Συνέντευξη Edgar Broughton

«Πράγματα και αντικείμενα που θέλουμε να μας ανήκουν είναι η κατάρα της εποχής μας»

Από τον Κώστα Σακκαλή, 24/01/2013 @ 13:27
Όσοι ακούνε ραδιόφωνο θα τον ξέρουν από το περίφημο και πολυαγαπημένο "Evening Over Rooftops". Οι έχοντες μία επαφή με τον χώρο του 70s rock και μάλιστα στις περιπετειώδεις εκφάνσεις του σίγουρα θα έχουν στη δισκοθήκη τους το περίφημο ομώνυμο άλμπουμ, «με τα κρέατα στο εξώφυλλο». Οι δε ψαγμένοι του χώρου αναγνωρίζουν στο όνομά του τον ηγέτη ενός από τα πιο αυθεντικά συγκροτήματα, με μία σειρά ενδιαφέροντες δίσκους, με μουσική, στιχουργική και πολιτική άποψη. Η νέα επίσκεψη του Edgar Broughton στην Ελλάδα για δύο μάλιστα εμφανίσεις, μας δίνει μία ευκαιρία ώστε να συνομιλήσουμε μαζί του για κάποιες από τις εμπειρίες του.

Πώς και πλέον σκέτο Edgar Broughton χωρίς το «Band»;
Το συγκρότημα διέλυσε πριν από περίπου δύο χρόνια. Τώρα δουλεύω με μερικούς τύπους από τις παλιές μέρες με σκοπό το σχηματισμό ενός νέου πρότζεκτ.

Δούλευες πάντα με την οικογένειά σου. Τον αδερφό σου και τελευταία και τον γιο σου. Είναι πιο εύκολο αυτό για σένα;
Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος μας. Έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Edgar BroughtonΠώς το «Robert» έγινε «Edgar» και γιατί;
Ήμασταν ένα blues συγκρότημα. Ο Vic Unitt, που ήταν ο κιθαρίστας μας εκείνη την εποχή, πρότεινε να χρησιμοποιήσω το μεσαίο μου όνομα ώστε να ονομαστούμε «The Edgar Broughton Blues Band».

Ο περισσότερος κόσμος σας ξέρει από το ομώνυμο άλμπουμ («αυτό με τα κρέατα») το οποίο, όσο καταπληκτικό και αν είναι, δεν είναι τόσο ακατέργαστο και «κοφτερό» όσο κάποιες από τις άλλες σας κυκλοφορίες. Πού θα έλεγες ότι αντιπροσωπεύεται καλύτερα η μουσική σας. Πώς άλλαξε τον ήχο σας ο David Bedford;
Δύσκολο να πω ποιος δίσκος αντιπροσωπεύει τη μουσική των Edgar Broughton Band. Μου αρέσουν μέρη σε όλους τους δίσκους. Βλέπω ακόμα με ικανοποίηση το μεγαλύτερο μέρος του "Superchip (The Final Silicon Solution?)". Ο David Bedford έφερε πολλών ειδών χρώματα σε ένα ορχηστρικό περιεχόμενο. Από το κοπάδι των εγχόρδων στο "Evening Over Rooftops" και το χιούμορ του single "Up Yours" με μία σειρά άλλων καλών πραγμάτων ενδιάμεσα.

Edgar BroughtonΟι στίχοι στο "Evening Over Rooftops", ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια σας, είναι καθαρά ποιητικοί, αλλά περί τίνος πρόκειται στην ουσία;
Έχω σταματήσει να εξηγώ τι σημαίνει για εμένα στιχουργικά. Ήταν ένας χείμαρρος συνειδητότητας, γραμμένο μονομιάς χωρίς καμμία αλλαγή να γίνει από τότε. Σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε πολλούς ανθρώπους και ό,τι κι αν σημαίνει για εσένα είναι απολύτως θεμιτό.

