Συνέντευξη Vattnet Viskar (Chris Alfieri)

«Εάν θα μπορούσαμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να σεβαστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε ανθρώπινα όντα, τα προβλήματα μας θα μπορούσαν να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με επιτυχία»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 05/06/2015 @ 10:59
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κιθαρίστα των Vattnet Viskar, Chris, λίγο πριν την κυκλοφορία του "Settler", μιλάμε πολύ για το νέο τους άλμπουμ, τη μουσική και την σκηνή γενικότερα.

Γεια σου! Είχα μιλήσει με τον Nicholas πριν από δύο χρόνια περίπου στο τελευταίο σας άλμπουμ. Πώς πάνε τα πράγματα τώρα;
Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά.

Έχετε περιοδεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά αν δεν κάνω λάθος μόνο στις ΗΠΑ. Έχετε ποτέ εξετάσει το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε την Ευρώπη;
Το έχουμε σκεφτεί, δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Θα είμαστε εκεί πολύ σύντομα όμως.

Ήσασταν στο Maryland Deathfest XIII. Πώς ήταν η κατάσταση στη Βαλτιμόρη; Ποιά είναι η γνώμη σου σχετικά με την αστυνομική βία;
Η Βαλτιμόρη είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις, με καλό φαγητό, όμορφους ανθρώπους και μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το παρουσιάζουν σαν κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, κατι το οποίο είναι συνήθως και το ζητούμενο.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα πρόβλημα αστυνόμευσης. Είναι μια ένδειξη ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος των φυλακίσεων όλων των φυλών, αλλά κυρίως των μειονοτήτων. Έχουμε το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 25% των φυλακίσεων του κόσμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι οι γενικεύσεις και τα στερεότυπα και στις δύο πλευρές. Όλοι οι αστυνομικοί δεν είναι κακοί, με τον ίδιο τρόπο όλες οι μειονότητες δεν είναι «Χ» ή «Ψ». Αν όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και να απαιτήσουμε σεβασμό, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Μπορείτε να διατηρείτε ένα χαμηλό προφίλ, όπως κάνατε πριν, ακόμα και αν είστε πλέον σε μια μεγάλη δισκογραφική, τώρα;
Είμαστε στην Century Media για δύο άλμπουμ τώρα, έτσι δεν έχουν αλλάξει πολλά. Παρ' όλο που δεν ταιριάζουμε στιλιστικά με πολλές μπάντες της εταιρείας, δεν είναι πραγματικά στόχος μας να μείνουμε σε χαμηλό προφίλ.

Vattnet Viscar

Ο Nicholas μου είπε ότι δεν είστε το κλασικό black metal συγκρότημα. Πώς μπορείς να κατηγοριοποιήσεις το συγκρότημά σας, το στυλ σας και τον ήχο σας σήμερα;
Θα ήθελα να το χαρακτηρίσω γενικά ως τέχνη. Δεν θέλω να επιβάλλω κάποια συγκεκριμένα είδη στον ήχο μας, καθώς φέρνουν περιορισμούς στη μουσική μας. Στο τέλος της ημέρας θα έλεγα ότι είμαστε απλά μια metal μπάντα που δημιουργούμε μια κάποια ατμόσφαιρα.

Η μουσική σας είναι αρκετά έντονη για μένα. Ποιά είναι η πρότασή σου για το καλύτερο ποτό ώστε να συνοδεύσει τον ήχο σας;
Δέκα εσπρεσσάκια στη σειρά, απανωτά.

Το νέο σας άλμπουμ "Settler" είναι πολύ βαρύ. Αυτή ήταν η πρόθεσή σας, να βγει κάτι βαρύτερο από ό,τι στα προηγούμενα;
Δεν είχαμε πραγματικά καμία πρόθεση κατά τη δημιουργία του νέου άλμπουμ, ήταν μόνο μια ανάγκη για μια καθαρτική απελευθέρωση. Κατέληξε να είναι ένα βαρύτερο αποτέλεσμα, όντως, αλλά προήλθε από το βαρύ συναισθηματικό φορτίο των τελευταίων δύο χρόνων της ζωής μας.

Τα κομμάτια "Yearn" και "Coldwar" ακούγονται αρκετά βαριά και μακριά από το συνηθισμένο ύφος σας. Τελικά όμως έχουν φανταστικά ατμοσφαιρικά μέρη, περισσότερο στοχαστικά από ποτέ. Ακούγονται αρκετά μοντέρνα στα αυτιά μου. Κάνε μου κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με αυτές τις συνθέσεις.
Αυτά τα δύο κομμάτια αισθανθήκαμε πολύ περήφανοι όταν τα γράψαμε. Βγήκαν φυσικά και μόνα τους μας οδήγησαν εκεί που έπρεπε. Αλλάξαμε ελάχιστα από τη στιγμή που γράφτηκαν και, έτσι απλά, πήγαν με το ένστικτο.

Από την άλλη , τα κομμάτια "Impact" και "Settler" ακούγονται εξαιρετικά thrash και πειραματικά. Τι προσπαθείτε να χτίσετε με αυτό το ακραίο, τεχνικό και γρήγορο στυλ;
Είναι περισσότερο ένα αμάλγαμα της συλλογικής μας προσπάθειας και των μυαλών μας. Σαν άνθρωποι, σαν καλλιτέχνες, μερικές φορές είμαστε στα πάνω μας κι άλλες στα κάτω μας. Μια εκρηκτικοί και μια ήσυχοι. Αυτό νομίζω βγαίνει μέσα στο άλμπουμ, και δημιουργεί διακρίσεις, και μια ωραία ροή μεταξύ των κομματιών.

Ποιοί σας έχουν επηρεάσει για την δημιουργία του "Colony"; Είναι ο ορισμός της βάναυσης μουσικής σας;
Θα το χαρακτήριζα ως ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια μας, ίσως απρόθυμα όμορφο; Έχει πολλές μελωδίες που βρίσκω ευχάριστες με έναν θετικό τρόπο. Αυτό το κομμάτι συγκεκριμένα προήλθε από τα συγκροτημάτα που περιοδευσαμε μετά τον προηγούμενο μας δίσκο. Μπορείτε να ακούσετε πολλές επιρροές από Dillinger Escape Plan, Pallbearer, και Tombs σε αυτό το τραγούδι.

Vattnet Viscar

Υπάρχει μια μεγάλη δόση Neurosis στο "Glory", έτσι δεν είναι;
Ναι, τόνοι.

To "Dawnlands" είναι σαφώς ένα black metal κομμάτι. Ποιό είδος μουσικής αισθάνεστε ότι ταιριάζει καλύτερα με εσάς;
Νομίζω ότι όλος ο δίσκος είναι μια ένδειξη για το πού είμαστε ως άνθρωποι σήμερα. Κανένα τραγούδι ξεχωριστά δεν μπορεί να συνοψίσει εύκολα τι είμαστε και τι παίζουμε.

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το "Heirs", γιατί θεωρώ ότι είναι πλήρες και πραγματικά γεμάτο. Ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο, από κάθε άποψη;
Είναι όλα τέλεια για μένα, αλλά το "Coldwar" είναι το αγαπημένο μου.

Πώς συνδεθήκατε με τον Josh Graham;
Έκανε το βίντεο για το "Breath Of The Almighty" και φαινόταν σαν την τέλεια εφαρμογή που θα συνοδεύει οπτικά τη μουσική που δημιουργήσαμε.

Τι δηλώνει το artwork του; Αυτή η εικόνα είναι αρκετά χαρούμενη, σε αντίθεση με τους στίχους και τη μουσική σας.
Η εικόνα, παρότι φαίνεται, δεν είναι πολύ χαρούμενη, τελικά. Είναι μια αναπαράσταση μιας φωτογραφίας της Christa McAuliffe, η οποία, μαζί με συνεργάτες της, σκοτώθηκαν από την έκρηξη του Challenger. Ενώ ο δίσκος δεν είναι για την έκρηξη, είναι για να πάρουμε μια ώθηση να κάνουμε κάτι περισσότερο από ό,τι είμαστε ικανοί. Το εξώφυλλο εκπέμπει πολλά συναισθήματα για μας, και έχει μεγάλο βάθος, το οποίο αισθανόμαστε ότι συμπεριλάβαμε και στο άλμπουμ καλά.

Ποιές μπάντες οδηγούν το ακραίο και το ατμοσφαιρικό sludge ή black metal κατά τη γνώμη σου, στις μέρες μας; Ονόμασέ μου μερικά συγκροτήματα.
Neurosis και Bosse De Nage μου έρχονται στο μυαλό.

Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω ο δίσκος να πάει καλά, καθώς το αξίζει.
Ευχαριστώ!
  • SHARE
  • TWEET