Συνέντευξη Amon Amarth (Fredrik Andersson)

«Το να παίζεις μεθυσμένος ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται»

Από τον Γιάννη Χυτήρογλου, 06/04/2012 @ 11:03
Οι Amon Amarth αποβιβάζονται με το drakkar τους στο Fuzz, στις 22 Απριλίου και εμείς είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια κουβέντα περί μπύρας και πλοίων με τον πρωτοξάδερφο του Thor και drummer τους, Fredrik Andersson.

Γνωρίζεις τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής και της σκανδιναβικής μυθολογίας (ο Odin που μοιάζει με το Δία, ο Loki με τον Ερμή κλπ);
Ναι, τις γνωρίζω. Στην πραγματικότητα όλοι οι αρχαίοι μύθοι έχουν κάποιου είδους ομοιότητες. Είναι μάλλον συναρπαστικό.

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου μύθος;
Δεν ξέρω αν έχω έναν αγαπημένο... Αλλά ένας από τους καλύτερους που έχουμε για τον οποίο έχουμε γράψει είναι αυτός για τη μοίρα του Töck (σ.σ. Το "Töck’s Taunt").

Μια βόλτα στο Skansen ή ένα καλό bar;
Ένα καλό μπαρ οποτεδήποτε, βασικά ένα οποιοδήποτε μπαρ! Το Skansen είναι βαρετό.

Μιλώντας για μπαρ, πες μας μια καλή μπύρα.
Η μπύρα των Amon Amarth! Βέβαια είναι δύσκολο να τη βρεις, βασικά πρέπει να ζεις στο Σικάγο στις ΗΠΑ για να μπορείς να την αγοράσεις. Πάντως μου αρέσουν πολλά διαφορετικά είδη μπύρας. Καμια φορά μια ελαφριά lager είναι η καλύτερη, άλλες μια ωραία ale ή stout. Όλα είναι θέμα στιγμής και διάθεσης. Μια Guiness από την άλλη, είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Amon AmarthΠοιός είναι ο τελευταίος δίσκος που αγόρασες;
Το "Unto The Locust" των Machine Head.

Ποιός είναι ο δίσκος που σε έβαλε στο metal;
Δύσκολο να πω. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα ήταν το "Final Countdown" των Europe. Νομίζω όμως ότι είχα ήδη επηρεαστεί απο τη μουσική που άκουγαν οι γονείς μου που ήταν Rolling Stones, Doors, Deep Purple.

Ποιός δίσκος που έχεις θεωρείς ότι είναι ένοχη απόλαυση;
Το "The Resistance" των Muse.

Είχες έναν τραυματισμό παίζοντας ποδόσφαιρο μεθυσμένος. Ακούγεται ενδιαφέρον...
Όχι και τόσο. Έσπασα το κολάρο μου και χρειάστηκε να ακυρώσουμε την εμφάνιση μας στο Summer Breeze Open Air. Πρέπει να ζήσω με αυτόν τον τραυματισμό για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ακόμα με πονάει και επηρεάζει και τον τρόπο που παίζω drums όταν παίζω πολύ ώρα.

Amon AmarthΠροτιμάς να παίζεις σε μεγάλα φεστιβάλ ή σε πιο μικρά club;
Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα τους. Προσωπικά προτιμώ να παίζω σε club γιατί στα μεγάλα φεστιβάλ κάθομαι τόσο μακριά από το κοινό που σχεδόν δεν τους βλέπω ούτε τους ακούω. Το feedback είναι πολύ καλύτερο σε ένα club. Από την άλλη είναι φυσικά τεράστιο πράγμα να είσαι πάνω στη σκηνή μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.


Μιλώντας για φεστιβάλ, το να έχεις ένα πλοίο στη σκηνή σε βάζει σίγουρα στο πνεύμα. Δε νομίζεις όμως ότι η όλη φάση είναι λίγο Spinal Tap;
Μπα όχι. Μας αρέσει να το σκεφτόμαστε πιο πολύ σαν Iron Maiden.

Κάνατε μαζί με άλλες μπάντες τη "70000 Tons Of Metal" κρουαζιέρα στην Καραϊβική. Θα κάνατε κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά νησιά;
Ναι σίγουρα, γιατί όχι. Θα το ήθελα.

Γνωρίζεις κάποια Ελληνική metal μπάντα;
Τώρα τελειώσαμε μια περιοδεία με τους SepticFlesh και εκτός από αυτούς γνωρίζω επίσης και τους Rotting Christ και τους Suicidal Angels. Όλες πολύ καλές μπάντες.

Amon AmarthΦανταζόσουν ποτέ, όταν ξεκινούσες με τους Amon Amarth, ότι θα έρχονταν στις συναυλίες σας παιδιά φορώντας πλαστικά κράνη και κρατώντας τσεκούρια και σπαθιά;
Όχι, ποτέ. Για την ακρίβεια καποιοι μας είχαν συμβουλέψει να χαλαρώσουμε με τη Viking θεματολογία αλλά τους αγνοήσαμε. Νομίζω ότι ήταν στο Wacken του 2002 ή του 2003 όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ξεκινούσαμε μια νέα μόδα, μιας και πουλούσαν όλων των ειδών τα κέρατα και ένα σωρό άλλα είδη Viking (sic).

Έχετε κάποιο πλάνο για τον επόμενο δίσκο;
Όχι ακόμα αλλά σίγουρα θα είναι 100% Amon Amarth.

Θα ήθελες κάποτε να κυκλοφορήσεις τη δική σου μουσική, έξω από τους Amon Amarth;
Ναι, αλλά ποτέ δεν έχω το χρόνο. Ίσως κάποτε στο μέλλον.

Σε ευχαριστώ πολύ, περιμένουμε να σε δούμε στην Αθήνα.
Cheers!

  • SHARE
  • TWEET