Συνέντευξη Morgoth

«Για πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε ότι στη ζωή υπάρχουν περισσότερα πράγματα από το metal»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 05/07/2012 @ 13:03
Οι Γερμανοί deathsters Morgoth μετά από χρόνια απουσίας επανήλθαν το 2011 με μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων σε διάφορα φεστιβάλ, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται το 2012. Αυτές οι εμφανίσεις έδωσαν υλικό στην μπάντα για να δημιουργήσει ένα DVD, το πρώτο στην πορεία της. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τον Sebastian Swart, για να μας διαφωτίσει για αυτή την κυκλοφορία, την επαναδραστηριοποίηση της μπάντας και άλλα πράγματα, λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στην Αθήνα.

Γεια σου, τι κάνεις;
Πολύ καλά Αντώνη, ευχαριστώ.

Πώς προέκυψε η ιδέα να κυκλοφορήσετε ένα live DVD μετά από σχεδόν δεκαέξι χρόνια σιωπής; Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του άλμπουμ;
Το "Cursed to Live" DVD αποτελεί για μας το κλείσιμο της επετειακής περιοδείας, για τα είκοσι μας χρόνια από το "Cursed", που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2012. Είναι ένα λογικό βήμα για μας και επίσης ένα ευχαριστώ στους οπαδούς μας. Οπότε η σιωπή μας έχει διαρκέσει μόνο δεκατέσσερα χρόνια αφού τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε ενεργοί ξανά. Το DVD περιέχει ένα πλήρες live set περίπου εβδομήντα λεπτών, που ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο Way Of Darkness φεστιβάλ στη Γερμανία. Υπάρχει επίσης επιπλέον υλικό, όπως όλα τα επίσημα βίντεο της περιόδου 1990-1997, δύο τραγούδια από κάποιες warm-up εμφανίσεις το 2011 και δύο ζωντανά τραγούδια από το Rock Hard του 2011.

MorgothΠραγματοποιήσατε άλλες ζωντανές εμφανίσεις μετά την επανένωση; Ποιά ήταν η ανταπόκριση των οπαδών;
Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για επανένωση, καθώς δύο από τα αρχικά μέλη δεν είναι πλέον στην μπάντα. Ας το πούμε καλύτερα επιστροφή. Κάναμε περίπου δέκα συναυλίες το 2011 και θα κάνουμε περίπου δώδεκα αυτό τον χρόνο. Παίξαμε και θα παίξουμε σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπως το Maryland Deathfest, όπου ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. η επικοινωνία έγινε αρχές Ιουνίου). Στις 9 Ιουνίου παίζουμε στην Αθήνα με τους Exodus, Obituary και Heathen.

Πότε μπορούμε να περιμένουμε καινούριο άλμπουμ από τους Morgoth;
Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για καινούριο άλμπουμ αυτή τη στιγμή.

MorgothΥπάρχουν άλλα νέα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους οπαδούς της μπάντας;
Το σίγουρο είναι η συναυλία στην Αθήνα το Σάββατο, 9 Ιουνίου στο Fuzz Club.

Ποιοί ήταν οι λόγοι της διάλυσης της μπάντα πίσω στο 1997-98;
Υπήρξαν διάφοροι λόγοι, αλλά ο πιο σημαντικός ήταν ότι δεν θέλαμε να ήμασταν άλλο στον κύκλο «κάνουμε δίσκο-πάμε σε περιοδεία-κάνουμε δίσκο κ.ο.κ.». Το να κάνεις περιοδείες ήταν πια ενοχλητικό και το τελευταίο μας άλμπουμ, "Feel Sorry For The Fanatic", δεν βρήκε ανταπόκριση από τους οπαδούς μας. Ως άνθρωποι αλλάξαμε πολύ και για πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε ότι στη ζωή υπάρχουν περισσότερα πράγματα από το metal.

MorgothΤι θυμάσαι από την πρώτη περίοδο των Morgoth;
Η πρώτη μου περίοδο στους Morgoth  ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1990 και η πρώτη μου συναυλία ήταν στην Fargersta στη Σουηδία. Ήταν συναρπαστικό αλλά και χαοτικό. Τον Μάρτιο του 1991 περιοδεύσαμε στις ΗΠΑ με τους Kreator και τους Biohazard και αυτή σίγουρα ήταν σημαντική εμπειρία για όλους μας. Βασικά έχω μόνο καλές αναμνήσεις από αυτές τις ημέρες.

Ποιά θεωρείς την καλύτερη και την χειρότερη στιγμή/περίοδο της μπάντας;
Η περίοδος 1990-1994 εξελίχθηκε πολύ καλά για μας. Πολλές καλές συναυλίες και μεγάλα πάρτυ. Μετά από ένα διάλλειμα δύο χρόνων επιστρέψαμε το 1996. Αυτή η τελευταία περίοδος από πολλές απόψεις ήταν διαφορετική από αυτή των αρχών της δεκαετίας του '90. Δεν ήταν χειρότερη αλλά διαφορετική γιατί αλλάξαμε ως χαρακτήρες.
 
MorgothΠώς αποφασίσατε να επανενώσετε τους Morgoth μετά από τόσα χρόνια; Τι εύχεσαι για την μπάντα από εδώ και πέρα;
Κάποιοι διοργανωτές μας πλησίασαν και μας πρότειναν να εμφανιστούμε στα φεστιβάλ τους. Ο Marc (σ.σ.: Grewe) και εγώ θέλαμε πολύ να το κάνουμε αλλά επίσης γνωρίζαμε ότι ο Carsten (σ.σ.: Otterbach) και ο Rudiger (σ.σ.: Hennecke) δεν θα ενδιαφέρονταν για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ξέραμε ότι ο Harry (σ.σ.: Busse) έπρεπε να είναι ξανά στην μπάντα και απλά του το ζητήσαμε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η επιστροφή δεν υπολογίζεται να διαρκέσει για πάντα. Ο στόχος ήταν να εορτασθούν τα είκοσι χρόνια από το "Cursed" άλμπουμ. Πρώτα επιθυμούσαμε να εμφανιστούμε σε κάποια φεστιβάλ το 2011. Λόγω του ότι είχε πλάκα και επιτυχία, αποφασίσαμε να το επεκτείνουμε το 2012. Δεν υπάρχουν άλλα πλάνα για το 2013 αυτή τη στιγμή.

Παρακολουθείς τη σύγχρονη death metal σκηνή; Ξεχωρίζεις κάποιες μπάντες ή κάποιες κυκλοφορίες ανεξάρτητα από το είδος;
Για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολουθώ από κοντά την death metal σκηνή. Μου αρέσει αυτό που κάνουμε και μου αρέσουν κάποιες άλλες death metal  μπάντες, αλλά το metal δεν είναι το παν στην μουσική. Μου αρέσουν πολλά μουσικά είδη και φυσικά μισώ άλλα, όπως η reggae για παράδειγμα.

Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Θα σας δούμε στην συναυλία στο Fuzz Club στην Αθήνα στην πρώτη γραμμή. Είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα και είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Κι εγώ ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET