Συνέντευξη Gojira

«Πολλοί άνθρωποι μας ανακάλυψαν λόγω των Metallica»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 26/07/2012 @ 12:31
Οι Γάλλοι Gojira έχουν προκαλέσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομα τους τα τελευταία χρόνια. Με την κυκλοφορία ενός ακόμα εξαιρετικού άλμπουμ δείχνουν έτοιμοι να πετύχουν ακόμα σημαντικότερα πράγματα και να φτάσουν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές καταφέραμε τελικά να επικοινωνήσουμε τον drummer της μπάντας, Mario Duplantier, ο οποίος μας μίλησε σχετικά με το καινούριο άλμπουμ αλλά και τα άμεσα σχέδια του συγκροτήματος, στα στενά χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας.

Γεια σου, τι κάνεις;
Είμαι πολύ καλά. Είναι καλοκαίρι και είμαι στη Γαλλία αυτή τη στιγμή.

Συγχαρητήρια για άλλο ένα μεγάλο άλμπουμ.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Γιατί χρειαστήκατε τέσσερα χρόνια για να κυκλοφορήσετε καινούριο άλμπουμ;
Πρώτα απ 'όλα, άλλαξε η κατάσταση της μπάντας. Στην αρχή ήμασταν απλά ένα γαλλικό συγκρότημα που περιόδευε στη Γαλλία όλη την ώρα. Αργότερα γίναμε λίγο πιο γνωστοί και στον υπόλοιπο κόσμο και αρχίσαμε να περιοδεύσει στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πίσω στην Ευρώπη και στη συνέχεια πίσω στις ΗΠΑ και πάλι. Κάναμε πολλές περιοδείες, αλλά και για τη σύνθεση του νέου άλμπουμ έπρεπε να βρούμε νέα εταιρεία και νέο management. Μας πήρε σχεδόν ένα χρόνο να κάνουμε όλες τις αλλαγές γύρω από το συγκρότημα. Βρήκαμε μια νέα εταιρεία, νέο management και έπρεπε να βρούμε νέο roadcrew. Αυτό δεν έχει σχέση με την μουσική, αλλά είχαμε πολλές συναντήσεις και πολλές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι το εύκολο μέρος της δουλειάς και στην πραγματικότητα δεν μας αρέσει καθόλου. Μας πήρε ένα χρόνο για να ολοκληρώσουμε όλο αυτό.

Πόσο καιρό ασχοληθήκατε με το νέο σας άλμπουμ όσον αφορά στη σύνθεση της μουσικής και στο γράψιμο των στίχων;
Μας πήρε οκτώ μήνες για να συνθέσουμε νέα κομμάτια. Μετά πήγαμε στο στούντιο για δύο - τρεις μήνες. Συνήθως ξεκινάμε με το να συνθέτουμε μουσική και να τζαμάρουμε και στη συνέχεια γράφουμε τους στίχους. Μερικές φορές κάνουμε και τα δύο παράλληλα. Συνήθως το πρώτο βήμα είναι η μουσική και το δεύτερο βήμα είναι οι στίχοι.

GojiraΠοιές νομίζεις ότι είναι οι διαφορές μεταξύ του "L'Enfant Sauvage" και των προηγούμενων άλμπουμ, αν υπάρχουν;
Μερικές φορές, δεν είναι το καλύτερο οι μουσικοί να μιλάνε για τη μουσική. Αντ 'αυτού προτιμώ να παρατηρώ την αντίδραση και την άποψη των ανθρώπων που ακούν τη μουσική των Gojira. Η γνώμη της μπάντας είναι ότι το προηγούμενο άλμπουμ ("The Way Of All Flesh") έχει περισσότερο θυμό και είναι πιο βίαιο. Το νέο άλμπουμ είναι πιο ατμοσφαιρικό, λιγότερο βίαιο, πιο καθαρό στον ήχο και  πιο ώριμο. Πάνω απ' όλα είναι πιο ατμοσφαιρικό.

Ποιές είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη μουσική και τους στίχους σας;
Θα έλεγα ότι είναι η ζωή και τα συναισθήματα. Τώρα είμαστε ώριμοι, δεν είμαστε είκοσι χρονών πια. Θέλουμε να εκφράσουμε κάτι πιο ατμοσφαιρικό, πιο συναισθηματικό. Ξέρω ότι ο Joe βρίσκεται σε μια στιγμή της ζωής του, στην οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει τη Γαλλία ή όχι και να πάει στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη για να είμαι ακριβής, και έχει τον προβληματισμό για τη ζωή του και τον προορισμό του, και πολλές φορές χρησιμοποιεί λόγια για τη ζωή του και τα συναισθήματά του. Είναι πολύ ταλαντούχος στο να μεταφέρει στους στίχους τα συναισθήματά του. Εκτός αυτού, έχουμε και ένα προβληματισμό για το «Wild Child» για το πώς μπορούμε να μείνουμε ελεύθεροι σε αυτή τη ζωή, ενώ παράλληλα ασχολούμαστε με τα χρήματα και με τις επιχειρήσεις.

GojiraΑναφορικά με τον τίτλο του άλμπουμ. Νομίζεις ότι το μήνυμα είναι πιο σαφές στα γαλλικά;
Νομίζαμε ότι "L'enfant Savauge ακούγεται πολύ καλά και πέρα από αυτό απολαμβάνουμε την έννοια της λέξης. Η έννοια στα αγγλικά "The Wild Child" δεν λειτουργεί. Αποφασίσαμε να κρατήσουμε το γαλλικό τίτλο γιατί παρόλο που ο Joe μιλάει πολύ καλά αγγλικά, ήταν πολύ cool για τους άλλους να καταλάβουν τον τίτλο στα γαλλικά, καθώς λειτουργεί καλύτερα σε αυτή τη γλώσσα από ό,τι στα αγγλικά.

Μετά το "The Way Of All Flesh” και την εκτεταμένη περιοδεία, μερικές φορές μαζί με τους Metallica, πιστεύεις ότι Gojira έχουν φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο;
Ναι, σίγουρα. Οι Metallica αποφάσισαν να μας φέρουν στην περιοδεία τους μετά το "The Way Of All Flesh", επειδή τους άρεσε πραγματικά το άλμπουμ. Κάναμε 35 ζωντανές εμφανίσεις μαζί τους και αυτό που έκαναν για μας είναι τεράστιο, εκπληκτικό, διότι παίξαμε μπροστά σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή τους, επειδή για μας είναι μια μεγάλη προβολή και πολλοί άνθρωποι ανακάλυψαν τους Gojira λόγω των Metallica.

Σίγουρα, είναι σπουδαίο και σημαντικό να μοιράζεσαι την ίδια σκηνή με αυτό το συγκρότημα.
Είναι καταπληκτικό. Περάσαμε πολύ ωραία με τους Metallica. Ήταν κύριοι, ανθρώπινοι και πολύ κοντά στον κόσμο. Ήταν η καλύτερη εμπειρία ποτέ να περιοδεύσουμε μαζί τους.

GojiraΣκοπεύετε να υποστηρίξει το νέο σας άλμπουμ με τις συναυλίες ή περιοδεία;
Φυσικά, έχουμε σχέδια για περιοδείες. Πρέπει να φύγουμε για τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουμε 35 εμφανίσεις με τους Lamb Of God και μετά από αυτό το Νοέμβριο έχουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία και τον Ιανουάριο έχουμε μια περιοδεία ΗΠΑ και στη συνέχεια θα πάμε πίσω στα φεστιβάλ. Έχουμε ένα έτος εκτεταμένης περιοδείας για την προώθηση του νέου άλμπουμ μας.

Τι θυμάσαι από δύο ζωντανές εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;
Ο καιρός ήταν καταπληκτικός, φανταστικός. Όταν προέρχεσαι από την Γαλλία, η Ελλάδα φαντάζει πολύ εξωτική. Έχει πολύ καλή φήμη με το φαγητό και την ευγένεια των ανθρώπων. Για εμάς το να παίζουμε στην Ελλάδα ήταν καταπληκτικό. Η τελευταία φορά ήταν στο Sonicsphere, θυμάμαι ο κόσμος ήταν τρελός και έχω μια πολύ καλή ανάμνηση από αυτές τις εμφανίσεις.

Οι εμφανίσεις σας ήταν όντως πολύ καλές. Εξακολουθείτε να δημιουργείτε τις δικές σας ζωγραφιές και τα βίντεό σας;
Ζωγραφίζω κάθε μέρα. Δημιουργώ κάποιες εικόνες. Μου αρέσει να είμαι δημιουργικός όλη την ώρα. Αυτή την περίοδο δεν είμαστε σε περιοδεία και έτσι έχω την ευκαιρία να ζωγραφίζω κάθε μέρα και είναι πολύ σημαντικό για μένα.

GojiraΠού θα κατάτασσες τους Gojira στη σύγχρονη metal σκηνή;
Ας πούμε ότι είμαστε μια μοντέρνα, ατμοσφαιρική, προοδευτική metal μπάντα.

Αν ρωτάς τη γνώμη μου, θα έλεγα ότι είναι πειραματικό, προοδευτικό ακραίο metal, αν και είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε τους Gojira.
Συμφωνώ απόλυτα.

Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Αγαπάμε την Ελλάδα, τους ανθρώπους της και το φαγητό. Κάθε φορά που έχουμε ένα show στην Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευχαρίστηση για εμάς. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για οποιαδήποτε πιθανή επόμενη εμφάνιση.

Σας περιμένουμε για άλλη μία συναυλία. Ευχαριστώ πολύ.
Επίσης σε ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET