο Θεός να τον έχει καλά που κατάφερε να μείνει ζωντανός! Αυτό που του λέω είναι: «Σταμάτα να κοπανάς τον εαυτό σου στον τοίχο και μετά να αναρωτιέσαι γιατί έχεις καρούμπαλα!». (γέλια) Είναι τρελός, είναι παλαβιάρης, έχει πλάκα, προσφέρει αγάπη και είναι ανοιχτόκαρδος. Τον λατρεύω όσο κανέναν άλλο. Είναι το απόλυτο είδωλό μου!

Επιπλέον, ως καλλιτέχνης, έχει μια μοναδική εξαιρετική σκηνική παρουσία και αυτό ισχύει και για εσένα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι σου συμβαίνει όταν ανεβαίνεις στη σκηνή.
Δεν ξέρω, ρώτα τον άλλο.

Τι εννοείς; (γέλια)
Είναι κάποιος άλλος. Ένας τρίτος. Αυτή τη στιγμή μιλάω με εσένα και μπορώ να σου πω για τον εαυτό μου. Όταν βρίσκομαι στην σκηνή, συμβαίνει κάτι άλλο, βγαίνω έξω από τον εαυτό μου. Είναι μια παράξενη αίσθηση, πολύ σουρεαλιστική.

Τι γνώμη έχεις για την πειρατεία της μουσικής;
Τη μισώ! Για αυτό ιδρύσαμε την RamFam, τη δική μας εταιρία. Σε κάθε περιοδεία, θα υπάρχουν χίλια αντίτυπα σε βινύλιο από υλικό που κυκλοφόρησε παράνομα ως bootleg ή δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι περιορισμένης κοπής – γιατί έχουμε εμείς τα master – και θα πωλείται αποκλειστικά στις περιοδείες. Τα περισσότερα αντίτυπα προπωλούνται και τα υπόλοιπα τα παίρνουμε μαζί στις συναυλίες. Κρατάω για τον εαυτό μου πέντε αντίτυπα από κάθε χρώμα βινυλίου και, όταν τα υπόλοιπα εξαντληθούν, δεν θα τα ξαναδείς ποτέ. Έτσι αντιμετωπίζουμε αυτούς που κυκλοφορούν τα bootleg. Κυκλοφορούμε τη δική μας επανέκδοση του υλικού της συλλογής "Human Hurricane", με νέα επεξεργασία του ήχου, πιο μοντέρνα και πιο προσεγμένη έκδοση, σε φυσιολογική τιμή. Όταν πουληθούν όλα, αυτό ήταν! Δεν θα υπάρχουν άλλα bootleg και θα εξαφανιστούν.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Σε ευχαριστώ τόσο πολύ! Ο Θεός να σε έχει καλά!
  • SHARE
  • TWEET