Συνέντευξη Krokus (Chris Von Rohr)

«Εμείς έχουμε τον Bon Scott»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 13/03/2013 @ 15:11
Οι Krokus αποτελούν αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες hard rock μπάντες των τελευταίων 35 ετών. Μετά τη δυναμική επιστροφή τους με το "Hoodoo" το 2010, το ολοκαίνουριο "Dirty Dynamite" αποδεικνύει ότι οι Ελβετοί rockers βρισκονται ξανά στο σωστό δρόμο. Ο ιδρυτής, μπασίστας και πραγωγός τους Chris Von Rohr μιλά για το καινούριο άλμπουμ, τη σύγκριση ανάμεσα στους Krokus και τους AC/DC, δηλώνει την αγάπη του για την Ελλάδα και ζητά από τους Έλληνες διοργανωτές να φέρουν τους Krokus για να παίξουν ζωντανά στην χώρα μας, καλύπτοντας τους μόνο τα έξοδα.

Γεια σου Chris, είμαι ο Θοδωρής από το Rocking.gr. Πώς είσαι;
Γεια σου φίλε μου, που είναι ο ζεστός καιρός; Είμαι ο Chris Von Rohr και ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σου καθώς είμαι μεγάλος θαυμαστής της χώρας σας. Εδώ η θερμοκρασία είναι συνεχώς υπό το μηδέν, οπότε μετά από κάποιο καιρό όλοι αρρωσταίνουν λίγο κατά διαστήματα, αλλά η γενικότερη αίσθηση είναι πολύ καλή εξαιτίας δύο πραγμάτων: Το άλμπουμ έφτασε στο #1 της χώρα μας με τη κυκλοφορία του και η άνοιξη δεν είναι πολύ μακριά. Αυτοί είναι δύο λόγοι για να νιώθεις καλά.

KrokusΑς μιλήσουμε για το καινούριο σας άλμπουμ: Είναι έτοιμο, έχει κυκλοφορήσει, λέγεται "Dirty Dynamite" και βρίσκει τον Mandy Meyer πίσω στους Krokus αλλά τον Freddy Steady να έχει αποχωρήσει. Ποιά είναι η συνεισφορά του Mandy στο album και τι γίνεται με τον drummer, από τη στιγμή που δεν έχετε κάποιο μόνιμο μέλος που να καλύπτει τη θέση του drummer αυτή τη στιγμή;
Πρώτα απ' όλα, όσον αφορά τον Mandy Meyer: Θέλαμε να επανακτήσουμε την αίσθηση που είχαμε στο "Metal Rendez-vous" και το "Hardware", κάποιον που να παίζει πιο μελαγχολικά. Έχουμε τραγούδια όπως τα "Winning Man", "Screaming In The Night" και "Fire", πιο δραματικά τραγούδια που δεν είναι στο ύφος των AC/DC αλλά περισσότερο στο δικό μας ύφος. Υπάρχουν γύρω στα δέκα τέτοια τραγούδια. Θέλαμε να προσθέσουμε κάποιον στη μπάντα, καθώς ο Fernando καλύπτει το Chuck Berry, AC/DC παραδοσιακό rock 'n' roll στυλ, και ο Mandy που παρεμπιμπόντως έχει υπάρξει άλλες δύο φορές στη μπάντα καλύπτει το περισσότερο δραματικό, μελαγχολικό και ίσως μοντέρνο, αν θες να το πεις έτσι, ύφος. Έτσι κάναμε αυτή τη κίνηση και αντί να αντικαταστήσουμε έναν κιθαρίστα απλά προσθέσαμε άλλον έναν. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον η μπάντα γίνεται πιο νέα και δεύτερον είναι η καλύτερή μας εκδοχή και οι οπαδοί μας θα απολαύσουν ειδικά ζωντανά τους καλύτερους Krokus που υπήρξαν ποτέ. Αυτό είναι σίγουρο. Το διαπιστώσαμε και στη Γερμανία, στο Knockout Festival. Όσον αφορά τον drummer τώρα, ο Freddy Steady δεν είχε παίξει ούτε στο προηγούμενό μας άλμπουμ, το "Hoodoo". Εκεί έπαιξε ο ο διάσημος Αμερικανός Kenny Aronoff  που παίζει με τον John Fogerty, τους Chickenfoot και άλλους. Τα τελευταία χρόνια είχαμε σαν drummer τον Κώστα Ζαφειρίου, τον Έλληνα που παίζει στους Pink Cream 69 και τους Unisonic. Παίζαμε με αυτόν, γιατί ο Freddy δεν ήταν τόσο ενεργητικός για αυτό που θέλαμε, καθώς κανένα όργανο στο δεν έχει αλλάξει στο rock 'n' roll τόσο δραστικά όσο τα τύμπανα. Αν κοιτάξεις μπάντες όπως αυτή τoυ Ozzy, τους Whitesnake, τους Scorpions, έχουν αυτόν το απόλυτα ενεργητικό ήχο στα τύμπανα, οπότε θέλαμε κάτι τέτοιο. Γι' αυτόν τον λόγο αλλάξαμε, και τώρα, όταν ήμασταν στη Γερμανία, στο Knockout Festival, συναντήσαμε τον Daniel Loble των Helloween και αυτός είναι που θα συμμετέχει στη μπάντα. Θέλαμε κάποιον πρωτοκλασάτο, θέλαμε για την επόμενή μας φάση να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και να δείξουμε κάτι ειδικά στον τομέα των ζωντανών εμφανίσεων. Όπως έκανε και ο Buffalo Bill που είχε πάντα τον πρώτο Ινδιάνο μαζί του. Πρέπει κάτι να κάνεις, αλλιώς καταντάει βαρετό.

