Συνέντευξη Vidunder (Martin Prim )

«Η μπάντα που θα περιέγραφε καλύτερα τον ήχο μας θα λεγόταν «Howling Little Roky And The Brown Rolling Pentagrams Of The Black Zeppelins»»

Από τον Κώστα Πολύζο, 20/07/2015 @ 10:46
Για ακόμα μια φορά η Σουηδία θα μας δώσει έναν ποιοτικό hard rock δίσκο, όπως συμβαίνει με πολλά συγκροτήματα εκ της συγκεκριμένης σκανδιναβικής χώρας ορμώμενα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά πρόκειται για τους Vidunder και το πολύ καλό "Oracles And Prophets" που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο. Συζητήσαμε λοιπόν παρέα με τον Martin Prim (κιθάρα / φωνή) τις λεπτομέρειες αναφορικά με  την δεύτερη δισκογραφική δουλειά του κουαρτέτου από το Malmö, ενώ θα διαβάστε και τις απόψεις του για την vintage rock σκηνή και για ποιο λόγο διαφωνεί μ' αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Καταρχάς θέλω να σε συγχαρώ για τον νέο σας δίσκο. Πώς νιώθεις;
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Συγκρίνοντάς το με το ντεμπούτο σας, νιώθω πως υπάρχουν αρκετά καινούργια στοιχεία. Το hammond ακούγεται σε όλη τη διάρκεια του δίσκου, ενώ και οι ενορχηστρώσεις έχουν γίνει περισσότερο πολύπλοκες, δίνοντας έτσι βάθος στα τραγούδια κρατώντας όμως τα βασικά στοιχεία της μουσικής σας. Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη;
Αισθανθήκαμε πως τα τραγούδια χρειάζονταν κάτι περισσότερο, έπρεπε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο βάθος και ατμόσφαιρα στον ήχο. Όλοι μας αγαπάμε τον ήχο του hammond και φυσικά ο Joahannes είναι ένας παλιός καλός φίλος με τον οποίο είχαμε παίξει κατά το παρελθόν μαζί σε άλλες μπάντες, οπότε το νιώσαμε πολύ φυσικό να τον εντάξουμε και στους Vidunder. Πάντως έχεις δίκιο, ήταν ηθελημένη αυτή η πιο πειραματική διάθεση. Νομίζω πως αυτή ήταν και η φυσική εξέλιξη του ήχου μας και είναι αρκετά διασκεδαστική.

Vidunder

Η παραγωγή είναι αναλογική. Θες να μας εξηγήσεις ποιό είναι το όφελος συγκρινόμενη με την ψηφιακή ηχογράφηση;
Όταν ηχογραφείς αναλογικά παίρνεις την ψυχή του ήχου αποτυπωμένο στην ταινία και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο spooky, πιο ειλικρινές και αληθινό. Βασικά είναι σαν να παγιδεύεις λίγη από την ψυχή σου στην κασέτα, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Όταν γίνεται ψηφιακά, μπορεί να χάσεις λίγο από αυτό το συναίσθημα γιατί η ψυχή δεν αναγνωρίζει το μηδέν και το ένα (σ.σ.: αναφέρεται στο δυαδικό σύστημα). Ανάμεσα στα μηδέν και τα ένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από κενό, με άλλα λόγια υπάρχει απόλυτη σιγή, ανυπαρξία. Για αυτό μας αρέσει να ηχογραφούμε αναλογικά. Για να πάρουμε όλα αυτά τα πράγματα με τον σωστό τρόπο.

Η μουσική ποικιλία του δίσκου είναι προφανής. Έχουμε τις anthem-ικες γεμάτες ενέργεια στιγμές όπως το "Phoenix Cluster", τις ψυχεδελικές επιρροές του "Kalhygge" και τις πιο ήπιες αλλά ταυτόχρονα δυναμικές στιγμές όπως στο "Soon Gone". Πώς προέκυψε αυτό;
Βασικά, τα "Kalhygge" και "Soon Gone" γράφτηκαν πιο παλιά, όταν ξεκινούσαμε με του Vidunder πάνω κάτω, αλλά προφανώς έγιναν κάποιες αλλαγές. Η μέθοδος που ακολουθήσαμε για την σύνθεση του δίσκου ήταν σχεδόν η ίδια. Η διαφορά μάλλον έγκειται στο ότι όταν φτιάχναμε το ντεμπούτο τα κάναμε όλα μόνοι μας, ενώ ήμασταν και μόνο τρία άτομα στο συγκρότημα. Στο "Oracles And Prophets" είχαμε καλύτερο και πιο επαγγελματικό στούντιο στη διάθεσή μας και περισσότερο χρόνο να πειραματιστούμε με πιο διασκεδαστικό εξοπλισμό και φυσικά είχαμε ένα επιπλέον καινούργιο μέλος.

