Συνέντευξη Holy Grail

«Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι κιθαρίστες εκεί έξω, αλλά αυτό που θυμάται ο κόσμος είναι το πώς παρουσιάστηκε το shredding»

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 09/01/2013 @ 12:30
Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του heavy metal είναι να βγάζει μπάντες σαν τους Holy Grail. Μπάντες που πατάνε πάνω στα σπουδαία παραδοσιακά στοιχεία του, προσθέτουν προσωπικότητα και ανανεώνουν το ενδιαφέρον για αυτή τη μουσική συνεχώς. Το νέο τους, δεύτερο άλμπουμ, "Ride The Void", είναι το πρώτο σπουδαίο metal άλμπουμ για το 2013 και για αυτό μιλήσαμε με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Eli Santana.

Γεια σου από την Ελλάδα και το Rocking.gr. Πώς τα πας;
Τα πάω εξαιρετικά. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το νέο χρόνο, σε ευχαριστώ.

Συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Θεωρώ πως είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρας σας.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήρια. Συμφωνώ πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά για εμάς. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το νέο άλμπουμ και θεωρώ πως θα μας βοηθήσει να πάμε εκεί που θέλουμε ως μπάντα.

Πες μας δυο λόγια γύρω από την ιστορία της μπάντας, πώς δημιουργήθηκε κλπ, ειδικά για αυτούς που δεν σας γνωρίζουν σαν όνομα ακόμα.
Οι Holy Grail ξεκίνησαν στην Pasadena της Καλιφόρνια όταν ο τραγουδιστής James Paul Luna, ο drummer Tyler Meahl και ο κιθαρίστας James Larue εγκατέλειψαν τους White Wizzard για να δημιουργήσουν κάτι λιγότερο περιορισμένο σε μια χρονική περίοδο του metal.  Έφεραν κι έναν δεύτερο κιθαρίστα, εμένα δηλαδή και ο Blake Mount προστέθηκε στο μπάσο. Μετά την ολοκλήρωση του "Crisis In Utopia" ο James Larue εγκατέλειψε την μπάντα και αργότερα προσελήφθη ο Alex Lee από τους Bonded By Blood για να παίξει κιθάρα. Αυτό είναι και το τρέχον line up με το οποίο ηχογραφήθηκε τόσο το EP "Season's Bleedings", όσο και το "Ride The Void".

Holy GrailΠοιές αλλαγές γενικότερα έλαβαν χώρα μετά την κυκλοφορία του "Crisis In Utopia"; Ποιές θα έλεγες πως είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο άλμπουμ;
Πέραν του ότι αλλάξαμε κιθαρίστες μετά την κυκλοφορία του "Crisis In Utopia", χρησιμοποιήσαμε έναν διαφορετικό παραγωγό για το νέο άλμπουμ. Θεωρώ όμως πως η βασική διαφορά μεταξύ των δύο άλμπουμ ήταν η σύνθεση των τραγουδιών. Δέσαμε πολύ τα στοιχεία και κόψαμε το λίπος από πολλά τραγούδια και γενικά είχαμε καλύτερη αντίληψη του τι κάνουμε. Σίγουρα, μας έλειπε η άγρια αθωότητα που είχαμε στο πρώτο άλμπουμ. Αλλά είναι σημαντικό να μεγαλώνεις, κάτι που αισθάνομαι ότι πετύχαμε. Επίσης, είχαμε πολλά τραγούδια ανάμεσα στα οποία έπρεπε να επιλέξουμε για το νέο άλμπουμ, τα οποία μας άρεσαν πολύ. Στο πρώτο άλμπουμ δεν είχαμε αυτή την επιλογή.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Matt Hyde που είναι περισσότερο γνωστός για πιο thrash και πιο σκοτεινό υλικό, όπως η δουλειά του με τους Slayer;
Ήταν καταπληκτικό το να δουλεύουμε με τον Matt. Μάθαμε τόσα πολλά κατά τη δημιουργία του άλμπουμ. Μας έκανε να προσεγγίσουμε πραγματικά τα τραγούδια ως συνθέτες και όχι ως απλά μια  metal μπάντα που προσπαθεί να χωρέσει ένα σύνολο από riff. Αυτό που ήταν σπουδαίο αναφορικά με τον Matt ήταν πως μας έκανε να πάρουμε την προ-παραγωγή πραγματικά στα σοβαρά, οπότε όταν στην ουσία ξεκινήσαμε να γράφουμε δεν υπήρχαν εκπλήξεις. Ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικό. Υποθέτω πάντως πως βοήθησε και το γεγονός πως τόσο ο Matt, όσο και όλα τα μέλη της μπάντας μέναμε στην ίδια πόλη.