Krokus - Dirty DynamiteΣχετικά με το εξώφυλλο τώρα, τι αντιπροσωπεύει το Αγγλικό bulldog;
Πρώτα απ' όλα έχω γράψει ένα βιβλίο που δεν το ξέρετε γιατί δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα. Ονομάζεται "Dogs Must Rock Forever". Όλοι εμείς νιώθουμε σαν νεαρά rock σκυλιά επάνω στη σκηνή. Αλλά θέλαμε και για αλλαγή αντί για την νεκροκεφαλή ή κάτι ανάλογο που χρησιμοποιούμε πάντα, να φέρουμε κάτι που αντίστοιχό του δεν υπήρξε ποτέ σε κανένα μας εξώφυλλο. Οπότε μας ήρθε η ιδέα με αυτό το bulldog, το το οποίο έχει σίγουρα μια σχεδόν αρχαιοελληνική φιλοσοφική οπτική, στο στυλ ότι «δεν μου καίγεται καρφί για το τι γίνεται στον κόσμο όσο έχω φαγητό στο πιάτο μου» και έτσι έχουμε αυτή την εικόνα που αρέσει σε όλους μας. Στη Γερμανία και την Ελβετία το εξώφυλλο έχει γίνει σχεδόν cult. Όπως το εξώφυλλο των Pink Floyd με την αγελάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το εξώφυλλο, γιατί το σκυλί τα σπάει και υπάρχουν ιστορίες για το πως ζει καθώς υπάρχει στη πραγματικότητα, απλά είναι επεξεργασμένο με υπολογιστή. Αλλά το σκυλί πραγματικά υπάρχει. Και το εκπαιδεύουμε να φέρνει τις μπαγκέτες στον drummer επάνω στη σκηνή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το εξώφυλλο.