Θες να μας δώσεις λίγες πληροφορίες για τους στίχους και τον τίτλο του δίσκου;
Ο τίτλος "Oracles And Prophets" προέρχεται από το τελευταίο τραγούδι του δίσκου και νομίζω πως οι στίχοι στο συγκεκριμένο συνοψίζουν την κεντρική ιδέα πίσω από όλους τους στίχους του δίσκου αρκετά. Όλος ο δίσκος είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας που ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη.

Το εξώφυλλο του δίσκου μου φέρνει στο μυαλό το τεστ Roschach, σωστά; Πώς τελικά επιλέχθηκε κάτι τέτοιο και πώς θα το ερμήνευες εσύ;
Ναι, κατάλαβες σωστά και ο λόγος που το διαλέξαμε είναι για να αφήσουμε τον ακροατή να σκεφτεί τι ίσως βλέπει και τι μπορεί να κρύβεται εκεί μέσα. Να σκεφτεί αν όντως όλα όσα βλέπει είναι πραγματικά τα ίδια με ότι βλέπουν και οι υπόλοιποι. Και αυτό μπορεί επίσης να γενικευτεί σε όλα τα πράγματα στον πλανήτη, για όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλη τη διαφθορά... δεν πιστεύω πως ξέρει κανένας την πραγματική αλήθεια, αλλά θεωρώ πως αυτή η στιγμή θα έρθει. Δεν θέλω να πω τι βλέπω εγώ στο εξώφυλλο. Είναι μυστικό.

Ακούγοντας τον δίσκο καταλαβαίνω όλες σας τις επιρροές, αλλά με δυσκολία μπορώ να τις ταυτίσω με συγκροτήματα και νομίζω πως αυτό δείχνει πόσο καλά τις έχετε αφομοιώσει δημιουργώντας τον δικό σας vintage ήχο.
Χα, χα εντάξει σε ευχαριστώ! Ναι είμαστε πολύ ικανοποιημένο με τον ήχο μας, αλλά προσωπικά δεν νομίζω πως είναι vintage. Για εμένα πρόκειται απλά για rock 'n' roll όπως πάντα.

Vidunder

Γιατί πιστεύεις πως υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την vintage rock σκηνή; Θα μπορούσες ίσως να πεις πως η Σουηδία στέκεται στο κέντρο αυτής της αναβίωσης;
Ακούω συνέχεια vintage και vintage, και αισθάνομαι πως όλα είναι «vintage» και «'70s» στις μέρες μας. Έχω την εντύπωση πως όταν παίζεις rock, blues ή jazz για παράδειγμα, φυσιολογικά ακούγεται λίγο «vintage» η φάση, καθώς παίζεις -σχεδόν- με τον ίδιο εξοπλισμό που έπαιζαν όλοι σε αυτά τα είδη για δεκαετίες. Θέλω να πω πως όταν παίζεις αυτά τα όργανα είσαι μέρος του είδους είτε πρόκειται για rock, blues, jazz ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Στις μέρες  κανείς δεν παίρνει στην πραγματικότητα χαλαρά όλο αυτό, όπως ίσως κάνανε ίσως... ας πούμε στα '80s και ξαφνικά όλο αυτό αποκαλείται «vintage rock σκηνή». Για εμένα αυτό ο όρος «vintage rock» είναι απλά μια λέξη -ή θα έπρεπε να είναι- για το «rock». Και πάλι θα πω πως απλά είναι rock 'n' roll.

Πιστεύω πως η Σουηδία ήταν αρκετά μεγάλη στη μουσική βιομηχανία είτε αφορούσε την rock είτε την pop κλπ. Και να σου πω την αλήθεια ο ήχος στο "Oracles And Prophets" στα αυτιά μου ακούγεται περισσότερο σαν μια παραγωγή που έγινε στα '90s, αλλά μπορεί και αυτό είναι «vintage» χα, χα!