Holy GrailΞέρεις, υπάρχουν διάφορες μόδες στο heavy metal αυτή την περίοδο και το New Wave Of Traditional Heavy Metal είναι μια από αυτές. Υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες μπάντες, αλλά κατά την άποψή μου ξεχωρίζετε γιατί δεν εξαρτάστε τόσο πολύ από τον παλιό ήχο. Γνωρίζεις κάποιες από τις μπάντες του ιδιώματος στο οποίο αναφέρομαι; Πώς το βλέπεις όλο αυτό;
Γνωρίζω κάνα δύο μπάντες αυτού του είδους και πραγματικά μου αρέσουν, αλλά το να κολλάς σε ένα συγκεκριμένο είδος δεν είναι για εμάς. Είμαστε όλοι οπαδοί του NWOBHM και πολύ επηρεασμένοι από αυτό, αλλά είμαστε ταυτόχρονα επηρεασμένοι και από άλλα είδη του metal όπως το death metal και το prog metal. Απλά, δεν μας κάνει αίσθηση να τραβάμε επιρροή μόνο από ένα είδος ή μια χρονική περίοδο. Προσπαθούμε να γράφουμε μουσική που μας κάνει χαρούμενους.

Το άλμπουμ περιέχει εντυπωσιακή κιθαριστική δουλειά. Είναι φανταστική και θα έλεγα πως είναι το μεγάλο σας πλεονέκτημα. Θα συμφωνούσες;
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είμαι πολύ κολακευμένος. Νομίζω πως η δουλειά στις κιθάρες δίνει ένα στίγμα, αλλά δεν θα έλεγα πως είναι το κύριο πλεονέκτημά μας. Νομίζω πως είναι τα τραγούδια και οι φωνητικές μας μελωδίες. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι κιθαρίστες εκεί έξω, αλλά αυτό που θυμάται ο κόσμος το πώς παρουσιάστηκε το shredding. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί που μπορούμε να παρουσιάζουμε την κιθαριστική δουλειά μας μέσα από καλά τραγούδια.

Holy Grail - Ride The VoidΤο αγαπημένο μου τραγούδι στο άλμπουμ είναι το "Crosswinds". Ίσως λίγο πιο thrash, αλλά σπουδαίο τραγούδι. Έχεις κάποια τραγούδια που ξεχωρίζεις;
Χαίρομαι που το ακούω. Το "Crosswinds" είναι ένα από τα αγαπημένα μου επίσης. Το έχουμε παίξει ήδη ζωντανά και έχει πολλή πλάκα. Επίσης, πιάνω τον εαυτό μου να ακούει πολύ το "Too Decayed To Wait". Νομίζω όμως ότι το αγαπημένο μου είναι το "Sleep Of Virtue". Αλλάζει κάθε μέρα. Αυτή τη στιγμή το αγαπημένο μου να παίζουμε ζωντανά είναι το ομώνυμο.

Στο δελτίο τύπου αναφέρει πως το άλμπουμ έχει να κάνει με «νοσηρές ιστορίες κατά συρροή δολοφόνων». Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τους στίχους και πόσο σημαντικοί είναι για τους Holy Grail;
Υπάρχει ένα τραγούδι για έναν serial killer, αλλά εν η συνολική θεματολογία του δίσκου έχει να κάνει με τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος. Πολλοί στίχοι μπορεί να φαντάζουν ψυχροί και σκοτεινοί, αλλά όλα τα τραγούδια διακατέχονται από μια αίσθηση ελπίδας. Οι στίχοι είναι πραγματικά σημαντικοί για εμάς, διότι γράφουμε από μια πιο προσωπική σκοπιά. Το "Rains Of Sorrow" φερ' ειπείν είναι βασισμένο σε μια σειρά από μηνύματα που έλαβα από τον θείο μου, καθώς πάλευε με τον καρκίνο.

Ένα πράγμα που θα ήθελα να δω τους Holy Grail να προσπαθούν είναι κάτι πιο αργό ή μια power ballad (πιο ξεκάθαρα από το "Rains Of Sorrow"). Το ιντερλούδιο του "Wake Me When It's Over" υποδεικνύει πως μπορείτε να κάνετε κάτι καλό με ακουστικές κιθάρες και βιολιά. Θα το έβλεπες πιθανό;
Σίγουρα θα μπορούσα να μας φανταστώ να γράφουμε μια πιο αργή μπαλάντα κάποια στιγμή, αλλά θα έπρεπε να προκύψει φυσιολογικά. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια επιτηδευμένη power ballad. Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα με τις ακουστικές κιθάρες και τα βιολιά στο μέλλον. Αυτό ήταν ένα από τα πιο ωραία πράγματα που ηχογράφησα στο άλμπουμ. Μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν εκεί όταν ηχογραφήθηκαν τα βιολιά, αλλά αυτό έγινε όταν ήμασταν σε περιοδεία.