KrokusΌπως είχε συμβεί και στο προηγούμενό σας άλμπουμ είσαι ξανά ο παραγωγός. Πώς ενεπλάκεις στη παραγωγή των Krokus;
Έχω κάνει πολλές άλλες πετυχημένες παραγωγές, για τους Gotthard π.χ. και έχω ασχοληθεί με τη παραγωγή στα πρώτα χρόνια των Krokus, στη προπαραγωγή πολλών album μαζί με διαφορετικούς παραγωγούς, οπότε άρχισε να με ενδιαφέρει το όλο θέμα. Και όπως λέει και ο Fernando ή ο Mark, «ο Chris ξέρει καλύτερα τι είναι καλό για τη μπάντα και τι θέλουν να ακούσουν οι οπαδοί». Μεγάλωσα μέσα σε αυτή τη δουλειά και μου αρέσει. Αν κάνω εγώ τη παραγωγή σαν μέλος της μπάντας θα είναι περισσότερο Krokus. Από τη εμπειρία μας με τους εκτός της μπάντας παραγωγούς είδαμε ότι οι περισσότεροι δεν ήταν όσο καλοί περιμέναμε, οπότε η μπάντα αποφάσισε να αναλάβω εγώ.

Νομίζω πως έχεις κάνει φοβερή δουλειά.
Σ' ευχαριστώ!

KrokusΤο "Dirty Dynamite" ηχογραφήθηκε εν μέρει στα φημισμένα Abbey Road Studios. Νομίζω τα φωνητικά και το μπάσο.
Ναι, και κάποιες κιθάρες επίσης. Δεν κάνεις μια τέτοια κίνηση για τεχνικούς λόγους, καθώς μπορείς να ηχογραφήσεις σε οποιοδήποτε studio, ακόμα και στην Ελβετία, δεν θα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και ακούς κουδούνια από τις αγελάδες! Η απόφαση από εμένα σαν παραγωγό πάρθηκε για να δώσω στον τραγουδιστή και το κιθαρίστα μια επιπλέον αίσθηση. Αν πας τώρα στο Abbey Road Studio δεν έχει αλλαχτεί τίποτε, είναι ακόμη όπως ήταν στα sixties. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεσαι τον ενισχυτή του Keith Richards, έχεις όλα τα μικρόφωνα του John Lennon, του Ringo Starr και οποιουδήποτε και σε μία γωνία βρίσκεις το water-pipe της Yoko Ono. Οπότε μπαίνεις στην ιστορία, είναι πολύ συναρπαστικό, απόλυτο, το σπουδαιότερο studio στο κόσμο. Αυτό σε βάζει σε μια θέση όπου πρέπει να δώσεις το 120%, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνεις. Εννοώ ότι βρίσκεσαι εκεί και δεν θες να τα σκατώσεις και πραγματικά δίνεις τα πάντα. Ήθελα σαν παραγωγός να χρησιμοποιήσω αυτήν την ενέργεια για αυτό το άλμπουμ καθώς η μουσική έχει να κάνει με το συναίσθημα. Όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπως αυτός υπάρχει το επιπλέον συναίσθημα που δεν μπορείς να έχεις στην Ελβετία ή πιθανότατα οπουδήποτε αλλού.

KrokusΕίναι μέρος της ιστορίας του rock 'n' roll.
Είναι μέρος της ιστορίας του rock 'n' roll και μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά είναι το Hammersmith Odeon Theatre όπου οι Krokus ξεκίνησαν την διεθνή τους καριέρα πριν από πολλά χρόνια. Ήταν ένα πολύ συναισθηματικό μέρος και ένα υπέροχο καλοκαίρι επίσης. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, και για μένα σαν παραγωγός ήταν η κορυφαία στιγμή όλης μου της καριέρας.

Καθώς υπάρχουν διασκευές σε πολλά άλμπουμ σας, διασκευάσατε το "Help" των Beatles, στο ύφος νομίζω της διασκευής που είχαν κάνει οι Deep Purple στο "Shades Of Deep Purple", πιο αργό και δραματικό.
Ακριβώς, είσαι πολύ καλά πληροφορημένος και χαίρομαι γιατί οι περισσότεροι δεν το ξέρουν αυτό. Όταν το '68 οι έβγαλαν το πρώτο τους είχαν διασκεύες στο "Hush" και το "Help".
 