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία στο πλαίσιο προώθησης του δίσκου;
Πρόσφατα επιστρέψαμε από την περιοδεία για τον δίσκο που κάναμε σε Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία. Για το φθινόπωρο έχουμε προγραμματίσει κάποιες ημερομηνίες σε Ολλανδία και Γερμανία πάλι.

Ποιά είναι η σχέση σας με την Crusher Records;
Στην Crusher μας συμπεριφέρονται και μας στηρίζουν πολύ και είναι καλοί μας φίλοι τα παιδιά στη εταιρεία.

Συγκροτήματα όπως είναι οι Graveyard, Witchcraft, Blues Pills και Horisont έχουν επισκεφτεί ήδη την Ελλάδα. Τι πιστεύεις για αυτές τις μπάντες; Θα ήθελες να έρθετε και εσείς από τα μέρη μας; (ιδανικά με τους Troubled Horse)
Είναι όλες φοβερές μπάντες και πολύ καλά παιδιά. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να παίξουμε στην Ελλάδα. Έχω έρθει στην χώρα σας μόνο για διακοπές όταν ήμουν πιτσιρικάς και μου άρεσε πολύ. Ε κανονίστε τότε να μας φέρετε μαζί με τους Troubled Horse και να κάνουμε ένα live εκεί! Χα,χα!

Γιατί αποφασίσατε να φτιάξετε μια hard rock μπάντα; Έχει να κάνει με το μουσικό σας υπόβαθρο; Σκεφτόμενος από πού κατάγεσαι, δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν γούσταρες metal!
Χα, χα, σωστά τα λες, καλά κατάλαβες. Νομίζω πως έχουμε παίξει τα πάντα από reggae μέχρι death metal, χα χα! Όλοι μας στο συγκρότημα έχουμε τις ρίζες μας στο classic rock και την pop. Οπότε αυτό που ακούς στους δίσκους μας είναι το αποτέλεσμα της μίξης όλων αυτών των επιρροών!

Vidunder

Αν θα έπρεπε να πεις μόνο μια μπάντα η οποία σας έχει στιγματίσει και ο ήχος σας είναι πιο κοντά, ποιά θα ήταν αυτή;
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση και δεν μπορώ να δώσω μια ευθεία απάντηση. Για εμένα μάλλον θα ήταν κάτι του στυλ «Howling Little Roky And The Brown Rolling Pentagrams Of The Black Zeppelins» ή κάτι παρόμοιο.

Ποιοί θα έλεγες πως είναι οι κιθαρίστες και οι τραγουδιστές που διαμόρφωσαν την μουσική σου ταυτότητα; Ποιός ήταν ο δίσκος που σε έκανε να θες να αγοράσεις μια κιθάρα και να τραγουδήσεις;
Νομίζω πως πάνω από όλα «έφταιγε» η μητέρα μου που μου έμαθε να παίζω το "House Of The Rising Sun" στην ακουστική της κιθάρα. Οπότε έμαθα κάποια ακόρντα από εκείνη. Αργότερα, σε ηλικία γύρω στα δέκα, άκουσα τους Iron Maiden, τους Kiss, τους Metallica και τον Janne Schaffer -έναν πολύ γνωστό και cool Σουηδό κιθαρίστα- οπότε ήθελα να μάθω να παίζω ηλεκτρική κιθάρα. Στη συνέχεια απέκτησα επαφή με κιθαρίστες όπως οι Hendrix, Angus Young, Chuck Berry, και Eric Clapton για να πω κάποιους. Νομίζω πως αυτά ήταν κάποια από τα ονόματα που με ενέπνευσαν σαν παιδί. Φυσικά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και αντλώ έμπνευση από τα πάντα.

Άκουσες καθόλου καλή καινούργια μουσική πρόσφατα που θα μπορούσες να μας προτείνεις;
Είμαι σίγουρος πως υπάρχει πολύ καλή και ποιοτική μουσική εκεί έξω, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ πως άκουσα πολύ μουσική το τελευταίο διάστημα. Μάλλον είναι σε ένα mood ησυχίας χα, χα... ανά διαστήματα όμως μου έρχεται όμως πάλι η όρεξη.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω να σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ!
  • SHARE
  • TWEET