Holy GrailΈχετε περιοδεύσει με πολλά και σημαντικά ονόματα όπως οι Blind Guardian και οι DragonForce. Αυτή τη στιγμή είστε σε περιοδεία με τους Anthrax και τους Exodus. Ποιά μπάντα σας έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί;
Θα πρέπει να πω πως η μπάντα που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση σε μας ήταν οι 3 Inches Of Blood, διότι ήταν η πρώτη μπάντα που περιοδεύσαμε μαζί. Μας έμαθαν πώς να περιοδεύουμε και πώς να ισορροπούμε μεταξύ του να διασκεδάζουμε και να είμαστε επαγγελματίες. Το σπουδαιότερο πράγμα που έμαθα από όλες αυτές τις θρυλικές μπάντες ήταν πόσο ευγενικοί είναι όλοι τους. Φαίνεται πως η μουσική βιομηχανία είναι τόσο σκληρή που μάλλον αποβάλλει όλους τους μαλάκες και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή για τους λάθος λόγους.

Πριν δύο χρόνια επέλεξα το "Crisis In Utopia" ως την καλύτερη underground metal κυκλοφορία για το 2010 και τώρα -δύο μόλις χρόνια μετά- είστε μέλος της οικογένειας της Nuclear Blast, ίσως της μεγαλύτερης ανεξάρτητης metal δισκογραφικής εταιρείας. Το βλέπεις σαν κάποιου είδους αναγνώριση για εσάς; Υποθέτω πως είχατε πολλές προτάσεις. Τι σας οδήγησε στη Nuclear Blast;
Αυτό είναι φοβερό. Σ' ευχαριστώ. Πράγματι νιώθω πως το ότι ήλθαμε στην οικογένεια της Nuclear Blast, ως ενός είδους αναγνώριση. Θεωρώ πως κάναμε αίσθηση με το ντεμπούτο άλμπουμ μας και τις ακατάπαυστες περιοδείες. Είχαμε και κάποιες άλλες προσφορές, αλλά το να μπούμε στην ομάδα μιας από τις μεγαλύτερες metal εταιρείες στον κόσμο, απλά φαινόταν πως δεν ήθελε καθόλου σκέψη.

Holy GrailΠόσο σημαντικός είναι στις μέρες μας ο ρόλος μιας εταιρείες για μπάντες σαν εσάς;
Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μπάντες όπως εμείς. Έχουμε μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση γύρω από το να βρίσκεται κάποιος σε μια μπάντα και κανείς μας δεν κατέχει ιδιαίτερα την κοινωνική δικτύωση. Κάθε σπουδαία μπάντα έχει μια σπουδαία ομάδα πίσω της. Και θεωρώ πως αυτό το έχουμε εμείς τώρα.

Τι διαφορές θα έλεγες πως έχουν οι metal οπαδοί στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία; Αν δεν κάνω λάθος έχετε ήδη φτιάξει μια καλή βάση οπαδών στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου...
Δεν έχουμε και μεγάλη εμπειρία από την Ευρώπη, πέραν μερικών ευρωπαϊκών φεστιβάλ, αλλά τους βρήκαμε ιδιαίτερα τρελαμένους με το metal εκεί. Οι οπαδοί στις Η.Π.Α. σε κάνουν να το κερδίσεις αυτό. Και οι οπαδοί στην Ιαπωνία είναι πολύ σχολαστικοί. Παίζαμε σε ένα φεστιβάλ στην Ιαπωνία, στις 11 το πρωί και το μέρος ήταν γεμάτο. Ανυπομονώ να ξαναπάω εκεί και σίγουρα θέλω πολύ να περάσουμε κάποιο χρόνο στην Ευρώπη.

Holy GrailΘα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τα αγαπημένα σου άλμπουμ για το 2012;
Πραγματικά λάτρεψα το νέο άλμπουμ των Neurosis, "Honor Found In Decay". Άκουγα το νέο Gojira όλη την ώρα. Το "CVI" των Royal Thunder είναι οπωσδήποτε ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ εδώ και καιρό. Μάλιστα, περιοδεύσαμε με τους Royal Thunder το περασμένο καλοκαίρι και ήταν τρομεροί live. Τέλος, μου άρεσε πολύ και το "Koi No Yokan" των Deftones.

Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Ελπίζω να σας δούμε στην Ελλάδα σύντομα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά ελπίζω να παίξουμε στην Ελλάδα στο κοντινό μέλλον.
  • SHARE
  • TWEET