KrokusΚαι στο "Hey Joe" και το "I'm Glad" επίσης!
Ναι, ναι! Πάντοτε μου άρεσε αυτή η εκδοχή του πρώτου άλμπουμ των Deep Purple, αλλά ο τραγουδιστής δεν το είχε, οπότε τον άλλαξαν και μετά ήρθε ο Ian Gillan. Σκεφτήκαμε ότι κανένας δεν γνωρίζει αυτό το κομμάτι, κανένας δεν ξέρει την πιο αργή έκδοση. Όταν κάνεις μια διασκευή, είναι πολύ σημαντικό να δίνεις το δικό σου στίγμα, ώστε να πεις στο τέλος ότι «αυτό είναι Krokus». Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βγει σαν το δεύτερο single από το "Dirty Dynamite" και πολύ χαρούμενος που το κάναμε, επειδή είναι ένα σπουδαίο τραγούδι με σπουδαίους στίχους, οι οποίοι έχουν μεγάλο νόημα για εμάς. «When I was younger, so much younger than today, I never needed anybody's help in any way». Είναι ένα υπέροχο τραγούδι, το κάναμε και είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Ελπίζω να άρεσε και σε σένα.

KrokusΝαι, πάρα πολύ. Να μιλήσουμε λίγο για τις διαφορές μεταξύ του "Dirty Dynamite" και των πιο πρόσφατων δίσκων που κάνατε.
Ok. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του νέου μας άλμπουμ και του "Hoodoo", το οποίο ανέβηκε στο #9 των ελληνικών charts, κάτι που με εξέπληξε παρεμπιπτόντως, γιατί πηγαίνω κάθε χρόνο στη Κρήτη και ο φίλος μου ο Δημήτρης και οι φίλοι του εκεί επίσης εξεπλάγησαν. Ήταν πραγματικά μια απίθανη εμπειρία ελπίζω να καταφέρουμε και αυτή τη φορά κάτι αντίστοιχο. Η διαφορά είναι ότι παίξαμε πολύ περισσότερο μαζί αυτή τη φορά. Είναι λίγο πιο σκληρό, είναι περισσότερο Krokus. Μας πήρε περισσότερο από ένα χρόνο και χιλιάδες ώρες για να προκύψει το "Dirty Dynamite". Είναι πολύ περισσότερο δουλεμένο σε μια νέα περίοδο για εμάς και ελπίζω αυτό να γίνει αντιληπτο, γιατί είναι κάτι νέο και όχι απλά ένας συνδυασμός όπως τα προηγούμενα. Αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χρόνο στο νέο άλμπουμ.

Υπάρχει μία ερώτηση που πιθανώς έχεις ακούσει και απαντήσει ένα εκατομμύριο φορές. Ποιό είναι το σχόλιό σου για τη σύγκριση μεταξύ Krokus και AC/DC και για όλους αυτούς που θεωρούν τους Krokus μία ρέπλικα των AC/DC;
Πρώτα απ' όλα είναι ένα μεγάλο κομπλιμέντο διότι πρόκειται για την αγαπημένη μου μπάντα. Δεύτερον, εμείς έχουμε τον Bon Scott, καταλαβαίνεις τι εννοώ. Με τον Marc Storace έχουμε τον τραγουδιστή που τα διαλύει όλα. Αν τον δεις ζωντανά και δεν ξέρεις τα albums, αυτός ο τύπος τραγουδάει, ή όπως έχει πει το περιοδικό Rolling Stone «φαίνεται ότι έχει βγει από την ίδια μάνα με τον Bon Scott». Αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο και το λαμβάνουμε ως κομπλιμέντο. Μετά λέω σε όλους αυτούς «έχετε δίκιο, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά στους Krokus που οι AC/DC ποτέ δεν είχαν». Είναι η πλευρά με τις μπαλάντες όπως το "Help". Ακόμα και το ομώνυμο τραγούδι στο "Dirty Dynamite" δεν μοιάζει με AC/DC και θα μπορούσα να ονομάσω αυτή τη στιγμή είκοσι ακόμη τραγούδια που δεν έχουν καμία σχέση, όπως το "Tokyo Nights", το "Fire", το "Easy Rocker" και όλα αυτά τα τυπικά τραγούδια των Krokus. Έχουμε αυτές τις δύο πλευρές και μου αρέσει αυτή η μίξη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε το αμέσως επόμενο καλύτερο πράγμα μετά τους AC/DC. Έτσι είναι και μας αρέσει.