Έγινες γνωστός για τα ουρλιαχτά σου (howls) που σε έχουν τοποθετήσει στην ίδια κατηγορία με καλλιτέχνες όπως ο Screaming Jay Hawkins, ο Cpt. Beefheart και ο Tom Waits. Βλέπεις ομοιότητες; Ποιός ήταν η επιρροή σου σε αυτό; (ο Howlin' Wolf ίσως;)
Ο Howlin' Wolf είναι αυτός που ψάχνεις! Βρήκα ότι μπορώ να μιμηθώ μία μαύρη blues φωνή, σε κάποιο βαθμό, και αυτός ήταν αυτός στον οποίο έφτανα πιο κοντά και ακολουθήθηκε από τον Beefheart και τους άλλους. Έχω πολλές φωνές και είναι όλες παρούσες στις solo συναυλίες μου.

Edgar BroughtonΕίχες πάντα ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις που δεν δίστασες ποτέ να εκφράσεις. Πώς βλέπεις αυτές τις θέσεις σου τώρα; Ήταν μόνο δικές σου ή ολόκληρης της μπάντας; Πόσο σύγχρονες είναι ακόμα και ποιά είναι η γνώμη σου για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση;
Μεγάλωσα σε ένα σοσιαλιστικό σπίτι και βλέπω τον εαυτό μου ως έναν σοσιαλιστή με αξίες που γεννήθηκαν μέσα μου στα πρώτα μου χρόνια. Ο κόσμος είναι χαμένος. Πράγματα και αντικείμενα που θέλουμε να μας ανήκουν είναι η κατάρα της εποχής μας. Εάν φροντίζαμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, τους ανήμπορους και τους ευπαθείς, τότε οι ζωές μας θα ήταν πλουσιότερες και πολλή από την ματαιότητα της ζωής μας θα αντικαθίστατο από ελπίδα και κίνητρα. Κλίνω προς τα αριστερά ελπίζοντας να κάνω το σωστό (σ.σ.: στα Αγγλικά λογοπαίγνιο με τις λέξεις left και right). Πιστεύω στο δίκαιο παιχνίδι και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πώς ήταν να δουλεύεις στη Harvest; Ήταν πραγματικά μία διαφορετική δισκογραφική, ήταν αληθινό το «προοδευτικό» προφίλ της;
Ήταν μία σπουδαία εταιρία σε μία σπουδαία εποχή.

Edgar BroughtonΥπάρχει μία ιστορία για το πώς βοηθήσατε έναν Αμερικανό στρατιώτη να δραπετεύσει από τη Γερμανία και να γλυτώσει τη θητεία στο Βιετνάμ. Μπορείς να μας διηγηθείς τι συνέβη; Θα έκανες το ίδιο και σήμερα για έναν στρατιώτη που θα πήγαινε στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν;
Είναι αληθινή. Συναντήσαμε έναν νεαρό οπλίτη σε ένα club μετά τη συναυλία. Κατέρρευσε και με δάκρυα μας είπε ότι θα πρέπει να φύγει από τη Γερμανία το επόμενο πρωί για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Ήταν τρομοκρατημένος. Εμείς πηγαίναμε στην Ολλανδία οπότε τον μεταφέραμε εκεί στο πίσω μέρος του φορτηγού με τον εξοπλισμό. Εκεί συνδέθηκε με ένα Σκανδιναβικό δίκτυο που βοηθούσε λιποτάκτες και παρέμεινε ελεύθερος. Παντρεύτηκε κάποια Σκανδιναβή και έκαναν και μία κόρη. Μας έγραψε αργότερα για να μας ευχαριστήσει και να μας περιγράψει τη νέα του ζωή. Ναι, αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα έκανα το ίδιο και σήμερα.

Κλείνοντας, κάποιες αναμνήσεις από την προηγούμενη συναυλία σας στην Ελλάδα;
Ναι, ήταν πολύ όμορφη εμπειρία. Περάσαμε όλοι πολύ καλά. Το κοινό ήταν ανάμεσα στα καλύτερα και ζούσε την εμπειρία μαζί μας από την αρχή μέχρι το τέλος.
  • SHARE
  • TWEET