KrokusΘα έλεγα ότι είναι ίσως εύκολο να διασκευάσεις ή να παίξεις σαν AC/DC, αλλά πολύ πολύ δύσκολο να αγγίξεις το feeling που έχουν.
Ακριβώς. Ένας Σουηδός δημοσιογράφος μου είπε ότι το τελευταίο των AC/DC θα χρειαζόταν μερικά τραγούδια όπως αυτά που έχουμε στο "Dirty Dynamite", γιατί το τελευταίο τους άλμπουμ είχε αδυναμίες. Ή ένας Βρετανός δημοσιογράφος που είπε ότι το "Long Stick Goes Boom", ένα δικό μας κομμάτι, είναι το καλύτερο riff που οι AC/DC ποτέ δεν έγραψαν. Νομίζω ότι είμαστε καλοί ανταγωνιστές. Οπωσδήποτε δεν μπορείς να υποκαταστήσεις τον Angus Young, ο Angus Young είναι ο Angus Young, αλλά όσον αφορά το άλμπουμ, λαμβάνω πολλά μηνύματα από ανθρώπους που λένε «μακάρι οι AC/DC να ήταν τώρα τόσο καλοί όσο εσείς στο τελευταίο τους άλμπουμ». Νομίζω πως από τη στιγμή που κάνουμε τραγούδια που είναι τα δικά μας, δεν έχω πρόβλημα να μοιάζουν με AC/DC. Υπάρχουν μερικές μπάντες, όπως οι Αυστραλοί Airbourne που τους λείπουν τα καλά τραγούδια. Δεν είναι πρωτοκλασάτοι, τους λείπουν τα καλά τραγούδια και εμείς έχουμε κάποια cult τραγούδια. Δεν χρειάζεται να στο πω αυτό, γνωρίζεις τη δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι Krokus έχουν βγάλει μερικά σπουδαία τραγούδια, έτσι δεν είναι;

Chris Von Rohr (Krokus)Ναι, συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι είχες πολλά σκαμπανευάσματα στη καριέρα σου. Ποιό είναι κατά τη γνώμη σου το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα;
Ίσως να φανεί τρελό, αλλά τα καλύτερα πράγματα συνέβησαν απλά όταν ήμουν στη μπάντα. Συγνώμη που το λέω τόσο ανοιχτά, αλλά ήμουν στη μπάντα πρώτα απ’ όλα ιδρύοντας την και έπειτα ήμουν στο "Metal Rendez-vous", το "Hardware", το "One Vice At A Time" και το "Headhunter". Μετά ήμουν εκτός μπάντας, εκδιώχθηκα, νόμιζαν ότι μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα. Δεν ήταν αυτό το θέμα, το όλο πράγμα πήγαινε συνεχώς προς τα κάτω... Όταν γύρισα, προσπάθησα να επαναφέρω τη ποιότητα με το "Hoodoo" και τώρα με το "Dirty Dynamite". Στο ενδιάμεσο υπήρξε ένα άλμπουμ με το τίτλο "Heart Attack", όπου είχα επιστρέψει ξανά, αλλά η μπάντα ήταν διαλυμένη και δεν μπορούσα να περισώσω πολλά. Μπορώ να πω όμως ότι αυτά τα έξη επτά άλμπουμ είναι πιθανότατα, όπως λένε και οι οπαδοί, τα καλύτερα και τα περισσότερο Krokus album που κάναμε, επειδή υπάρχει χημεία ανάμεσα στον Fernando, εμένα και τον Marc, η οποία είναι απαραίτητη για να εμφανιστεί το πλήρες φάσμα των Krokus. Έτσι το βλέπω, αλλά ήταν και μία τεράστια ευκαιρία να είμαι για σχεδόν είκοσι χρόνια εκτός της μπάντας, να γίνω ο ίδιος παραγωγός και να μάθω πολλά άλλα πράγματα για τη ζωή. Είχα τη δική μου εκπομπή στη τηλεόραση και έγραψα τρία βιβλία. Είχε ενδιαφέρον, αλλά τώρα μπορούμε ευτυχώς να ροκάρουμε ξανά μαζί και νομίζω ότι δεν είναι καθόλου υπερβολή να πω κάτι τέτοιο. Αν έρθεις να μας δεις τώρα ζωντανά -θα παίξουμε στα μεγαλύτερα festival της Ευρώπης, στο Hellfest στη Γαλλία, στο Sweden Rock και σε μεγάλα φεστιβάλ στη Γερμανία- θα δεις τη καλύτερη μπάντα που υπήρξε ποτέ, γιατί έτσι απλά είναι. Είμαστε χαρούμενοι που δεν θεωρούμαστε μια «παχιά» ηλικιωμένη μπάντα που πηγαινοέρχεται σε μασάζ και μαθήματα golf. Δίνουμε στις νεότερες μπάντες να καταλάβουν, αυτό το υπόσχομαι.

KrokusΝομίζω ότι η πρώτη μεγάλη επιτυχία για εσάς ήταν το 1980. Πώς είναι για μια νεαρή μπάντα από την Ελβετία να βρίσκεται να παίζει στις Η.Π.Α.;
Ήταν πραγματικά σπουδαίο, αλλά ακόμη πιο σπουδαίο ήταν που καταφέραμε πρώτα να «κατακτήσουμε» την Αγγλία, καθώς αυτή ήταν για εμάς κατ' αρχάς η πατρίδα του rock 'n' roll. Νομίζω ότι ήταν λοιπόν απίθανο να παίζεις με όλες τις μπάντες που θεωρείς ήρωες σου, να βρίσκεσαι στο δρόμο και μετά να πηγαίνεις στην Αμερική και να αποκτάς μερικούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους εκεί. Είναι ότι περισσότερο θα μπορούσες να περιμένεις στη ζωή σου. Δεν υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο να προσθέσω σ' αυτό.

KrokusΥπάρχουν σχέδια για εκτεταμένη περιοδεία στα πλαίσια του "Dirty Dynamite" και για επίσκεψη στην Ελλάδα το καλοκαίρι ή κάποια στιγμή μέσα στο 2013;
Θα σου πω την αλήθεια, εύχομαι πάρα πολύ να παίξω στη χώρα σας. Πείτε στους διοργανωτές να επικοινωνήσουν μαζί μας. Θέλουμε να παίξουμε στην Ελλάδα, δεν έχουμε παίξει ποτέ. Έχουμε παίξει στη Ρωσία, στην Ιαπωνία, σε όλον τον κόσμο αλλά ποτέ στην Ελλάδα. (σημ: οι Krokus έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα το 2007 χωρίς τον Chris). Θα ήταν υπέροχο να έρθουμε στη χώρα σας. Αντιλαμβάνομαι την κακή διαχείριση και όλα αυτά, οπότε πιστεύω ότι θα ήταν καλό να έρθουμε εκεί και δεν πρόκειται για τα χρήματα, ερχόμαστε να παίξουμε μόνο με τα έξοδα της μετακίνησης και της συναυλίας γιατί αγαπώ το πνεύμα, τη φιλοσοφία και τη χώρα σας. Αυτό μπορώ να πω και ελπίζω ότι κάποια μέρα θα συμβεί.

Σ' ευχαριστώ πολύ Chris, ήταν πραγματική απόλαυση και τιμή για μένα να μιλήσω μαζί σου.
Και για εμένα επίσης. Σ’ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
  • SHARE
  • TWEET